BLESKOVÉ AKCE TÝDNE  Nakupte bleskově výhodně a dopřejte si porci zdraví jako hrom ...

Jak zatočit s mykózou kůže a nehtů?

Svědění, začervenání a loupání kůže, žlutavé zbarvení a ztluštění nehtu, šupení kůže ve vlasech - to vše patří k projevům onemocnění, která jsou označována jako mykózy.

Mykózy jsou infekčním onemocněním, které způsobují houby. Často postihují kůži, pokožku hlavy, nehty a sliznici. Mykózy či plísně mohou být způsobeny narušením přirozeného ochranného prostředí kůže přímým kontaktem s infekcí, ale mohou také souviset s jiným systémovým onemocněním či léčbou (špatně kompenzovaný Diabetes mellitus, imunosupresivní léčba atd.). Plísňová onemocnění jsou častěji pozorována u mužů nežli u žen a starší lidé jsou vystaveni většímu riziku než mladší lidé. Fungální infekce nohou (atletická noha) jsou nejběžnější formou povrchových kožních infekcí, které se v dermatologické praxi vyskytují. Plísňové onemocnění nehtů (onychomykózy) patří také mezi nejčastější onemocnění, která nohy i ruce postihují.

Jak se mykózám ubránit?

  • Po koupeli či sprchování důkladně otřete kůži zejména v oblasti kožních záhybů, řas a mezi prsty u nohou a poté kůži natřete vhodným ošetřujícím tělovým mlékem nebo krémem, zabráníte tak riziku vzniku vhodného vlhkého prostředí pro růst plísní a posílíte tím přirozenou obranyschopnost pokožky.
  • Dbejte na pravidelnou hygienu. Zejména v létě, kdy venkovní teploty dosahují vyšších stupňů, tělo se více potí a může docházet k opruzení a opět vzniku vlhka zejména v oblasti kožních řas (často pod prsy, v podpaží, v tříslech nebo v oblasti břicha).
  • Pokud víte, že se více potíte či trpíte nadváhou a je tak větší riziko vzniku zapařeniny, můžete preventivně aplikovat lokální přípravek s obsahem zinku, který pomůže rizikové oblasti udržet v suchu (např. Sudocrem, MoliCare Skin ochranný krém se zinkem, Baza Plus). Tyto krémy najdete hlavně v nabídce dětské péče.
  • Zejména v létě volte pohodlné bavlnění oblečení a kvalitní prodyšné boty.
  • Oblečení pravidelně perte a také žehlete. Spodní prádlo a ponožky pak nejlépe perte odděleně od ostatního prádla na vyšší stupeň, což obvykle bývá např. u bavlněných ponožek a spodního prádla 60°C.
  • Boty můžete preventivně vystříkávat spreji k tomu určenými (např. Urgo Prevence mykóz 3 v 1 sprej, Dr. Popov Tea Tree Oil Foot spray).
  • Ve veřejných sprchách a při pobytu u bazénu používejte lehké gumové přezůvky (pantofle), abyste předešli infikování od jiných nemocných návštěvníků.

Pokud pociťujete některé z příznaků, které jsou popsány výše, jde o lokální povrchový výskyt malého rozměru a proto lze tyto potíže vyřešit i v domácím prostředí a je na místě obratem zahájit léčbu.

Pokud se však příznaky s nimi plísňová onemocnění opakovaně vrací, či jsou většího rozsahu, je vhodné kontaktovat lékaře. Ten vám může v případě nutnosti předepsat systémová antimykotika.

Volně prodejná je celá řada lokální léčivých přípravků ve formě krémů, roztoků, sprejů, laků a také šampónů. Hlavními účinnými složkami jsou antimykoticky působící látky jako např. klotrimazol, naftitin, nystatin, bifonazol, terbinafin atd. Některé z těchto látek jsou efektivní pouze na konkrétní původce, jiná pokrývají širší spektrum (dermatofyty i kandidové původce). Roztoky a gely jsou obvykle preferovány pro léčbu mykóz ve vlasové části hlavy a u nehtů. Krémy a pasty se promazávají nejčastěji na chodidla, záda a další větší kožní plochy. Vybírat můžete např. ze značek Exoderil, Lamisil, Terbistad, Canesten, Candibene, Cotylena, Canespor, Imazol a Fungicidin.
Před volbou a aplikací daného přípravku se nejlépe poraďte lékárníkem či lékařem. Další léčiva, která léčí dermatofytózy, jsou vázána na lékařský předpis.

Jak správně při léčbě postupovat a na co si dát pozor?

Pravidelná hygiena je součástí prevence každého plísňového onemocnění. Jakmile totiž jednou vaše kůžní a nehtová rohovina plísni "zachutná", je tu velká pravděpodobnost, že v případě vhodné příležitosti to plíseň zkusí znovu.

  • V případě kožní mykózy vyperte a vyžehlete všechno oblečení, které přichází do styku s postiženým místem.
  • V případě nehtové mykózy vystříkejte boty sprejem proti plísni.
  • Na infikovanou oblast používejte po koupeli či sprše zvláštní ručník.
  • Postižené místo umyjte dezinfekčním mýdlem a poté aplikujte lokální antimykotický přípravek nejlépe po večerní hygieně. Velmi často jedna večerní aplikace nestačí a přípravek se aplikuje víckrát v průběhu dne (tolikrát, kolikrát uvádí výrobce daného přípravku).
  • Při léčbě mykózy nehtů je potřeba vytrvat, neboť může jít o dlouhodobější záležitost (i v řádu měsíců).
  • Po vymizení projevů onemocnění pokračujte ještě dalších 14 dní v aplikaci přípravku, aby bylo houbové ložisko opravdu zlikvidováno.
  • Do doby vyléčení se vyhýbejte veřejným aquaparkům, bazénům, saunám, lázním a sprchám, neboť byste mohli nechtěně infikovat ostatní návštěvníky.
Dodržet předepsané dávkování antimykotického přípravku a délku pravidelné aplikace je velmi důležité pro úspěšnost léčby.

Tip - Chytrá houba a Tea Tree oil!

Variantu představují preparáty s obsahem Pythium oligandrum, což je druh mykoparazitické houby, která napadá původce mykóz. Podpořit efekt léčby můžete také pomocí Tea Tree oleje, tedy esenciálním olejem z listů stromů Melaleuca alternifolia, např. přidáním několika kapek do koupele či do krému.

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.