Autor článku:
Mgr. Vlaďka Kouřilová

Jak vyzrát na kocovinu?

Tipy, jak zmírnit příznaky kocoviny.

Člověk je tvor společenský. A tak je naší lidskou přirozeností, že se rádi setkáváme s přáteli, bavíme se, oslavujeme různé životní události a užíváme si života. Když už se ale koná nějaká oslava nebo společenská akce, je celkem jasné, že bude plná nejen dobrého jídla, ale s největší pravděpodobností i alkoholu. Velmi snadno se tak stane, že po naprosto báječně prožitém večeru a prohýřené noci, nás může čekat podstatně horší ráno, kdy se probudíme s bolestí hlavy, žaludkem na vodě a pořádnou kocovinou. Jak si ale v takovém případě poradit? A existuje vůbec nějaký způsob, jak kocovině předcházet, případně jak zmírnit její následky? Máme pro vás hned několik tipů, které zaručeně fungují. 

Co můžete udělat předem? 

Pokud chcete co nejvíce zmírnit negativní následky alkoholu a kocovině se vyhnout, potřebujete především dvě věci. V první řadě je potřeba se před oslavou dobře najíst a nepít na lačný žaludek. Dopřejte si proto nějaké plnohodnotné jídlo, které by mělo být mastnější, aby se zpomalilo vstřebávání alkoholu. Druhým nejzásadnějším krokem je neustále tělo hydratovat. Alkohol totiž způsobuje dehydrataci, proto je potřeba během jeho konzumace doplňovat tekutiny. S každou skleničkou alkoholu si proto dejte nějaký nealkoholický nápoj nebo minerálku, která vám navíc doplní potřebné minerály. Čím víc vody vypijete, tím lépe pro vás. Než půjdete po večírku spát, vypijte ještě sklenici čisté vody s trochou soli. Sůl pomůže zadržet vodu v těle a ráno se tak vyhnete šílenému bolehlavu, který vzniká právě jako následek dehydratace. 

Pokud se chcete ještě trochu víc pojistit, spolkněte před odchodem na párty dvě tabletky Anti Ethanolu. Ten totiž obsahuje látky, které zvyšují aktivitu jaterních enzymů a podporují odbourávání alkoholu.

Jak zmírnit projevy kocoviny? 

V případě, že se i přes veškerou snahu ráno probudíte s kocovinou a bolestí hlavy, potřebujete začít řešit napáchané škody. Alkohol kromě dehydratace rozhodí i elektrolytickou rovnováhu, potřebujete tudíž doplnit nejen vodu, ale i potřebné vitamíny a minerály. Pomocí kvalitních doplňků stravy proto doplňte vitamín C, B-komplex  a také hořčík. Sáhnout můžete i po šumivých tabletách Vyprošťovák, který pomůže neutralizovat kyseliny a doplní další minerály. Skvěle funguje také Vincentka, která krom obsahu potřebných minerálů pomůže zklidnit žaludek. Na zklidnění žaludku a doplnění tekutin fungují velmi dobře i bylinkové čaje. Zvolit můžete heřmánkový nebo mátový, ale i domácí zázvorový čaj s citrónem a medem. 

Bolest hlavy v tomto případě vyřešíte nejlépe Aspirinem, který si můžete dát v šumivé formě pro rychlejší nástup účinku.

I když nejspíš v takové situaci nemáte na jídlo moc pomyšlení, je rozhodně velmi prospěšné dostat do žaludku něco teplého. Však to znáte. Silný vývar nebo domácí česnečka dokážou doslova zázraky. Vyhnout byste se měli především kyselým potravinám, ale třeba i kávě, která působí diureticky a opět vás připraví o tolik potřebnou hydrataci. 

Nejdůležitějším lékem na kocovinu je spánek. Tak si ho pokud možno dopřejte, aby vaše tělo mohlo dostatečně regenerovat. A až se vám udělá trochu lépe, běžte na čerstvý vzduch na malou procházku a uvidíte, že během pár kroků úplně zapomenete na bolest hlavy a nějakou ranní nevolnost. 

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.