Žlučníkový záchvat – hrozí vám žlučové kameny?

Kde je žlučník?
Žlučník je malý váček o velikosti hruštičky (objem kolem 40-50 ml). Nachází se v prohlubni na spodní straně jater. Najdeme ho tedy na pravé straně dutiny břišní na úrovni 9. žebra. To se většinou řeší ve chvíli, kdy se ozve bolest. Jeho vývod se spojuje s pravým a levým jaterním vývodem a dále pokračuje jako žlučovod. Žlučovod ústí do prvního úseku tenkého střeva, dvanáctníku (duodena), společně s vývodem slinivky břišní. Podle názvu – ano, žlučník obsahuje žluč. Žluč ovšem nevzniká ve žlučníku, ale v játrech, zatímco ve žlučníku je pouze zahušťována a skladována. Jaterní buňky vytvoří za 24 hodin 0,5 litru až 1 litr žluči. Když se stravujete nezdravě a žlučník přemáháte, může se ozvat a bolet.
Význam a funkce žlučníku
K čemu žlučník slouží? Funkcí žlučníku je skladovat žluč, která do něj přichází z jater. Slizniční řasy žlučníku, které zvětšují povrch stěn, poté dokáží žluč až 10násobně koncentrovat. Sliznice žlučníku je bohatě prokrvená, krevní kapiláry umožňují ze žluči odčerpávat vodu a tím ji zahušťovat. V případě průchodu stravy bohaté na tuky („těžké stravy“) přes žaludek do dvanáctníku dochází hormonálními mechanismy k vypuzování žluči. Hladká svalovina ve stěně žlučníku se začne stahovat a nahromaděná žluč se postupně dostává do dvanáctníku. Uvnitř tenkého střeva žluč napomáhá trávení a dalšímu využití tuků. Žluč a především žlučové kyseliny rozkládají tuky na menší částice, které mohou být následně lépe tráveny.
Co je žluč a jaké je složení žluči?
Žluč je žlutá, hnědá až olivově zelená tekutina, která je klíčová pro trávení tuků v našem těle. Úlohou žluče je také neutralizovat kyseliny a pomáhat při vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích, jako jsou vitaminy A, D, E a K a také napomáhat vstřebávání vápníku. Skrze žluč odcházejí z těla také různé odpadní a toxické látky, a také cholesterol. Za barvu žluči odpovídá žlučové barvivo bilirubin, které vzniká při rozkladu červených krvinek. Kromě dalších barviv a vody žluč také obsahuje rozpuštěné ionty sodíku a chloridu a další elektrolyty, žlučové kyseliny (žlučové soli), fosfolipidy (např. známý lecitin), cholesterol a další bílkoviny. Obsah žaludku je kyselý, ale mírně zásaditá žluč ho spolu s pankreatickými šťávami neutralizuje. Je to nezbytné, protože trávicí enzymy by v kyselém prostředí nemohly správně fungovat.

Věděli jste, že...
Většina žlučových kyselin, které pomohly s trávením potravy, se ve střevě zpětně resorbují do krve a vrací se do jater, aby byly opět použity pro další produkci žluči. Tělo tak spoří, aby se nemuselo zaměstnávat stále novou výrobou. Jde o tzv. enterohepatální (střevně-jaterní) oběh.
Podrážděný žlučník – jaké jsou příznaky?
Různá onemocnění žlučníku se různě projevují. Příznaky jsou si ale dosti podobné. O svém onemocnění žlučníku dlouhou dobu nemusíte vůbec vědět. Podrážděný žlučník se primárně projevuje bolestí, která může vystřelovat až do zad k pravé lopatce nebo šikmo k žaludku. K bolesti se mohou přidat další příznaky:
- píchání, napětí či pocit plnosti břicha
- nadýmání
- říhání
- nevolnost
- zvracení
- poruchy stolice
- zažloutlé oční bělmo
Bolest kolem žlučníku ale nemusí být vyvolána žlučovými kameny. Příčinou bolesti břicha může být řada jiných onemocnění, záněty jiných orgánů (jater, slinivky, žaludku – vředy, slepého střeva, i ledvin).
Kdy jsou potíže se žlučníkem na lékaře?
- Příznaky jsou významné a potíže se vyskytly poprvé.
- Bolest je velmi silná, dochází ke kolice.
- Došlo ke změně barvy stolice, zesvětlala, je našedlá apod., ztmavnutí moče.
- Jsou patrné příznaky žloutenky.
- Jste těhotná - bolest břicha v průběhu těhotenství.
Nemocný žlučník
Žlučník jako jiné orgány může postihnout řada onemocnění s akutním či chronickým průběhem. Mezi základní diagnózy patří:
- Žlučníkové kameny
- Zánět žlučníku
- Ucpání vývodu žlučovodu
- Protržení (perforace) žlučníku
- Porucha pohyblivosti žlučových cest (biliární dysfunkce)
- Funkční poruchy žlučníku
- Žlučníkové nádory (rakovina žlučníku – maligní nádory)

Žlučové – žlučníkové kameny
Kameny ve žlučníku (cholelitiáza) patří k nejčastějším onemocněním žlučníku. Přítomný zvýšený cholesterol se spolu s dalšími látkami krystalizují za vzniku kamínku. Podle jejich obsahu se dále rozlišují na cholesterolové, pigmentové, smíšené apod. Kamínky se mohou vesele tvořit, aniž by vás v té chvíli ohrožovaly. Jedná se o tzv. němé žlučníkové kameny. Pokud se nijak neprojevují, není nutná jejich léčba. Při větším počtu drobných kamínků je řeč o žlučníkovém písku. Bohužel, klidně se může postupně vytvořit i velký žlučový kámen s průměrem okolo 3 cm.

Vznik kamenů velmi často hrozí při neuvážených dietách založených na sníženém obsahu tuků a nesmyslném hladovění. Dochází ke snížené sekreci žluči, protože žluč není potřeba. Pokud už máte žlučové kameny vytvořeny, jejich přítomnost byste objevili po dávce tučného jídla, kdy zaznamenáte pocity nadýmání, pocity plnosti a tlaku, mírné křeče, další trávicí potíže (průjem, zácpa). A také bolest. Která může vyústit až do velmi bolestivých záchvatů (koliky). Vlastní žlučový kamínek problémem není a nevyžaduje léčbu. Trápení nastává ve chvíli, kdy se nasekne ve žlučových cestách a žluč nemůže plynuje proudit tam, kam má. Jedná se o cholestázu. Žluč se začne hromadit a může velmi škodit – může se rozvinout žloutenka, zánět jater, zánět slinivky.
Hlavní rizikové faktory žlučových kamenů jsou:
- stoupající věk
- genetické předpoklady (předchozí výskyt v rodině)
- užívání některých léků
- zvýšená hladina cholesterolu v krvi
- obezita
- cukrovka
- ženské pohlaví

Bolest žlučníku – jak a kde bolí žlučník?
Žlučníkový záchvat, žlučníkovou koliku vyvolává kamínek, který ve žlučových cestách uvízne, případně se tak děje z jiné příčiny poruchy funkce žlučníku. Koliku poznáte podle prudké bolesti v pravé horní části břicha, která se může promítat až v zádech k pravému rameni. Ke zhoršení stavu dochází typicky večer a to přibližně hodinu poté, co si dáte porci nevhodného jídla. A pak v noci. Co je v tomto kontextu míněno za rizikové? Co dráždí žlučník? Velmi často žlučník dráždí vyloženě tučná jídla, smažené ale i grilované maso, pečené maso (kachnička, husička), zabíjačkové hody, a pak klidně „jen“ chlebíčky s majonézou, vydatné zákusky či dortíky. I když je tučné jídlo typickým spouštěčem, kolika vás může překvapit až s odstupem, následkem stresu či po fyzické námaze, kdy bolest postupně zesiluje z původního „jen“ nepříjemného tlaku v nadbřišku. Často se vyskytuje také pocit na zvracení a ani po vyzvracení se vám neuleví.
Co dělat při žlučníkovém záchvatu?
Když se žlučový kámen zaklíní ve žlučových cestách, tělo se snaží kamínek odstranit pomocí stahů hladké svaloviny. To je právě příčinou mnohdy nečekané a o to intenzivnější bolesti. Když budete mít štěstí, kamínek se vrátí zpět do žlučníku nebo hladce doputuje do střeva a následně z těla ven. Pokud k tomu nedojde, je to problém. S akutní silnou bolestí je nutné se obrátit na lékaře, který vás vyšetří. Právě diagnostika vás nasměruje k dalšímu postupu – správné léčbě: léky, dietě či operaci. Pokud je bolest nesnesitelná, neotálejte a zavolejte si záchranku. Nikdy nesedejte za volant sami. Obraťte se na rychlou zdravotní pomoc v případě, kdy vnímáte bolest v celém břiše, břicho vám tvrdne, vystoupla vám teplota – máte horečku, zimnici, zvracíte a ztrácíte vědomí. Pokud je to možné, zkuste najít tzv. úlevovou polohu, zkuste zůstat v předklonu nebo vyzkoušejte kleknout si na všechny čtyři. Po příjezdu vám budou primárně podány účinné léky na bolest a v nemocnici se rozhodne, co dál. Během záchvatu už nic nepijte a nejezte.
Žloutenka – ne jaterní, ale žlučníková
Není žloutenka jako žloutenka. Žloutenka (ikterus) není samostatné onemocnění, ale je varovným příznakem, který vám dává viditelně najevo, že je něco špatně. Vzniká při hromadění žlučového barviva bilirubinu v krvi a tkáních, což se projevuje žlutým zbarvením kůže, očního bělma a sliznic. V případě onemocnění žlučníku a žlučových cest jde o mechanickou žloutenku, kdy je zablokován odtok žluči z jater do tenkého střeva a to nejčastěji žlučovým kamenem, nádorem nebo zánětlivým otokem. Žluč se ve žlučových cestách hromadí, zvyšuje se tlak v žlučovém systému a barviva i žlučové kyseliny pronikají do krve a následně ukládají do kůže, což způsobuje mj. její zvýšenou svědivost. Po odstranění překážky a obnovení odtoku žluči mizí i tento příznak. Obstrukční typ žloutenky se liší od infekčního tím, že nejde o postižení jater. Infekční žloutenka vzniká při poškození jaterních buněk virem hepatitidy (nejčastěji typu A, B nebo C), problém je v játrech, nikoliv ve žlučových cestách.

Záněty žlučníku
Zánět žlučníku (cholecystitida) často způsobují žlučové kameny, které blokují vývod žlučníku, kdy se následně rozvíjí bakteriální infekce. Různou měrou blokované žlučové cesty jsou mnohem náchylnější k vzestupné infekci pocházející ze střeva, které je bohatě osídleno širokým spektrem bakterií. Ty ve žlučníku hravě způsobí zánět, který může v některých případech vyústit až v destrukci stěny žlučníku a k propojení s dutinou břišní, tenkým nebo tlustým střevem, se kterým těsně sousedí – vytvoří se píštěl. K tomuto propojení však může dojít i dlouhodobým tlakem jednoho cholesterolového kamene. Při chronickém zánětu jsou typické mírné zažívací potíže. Při akutním zánětu se kromě bolesti dostavuje zvýšená teplota, horečka a zimnice. Komplikací je stav, kdy se žlučový kámen sice dostane do střev, ale na hranici tenkého a tlustého střeva uvízne a způsobí tak střevní neprůchodnost – jedná se o velmi vážnou břišní příhodu, kdy je nutný okamžitý transport do nemocnice. Pokud se kámen dostane až do tlustého střeva, zpravidla je už poté vypuzen přirozenou cestou.
Nádor žlučníku
Rakovina žlučníku se častěji vyskytuje u pacientů, kterým se tvoří žlučové kameny, a to buď nesprávnou životosprávou, na základě jiného onemocnění či genetickými vlohy. Příznaky jsou velmi neurčité a hodně podobné s těmi, které vyvolávají žlučníkové kameny jako takové, tedy nespecifické potíže s trávením, nadýmání, říhání, občasné pocity na zvracení, nesnášenlivost těžkých tučných smažených jídel, samozřejmě bolesti, a také hubnutí. Diagnostika je velmi obtížná, rozeznat kameny od nádorů „běžný žlučníkář“ samozřejmě nedokáže. Důležité je v tomto ohledu nepodceňovat žádné vleklé příznaky a řešit potíže se žlučníkem, pokud se opakovaně vracejí. V pokročilém stádiu dokáže velký nádor blokovat žlučový vývod se všemi následky, které to pro tělo znamená – přes žloutenku z poškození jaterních buněk, záněty, přeplněný žlučník, který lze nahmatat, po změnu konzistence a barvy stolice (mastná, až šedavě bílá) a barvu moči (výrazně tmavší). Většina nádorů žlučníku není zhoubných, ale i zhoubné nádory existují. Nezhoubné (benigní) nádory se dál nešíří po těle (nemetastazují) a neprodukují žádné škodlivé látky. Naopak, při rakovině žlučníku se buňky abnormálně množí a imunitní systém je sám nedokáže odstranit. Typů zhoubných nádorů je několik a podle toho se léčí. Ke každému nemocnému se přistupuje individuálně.
Diagnostika onemocnění žlučníku
Správně určit dané onemocnění žlučníku pomáhají různá diagnostická vyšetření žlučníku a dutiny břišní, mj.:
- Odběry krve - žlučové a jaterní testy, nádorové markery - speciální látky, které mohou být nádorem vylučovány
- Ultrazvuk (sonografie) – sonda se přikládá na dutinu břišní
- Rentgen včetně cholangiografie - rentgen s kontrastní látkou zavedenou optickou sondou skrze žaludek nebo injekčně (ERCP, PTC)
- CT (počítačová tomografie) – detailní rentgenové snímky v „řezech“
- MRI (magnetické rezonance) – zobrazení pomocí magnetického pole a rádiových vln, bez použití rentgenového záření
- Laparoskopie – zákrok v celkové anestézii
- Histologické vyšetření odebraného vzorku tkáně – určení typu nádoru

Žlučník a chirurgie – kdy se žlučník odstraňuje?
Žlučník patří mezi orgány, bez kterých se dá žít. Žlučník není nezbytný, lze ho celý operativně odstranit. Kdy je potřeba operace žlučníku? K operaci žlučníku (cholecystektomie) se přistupuje v případě chronických stavů, kdy se problémy často opakují, mají vliv na kvalitu vašeho života a kdy přestavují riziko v podobě zhoršení diagnózy. Zkrátka kdy už se nejedná o neškodný břichabol. Pokud nenastanou žádné komplikace, po zákroku budete propuštěni domů za 2-4 dny. Po odstranění žlučníku je důležité dodržovat dietu. Klidový režim a přísná nízkotučná žlučníková dieta je velmi podstatná v průběhu prvotní rekonvalescence. Přechodné období trvá 2-4 týdny. V některých případech daný typ operace není možný, o možnostech léčby vás proto vždy informuje váš ošetřující lékař.
- Laparoskopická operace – v celkové anestezii, 4 vstupy (mini řezy) pro kameru a pracovní nástroje.
- Klasická operace – „otevřená“ – v celkové anestezii, větší řez je proveden v pravém podžebří.
Život bez žlučníku
Díky tomu, že žlučník slouží jako zásobárna žluči, ale sám žluč netvoří, po jeho odstranění se ve vašem životě nic dramatického nemění. Pokud tedy nevnímáte se správně stravovat jako nepřekonatelné omezení. Ano, z jídelníčku je třeba vyloučit jídla bohatá na tuky, ale neznamená to, že nesmíte žádné tuky. Čas od času si můžete dovolit i něco smaženého. Žluč se vám z jater do dvanáctníku vylučuje průběžně a časem může i u vás dojít k mírnému rozšíření žlučovodu, ve kterém se žluč jako v náhradním rezervoáru dokáže hromadit (k jejímu vyloučení pak primárně dochází až hromadně po jídle s tuky). Než si tento proces usadí, ze začátku, po operaci, může ke špatnému trávení docházet (průjmy, nadýmání). Logickou variantou je problematické potraviny omezovat, snižovat jejich množství, dokud se to časem nesrovná. Osvědčí se vám určitě stravovat se pravidelně, tedy přivyknout si ideálně na 5-6 menších porcí za den. Současně myslet i na pravidelný pitný režim.
Léky na žlučník – co na problémy se žlučníkem?
Jak zklidnit žlučník? Léčba onemocnění žlučníku se liší podle toho, co se ve žlučníku a žlučových cestách a dále v trávicí soustavě odehrává, jak závažné jsou vaše příznaky. Pokud jde o samoléčbu, mírné žlučníkové potíže po tučném a těžko stravitelném jídle můžete řešit léky, které podporují produkci žluče a podporují uvolňování žluči během trávení (choleretika), také popíjením bylinek (hořké žaludeční čaje, žlučníkové kapky s rostlinnými extrakty), které podporují trávení a zařazením dalších vhodných doplňků stravy, které se vám na trávení osvědčí. Při podráždění žlučníku dál nejezte, dokud bolest neodezní. Prevencí těchto stavů je vhodná skladba jídelníčku, kterým si nebudete škodit.
Známými choleretiky jsou Isochol s účinnou látkou hymekromon, Febichol s účinnou látkou fenipentol a registrovaný léčivý čaj Leros The Salvat. Na podrážděný žlučník jsou vhodné bylinné čaje na zažívání (mj. Leros Játra & žlučník, Apotheke Žlučník a slinivka, Herbex Játra a žlučník, Teekanne Játra a žlučník). Na zlepšení trávení jsou vhodné kombinace rostlinných silic, které obsahují např. kapky Dr. Popov Kapky bylinné Játra – žlučník, Salus Floradix Gallexier a Iberogast Neo.
Na akutní bolest by měly zabrat léky na bolest (analgetika), např. Ibalgin. A také léky proti křečím (ty jsou vázané na recept), např. Algifen. Pokud jsou potíže silnější, kontaktuje lékaře, který vám léčbu potvrdí, zpřesní, nebo vás bude chtít vidět.

Co na žlučník – bylinky na žlučník a trávení
Co je dobré na žlučník? Některé léčivé rostliny dokáží významně podpořit produkci žluči či usnadnit její vylučování do dvanáctníku. Dokáží tedy pomoci s trávením tučnějších jídel a mají také pozitivní vliv na funkci jater. V rámci samoléčby lehčích žlučníkových obtíží můžete vyzkoušet bylinné čaje na žlučník, které obsahují směsi různých sušených rostlin. Pokud se vám nechce vařit čaj, osvojte si žlučníkové kapky, tedy lihové tinktury z léčivek. Určený počet kapek se smíchá s vodou, malá lahvička se vejde klidně do kabelky.
- smetánka lékařská (pampeliška) – Biotter Byology Chole AKUT, Dr. Popov Kapky bylinné Pampeliška
- artyčok – Salus Floradix Gallexier, Blendea Artyčok kapsle
- oregano (dobromysl) – Jamieson Oregánový olej, Pharma Activ Oregano olej
- kurkuma – Liftea Kurkumin tobolky, Blendea Kurkuma + Černý pepř olejové kapky
Když se zajímáte o zdravé trávení a detoxikaci, vhodné jsou doplňky stravy z ostropestřce mariánského. Komplex jeho účinných látek známých pod názvem silymarin se obstojně vypořádává s toxiny a tím pomáhá zatěžovaná játra regenerovat. Tento účinek ale nečekejte od jednoho šálku čaje denně.
Věděli jste, že...
Vlaštovičník větší obsahuje alkaloidy s protikřečovým účinkem. Při žlučníkových potížích uvolňuje svaly uzavírající vývod žlučovodu do tenkého střeva, čímž napomáhá snadnějšímu vyprazdňování žlučníku.
Původní kapky Iberogast jako léčivo obsahovaly tekuté extrakty z devíti bylin, mj. právě z vlaštovičníku většího. Nové kapky, Iberogast Neo, podpírají účinek o pozměněnou kombinaci a to o rostlinky: iberka hořká, heřmánek, kmín, meduňka lékařská, máta peprná a kořen lékořice, které společně podporují zdravé trávení a normální činnost zažívacího traktu.
Zdravý žlučník – jaká jsou režimová opatření?
Prevence onemocnění žlučníku jde ruku v ruce s vaším životním stylem, jen díky němu dokážete udržet váš žlučník zdravý do vysokého věku. Nejen kvůli žlučníku myslete na obsah tuků a cholesterolu ve stravě. Krevní testy, které tyto hodnoty měří, jsou běžnou součástí základní diagnostiky u praktického lékaře. Ano, choďte na preventivní prohlídky, jsou důležité. A lékaři se svěřujte s příznaky, které se vymykají normálu.
Strava má být vyvážená, barevná, zaměřená na zeleninu a bílkoviny. Poslední jídlo si dopřejte ideálně 3 hodiny před spaním, jezte v klidu, jídlo vždy pečlivě rozkousejte, nehltejte, jezte pravidelně. Ohlídejte si adekvátní pitný režim. Pravidelně se hýbejte, ideálně také cvičte, posilujte svaly, hlídejte si počet centimetrů v pase, alkohol rozumně, nekuřte. Žlučové kameny se tvoří z mnoha příčin, se svým pohlavím a geny samozřejmě nehnete. Ale jinak je vaše zdraví ve vašich rukách.
Věděli jste, že...
Pivo na žlučník? Ano nebo ne? V rozumném množství může pivo díky svému mírnému choleretickému účinku podporovat tvorbu žluči a tím napomáhat trávení, ale jeho nadměrná konzumace samozřejmě zatěžuje játra i celý trávicí trakt. Pivo je alkohol a jeho snášenlivost je u každého individuální.
Co je žlučníková dieta?
Dieta při onemocnění žlučníku je velmi podobná dietě při onemocněních slinivky břišní a jater. Lidé, kteří mají problémy se žlučníkem, by měli na složení své stravy myslet. A to tak, že by měli opravdu dodržovat specifickou dietu, která je s nimi z úst lékaře či nutriční specialistky komunikována. Obecně se mají omezit tuky a kořeněná jídla. Podrážděný žlučník a již potvrzené žlučové kameny jsou důvodem, kdy je vhodné ve vlastním zájmu snížené bolestivosti držet žlučníkovou dietu dlouhodobě, až celoživotně. Strava s ohledem na stále stejné potřeby organismu však musí zůstat pestrá. Nesmí se stát, že budou chybět některé vitaminy a živiny. Jídelníček nesmí postrádat bílkoviny a vlákninu. „Žlučníkář“ by měl jíst v klidu a pravidelně, jídlo si rozdělit na menší porce. To vše samozřejmě za dodržování pravidelného a dostatečného pitného režimu.
Co tedy jíst a nejíst?
K vhodným potravinám patří méně tučné druhy masa (včetně libového hovězího a telecího) a ryby, potraviny upravené dušením a vařením, brambory, rýže, ovoce (jablka, meruňky, broskve, mandarinky), nenadýmavá zelenina (kořenová zelenina), chřest, špenát, pečivo z předchozího dne (nekynuté), suchary, piškoty, nízkotučné mléčné výrobky včetně sýrů, vaječný bílek, med, případně těstoviny.
K nevhodným potravinám se řadí tučná masa a ryby (včetně vepřového masa a vnitřností), smažené a grilované potraviny (přepalovaný tuk), pikantní koření, máslo, rostlinné oleje, majonéza, dresing, čokoláda, dortíky, sladké krémy, kakao, žloutky z vajíček, ořechy, semínka, káva, čerstvé kynuté pečivo, ještě teplé pečivo, nadýmavé luštěniny, kedlubny, zelí, nadbytek cibule a česneku, bobulovité ovoce s malými jadérky (borůvky, maliny, jahody, ostružiny), avokádo. Problémové potraviny jsou individuální, odvíjí se dle závažnosti pacientova stavu.
Žlučníková dieta je ze začátku přísnější, založená na rostlinné stravě. Postupně se mohou zařadit vhodné živočišné produkty jako libová masa a také zakysané nízkotučné mléčné výrobky nebo sýry do 30 % tuku. Pokud je stav pacienta stabilizovaný, lékař může dietu zmírnit a postupně v malém množství dovolit také máslo nebo rostlinné oleje. Vždy platí pravidlo – nepřejídat se. Bolest vás upozorní, když polevíte a dáte si příliš tučné jídlo, smažené, alkohol nebo sladkosti. Pokud se stanete zkušeným „žlučníkářem", budete vědět nejlépe, které potraviny vám nebudou dělat dobře.
Věděli jste, že...
Žlučník nenajdete jen v lidském těle, ale i během procházky v lese – hřib žlučník je známý tím, že dokáže zkazit celé jídlo, pokud ho mezi ostatními hříbky přehlédnete. Jediné sousto vám sice neublíží, ale na jeho hořkost jen tak nezapomenete. A pokud se ozve ten váš v břiše, zážitky mohou být neméně intenzivní. Pokud to bude možné, vyhněte se oběma nemilým žlučníkovým zkušenostem.
























