Autor článku:
Hana Škopová

Hyperpigmentace a mateřská znaménka – lze se bezpečně opalovat?

Pozor před sluncem si dávají především lidé, kteří už větší počet pigmentací mají a snadno se jim tvoří. Jaké pleti se to týká, jak ji opalovat a jak ji chránit?


Opalování pro krásu?

Stále dost žen a mladých dívek považuje opálenou snědou kůži za velmi žádoucí a přitažlivou. Nepoužívají opalovací krémy s vysokým ochranným faktorem a občas se přímo spálí. Zarudnutí kůže po určité době vybledne, kůže se oloupe a většinou se zdá být "normální". Ale zdání klame. Postupně se na ní mohou objevovat tzv. senilní pigmentace (stařecké skvrny) světle až tmavě hnědé barvy, přibývající pigmentová znaménka (co do počtu), drsné ploškykeratómy a samozřejmě také nádory.  Neplatí sice, že kdo se nikdy neslunil, nemůže mít kožní nádor, ale lidé, kteří na slunci pobývají více, mají po opakovaném spálení kožní nádory nesrovnatelně častěji. Tuto skutečnost prokázaly studie, kterých se zúčastnily velké soubory nemocných.

Co je to hyperpigmentace, pihy, mateřská znaménka?

Hyperpigmentace je odborný termín pro hnědé ohraničené skvrny na kůži, které jsou vyvolány nadměrnou tvorbou kožního barviva (melaninu) na ohraničeném místě. Sama o sobě nijak neškodí, jedná se především o estetickou záležitost. Ženy nejčastěji trápí hnědé skvrny na obličeji, především v oblastech čela, tváří, horního rtu nebo brady, protože bývají již na první pohled viditelné. Mnoho žen řeší hyperpigmentaci také na svých rukou i jiných odhalených částech těla. Příčinou zvýšené tvorby melaninu a tím vzniku nežádoucí hyperpigmentace jsou různé vnější i vnitřní faktory, pokožka nerovnoměrně tmavne, ztrácí jas, přestává být hladká a nepůsobí sjednoceným dojmem.

Jakou úlohu v kůži hraje kožní pigment – melanin?

Kožní pigmentmelaninchrání kůži před UV zářením. Je vytvářen v melanocytech – specializovaných buňkách vyskytujících se v bazální vrstvě pokožky. Takto vzniklé kožní barvivo je dále distribuováno do okolních buněk pokožky – keratinocytů, čímž se vytváří jakoby ochranný kryt kůže. Proces tvorby melaninu se nazývá melanogeneze. Hlavní roli při vzniku kožního pigmentu má aminokyselina tyrosin a několik dalších enzymů. Nejdůležitější z nich jsou:

  • Tyrozináza – na začátku procesu ovlivňuje celkové množství vyprodukovaného melaninu.
  • TRP-1 (Tyrosinase Related Protein-1) – má vliv na tvorbu "černého" pigmentu, což v praxi znamená intenzitu zabarvení.

Je důležité si uvědomit, že vznik pigmentových skvrn vždy nastává po expozici UV záření (slunce, solárium nebo jiné umělé zdroje). A také je důležité si uvědomit, že pigmentové skvrny nezpůsobuje pouze cílené opalování, ale jakýkoli pobyt na slunci, ať už venku, doma nebo třeba za oknem dopravního prostředku, protože UVA záření prochází i přes sklo okna. I několik minut pobytu na slunci bez ochrany stačí pro aktivaci melanogeneze.

Hyperpigmentace jsou různé – máte mateřské znaménko?

Nadměrná tvorba kožního barviva melaninu se dělí nejčastěji do tří skupin podle toho, jak k ní dochází.

Melasma

Větší pigmentová skvrna s nepravidelným okrajem, zpravidla symetrického rozložení na obličeji, nebo jiných částech těla, které byly vystaveny slunci. Často se označuje jako "těhotenská maska", protože se vyskytuje nejvíce u těhotných žen v důsledku hormonálních změn. Hormonální změny mohou dále postihnout ženu např. při nevhodné antikoncepci. Těhotenská melasma (chloasma) po ustálení hormonálních hladin po porodu často postupně spontánně sama vymizí. I když příčinou vzniku melasmy jsou hormony a genetická predispozice u žen i u mužů, sluneční záření sehrává rozhodující roli.

Sluneční skvrny

Tmavé skvrny, které přibývají s věkem, se často přímo označují jako stařecké skvrny nebo senilní pigmentace. Nejrozšířenější jsou ve věku po překročení 50 let. Tento typ hyperpigmentace vzniká jako následek silného spálení od slunce, tj. pouze jako důsledek UV záření. Menší či větší skvrny se proto objevují na nejvíce slunci vystavovaných částech těla (ruce, ramena, lýtka, obličej, dekolt). Lze jim předcházet správnou fotoprotekcí, která musí být dostatečná už od mládí.

Po zánětlivá hyperpigmentace

Tmavé nepravidelné skvrny, které vznikají jako důsledek poranění nebo zánětu na kůži. Při poškození kůže, tři tvorbě jizvy, při hojení popáleniny či místa estetického zákroku, v místě zahojení mohou takové fleky zůstat. Hodně rozšířené jsou "fleky po akné", kdy i po vyhojeném akné mohou být na pleti stále viditelné tmavší flíčky. Tento typ hyperpigmentace postihuje všechny stejně, bez ohledu na věk či pohlaví.

Co způsobuje hyperpigmentaci – aktivuje tvorbu pigmentu?

  • stárnutí kůže
  • nadměrné vystavení kůže slunečnímu záření (podceňování skutečnosti, že i velmi krátký pobyt na slunci bez sluneční ochrany aktivuje tvorbu melaninu)
  • účinek některých chemických látek obsažených např. v parfému, který se aplikuje přímo na kůži, v laku na vlasy či dalších kosmetických přípravcích
  • hormonální změny – těhotenství, hormonální antikoncepce
  • některá kožní onemocnění – např. akné
  • poranění kůže – např. jizvy

Nežádoucí pigmentace – jaké jsou možnosti při hyperpigmentaci?

Vždy je jednodušší hyperpigmentaci předcházet než ji pak zdlouhavě řešit. Pokud víte, že by vás menší či větší hyperpigmentace po estetické stránce trápila nebo patříte mezi těhotné ženy, které mají k nadměrné tvorbě kožního barviva přechodně sklony, vyhýbejte se přímému slunci a celodennímu opalování, naučte se používat každý den krém s velmi vysokým faktorem SPF 50+ a v neposlední řadě si vědomě pleť nepoškozujte, např. si nestrhávejte stroupky a nemačkejte pupínky. Redukce (bělení) nežádoucích pigmentových skvrn je dlouhodobá záležitost, a pokud se péče přeruší předčasně, může dojít k jejich opětovnému objevení, zpravidla vždy při vystavení nechráněné pokožky slunci.

V případě hyperpigmentace se jako první krok doporučuje konzultace s dermatologem, který vám poradí. U hyperpigmentace záleží na velikosti, barvě, ale také hloubce a jak dlouho už ji na kůži máte. Lékař s vámi zkonzultuje možnosti, tedy pouze domácí péči nebo doporučí nejprve profesionální ošetření v kosmetickém salónu či dermatologické klinice. Současně vyloučí případný kožní nádor.  Příčinou hyperpigmentace mohou být také některá onemocnění a léky, které užíváte. I to může nejlépe vyhodnotit váš lékař. Nežádoucí hyperpigmentace je ideální řešit co nejdříve po jejich vzniku.

Hyperpigmentace – čtyři základní body léčby

  • odstranění příčin vzniku (jsou-li známé a je-li to možné)
  • odstraňování vlastních pigmentovaných buněk pokožky (depigmentační kosmetika, dermatologické zákroky)
  • regenerace pleti – poškozená pleť je náchylná k další nežádoucí pigmentaci, zdravá pleť je schopna adekvátně reagovat mj. na sluneční paprsky (kromě vnější regenerace vhodným kosmetickým ošetřením, které obnovu buněk podporuje je také nezastupitelná vnitřní regenerace – doplňování kolagenu)
  • dostatečná a dlouhodobá ochrana kůže před účinky UV záření (fotoprotekce)

Hyperpigmentovaná kůže se pravidelně ošetřuje depigmentačními séry, krémy či korektory, u dermatologických zákroků se jedná o chemický peeling a laserovou terapii.

Depigmentační péče – krém, sérum či korektor

Depigmentační krémy se liší svými účinky. Některé napomáhající pouze odstranění horní vrstvy kůže, ve kterých je pigment obsažený. Jejich účinek je relativně rychlý, ale bohužel nepůsobí přímo na tvorbu melaninu. Jiné přípravky obsahující látky inhibující tyrozinázu, čímž cíleně omezují tvorbu melaninu tím, že snižují celkovou produkci barviva. Také existují depigmentační přípravky, které působí nejenom na tyrozinázu, ale jsou schopné působit také na TRP-1, tedy snižovat produkci nejviditelnějšího černého pigmentu (Eucerin AntiPigment, Bioderma Pigmentbio).
Anti-pigmentová séra a krémy jsou složena z látek, které pigmentové skvrny zesvětlují, předcházejí vzniku nových pigmentových skvrn a sjednocují barevný tón pleti, současně komplexně pečují o pleť, mají hydratační a regenerační účinky a tím také redukují vrásky. Krémy s UVA a UVB filtry navíc poskytují ochranu během vystavování pleti slunci. Pro sjednocený tón a zářivý vzhled pleti se krémy aplikují na celý obličej a dekolt. Výjimkou jsou lokální korektory, které se aplikují přímo na tmavé skvrny a poté se na celý obličej ještě aplikuje vhodný hydratační krém.

Jaké složky se nachází v přípravcích řešících hyperpigmentaci?

Mezi látky, které pomáhají s hyperpigmentací a často mají také antioxidační účinky, patří např. thiamidol, lumireveal, hexylresorcinol, arbutin, kyselina kojová, kyselina ezelaová, AHA kyseliny (např. kyselina glykolová, kyselina mléčná), kyselina salicylová, kyselina ferulová, exkrakt z lékořice, kurkumy, aloe, papáji, chia a avokáda, retinoidy (deriváty kyseliny retinové), vitamin C, vitamin B3 (niacinamid) a další.

Chemický peeling při hyperpigmentaci

Jde-li o chemický peeling, základním principem této metody je aplikace ovocných kyselin či kombinace jiných látek, na kožní povrch. Po aplikaci dochází k cílenému odloučení povrchních zpigmentovaných vrstev pokožky, k tzv. exfoliaci kožních buněk, pod kterou je „nová světlá kůže“ s rovnoměrnou pigmentací. Tento zákrok stimuluje pokožku k tvorbě nových kožních buněk.

Laserová terapie při hyperpigmentaci

Laser působí na pokožku obdobně jako chemický peeling, technologicky je však zákrok přesnější – lokací zasažených míst na pokožce, hloubkou ošetření a lépe lze korigovat míru exfoliace kožních buněk.

Bezpečné opalování mateřských znamének – už žádné nové?

Bohužel, žádná ochrana se nedá považovat za 100 %. Při sklonu k hyperpigmentaci během opalování o to více záleží na fototypu kůže, na intenzitě slunečního záření a době slunění. Hlídejte si, aby vás zvolený ochranný krém chránil před UVB i UVA paprsky a měl velmi vysoký ochranný faktor SPF 50+. Zvolit si můžete také přípravky cílené na pleť, které nežádoucí pigmentace hrozí. Ochranný krém nanášejte v dostatečném množství zpravidla 20-30 minut před předpokládaným sluněním (jen tak se dokáží jeho aktivní látky absorbovat) a jeho aplikaci pravidelně opakujte. Na slunci se pohybujte obezřetně a dodržujte doporučené zásady.

Lidé, kteří mají na těle hodně mateřských znamének, jež by se vlivem slunečního záření mohla z neškodných pih změnit na melanom, by měli dvakrát ročně navštívit svého dermatologa a nechat se jím kůži prohlédnout. Lékař má k dispozici optický nebo digitální dermatoskop, který zprostředkuje mikroskopický obraz mateřského znaménka. Kromě lékařských prohlídek je však dobré provést si doma zhruba 2-3krát ročně samovyšetření kůže. Při něm se hledá cokoli, co se nově na kůži objevilo, nehojí se a trvá déle než 3 až 4 týdny. Cílem není udělat si vlastní diagnózu melanomu, ale včas navštívit kožního lékaře, pokud na kůži nastaly nějaké podezřelé změny.

Líbí se Vám článek?

Chcete být informováni o dalších zajímavých tipech pro zdraví či souvisejících nabídkách?

Zadejte Váš e-mail a máte vystaráno

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.