Autor článku:
Hana Škopová

Děti na sluníčku – jak moc je důležitá ochrana dětské pokožky?

Slunce, písek a moře – na to se mnohé rodiny těší celý rok. Zejména pro děti je pobyt u moře velmi prospěšný. Nesmíme však zapomínat na to, že při současné intenzitě slunečního záření, především během pobytu na jihu, je pro děti nesmírně důležitá maximální ochrana.


S dětmi na slunci – opatrně a s rozumem

Naše kůže nic nezapomíná. Co jí v raném dětství ublížilo, to se projeví později, po 20, 30 a více letech. Poškození kůže sluncem se časem projeví přechodem do vysušené, pergamenovitě tenké struktury kůže s četnějšími vráskami a v nejhorším případě jako rakovina kůže. Počet pigmentových skvrn stoupá tím více, čím většímu množství nadměrného ozáření byl člověk v dětství vystaven. Navíc, mnoho úžehů utrpěných v dětství, oslabuje v dalších letech náš imunitní systém. Pokud je kůže zatěžována opakovanými nepřiměřenými pobyty na slunci, jsou zasažena hluboko uložená jádra buněk kůže a jejich schopnost přizpůsobení selhává. Stačí jedno dvě pořádná spálení, až do puchýřků, zpravidla v dětském věku a přirozená obranyschopnost pokožky může být navždy narušena. Proto je u dětí tak důležitá ochrana před sluncem a správná aplikace přípravků na opalování s nejvyšší UV ochranou SPF 50+. Pozor také na přehřátí organismu, ke kterému u dětí dochází velmi snadno. Zásady bezpečného pobytu na slunci se u dětí musí dodržovat ještě přísněji.

Dětská pokožka se hodnotí jinak než pokožka dospělých. Je tenčí, opaluje se pomalu, rychle se spálí, nemá dostatečnou vlastní imunitu. Novorozenci do šesti měsíců, resp. kojenci do 1 roku by se vůbec nikdy neměli vystavovat přímému slunci, bohužel, ani dítě v kočárku se 100 % ochránit nedá. Batolata a děti do 2 let je třeba před sluncem chránit oděvem, používat ochranné přípravky pro děti s SPF 50+ a nebýt s nimi na poledním slunci. Vyloženě opalovat by se taková mrňata vůbec neměla. Dětská pokožka se řadí do skupiny citlivé pokožky s vyššími riziky.

Jak oblékat děti během slunných dnů?

Děti mají velmi citlivou kůži, a proto by se nikdy neměly nechávat na slunci bez dostatečné ochrany. Ochranu před sluníčkem dokáží s větším či menším úspěchem zajistit také oděvy. Nejlepší ochranou, zejména těch nejmenších, je stín, klobouky s velkým okrajem a lehký oděv. Důležitou roli zde hraje materiál, barva, sepranost oděvu a i to, zda je v mokrém nebo suchém stavu. Nejlépe chrání barevné oděvy, které pohlcují více UV záření, ale také viditelného světla a infračerveného záření, čímž se současně nepříjemně zahřívají. Bílé nebo vlhké tkaniny chrání méně, ale i tričko ze světlé bavlny odfiltruje 50 % slunečních paprsků. Větší ochranu kůže než oblíbená bavlna, zajištují syntetické materiály. Na našem trhu už běžně seženeme speciální UV oblečení (plážové oblečení), které garantuje za všech podmínek maximální ochranu před UVA a UVB zářením. Vhodně zvolené oblečení je vzdušné, prodyšné a rychle schne.

Opalovací krémy na dětské pokožce

Děti se během pobytu na slunci musí chránit ochrannými opalovacími prostředky s velmi vysokým faktorem SPF 50+. Nebylo prokázáno, že by opalovací krémy s ochrannými filtry mohly malým dětem škodit. Dětská kůže však vstřebává chemické látky velmi snadno, takže pokud se obáváte chemických filtrů, vybírejte opalovací přípravky s přírodními (minerálními, fyzikálními) filtry určené dětem. Ty fungují na principu odrazu, rozptylují a odráží sluneční záření jakoby od zrcátka a s kůží nijak nereagují. Kvalitní fyzikální blokátory už dávno nevypadají jen jako pasty s nápadnou bělavou barvou, které se špatně roztírají. Jejich výhodou je také to, že fungují okamžitě, nemusíte čekat až půl hodiny na to, než se do pokožky vstřebají, zpravidla mají také vyšší voděodolnost než chemické filtry.

Pokud chcete ochranné přípravky s UV filtry z různých důvodů omezit, pobývejte s dítětem pouze ve stínu, tělíčko chraňte pomocí oblečení s deklarovanou UV ochranou a opalovací krém opakovaně aplikujte alespoň na obličej, ručičky a na další nechráněné části těla.

U větších dětí nemusíte kupovat speciální krém s UV filtry, který je vhodný už pro kojence. Dětská opalovací mléka mají většinou stejné složení UV filtrů jako opalovací mléka pro dospělé. U větších dětí se už nemusíte obávat použít ochranný krém na celý kožní povrch.

Jak a podle čeho vybrat ten nejlepší opalovací krém pro děti?

Vysoké nároky na sluneční kosmetiku mají lidé s kožními problémy, a právě rodiče malých dětí. U opalovacích přípravků pro děti si vybírejte ty, které splňují vámi požadovaná kritéria, abyste mohli o pokožku dítěte pečovat kvalitně a bezpečně.

  • přípravek speciálně určen na dětskou pokožku – citlivý ke kůži (sensitive), hypoalergenní (neštípou, pokud se dostanou nedopatřením do očí), hydratační (nevysušují pokožku, naopak ji zvláčňují)
  • věk dítěte – některé přípravky pro děti se mohou natírat už od narození (Weleda Sun SPF50 dětský krém), některé od 3. měsíců (Eucerin Sun dětský gel-krém), některé od 6. měsíců (LR Anthelios Dermo-Pediatrics Bébé Opalovací mléko) a některé od 12. měsíců (Bioderma Photoderm Kid sprej na opalování, Ladival pro děti OF 50+ a OF 30) a některé od 2 let (Avene Sun sprej pro děti SPF50+)
  • ochrana SPF – výše ochranného faktoru podle vaší preference (nejméně SPF 30)
  • typ filtru – u kvalitní dermokosmetiky volte minerální filtry, chemické filtry či jejich kombinaci (zdravotní nezávadnost daného přípravku pro děti potvrzena)
  • způsob aplikace přípravku a jeho konzistence – natírání krémem, mlékem, stříkání spreje, pěny apod.
  • požadavek na texturu – dobře se roztírá, rychle se vstřebává, bez bílých skvrn, lehká, nemastná
  • voděodolnost a odolnost proti potu – děti se často koupou a hrají ve vodě (waterproof přípravky)
  • odolnost proti oděru – děti si rády hrají v písku a k možnosti nechtěného setření opalovacího krému dochází velmi snadno

Nejsilnější opalovací krém pro děti – u moře vždy

Chorvatsko, Itálie, Španělsko, Egypt, Tunisko… jedete-li s dítětem jakéhokoliv věku směrem na jih, tedy blíže k rovníku a budete-li trávit dovolenou u vody, u moře, vždycky mějte v kufru nachystaný opalovací přípravek s nejvyšším stupněm ochrany proti UV záření – SPF 50+. Aplikaci přípravku a jeho snášenlivost na pokožce dítěte vyzkoušejte ještě doma, abyste si byli jistí, že dítěti vyhovuje a že dítě už bude vědět, že je vždy nutné se před hrátkami venku důkladně namazat. Plážové oblečení s deklarovanou UV ochranou vám pomůže snížit spotřebu opalovacího krému a určitě nezapomeňte klobouček a ochranné sluneční brýle pro děti.

Péče o dětskou pokožku po opalování

Dětská i dospělá pokožka potřebuje po opalování pravidelnou péči. Krém či mléko po opalování se aplikuje pravidelně, pokud byla pokožka dítěte vystavena slunečním paprskům. Péče po opalování tedy neznamená jen SOS zásah, když dojde k zarudnutí a silnějším projevům popálení. V těchto případech je vždy dobré mít po ruce chladivý panthenol ve spreji nebo v lehce roztíratelné pěně a aplikovat ho co nejdříve. Krémy po opalovaní mohou být zaměřeny přímo na děti, ale v drtivé většině si vystačíte s přípravkem pro celou rodinu. Pleť dospělého potřebuje regenerovat ideálně přes noc stejně jako pleť dítěte. Speciální přípravky po opalování obsahují látky s antioxidačním působením, které posilují přirozenou obranyschopnost a obnovu kůže, podrážděnou pokožku chladí, zklidňují, hydratují a zachovávají její jemnost. Jednou ze složek je známý panthenol, který doplňují složky jako alantoin, vitamin E, vitamin A, extrakty z měsíčku, rakytníku, aloe a další rostlinné výtažky.

 

Líbí se Vám článek?

Chcete být informováni o dalších zajímavých tipech pro zdraví či souvisejících nabídkách?

Zadejte Váš e-mail a máte vystaráno

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.