Autor článku:
Mgr. Vlaďka Kouřilová

3 tipy na regeneraci jater a podporu jejich činnosti

Nejlepší a nejúčinnější způsob, jak zbavit tělo toxinů a škodlivých látek, je zaměřit se na podporu detoxikačních orgánů. V této souvislosti je na místě věnovat pozornost především správné funkci jater, která představují jeden z nejdůležitějších detoxikačních orgánů našeho těla a jejichž zdraví je pro naši celkovou kondici naprosto zásadní. Co můžeme my sami udělat pro jejich správné fungování a jak zlepšit jejich schopnost regenerace?

Na svoji velikost jsou játra super výkonným strojem a zvládají naráz hned několik procesů, které jsou pro náš život a fungování lidského těla naprosto zásadní. Během dne stihnou přefiltrovat obrovské množství krve, čímž zabraňují usazování a hromadění škodlivin v tkáních. Fungují v podstatě jako čistička, která nás zbavuje všeho, co naše tělo nepotřebuje. Když se ale tahle čistička přetíží, přestane fungovat správně a v těle se začnou hromadit toxické látky. Zhoršenou funkci jater nemusíme zprvu vůbec poznat a nemusíme vnímat žádné konkrétní příznaky. Postupem času však můžeme pociťovat únavu, problémy s trávením, dochází ke snížené funkci imunitního systému a dalším potížím.

Kromě detoxikační funkce a odvádění toxinů z těla mají játra na svém seznamu aktivit ještě mnoho dalších funkcí od látkové přeměny přes metabolismus cukrů, tuků a bílkovin až po produkci žluči nebo tvorbu hormonů. Slouží také jako zásobárna energie, železa a dalších vitamínů a minerálů. Jako jediný viscerální orgán v těle mají játra schopnost regenerace. Udává se, že při jejich poškození nebo chirurgickém odstranění se dokáží zregenerovat do původní velikosti při zachování alespoň 25% původní masy. Vědci tvrdí, že proces regenerace umožňuje játrům obnovit ztracenou hmotu, aniž by byla poškozena životaschopnost celého organismu. Z uvedeného vyplývá, že játra toho zvládnou až dost, přesto bychom jejich zdraví neměli podceňovat a měli bychom dbát na jejich správnou regeneraci.

Jak tedy podpořit správnou činnost jater a jejich schopnost detoxikace?

1. Vyhněte se tomu, co očividně škodí 

přetížení detoxikační kapacity jater, jejich poškození a následné toxicitě, může docházet z mnoha příčin. Těmi nejčastějšími je nadměrná konzumace alkoholu, obezita a následné tzv. nealkoholové ztukovatění jater, různá onemocnění nebo užívání některých léků či drog. Proto prvním krokem pro zachování plné funkce jater je právě zdravý životní styl.

2. Konzumace správných potravin

Z podstaty věci je jasné, že čím méně toxinů do těla dostanete, tím méně zatížíte játra. Ty se pak mohou soustředit především na správný metabolismus, tvorbu hormonů a regeneraci těla. Proto je vhodné vyhnout se nebo alespoň omezit konzumaci průmyslově zpracovaných potravin, rafinovaných tuků, cukrů, již zmíněného alkoholu nebo smaženým jídlům.

Potraviny, které podporují činnost a regeneraci jater jsou:

  • Zelená listová zelenina jako je rukola, polníček, špenát nebo čekanka je bohatá na antioxidanty, protizánětlivé látky a enzymy, které podporují tvorbu žluči. Mají také vysoký obsah chlorofylu, pomáhájí neutralizovat těžké kovy a další cizorodé látky, čímž podporují činnost jater.
  • Mrkev, červená řepa, lesní plody a švestky mají vysoký obsah rostlinných flavonoidů, působí jako silné antioxidační látky, chrání játra před oxidačním stresem a chronickým zánětem.
  • Vlašské ořechy obsahují vysoké množství l-argininu, glutathionu a omega-3 mastných kyselin. Studie naznačují, že tyto živiny pomáhají detoxikovat játra od amoniaku. Zároveň obsah nenasycených mastných kyselin podporuje ozdravné procesy jater.
  • Brukvovitá zelenina jako květák, brokolice, růžičková kapusta snižuje množství tzv. glukosinátů, které zlepšují produkci enzymů a odbourávání karcinogenních látek.
  • Koření jako je kurkuma nebo zázvor působí jako silné antioxidanty, zabraňují zánětu a hromadění toxinů v těle.

3. Zdraví z přírody

Nejvyužívanější léčivkou na podporu činnosti jater je ostropestřec mariánský, kterému se také díky jeho vzhledu přezdívá Kristova koruna. Účinek se přisuzuje obsažené látce zvané silymarin, která podporuje stimulaci gluthationu. Ten je považován za jeden z nejsilnějších antioxidantů, bojuje s volnými radikály, zabraňuje oxidativnímu stresu, pomáhá z těla odstraňovat toxiny a karcinogenní látky a podporuje správnou činnost imunitního systému. Ostropestřec má pozitivní vliv nejen na regeneraci jater, ale i na žlučník a trávicí systém. Podporuje tvorbu žluči a příznivě ovlivňuje hladinu cukru i cholesterolu v krvi.

O zatěžovaná játra se starejte celý rok. Zdravým játrům prospívá každoroční pravidelná očista jater, která je nejideálnější s příchodem jara, tedy v březnu a dubnu.

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.