Proč mít tejpy ve své lékárničce?

Asi každý z nás jednou za čas zažil potíže se zablokovanými zády a bolest spojenou s přetížením pohybového aparátu nebo po úrazu. Kromě klasických pružných obinadel tak v posledních letech zařazuje mnoho lidí do svých cestovních i domácích lékárniček tejpy. Ty mohou pomoci překlenout období, kdy nás některé z těchto potíží omezují a podpořit hojení.

Kde se vzalo tejpování a k čemu slouží?

Své kořeny našlo tejpování na počátku 70. let 20. století, kdy japonský chiropraktik Dr. Kenzo Kase představil metodu tzv. kineziotapingu, tedy kineziologického tejpování za užití speciálních pružných pásek.

Principem funkce tejpů je v podstatě jakási masáž či mikromasáž kůže, v které je obsažena řada receptorů a ty jsou touto masáží ovlivněny. Kineziotejpy pomáhají snížit bolestivost ovlivněním nervového systému, obnovují správnou funkci svalů podporou oslabených svalů, brání městnání lymfy a krve, podporujísprávné postavení kloubů a brání svalovým křečím.
Díky svojí pružnosti, která zajišťuje protažení až na 130-140% původní délky, zabraňují tyto pásky omezení pohyblivosti svalů a kloubů.

Kdy tejpy použít a kdy se jim raději vyhnout?

Tejpy lze užít po porůzných úrazech a přetížení pohybového aparátu, ale také např. u lymfedémů, pooperačních otoků, k terapii jizev, při chronické žilní insuficienci, hojení ran, u strií, bolestí hlavy atd.

Před vlastní aplikací je stejně jako u jiných metod vždy potřeba zhodnotit zdravotní stav, trápí-li vás potíže již delší dobu či jde o atypickou či silnou bolest, vždy prvně kontaktujte lékaře a poraďte se o vhodnosti tejpů.

Tejpům byste se měli vyhnout, zejména pokud trpíte nějakým bakteriálním či virovým onemocněním spojeným se zvýšenou teplotou, u hnisavých kožních projevů, otevřených ran, bradavic, ekzémů a mateřských znamének, dermatitid, „papírové kůže“, akutních zánětů žil, hypertyreózy, nádorových onemocnění, kardiopulmonárních dekompenzacích (ischemická choroba srdeční), epilepsie a onemocnění ledvin.

Jak tejpy aplikovat?

  1. Konzultujte správnou aplikaci s odborníkem či absolvujte některý ze specializovaných seminářů (alternativou může být případně alespoň shlédnout některé z odborných videí s ukázkou aplikace, které jsou dostupné na internetu).
  2. V případě lymfatického tejpování je vhodné nejprve uvolnit spádové a krční lymfatické uzliny masáží.
  3. Tejpovací pásky se aplikují na čistou, suchou, oholenou a odmaštěnou kůži, proto je vhodné v místě umístění nejprve kůži ošetřit dezinfekcí pro lepší přilnutí pásky.
  4. Pásku na konci sestřihneme do kulata či obloučku, aby se zabránilo odlepování v rozích.
  5. Zvolte vhodný tvar tejpu podle místa a účelu aplikace.
  6. Lepící části se ideálně nedotýkejte.
  7. Tejp vždy zakončujte na kůži nikoliv na jiném tejpu, aby správně fixoval a lepil.
  8. Vyhýbejte se oblastem vlasové části zátylku, třísla, podpažní jamky a citlivých oblastí těla.
  9. Po nalepení pásky je potřeba vyčkat alespoň 30-45 min před pohybem či sportovní aktivitou, aby dostatečně přilnula.
  10. Zejména v rámci lymfatického tapingu dodržujte dostatečný pitný režim (voda, čaje pro podporu lymfatického systému).

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.