Autor článku:
Hana Škopová

Hygiena při ekzému – jak se myje suchá atopická pokožka?

Pokožka s ekzémem je svou charakteristikou a náchylností zařazena mezi typy citlivé pokožky. Proto vyžaduje speciální přístup. A správná hygiena při ekzému je jedním z bodů, které si atopici musí osvojit.

Atopický ekzém – onemocnění na celý život?

Do ordinace kožního lékaře přichází každé páté dítě s atopickou dermatitidou (atopický ekzém, Dermatitis atopica, Eczema atopicum). Jedná se o neinfekční zánět kůže, který je dlouhodobým, tedy chronickým onemocněním, mnohdy s celoživotními projevy suché kůže a její zvýšené svědivosti a souvisejících projevů alergie. V rodině pacientů se ekzémy často vyskytují spolu s onemocněními jako je senná rýma, astma a některé poruchy imunity. Z mikrobů se na vzniku ekzému podílejí hlavně bakterie (stafylokok, streptokok), vzácněji také infekce mikroskopickými houbami (plísně, kvasinky, i jiné houby). Ekzém mj. zhoršuje váš vlastní pot.

Proč se starat o kůži?

Kůženejvětší orgán lidského těla – má náročný úkol – jako náš ochranný štít chránit před škodlivými vlivy prostředí, chránit vnitřní tělesné prostředí proti nepřetržitým útokům okolí a zároveň zabraňovat nechtěným tělesným ztrátám. Když se naruší některý z komplikovaných pochodů, okamžitě zjistíme, že něco není v pořádku....

  • Funguje jako mechanická bariéra, ale také chemická.
  • Chrání před slunečními paprsky a UV zářením pomocí melaninu, který je obsažen v kůži.
  • Zabezpečuje vnímání dotyku a tlaku.
  • Volná nervová zakončení v kůži zajišťují vnímání bolesti.

Dětská kůže je vnímavější na dráždění a bakteriální infekci. Při nanesení nevhodných látek na pokožku dítěte hrozí větší riziko předávkování až otravy. Komplexní a vhodně zvolená šetrná péče o pokožku, která zahrnuje i vhodné mycí přípravky, zajišťuje, že jako atopik nepocítíte téměř žádné příznaky, v nejlepším případě o ekzému nebudete ani vědět.

Léčba ekzému – léčíme zevně i vnitřně

Při atopickém ekzému probíhá v kůži zánět, který je doprovázen silným svěděním a suchostí kůže. Vzniká na základě vrozené dispozice a jeho průběh může být zhoršován alergeny a jinými dráždivými látkami. Svou roli zde hraje znečištěné ovzduší i hektický životní styl, roztoči i plísně v domácnostech a pochopitelně zmíněná genetika. Zhruba 10 % dospělých začne ekzémem trpět až v dospělém věku. Předpokladem úspěchu léčby je její komplexnost. Jedná se o úpravu životosprávy a zevního prostředí, užívání vhodných doplňků stravy, dodržování léčebného režimu – podávání léků a pečlivé ošetřování kůže. Ošetřením kůže se snažíme obnovit její kožní bariéru, docílit její zvláčnění, zmírnit projevy probíhajícího zánětu, případně zastavit mokvání a odstranit infekci.

Dlouhé koupele? Ty atopické kůži nesvědčí

Pokud jste ekzematik, tak to s koupáním nepřehánějte. Jedním z faktorů, které ovlivňují stav atopické pokožky, je správné mytí. Během mytí nesmí docházet k dalšímu vysušování už tak suché pokožky.

  • Kvalita vody může mít na stav pokožky obrovský vliv. Pokusit se řešit situaci můžete pomocí různých filtrů na vodu, minimálně ve sprše. Že vám voda nesedne zjistíte jednoduše – stav pokožky bude horší než s jiným zdrojem vody.
  • Důležité je zohledňovat i teplotu vody. Se stoupající teplotou se zrychluje odmašťování pokožky, což je nežádoucí. Koupat a sprchovat by se měl atopik pouze ve vlažné vodě, která nepřesahuje 36 °C. Z logiky věci nejsou pro atopiky vhodné Termální lázně.
  • Atopik by si měl hlídat i celkovou dobu trvání hygieny. Sprchování nebo koupání atopické kůže by mělo trvat maximálně několik minut. Čím méně, tím lépe.
  • Chybovat se nemá ani v posledním kroku, při osušování pokožky, které se má provádět velmi opatrně. Pokožku po koupeli osušte jen lehce, nikdy pokožku netřete. Jde o to, abyste ochranný film, který mycí přípravek na pokožce zanechává, na kůži zůstal. Používejte jemné osušky nebo ručníky.
Atopické kůži nesvědčí ve vodě přítomný chlor – reakce na návštěvu bazénů a aquaparků a následný stav vašeho ekzému je velmi individuální a nejvíce vám odhalí vaše vlastní zkušenost.

U dospělých je vhodnější sprcha a přímá aplikace mycího přípravku na kůži. Koupele, které s ohledem na prodloužení doby působení vody i s přídavkem olejů do jisté míry pokožku vysušují, jsou pro svoji atraktivitu voleny hlavně u dětí.

Koupele mají olejový charakter a přípravky obsahují jeden nebo více zvláčňujících olejů. Podle návodu, podle objemu vody ve vaně, se volí množství mycího přípravku. Přípravky se dají aplikovat na kůži přímo například pomocí žínky s tím, že poté se smyjí a dál působí zředěné během pokračující koupele. Při následném šetrném sprchnutí a opatrném osušení zůstává na kůži potřebný ochranný film.

I při mytí rukou myslete na to, že je šetrnější používat mycí přípravky vhodné pro atopickou kůži, následované důkladným osušením.

Pokud vaše dítě nemá přímo příznaky atopické pokožky, ale k vysušování pokožky první sklony, je vhodné 2-3x týdně přidávat do koupele olejové přísady. Kůže je vláčnější a není nutné ji tak často promašťovat.

Atopická kůže zpravidla nekončí na kraji vlasové pokožky a speciální hypoalergenní šampóny se ekzematikům nevyhnou. To, že vám šampon sedne, poznáte snadno. Vlasová pokožka není suchá, netvoří se lupy, nesvědí. Nemusíte zrovna šáhnout po speciálním šamponu pro ekzematiky, který vám může předepsat i váš lékař, ale určitě si vybírejte z nabídky šampónů pro citlivou kůži, které nemají zásadité pH, nejsou parfémované a neobsahují potenciálně alergizující rostlinné přísady. Pokud vám značka šamponu sedne, není třeba experimentovat.

Jak zvolit správný mycí přípravek na ekzém?

Na atopické kůži nemohou zůstávat nečistoty, oslabená kožní bariéra usnadňuje vstup mikroorganismů do kůže a tím zhoršení ekzému. Vhodná šetrná hygiena při atopickém ekzému je důležitou součástí péče o atopickou pokožku. Správné mycí a sprchové produkty odstraňují přítomné patogenní bakterie a zabraňují vysušení pokožky po koupání. Běžné sprchové gely a parfémovaná mýdla atopická kůže nesnese. Vybírejte proto v produktech značkové dermokosmetiky nebo mezi léčivými přípravky bez obsahu mýdla a pěnivých látek, bez parfemace, parabenů a jiných nevhodných konzervantů, alkoholu, barviv a dalších potenciálně dráždivých přísad. Takové kvalitní přípravky jsou zpravidla dermatologicky testovány na vysokou kožní snášenlivost. Používají se zpravidla dle potřeby. Některé přípravky se mohou používat i v očním okolí a neštípou ani v případě, pokud se dostanou do očí (např. Bioderma Atoderm sprchový olej, La Roche-Posay Lipikar sprchový gel, A-Derma Exomega Control Zvláčňující mycí gel 2v1, pěnivý gel a sprchový olej, Dexeryl sprchový krém)

 

Co vám zajistí složení mycích přípravků pro atopickou kůži?

  • zklidňuje kůži a její zarudnutí, působí proti podráždění
  • poskytuje kůži okamžitou úlevu od svědění
  • napomáhá zmírnit zánětlivé projevy
  • posiluje přirozenou obranyschopnost kůže
  • navrací kůži komfort, jemnost a výživu
  • posiluje kožní bariéru, pomáhají kůži lépe odolávat vnějším vlivům
  • chrání kůži před vysušením vyvolaným vodou
  • vhodný na obličej i tělo, vlasy, do sprchy i koupele
Na trhu je mnoho produktů a produktových sad určených pro suchou kůži s atopií, pokud vaší pokožce nesedne první značka, vyzkoušejte jinou.

V jakých formách jsou mycí přípravky na atopickou kůži?

Nabídka přípravků na mytí kůže postižené ekzémem je dnes už hodně pestrá, proto můžete dlouhodobě používat ten, který vám nejvíce sedne. Může to být mycí gel na ekzém, sprchový krém na ekzém, mycí olej na ekzém, přísada do koupele, mycí pěna na suchou pokožku, mycí kostka na suchou kůži.

Mycí gel při ekzému se aplikuje v přiměřeném množství na navlhčenou pokožku tváře, těla nebo do vlasů. Jemným masírováním se vytvoří pěna. Kůže celého těla se poté důkladně oplachuje vlažnou vodou a opatrně se osuší.

Mycí pěna při ekzému se před každým použitím protřepává. Malé množství pěny se nanáší vlhkýma rukama na pokožku, roztírá se krouživými pohyby a poté důkladně oplachuje vlažnou vodou. Poté se pokožka jemně osuší.

Mycí oleje při ekzému slouží současně jako olejové přísady do koupele. Ve sprše se z mycího oleje vytváří pěna v mokrých dlaních, která se následně aplikuje na vlhkou kůži. Ve vaně se přidává uvedené množství dávek např. pomocí pumpičky přímo do vodní lázně. Kůže se poté na samotný závěr oplachuje a při jemném osušení už netře.

Čím vším si může ekzematik bezpečně omývat pokožku?

Která dermokosmetika a lokální léčivé přípravky jsou vhodné při mytí atopické pokožky?

Na suchou pokožku s atopickými ložisky můžete používat přípravky z řad Eucerin AtopiControl, Bioderma Atoderm, Linola, A-DERMA Exomega Control, La Roche-Posay Lipikar, také Avene XeraCalm nebo Cannaderm Atopos a Dexeryl. Po vhodném mycím přípravku je pokožka po umytí vláčná, jemná a zklidněná.

Exciderm Atopigel jemný mycí gel je hypoalergenní mycí přípravek pro atopickou pokožku kojenců, dětí i dospělých. Je hypoalergenní, bez parfemace, bez mýdla, bez alkoholu, pomáhá udržovat přirozené pH charakteristické pro zdravou pokožku. Je vhodný pro všechny typy pleti, i pro velmi suchou kůži se sklonem k atopii. Je určený nejen na pokožku tváře, těla, ale i na mytí vlasů, proto je to ideální přípravek 2v1.

  • Urea a alantoin zvláčňuje a hydratuje pokožku.
  • Olivový olej obnovuje kožní bariéru.
  • Tokoferol zmírňuje svědění a podráždění kůže.

Cannaderm Atopos mycí pěna – přírodní receptura zajišťuje mimořádně šetrné mytí pokožky s projevy atopického ekzému a lupénky. Účinnými látkami jsou konopný extrakt a olej, grepová semínka a panthenol.
Linola Fett Ölbad přísada do koupele – registrovaný léčivý přípravek, který obsahuje tekutý parafín, směs esterů mastných kyselin, ethoxylované a propoxylované alkoholy c10-16 a hypoalergenní parfém obsahující citral, eugenol, linalol a limonen.
Linola Shower and Wash – kosmetický přípravek ke sprchování a každodennímu mytí (jako tekuté mýdlo na ruce) citlivé, suché a atopické pokožky.

Bioderma Atoderm sprchový krém – přípravek bez mýdla a konzervačních látek pro děti i dospělé, speciální nedráždivé mycí složky s rostlinnými oleji zajišťují velice jemné mytí, po kterém se nedostaví nepříjemný pocit pnutím. Má lehkou svěží vůni.
Bioderma Atoderm sprchový olej – hedvábný krémový nemastný olej zajišťující 24hodinovou hydrataci a okamžitý komfort přímo ze sprchy. Díky unikátnímu patentu Skin Barrier TherapyTM ho může používat celá rodina, vhodný již pro kojence. Produkt je zároveň i nekomedogenní – neucpává póry, neštípe v očích a obsahuje jemnou parfemaci.
Bioderma Atoderm Intensive Moussant čisticí gel - velmi dobrá snášenlivost, od novorozeneckého věku po dospělé, výživný pěnivý gel pro velmi suchou až atopickou pokožku, bez mýdla, neparfemovaný, respektuje rovnováhu pleti, velmi dobře se oplachuje.
Bioderma Atoderm Intensive mycí kostka – tuhé mýdlo na suchou až atopickou pokožku, kterou šetrně čistí a zvláčňuje, bez parfemace a parabenů, s obsahem bambuckého másla, glycerinu, mannitolu a dalších významných složek.

Dexeryl sprchový krém – určen k šetrnému mytí všech typů suché pokožky a kůze se sklonem k atopii u všech členů rodiny, od kojeneckého věku, bez parfemace, s obsahem 3 aktivních složek – glycerolu, vazelíny a tekutého parafínu.
La Roche-Posay Lipikar sprchový gel – pro každodenní použití, na suchou až atopickou pokožku dětí i dospělích, respektuje fyziologické pH pokožky, je vhodný i na intimní partie, nedráždí oči.
La Roche-Posay Lipikar Syndet AP+ – ultra jemný relipidační čistící mycí krémový gel bez mýdla a parfému, bez věkového omezení, okamžitě zklidňuje již v průběhu mytí. Čisticí látky jsou obohacené mj. o máslo z karité, které dodává pokožce lipidy a Niacinamid, který pomáhá obnovovat kožní bariéru. Pravidelné používání pomáhá také obnovit rovnováhu kožního mikrobiomu.
La Roche-Posay Lipikar AP+ sprchový olej – relipidační čisticí olej pro celou rodinu, který se zaměřuje na suchou pokožku a na pokožku podrážděnou se sklonem ke svědění a následnému škrábání, vhodný také pro intimní hygienu. Lze ho použít také na vlasovou pokožku u kojenců mj. pro odstraňování nevzhledných šupin.
Avene XeraCalm A.D relipidační mycí olej – pro šetrné mytí (do sprchy i do koupele) velmi suché kůže trpící svěděním a kůže se sklonem k atopickému ekzému, vhodný pro celou rodinu (kojenci, děti, dospělí), prokázaná velmi dobrá kožní, oční a gynekologická snášenlivost, neobsahuje parfemaci.

A-Derma Exomega Control Zvláčňující mycí gel 2v1 – k použití na suchou kůži se sklonem k atopii, pro novorozence, kojence, děti i dospělé, na celé tělo, se složkou pečující o vlasy, v očích neštípe.
A-Derma Exomega Control zvláčňující sprchový olej – složení je vhodné i pro citlivou dětskou a kojeneckou pokožku nebo suchou pokožku se sklonem k atopii, neobsahuje mýdlo a neštípe v očích, vhodný k použití do koupele i ve sprše.
A-Derma Exomega Control zvláčňující pěnivý gel – ke zvláčnění a posílení obranyschopnosti velmi suché až atopické pokožky, snižuje suchost a svědění již po 1. týdnu používání, vhodný i pro kojence, neštípe v očích.
A-Derma Pain – dermatologická mycí kostka bez mýdla a parfemace určena pro reaktivní, podrážděnou či suchou pokožku celé rodiny, lze používat také na obličej, respektuje ochranný hydrolipidický film na kůži. Vyrobena s minimálním počtem ingrediencí ke snížení rizika alergií.

Eucerin AtopiControl sprchový olej – jemně čistí a zklidňuje suchou a podrážděnou atopickou pokožku díky vysoké koncentraci omega-3 a omega-6 olejům, které dlouhodobě chrání obnovenou kožní bariéru a chrání tak pokožku před vysoušením, vhodný pro dospělé, děti a kojence od tří měsíců, možno použít také jako koupelový olej.

Co znamená přípravek bez mýdla? Co je to Syndet?

Klasická mýdla narušují přirozeně kyselé prostředí na kůži, které zabraňuje bakteriím a zárodkům v rozmnožování. Zasahují do kožního mikrobiomu. Oproti tomu Syndet (zkratka „synthetic detergent“ - umělý čisticí prostředek) je tuhý nebo tekutý čistící prostředek speciálně určený k mytí citlivé pokožky (svým pH mají syndety blízko k přirozenému mírně kyselému pH kůže, tj. pH 5 - 5,5). Syndety se vyrábí jinými technologickými postupy a jsou tedy bez obsahu „klasického mýdla“ a alkalických složek. Pro svoji šetrnost k hydrolipidickému filmu na pokožce, dobrým čistícím schopnostem a snášenlivostí i velmi podrážděné kůže, se preferují před klasickými sprchovými gely a mýdly i u zcela zdravé pokožky. Právě pro ekzematiky a také pro děti jsou syndety první volbou. Protože právě vaše pokožka může reagovat specificky, snášenlivost každého lokálního přípravku musíme vyzkoušet napřímo.

Proč zrovna oves při atopickém ekzému?

Oves má velké množství pozitivních účinků, pokud je součástí vašeho jídelníčku. Velmi oblíbené jsou např. ovesné vločky, tyčinky, také krupice a mouka, oves je také nejpoužívanějším typem krmiva pro koně. Oves neobsahuje lepek. Ovesné koupele, které už znaly naše praprababičky, jsou vhodné pro péči o suchou a atopickou pokožku, a to už pro děti od narození a samozřejmě také pro dospělé. 

Kvalitní ovesná koupel je 100% přírodní extrakt z ovsa bez přídavku konzervačních látek, na které byly provedeny studie snášenlivosti kosmetického přípravku. Stav kůže se opakovanou ovesnou koupelí zlepšuje. Pro zesílení účinku může být oves obohacen olejem z konopí, díky kterému už také nemusí být po koupeli nutné používat žádné další přípravky na promaštění kůže. Stačí 3 vrchovaté polévkové lžíce (cca 50 g prášku) na jednu koupel (až 100 litrů vody). Prášek se nejprve rozmíchává v menším množství teplé vody a pomalu vlévá do proudu vody tekoucí do vany. Následná koupel má být v délce 15–20 minut. Po koupeli už nenásleduje sprchování, kůže se bez oplachování šetrně osuší. Známé ovesné koupele vyrábí firma Topnatur.

Na posílení hydrolipidického filmu s prokazatelným protizánětlivým účinkem se podílí oves také v kosmetice A-derma. Speciální přísadou jsou účinné látky z extraktu z výhonků (mladých rostlinek) ovsa. Jedná se o jedinečnou odrůdu Rhealba, která se vyrábí v ekologickém zemědělství v jihozápadní Francii. Mladé výhonky obsahují veškerou sílu budoucí rostliny a mnohem více důležitých aktivních látek, než je obsaženo v zrnech (mj. saponiny a flavonoidy, které snižují podráždění kůže).

Dostatečná hydratace kůže vhodnými přípravky po koupání zabraňuje vysoušení a pocitu napětí, který může ve svědění kůže snadno přecházet. Na suchou pleť (bez diagnostikované atopie) můžete používat další přípravky uvedených kosmetických řad a portfolia jiných dermatologických značek, např. CeraVe, NeutrogenaBelobaza a Bi-Oil.

Líbí se Vám článek?

Chcete být informováni o dalších zajímavých tipech pro zdraví či souvisejících nabídkách?

Zadejte Váš e-mail a máte vystaráno

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.