Jak vybrat správnou kloubní výživu?

Žijete aktivním životem, sportujete nebo máte fyzicky náročnou práci? Pak vám zdraví vašeho pohybového aparátu jistě není lhostejné a chcete udržet svoje klouby v kondici.

Už dávno neplatí, že kloubní výživa je určena pouze seniorům nebo lidem v pozdějším věku. Vždy je totiž mnohem snazší zaměřit se na správnou prevenci, než řešit problém až když už vás něco bolí. Z pohledu udržení správné funkce kloubního aparátu se tedy užívání kloubní výživy a podpůrných doplňků stravy jeví jako vhodné preventivní opatření, které může významně přispět k udržení vašeho zdraví a aktivního života.

Pro bezbolestný a bezproblémový pohyb je důležité především zdraví a výživa chrupavky. Ty jsou totiž během života nejvíce namáhány a mají minimální schopnost regenerace, proto s věkem ztrácí elasticitu a tím může docházet k omezení pohyblivosti. K prvním potížím a nepříjemné ztuhlosti kloubů může docházet už kolem 30. roku života. Celkové zdraví a pohyblivost kloubů samozřejmě závisí na mnoha faktorech, od genetiky, věku, hmotnosti přes různá onemocnění nebo zranění až po správnou kvalitní výživu. Více ohroženi jsou samozřejmě aktivní nebo vrcholoví sportovci nebo lidé s nadměrnou fyzickou zátěží.

Kdy tedy začít s užíváním kloubních preparátů?

Čekat, až vás začnou klouby opravdu bolet, není rozhodně to nejlepší řešení. Čím dřív začnete s podpůrnými přípravky, tím je větší šance, že oddálíte větší poškození kloubů a následnou léčbu, která musí být především komplexní, je mnohem složitější, náročnější a ve většině případů se neobejde bez léků na bolest nebo i operačního zákroku.

V jakých případech je tedy na místě začít s užíváním kloubní výživy?

  • Aktivně sportujete, míváte fyzicky náročné tréninky nebo provádíte jinou fyzicky náročnou aktivitu, kdy jsou klouby hodně zatěžovány a hrozí i větší riziko úrazů nebo poranění.
  • Máte genetickou predispozici a dědičně větší náchylnost k degeneraci chrupavky.
  • Rizikem je také nadváha nebo obezita, kdy jsou klouby nadměrně zatěžovány kily navíc a vzniká riziko poranění nebo rozvoje onemocnění pohybového aparátu.
  • Vyšší věk, se kterým souvisí omezení hybnosti a vznik dalších onemocnění jako je artritida nebo osteoartróza.

Jaké složky v kloubní výživě hledat?

V dnešní době, kdy je na trhu nepřeberné množství různých produktů a doplňků stravy, může být pro normálního smrtelníka těžké se v tom vyznat. Pro vaši snadnější orientaci pro vás máme přehled jednotlivých účinných látek, které v kloubních preparátech najdete. Na základě jejich účinku si tak můžete vybrat, který produkt bude nejvíce vyhovovat vašim aktuálním potřebám. Obecně se látky obsažené v kloubních přípravcích dají rozdělit do dvou skupin:

Stavební materiál pro vaše klouby

Glukosamin sulfát a Chondroitin sulfát mají podobné vlastnosti. Obě jsou to tělu vlastní látky a jsou jednou ze základních stavebních složek chrupavky. Podporují její odolnost a pevnost a přispívají ke snížení její degradace. Zároveň také pomáhají snížit bolestivost kloubů a působí proti zánětu při artróze kloubů. Obě tyto látky se řadí do skupiny SYSADOA neboli symptomaticky pomalu působící látky proti osteoartróze. Na rozdíl od klasických, od běžných protizánětlivých léků, je jejich účinek opožděný a dostavuje se až po 4 až 6 týdnech užívání, po vysazení však tento účinek obvykle přetrvává nějaký čas. Proto se doporučuje přípravky s obsahem těchto látek užívat minimálně dva měsíce a následně je vhodné, po 2–3 měsících přestávky, je opět nasadit a užívat další dva měsíce.
 
Důležitou stavební látkou nejen pro klouby je kolagen. Je to nejhojněji zastoupená bílkovina v lidském těle a tvoří základní prvek kostí, kůže, svalů, kloubů, šlach a vazů. Existuje hned několik typů kolagenů, načež pro správnou funkci pohybového aparátu je nejdůležitější kolagen typu I, který tvoří až 90% veškerého kolagenu v těle a poskytuje podporu pro kůži, kosti, šlachy, vazy a pojivové tkáně, a dále typ II, který tvoří součást chrupavky. Jejich nejzásadnější funkce je podpora pružnosti a pevnosti tkání a zároveň tlumení nárazů a otřesů při chůzi, běhu a dalším pohybu. S věkem (od 25. roku) ale množství kolagenu v těle výrazně ubývá a po 40. roce je jeho pokles už značný. Proto se doporučuje jeho doplňování ve formě kolagenních peptidů nebo ve formě krystalického kolagenu. Především pro sportovce a osoby, které jsou hodně aktivní a namáhají svoje klouby, je preventivní užívání kolagenu vhodnou formou, jak oddálit větší poškození a bolestivost.

Věděli jste, že...

Pro správnou funkci pohybového aparátu je také nezbytný vitamín C, který kromě toho, že působí jako silný antioxidant a chrání buňky chrupavky před poškozením volnými radikály, se také podílí na správné tvorbě kolagenu. Užíváte-li tedy kolagenové doplňky, vždy je potřeba suplementovat i vitamín C (pokud již není součástí daného produktu).

Látky působící proti zánětu

Mezi složky, které působí proti zánětu, se řadí MSM, což je látky obsahující organickou síru. Některé studie ukazují, že pomáhá tlumit bolestivost kloubů, jejich otok a přispívá ke správné funkci pohybového aparátu. Další látkou, která významně pomáhá ke snížení zánětů, jsou omega 3 nenasycené mastné kyseliny, konkrétně EPA a DHA. Kromě jejich významného pozitivního efektu na srdce, cholesterol nebo imunitu, pomáhají omega 3 kyseliny snížit zánět a bolestivost kloubů, čímž opět napomáhají lepší funkci pohybového aparátu. S klouby pomáhá také CBD. Artritida zahrnuje zhoršování stavu tkání v kloubech a jejich okolí. Existuje několik typů artritidy a mezi její příznaky patří především bolest, ztuhlost a ztráta pohyblivosti. Kromě účinků na zmírnění bolesti má CBD schopnost potlačovat další zhoršování artritidy.

Co si z toho vzít?

Nezapomínejte, že prevence je základ. Nečekejte tedy až na kloubní výživu budete mít věk nebo až vás začnou bolet klouby. Pokud aktivně sportujete nebo máte fyzicky náročnější práci, začněte minimálně doplňováním kolagenu s vitamínem C. Pociťujete-li již nějaké obtíže, případně máte genetickou predispozici, začněte s užíváním komplexnější kloubní výživy, která vám pomůže udržet zdraví kloubů.

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.