Autor článku:
PharmDr. Eliška Vencovská

Jak se zbavit lupů ve vlasech – stačí změnit šampon?

Vlasy mají ochrannou a termoregulační funkci, kdy chrání pokožku hlavy před slunečním zářením a přehřátím. Ve společnosti mají ale také významnou estetickou roli. Cokoliv, co narušuje jejich vzhled např. nadměrné vypadávání vlasů či ulpívání lupů na vlasech a oblečení, může u člověka vést ke snížení sebevědomí a v krajních situacích až k vyčlenění ze společnosti. Ač se tedy lupy mohou jevit jako banální potíže, může jít i o velmi obtěžující problém.

Co jsou to lupy a jak se projevují?

Jako lupy jsou označovány bílé, šedé či do žluta zbarvené šupinky, které vznikají následkem nadměrného olupování velkého množství buněk pokožky hlavy, také označovaného jako pytiriáza. Jsou pozorovatelné nejen na vlasové pokožce, na vlasech a ramenou, ale někdy také na oblečení a bývají také spojené se svěděním a začervenáním kůže.

Proti lupům

Objevte kvalitní přípravky na lupy a suchou pokožku za super ceny ...

Jaká je příčina lupů?

Vznik a přítomnost lupů souvisí s nadměrným množstvím kvasinek Malassezia sp. Ty se běžně na našem těle vyskytují, ale pokud dojde k narušení původní kožní mikroflóry (kožního mikrobiomu) např. z důvodu nemoci či nevhodného životního stylu, může to vést jejich přemnožení a podpoře odlupování většího množství buněk než je fyziologické.

Co se podílí na vzniku lupů?

I když nejsou dodnes zcela jasně dořešeny všechny okolnosti v souvislosti se vznikem lupů, existují rizikové faktory, které mohou jejich vznik podpořit. A jaké to jsou?

  • Volba nekvalitní vlasové kosmetiky, která pokožku dráždí.
  • Přehnaná péče o vlasy (např. časté mytí vlasů, vysoušení pomocí horkého vzduchu, časté česání a úprava vlasů za pomoci dalších přípravků zatěžujících pokožku).
  • Nedostatečně pestrá strava, nadbytek nevhodných potravin (tučné, sladké nebo nadbytečně slané pokrmy).
  • Příjem nevhodných tekutin a naopak nedostatečné doplňování vody.
  • Dlouhodobý stres a psychická nepohoda může narušovat imunitu člověka a tím i stav pokožky.
  • Hormonální změny např. v době puberty či v těhotenství.
  • Chronická onemocnění – lupénka, seboroická dermatitida, diabetes, ale i jiná neurologická onemocnění.

 

Jak souvisí lupénka a dermatitida s lupy?

Lupénka či také psoriáza je chronické zánětlivé onemocnění autoimunitní povahy zasahující do přirozeného stavu kůže. Onemocnění postihuje celé tělo, nicméně v oblasti hlavy bývá zasažena zejména část kůže na hranici obličeje a vlasů. Lupénka se projevuje svěděním, začervenalými místy a uvolňováním bílých či šedých šupinek. Kůže je v těchto místech velmi citlivá a při podrbání může docházet k drobnému krvácení.

 

Seboroická dermatitida je zánětlivé kožní onemocnění spojené s tvorbou žlutých mastných lupů či celých krust, které se mohou odlupovat i v plátech a to nejen v oblasti vlasové pokožky, ale také v oblasti uší, obočí, nosu a úst a na hrudi. Podobné projevy pozorujeme také u novorozenců a kojenců, kde je stav také označován jako mléčné krusty (zejména na hlavičce).

Jak se ubránit vzniku lupů?

Jak pečovat o pokožku hlavy, abychom předešli vzniku lupů?

  • Volte kosmetiku šetrnou pro vaše vlasy a vlasovou pokožku, volte kvalitní šampony a kondicionéry, které jsou ideálně dermatologicky testovány.
  • Pokud si nejste jistí vhodností vašeho šamponu, navštivte lékárnu či dermocentrum a nechte si poradit při výběru vhodné vlasové kosmetiky.
  • Omezte potraviny bohaté na sacharidy.
  • Zaměřte se na stravu bohatou na vitaminy, minerály a Omega-3-nenasycené mastné kyseliny, do jídelníčku zařaďte zejména potraviny s vyšším obsahem selenu, zinku a vitaminů skupiny B (např. ořechy, semínka, ovoce, zelenina, kvasnice apod.).
  • Zvažte doplnění vlasů a kůže prospěšných látek prostřednictvím správně zvolených doplňků stravy.
  • O vlasy pečujte, ale v rozumné míře (dostačující je mýt vlasy 1-2krát za týden vhodným šamponem, jemně je osušit ručníkem a vlasy nechat volně proschnout či šetrně vysušit fénem za použití nižší teploty vzduchu).

Jak si zvolit ten správný přípravek na lupy?

Cílem léčby lupů je:

  • zmírnění podráždění pokožky
  • snaha obnovit rovnováhu kožního filmu
  • obnovit zdravý kožní mikrobiom
  • zabránit rozvoji zánětu
  • podpořit ochrannou funkci kůže v postižené oblasti

Na lupy jsou využívány zejména vnější přípravky ve formě šamponů, pěn, mlék a gelů. Co se týče dávkování, je vhodné dodržovat doporučení výrobce, nicméně obecně lze říci, že je většinu preparátů je vhodné aplikovat 2x-3x týdně po dobu 2-6 týdnů.

Většina topických přípravků vhodných při potížích s lupy obsahuje kombinaci více složek, které se doplňují. Základem často bývají antimykoticky či protiplísňově působící látky jako jsou např. ciclopirox olamin (Ducray Kelual DS šampon proti lupům), flutrimazol, pirocton olamin (Vichy Dercos šampon, La Roche-Posay Kérium Krémový šampon proti lupům), klimbazol (Exciderm Eliminační šampon na lupy a při seborei), ketokonazol (Nizoral šampon), pyrithion zinku (Ducray Squanorm šampon proti lupům), síra a kyselina salicylová (Nizoral Expert).

Některé přípravky na vlasy obsahují také selenium disulfid, u kterého je potřeba důsledně dodržet dávkování stanovené výrobcem, neboť v nadměrném množství může být dráždivý pro sliznice a pokožku a jde také o látku toxickou pro vnější prostředí. Přípravky s jeho obsahem by neměly být používány těhotnými ženami a u dětí do 2 let (Vichy Dercos šampon proti lupům na suché vlasy a Vichy Dercos šampon proti lupům na mastné vlasy).
Kromě těchto látek nalezneme ve složení také přírodní složky, jako jsou oleje a různé extrakty z bylin např. konopný olej, nimbový olej, extrakt z kopřivy dvoudomé (Exciderm Eliminační šampon na lupy a při seborei), extrakt z kořene galangu (Klorane šampon či maska na vlasy proti lupům s galangem) a také další látky vhodné na vlasovou pokožku jako např. panthenol (Revalid Tripple active šampon).

Léčba lupů – kdy vyhledat lékaře?

V případě, že se nedaří eliminovat tvorbu lupů volně prodejnými přípravky také změnami vašeho jídelníčku a jde o obtěžující problém, který zasahuje negativně do vašeho života, je na místě vyhledat pomoc odborníka. Některé přípravky určené do vlasů jsou vázány na recept. Někteří dermatologové vám mohou předepsat šampon, který přímo pro vás nachystají v lékárně podle receptury z lékařského předpisu.

 

1.        De Luca C, Valacchi G. Surface lipids as multifunctional mediators of skin responses to environmental stimuli. Mediators of inflammation. 2010 Oct 20;2010.
2.        Földesová J. Současné trendy v terapii seboroické dermatitidy. Dermatol. praxi. 2018;12(4):173-176.
3.        Klauzová K. Seborrhoická dermatitida ve vlasech. Dermatol. praxi. 2016;10(2):80-82. 
4.        Kováčik A, Vraníková B. Rozdělení a základní principy používání přípravků v péči o vlasy. Prakt. lékáren. 2022; 18(3): 176-182.
5.        Martinásková J. Farmaceutická péče o problematickou vlasovou pokožku při onemocnění lupy, seborhoickou dermatitidou a psoriázou kštice. Dermatol. praxi. 2015;9(3):137-140.
6.        Obstová I.Terapie psoriázy. Prakt. lékáren. 2016; 12(1): 12–15.
7.        Röcke M, Schaller M, Sattle E a Burgdorf WHC. Kapesní atlas dermatologie. Přeložil Cetkovská M, Chaloupka P. Praha: Grada Publishing, 2018. ISBN 978-80-271-0106-1.
8.        Vallo M. Aktuální přístupy k seboroické dermatitidě. Dermatol. praxi. 2020;14(4):184-187.

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.