Jak přirozeně posílit imunitu?

Trápí Vás časté nachlazení, bolesti hlavy a máte problémy se zažíváním? Patříte k lidem, pro které je chladnější počasí náročnou zkouškou odolnosti? Během podzimu a zimy si tělo musí přivykat na změny teploty a nižší dávky slunečního světla.

Pro úvod by bylo na místě vysvětlit, co to vůbec imunita je. Imunitní systém je takový náš obránce. Neustále nás brání před útoky virů, bakterií a dalších parazitů. Hlavním úkolem imunitního systému je udržování neporušenosti organismu. Jednotlivé buňky mezi sebou komunikují pomocí signálních molekul, které předávají informace i dalším systémům. Náš imunitní systém dodává informace o tom, co je pro člověka prospěšné a čemu je nutné se naopak vyhnout obloukem. Jakmile je naše tělo napadeno patogenem, imunitní systém spustí imunitní odpověď.

 Jak poznat oslabenou imunitu?

Oslabená imunita se projevuje zejména:

  • opakující se infekcí a pomalejším uzdravováním 
  • neustále ucpanými dýchacími cestami
  • nedostatkem energie 
  • častou bolestí hlavy 
  • horečkou, zimnicí 
  • bledostí nebo celkovou pohublostí 
  • zhoršeným hojením ran 
  • zažívacími obtížemi

Jak posílit imunitu?

Vytvořte si neprůstřelný štít pomocí těchto režimových opatření, díky kterým docílíte silnější obranyschopnosti.

1. Otužujte se

Pozvolným otužováním si Váš organismus přivykne na změny teplot. Tímto tréninkem už Vaše tělo nebude bojovat s každým studeným ofouknutím.

2. Zahřejte se zázvorem

Už naše babičky nám při nachlazení vařily čaje z čerstvého zázvoru. Zázvor nastrouhejte nebo nakrájejte na malé kousky, zalijte vařící vodou a nechte 10 minut odstát. Následně čaj sceďte, přidejte citrón a med. Jak vidíte, nic těžkého na přípravě tohoto zázračného nápoje není. Ale mnohdy zahřeje více než 2 deky.

3. Koktejl vitaminů

Pro správnou funkci imunitního systému je nutná vyvážená strava. Při nedostatku živin můžete vitaminy doplnit pomocí doplňků stravy. Mezi nejdůležitější vitaminy se řadí zejména vitamin C, vitamin D a vitamin E. Největší zdroj vitaminu C naleznete v rakytníku. Vitamin C je zásadní v ochraně buněk, podporuje vitalitu a zvyšuje odolnost organismu.

4. Spánek

Imunita a spánek jsou úzce propojeny. Při nedostatku spánku je vyšší náchylnost k nemocem. Dochází tak ke zvýšené produkcí kortizolu, čímž jsou potlačené imunitní funkce. Proto je nutné pravidelně spát a nepřetěžovat své tělo.

5. Omezte stres

Jak už jsme si řekli u spánku, zvýšené množství kortizolu ovlivňuje správné fungování imunitního systému. To samé platí u stresu. Stres sám o sobě je velkým protivníkem u řady nemocí. Není tedy divu, že ovlivňuje také imunitní systém. Jeho zamezení je náročné, ale velice zásadní.

6. Seznamte se s adaptogeny

Adaptogeny zvyšují odolnost organismu, zlepšují schopnost odolávat měnícím se podmínkám a adaptovat se na ně. Pokud se na vás opakovaně lepí infekce, můžete vyzkoušet ženšen, echinaceu, hlívu ústřičnou, eleuterokok (čertův kořen) či astragalus (kozinec). Přidáním adaptogenů do vaší rutiny zlepšíte svojí fyzickou i mentální kondici.

7. Síla ovoce a zeleniny

Zařaďte do svého jídelníčku pravidelné a dostatečné množství barevného ovoce a zeleniny. Jsou plné antioxidantů, které chrání buňky těla před poškozením volnými radikály a posilují tak obranyschopnost.

8. Doplňujte dostatečné množství tekutin

Dehydratace zvyšuje náchylnost a brání normálnímu fungování organismu. Proto je třeba pít pravidelně, nejlépe čistou vodu. Další volbou pro zlepšení pitného režimu a doplňování tekutin jsou slabé čaje s citrónem.

9. Omezte cukry

Nadměrný příjem jednoduchých cukrů je jednou z hlavních příčin nadváhy a obezity v populaci. Lidé s obezitou mají zpravidla oslabený imunitní systém v důsledku chronického systémového zánětu.

10. Dopřejte střevu vlákninu a probiotika

Gastrointestinální trakt je podstatnou částí imunitního systému, protože až 70 % imunitních buněk se nachází ve střevech. Ve střevech v koloniích pobývají mimo jiné bakterie, prospěná probiotika, které se podílí na imunitě mj. syntézou vitaminů. Vláknina tyto pomocníky živí a přispívá ke zdraví našeho mikrobiomu. Vláknina je obsažena v zelenině, ovoci, obilovinách, luštěninách, ale lze ji i doplňovat pomocí doplňků stravy ve formě kapslí nebo rozpustného prášku.

11. Pohyb, pohyb a zase pohyb

Fyzická aktivita působí příznivě na duševní zdraví, posiluje srdce a krevní oběh, pomáhá snižovat krevní tlak a cholesterol a také zvyšuje odolnost vůči nemocem.

Věnujte se pohybové aktivitě zhruba 30 minut denně nebo 45 minut obden. Vaše tělo vám poděkuje.

Související produkty

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.