Chcete být aktivní, ale trápí vás bolest kloubů?

Bolest je nepříjemným subjektivním pocitem. Může se objevit po úrazu, pohmoždění či může jít o symptom jiného onemocnění. Bolest tak má v některých případech smysl, např. když nás upozorní na nějaký problém, pokud však přetrvává delší dobu, zejména v případě bolestí kloubů a pohybového aparátu omezuje náš pohyb a kvalitu života.

Přemýšlejte o tom, co jíte

Ať už jde o bolesti spojené s námahou nebo většinou degenerativní kloubních onemocnění jako je např. osteoartróza či revmatoidní artritida je potřeba dbát na pestrou stravu bohatou na vitaminy a minerály a taktéž adekvátní pitný režim. Pro správnou funkci pohybového aparátu je zcela esenciální dostatek bílkovin, hořčíku, vápníku, omega 3 nenasycených mastných kyselin, vitaminu E, vitaminu D, vitaminu C a vitaminu K. Množství jednotlivých složek by měla být individuálně konzultována v případě specifických dalších diagnóz (např. množství vitaminu K u warfarinizovaných pacientů či množství bílkovin ve stravě při zhoršené funkci ledvin).

Pohyb léčí – ale!

Neexistuje nic, co by pozitivní vliv pohybu na naše tělo nahradilo. Důležité je však volit takový pohyb, který nám neškodí a jsme schopni si ho dopřát v adekvátním množství. V případě přetížení kloubů či svalového aparátu či při artróze tak k vhodným pohybovým aktivitám patří např. plavání, jízda na kole či rotopedu a chůze po rovném povrchu. Velmi efektivní také může být doplnění pohybu vhodným rehabilitačním cvičením, fyzioterapií či pobytem v lázních.

Myslete na svou váhu

Studie prokázaly, že i redukce hmotnosti o pouhých 5% vede k významnému snížení bolestivosti kloubů. Někdy i malá změna v jídelníčku nebo denního režimu (30 minut chůze, doplnění neslazených tekutin či přidání oblíbené zeleniny na talíř k hlavním jídlům) může mít zásadní vliv na kvalitu vašeho života.

Když už to vážně bolí…

Jak u akutní bolesti po úrazu, tak u chronických bolestí mohou úlevu poskytnout lokální preparáty ve formě gelů, krémů, mastí a náplastí nejlépe společně v kombinaci s gelovými polštářky.
Při otoku a zánětu se hodí spíše přípravky s chladivým efektem. Může jít o gely s obsahem kaštanu koňského, mentolu, arniky, kostivalu a konopí (Konopíčko chladivé).
U zatuhlých kloubů či zablokovaných zad dobře poslouží hřejivé gely, krémy či náplasti s obsahem kapsaicinu z červených papriček (např. Konopíčko hřejivé). V obou případech také lze sáhnout po lokálních léčivých přípravcích s obsahem tzv. nesteroidních antiflogistik. Tedy látek, které snižují bolest, otok a další projevy zánětu (např. Voltaren, Ibalgin, Aulin, Olfen, Flector, Emoxen, Dolgit).
Výhoda lokální terapie je ta, že představuje menší riziko z hlediska celkových nežádoucích účinků. Někdy však není její účinek dostačující a tak je potřeba také zvážit podání systémových analgetik s obsahem paracetamolu, ibuprofenu, naproxenu či diklofenaku. Tyto léčivé přípravky jsou však vždy určeny pouze pro krátkodobé řešení, z hlediska dlouhodobého se vždy poraďte s odborníkem.

Co znamená SYSADOA?

Déle trvající léčba analgetiky může být pro organismus člověka příliš zatěžující a nemusí přinášet potřebný efekt, proto je vhodné zvážit podání SYSADOA. SYSADOA jsou symptomatické léky určené k dlouhodobé terapii osteoartrózy. K nejčastěji používaným látkám z této skupiny patří chondroitin sulfát či glukosamin sulfát. Obě tyto látky pomáhají snižovat bolestivost, podporují regeneraci kloubní chrupavky, brání jejímu rozkladu a také působí protizánětlivě. Obě látky jsou i základními stavebními složkami kloubní chrupavky a pojivových tkání (vazy, šlachy, kosti) a jsou tak nezbytné pro fungování pohybového aparátu. V léčivých přípravcích jsou určeny k léčbě konkrétních kloubních onemocnění. Pokud tedy již daným onemocněním trpíte, je vhodné zvolit léčivý přípravek (Condrosulf). Při vyšší sportovní zátěži, po úrazech či při lehké bolesti se ke klasické léčbě hodí, jako podpora, kloubní výživa ve formě doplňků stravy (Ortopedic, GS Condro, Proenzi a řada dalších).

Jakou hraje roli kolagen?

Kolagen je důležitou složkou kloubů, chrupavek, vazů, šlach, ale také vlasů, kůže a nehtů. Pro jeho tvorbu je velice zásadní dostatek vitaminu C, který je nezbytný pro tvorbu kolagenu. Proto také zpravidla doplňky stavy s kolagenem obsahují také vitamin C. Pro mladé sportovce, ale také aktivní seniory, kteří mohou mít méně pestrou stravy a vyšší nároky na dostatek kolagenu jsou vhodné přípravky s obsahem kolagenu, které podpoří jeho doplnění a často také díky vitaminu C jeho adekvátní syntézu (Premium Colaflex, Cemio Kamzík, Geladrink, Colafit a řada dalších).

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.