Proč užívat vitamín D a jaké jsou jeho účinky?

Vitamín D známý především jako "sluneční vitamín" má zásadní vliv na udržení zdraví lidského těla.

Jedním z jeho hlavních úkolů vitaminu D je podporovat vstřebávání vápníku, který je nezbytný pro růst kostí a jejich přestavbu, kdy se odstraňuje zralá kostní tkáň a vytváří se nová. Právě z tohoto důvodu může nedostatek vitamínu D vést k tenkým, křehkým nebo deformovaným kostem.

Podporuje imunitní systém a bojuje proti zánětům

Zkoumáním účinků vitamínu D na imunitní systém a jeho schopnosti v boji proti zánětům se věnuje mnoho klinických studií. Mnohé výsledky ukazují značný vliv vitamínu D v boji proti škodlivým bakteriím i virům. V některých studiích porovnávajících doplňky vitamínu D s placebem, se zjistilo, že vitamín D snižuje riziko akutní respirační infekce při jeho denním nebo týdenním doplňování, a to zejména u osob, které ho měly nedostatek. Na významu získal vitamín D i v době pandemie Covid-19. Ačkoli se některé výzkumy různí, považuje se dostatek vitamínu D důležitý pro zabránění nebo zmírnění akutního respiračního selhání.

Posiluje kosti a svaly

Vitamín D podporuje vstřebávání vápníku ve střevech, což v konečném důsledku umožňuje normální mineralizaci kostí a jejich růst. Jinými slovy, bez "déčka" by vápník, který je pro kosti důležitý, nebyl v podstatě schopen plnit svou funkci naplno. Kombinace vápníku a vitaminu D také pomáhá předcházet osteoporóze, při které se snižuje hustota a kvalita kostí a dochází k větší lámavosti. Kromě kostí také vitamín D podporuje posilování svalů. To může mít zásadní vliv u starších osob, kde je větší riziko pádů z důvodu právě slabších svalů.

Podporuje zdraví ústní dutiny 

Přestože výzkumů o úloze vitamínu D pro zdraví ústní dutiny není mnoho, v mnohých z nich se dospělo k závěru, že vitamin D pomáhající našemu tělu vstřebávat vápník, může snižovat riziko vzniku zubního kazu a onemocnění dásní.

Značná pomoc v boji proti depresi

Stejně jako na dobrou náladu funguje sluníčko a hezké počasí, tak obdobně působí i vitamín D. Vědci totiž zjistili významný vztah mezi depresí a nedostatkem vitamínu D. Přestože je potřeba dalších zkoumání, aby bylo možné přesně definovat jeho fungování - například zda je nízká hladina vitamínu D příčinou nebo důsledkem deprese - odborníci doporučují léčbu nedostatku vitamínu D u osob s depresí s tím, že to může být snadná a efektivní pomoc pro zlepšení průběhu deprese.

Kdy je vitamínu D nedostatek?

Přestože je vitamín D snadno dostupný prostřednictvím slunečního záření a některých potravin, některé osoby mohou skutečně trpět jeho nedostatkem. Ten se samozřejmě týká primárně starších osob, ale není výjimkou ani u mladší generace obzvláště v zimním období, kdy je potřeba čerpat "déčko" i z jiných zdrojů než jen ze slunečního záření.

Dalším faktorem, kdy může docházet k nedostatku vitamínu D jsou silné bolesti kloubů a svalů nebo stresové zlomeniny či úrazy.

Kolik vitamínu D potřebujeme?

Doporučená denní dávka vitaminu D je pro osoby mladší 70 let (včetně těhotných nebo kojících žen) 15mcg (600 IU). Osoby starší 70 let by měli mít dávku ve výši 20mcg (800 IU).
Pokud máte podezření na nedostatek vitaminu D, lze si objednat test a vyšetření krve. Je na místě zařadit do jídelníčku potraviny bohaté na vitamin D jako jsou tučné ryby, houby nebo mléčné výrobky a doplňovat vitaminu D3 ve formě doplňků stravy. Podle odborníků se považuje denní dávka 1000-2000 IU D3 za bezpečnou a zajišťující optimální hladinu pro většinu dospělých. Protože je vitamin D rozpustný v tucích, nezapomínejte jej vždy užívat při jídle nebo těsně po jídle ideálně v kombinace s potravinami obsahujícími tuk, abyste zajistili jeho dostatečné vstřebávání.

Zdroje:

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.