Autor článku:
Mgr. Denisa Janišová a Hana Škopová

Správné užívání hořčíku – v jakých potravinách je hořčík?

Hořčík neboli magnezium je minerální prvek podílející se na stovkách reakcí našeho metabolismu. I když ho přijímáme potravou, často trpíme jeho nedostatkem. Hořčík je důležitý esenciální prvek v lidském těle, je 4. nejhojněji zastoupenou minerální látkou v těle a vedle draslíku je druhým nejdůležitějším intracelulárním iontem. Poměrně hojně se vyskytuje v kostech, v krvi v erytrocytech, ve svalech, v játrech a v nervovém systému.
Hořčík - magnesium

Objevte kvalitní doplňky stravy s horčíkem v naší nabídce za super ceny ...


Hořčík v jídle – které potraviny jsou bohaté na hořčík?

Hořčík a naše strava – kde je ho nejvíce? 

Přírodní zdroj hořčíku je ten, který tělo přijímá stravou. Hořčík můžeme přijímat v řadě potravin.

Hlavními zdroji hořčíku jsou ořechy a semínka, celozrnné potraviny, nemleté cereálie, tmavá čokoláda, mák, droždí, luštěniny, čočka, pohanka, dýňová semena, datle, sýry, ryby a maso – drůbež. Dobrým přirozeným zdrojem jsou banány (100 g banánů obsahuje 27 mg hořčíku), špenát, salát, mořské řasy a minerální voda Magnesia. Otázka zní, jak často konzumujete potraviny s hořčíkem… I když vám zmíněné potraviny nejsou cizí, hořčík v potravinách bohužel pokrývá jen minimální potřebu hořčíku. Příjem hořčíku stravou proto bývá nedostatečný a do těla by se měl doplňovat ještě skrz speciální přípravky s hořčíkem.

Abyste pokryli denní dávku hořčíku, museli byste sníst více než 1 kg banánů.

Věděli jste, že...

V těle dospělého člověka se nachází 22-30 g hořčíku. V organismu je hořčík rovnoměrně rozložen – 50-60% v kostech, 40-50% v měkkých tkáních. Hořčík se nachází ve všech buňkách – při jeho nedostatku dochází k mnoha projevům, od křečí, přes bolest hlavy, diabetes mellitus, osteoporózu až po kardiovaskulární problémy.

Proč je hořčík důležitý?

Doplňky stravy s hořčíkem jsou oblíbeným a prokazatelně viditelným řešením na křeče nohou a chodidel. Tento stav je velmi obtěžující a často vás může probudit uprostřed noci nebo citelně poznamenat během cvičení.  Nedostatek hořčíku může způsobit ale i mnohem závažnější zdravotní komplikace.

Jaké jsou tedy hlavní benefity, když budete pravidelně doplňovat hořčík do vašeho těla?

  • Významně ovlivňuje nervovou činnost. Zajišťuje výměnu informace z jedné nervové buňky na druhou Potlačuje depresivní stavy. Pomáhá k normální psychické činnosti. Je prospěšný zejména pro lidi ve stresu, kteří jsou často náladoví a podráždění.
  • Předchází migrénám. Hořčík pravděpodobně pomáhá blokovat nebo snižovat bolest, ke které v mozku dochází a zabraňuje tomu, aby se krevní cévy zužovaly.
  • Je nepostradatelný pro získávání energie v těle. Přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání. Po náročném dni vám pomůže lépe relaxovat a odpočinout si.
  • Značným způsobem ovlivňuje činnost svalů. Zodpovídá za svalové stahy nejen v srdečním svalu, ale i ve všech dalších svalech. Uvolňuje napětí svalů i ostatních orgánů.
  • Působí proti křečím.
  • Udržuje vápník v optimální hladině. Náš organismus se snaží neustále udržovat vyvážený poměr mezi hořčíkem a vápníkem. Je důležitý nejen pro správný příjem a využití vápníku, ale také vitaminu C a vitaminu D, fosforu, sodíku a draslíku v našem těle.
  • Je potřebný při elektrolytické rovnováze.
  • Slouží v prevenci osteoporózy. Hořčík je přirozený antagonista vápníku. Pokud máme málo hořčíku v buňkách, organismus uvolňuje vápník z míst, kde je ho nejvíc (kostí) a odplavuje ho ledvinami pryč z těla. Proto je vyvážený poměr mezi hořčíkem a vápníkem důležitý. Výsledky výzkumu ukazují, že ženy s osteoporózou mívají nižší hladiny hořčíku než ty, které ji nemají.
  • Je důležitý pro tvorbu kostí. Přispívá i k udržení normálního stavu kostí a zubů.
  • Účastní se prakticky všech procesů v organismu. Je součástí asi 600 enzymů, které hrají důležitou roli v metabolismu energie. Je důležitý faktor pro mnoho buněčných funkcí, mezi které patří oxidativní fosforylace, glykolýza, transkripce DNA a syntéza proteinů.
  • Má významnou roli v udržování optimálního stavu kardiovaskulárního systému. Reguluje srdeční činnost a rozšiřuje srdeční cévy.  Pomáhá vašemu srdci pumpovat krev. Správná hladina hořčíku může snížit vaše šance na nepravidelný srdeční tep, srdeční onemocnění nebo infarkt.
  • Podílí se na správné hladině cholesterolu. Může pomoci zvýšit hladinu HDL (hodného cholesterolu).
  • Přispívá ke zmírnění potíží spojených s premenstruačním syndromem.
  • Působí na náš imunitní systém. Bojuje proti zánětu.
  • Studie zkoumají možné zmírnění astmatických záchvatů.
  • Posiluje trávení.
  • Pomáhá se spalováním tuků.
  • Snižuje riziko vzniku diabetu. Pomáhá inzulinu pracovat správně. Inzulin pomáhá udržovat hladinu cukru v krvi stabilní.
  • Snižuje pravděpodobnost předčasného porodu.

Věděli jste, že...

Hořčík je lehký, středně tvrdý stříbrolesklý kov, má bohaté využití v leteckém i automobilovém průmyslu (je součástí známé slitiny – Duralu). Dolomit je uhličitan vápenato-hořečnatý, je 6. nejčastějším prvkem zemské kůry a 3. nejhojnějším prvkem v mořské vodě. Hořčík je také součástí minerálu s názvem Mastek, který se jako velmi jemný prášek často využívá ve farmaceutickém průmyslu – přidává se mj. do tablet a kosmetických přípravků a také do očních stínů či pudrů (dětský zásyp na opruzeniny Aviril).

Kdo by měl užívat hořčík – kdo hořčík potřebuje?

Potíže při nedostatku hořčíku lze vysvětlit tím, že tento kationt se vyskytuje téměř ve všech buňkách tělesných tkání. Kdo by ho měl zejména doplňovat?

  • těhotné ženy
  • kojící ženy
  • ženy trpící premenstruačním syndromem
  • lidé v pokročilejším věku
  • lidé nadměrně konzumující alkohol
  • lidé v podvýživě
  • diabetici
  • sportovci
  • lidé při psychickém či tělesném vypětí
  • lidé v rekonvalescenci
  • lidé s malabsorpcí
  • lidé s maligním onemocněním
Při prevenci migrén se nasazuje až 600 mg hořčíku denně.

Jak užívat hořčík?

Jak doplnit hořčík do těla? Denní doporučená dávka hořčíku pro dospělého člověka dle české legislativy je 375 mg. Množství je však pouze orientační. Potřeba se zvyšuje při fyzické zátěži, při stresu, v těhotenství a také závisí na pohlaví a věku. Správnou hladinu hořčíku můžete jednoduše doplnit pomocí doplňků stravy nebo volně prodejnými léčivými přípravky. Výběr doplňků stravy s hořčíkem je velmi pestrý. Buď se jedná o monokomponentní přípravky, které obsahují pouze hořčík a případně vitamíny nebo jsou na trhu přípravky, kde je kombinace hořčíku s vápníkem nebo se zinkem (GS Vápník Hořčík Zinek). Vybrat si můžete i multivitamínové přípravky s obsahem vitaminů a širší škálou minerálních látek (GS Extra Strong Multivitamin, Centrum, Spektrum). Hořčík bývá nejčastěji obsažen ve formě laktátu, citrátu nebo oxidu.  Mezi levné a nejběžnější užívané formy hořčíku patří oxid hořečnatý. I když oxid hořečnatý obsahuje 60 % hořčíku, jeho vstřebatelnost je minimální (cca 4 %). Sloučenina s větší vstřebatelností je citrát hořečnatý. Vstřebatelnost citrátu se pohybuje nad 50 % (Swiss Med Magnesium).

Formy hořčíku – z čeho lze vybírat?

Kromě stravy bohaté na hořčík můžete zvolit potravinový doplněk nebo léčivý přípravek ve formě polykacích tablet či kapslí. Ochucené jsou granuláty - prášky s hořčíkem, které se sypají přímo do úst, nezapíjí se a jsou tedy velmi jednoduché a rychlé při užívání. Jeden dva sáčky můžete mít vždy nachystané v kapse. Některé granuláty v sáčcích jsou určeny pro rozpuštění ve vodě, proto si vždy způsob podání zjistěte. Oblíbené je navýšit pitný režim prostřednictvím minerálních vod s hořčíkem nebo rozpouštět šumivé tablety do vody za vzniku různě ochuceného nápoje. Kromě infúzí, které jsou indikovány v nemocnicích či klinikách, formy podání hořčíku uzavírá homeopatický hořčík, který se nechává záměrně účinkovat skrz sliznici dutiny ústní (DHU).
Pro doplnění hořčíku můžete vybírat z mnoha forem podání:

 

Kdy je nejlepší brát hořčík?

Kdy užívat hořčík, ráno nebo večer? Obě odpovědi jsou správné. Nejlepších výsledků se dosahuje při kontinuálním doplňování magnézia v průběhu celého dne. Jak správně doplňovat hořčík? Lidé u suplementace hořčíku často chybují. Je důležité vědět, že čím je jednorázová dávka vyšší, tím nižší je množství vstřebaného hořčíku ve střevě. Pro naše tělo a chemické děje, které v něm probíhají, je tedy vždy výhodnější podat nižší dávku magnézia s co možná nejvyšší biologickou dostupností. To znamená, že hořčík se v podané dávce co nejvíce rozpustí a vstřebá do systému. Celkovou denní dávku je třeba rozdělit do 2-3 denních dávek. Je vhodnější užívat magnezium mezi jídly a klasické polykací formy poté zapít dostatečným množstvím vody. Dostatečným pitným režimem přispíváme ke zvýšení podílu vstřebaného hořčíku a snižujeme tím podíl hořčíku nevstřebaného. Nevstřebaný hořčík nám naopak může způsobovat nežádoucí účinky (vysoká koncentrace nevstřebaného hořčíku na sebe váže vodu a může vyvolat průjem nebo řidší stolici).

Věděli jste, že...

Hořčíkové přípravky mají být zpravidla podávány mezi jídly a zapíjeny dostatečným množstvím tekutin. Užití před jídlem zlepšuje vstřebávání magnézia. Podávání některých přípravků s hořčíkem na lačno ale může působit projímavě, proto se tedy naopak podávají během jídla. Denní dávku je vhodné rozdělit do 2 - 3 dílčích dávek a ty užívat ráno, v poledne a večer. Dávkování daného typu hořčíku si proto nastudujte z informací na příslušném balení.

Jak dlouho užívat hořčík?

Na jak dlouho si hořčík nasadit? Mohlo by se zdát, že jakmile začne hořčík účinkovat a potíže jsou na ústupu,   hořčík brát už nemusíme. Není tomu tak. Právě kvůli důležitosti magnézia se přípravky s hořčíkem užívají dlouhodobě, i měsíc může být málo, pokud se o dostatečný přísun nepostará váš jídelníček. Maximum efektu dodávaného hořčíku v předepsaných dávkách na sobě můžete vyhodnotit po třech měsících. Pokud na sobě benefity z ustálených hladin magnézia vyloženě pocítíte, vaše tělo přesně toto potřebuje a nepředpokládá se, že byste se suplementací tudíž přestali. Často se dávkování hořčíku odvíjí také podle aktivit daného dne, týdne, měsíce. Při zvýšené tělesné aktivitě a při sportu se dávky hořčíku navyšují, protože je hořčík přirozeně spotřebováván. To samé platí u psychického zatížení a stresového období, které můžete kratší nebo delší dobu prožívat.

Léčba léčivými přípravky s hořčíkem má být přerušena, jakmile se sérové hladiny hořčíku vrátí do normálu.

Jaká je doporučená denní dávka hořčíku?

Obecně platí, že muž potřebuje hořčíku lehce více než žena. Požadavky ale vzrůstají u těhotných a kojících žen. Doporučené dávky v rámci suplementace jsou u dospělého 300-600 mg/den podle hmotnosti. Vyšší příjem hořčíku je doporučován pro mladistvé (mezi 15 a 19 roky) a pro mladé dospělé (mezi 19 do 25 roky), kteří by měli denně přijímat až 400 mg hořčíku. Při normální funkci ledvin nelze těmito dávkami způsobit předávkování ani nežádoucí účinky. Optimální doba podávání by měla být půl roku, minimální doba je šest týdnů. Hořčík se může podávat dlouhodobě.

Kolik hořčíku potřebujeme?
Denní doporučené dávky (DDD) hořčíku:

  • Děti 1 až 3 let -> 80 mg
  • Děti 4 až 8 let -> 130 mg
  • Děti 9 až 13 let -> 240 mg
  • Mladiství 14 až 18 let -> 360 až 410 mg
  • Ženy 19+ let -> 320 mg
  • Muži 19+ let -> 420 mg

Neurčí-li lékař jinak, počáteční dávka hořčíku u dospělého, podle typu přípravku, může být v případě hypomagnézie až 3krát denně 2 tablety po dobu jednoho týdne, poté 1 až 2krát denně 1 až 2 tablety. Substituční terapie může být nastavena na 4 tablety denně. Preventivní podávání obnáší 100 – 150 mg hořčíku (tj. 2 – 3 tablety) denně.

Dávkování hořčíku je individuální podle závažnosti nedostatku hořčíku, event. potřeby.

Hořčík pro děti

Za ideální hořčíkovou suplementaci lze pokládat plynulou konzumaci magnézia pitnou vodou, například ve formě pitné kúry středně mineralizovanou minerální vodou se zvýšeným obsahem magnézia. U dětí jsou také oblíbené banány. Tak jako u dospělých, u dětí platí, že dávkování odráží míru nedostatku hořčíku u daného dítěte. DDD hořčíku u dětí do 13 let se pohybuje mezi 50 až 240 mg. Dávkování je závislé na typu přípravku s hořčíkem, které je dítěti podáváno. Děti od 6 let mohou např. užívat přípravek s hořčíkem v dávkování 3x denně 1 tabletu (Magnerot), ale často užívají pouze 1 až 2 tablety denně. O dávkování se proto poraďte s lékařem nebo přímo v lékárně.

Děti užívají hořčík také úměrně k jejich tělesné hmotnosti.

Kdy hořčík neužívat?

Při dlouhodobém podávání vyšších dávek je třeba sledovat hladinu hořčíku v krvi, tedy magnezémii. Zvýšené hladiny hořčíku (hypermagnezémie nad 1,1 mmol/l) v našich podmínkách obvykle nepozorujeme, ale v lékařské praxi může nastat u některých chorobných stavů. Přípravky s hořčíkem se nenasazují u stavů s vysokou hladinou hořčíku v krvi, popř. s příznaky jeho předávkování.

  • v případě závažné nedostatečnosti ledvin, při selhání ledvin (u pacientů s poruchou renálních funkcí může snížené vylučování hořčíku ledvinami způsobit kumulaci hořčíku a intoxikaci)
  • Addisonova choroba
  • mysthenia gravis (autoimunitní onemocnění, které zasahuje do nervosvalových přenosů)
  • současné podání s barbituráty, léky, které tlumí centrální nervovou činnost nebo s hypnotiky
  • v případě nežádoucí reakce na léčivou nebo kteroukoliv pomocnou látku v daném přípravku (např. barvivo)
  • v případě přecitlivělosti na kteroukoliv složku přípravku u kombinovaných přípravků (s rostlinným extraktem)
  • u diabetiků, pokud přípravek obsahuje sacharózu
  • u pacientů se vzácnými dědičnými problémy s intolerancí galaktózy, úplným nedostatkem laktázy nebo malabsorpcí glukózy a galaktózy, pokud přípravek obsahuje laktózu
  • při zvýšeném přívodu magnézia (parenterálním podání) v infuzích

Nežádoucí účinky hořčíku – hrozí předávkování?

Má hořčík nějaké nežádoucí účinky? Na magnezium jsou velmi ojediněle pozorovány reakce gastrointestinálního systému (průjem, bolest břicha), naopak, nebyly pozorovány žádné kožní reakce typu vyrážky či ekzému. Předávkování hořčíkem je u zdravého jedince prakticky nemožné. Tělo hořčík vylučuje močí, stolicí i potem. Jak by se projevilo předávkování hořčíkem? Mezi projevy nadbytku hořčíku v těle patří nechutenství, zvracení a svalová slabost. Těžká hypermagnezémie nebo intoxikace nastává velmi zřídka a týká se pacientů s těžkým renálním onemocněním. Při předávkování hořčíkem může dojít ke zvýšení tlaku a dalším poruchám srdeční a dýchací aktivity (mj. následkem potlačení činnosti CNS). Tímto varujeme před nekoordinovaným předávkováním hořčíkem různými druhy doplňků stravy a léky v dobrém úmyslu hořčík doplnit do organismu co možná nejrychleji. Při dlouhodobé substituci cílené pouze na hořčík může docházet ke zhoršování stavu osteoporózy, protože hořčík zvyšuje vylučování vápníku.

Nadměrné užívání hořčíku může mít projímavé účinky.

Co dělat při předávkování hořčíkem?

Stav předávkování hořčíkem (navození hypermagnezémie), se kterým byste se, i když velmi nepravděpodobně, potýkali, samozřejmě v prvním kroku konzultujte se svým lékařem, který by o tom, co užíváte, měl mít přehled, resp. měl být vámi informován. Pokud máte v pořádku ledviny, eliminace magnezia začíná rehydratací, zvýšeným přívodem tekutin, který vám navýší vylučování moči. Potvrzená intoxikace hořčíkem se ošetřuje intravenózním podáním vápníku a dalšími zásahy v nemocnici podle míry závažnosti (forsírovaná diuréza, hemodialýza, peritoneální dialýza).

Věděli jste, že...

Epsomská sůl je synonymem pro hořkou sůl, chemicky se jedná o síran hořečnatý. Při vnitřním použití působí jako projímadlo, často se používá zevně pro přípravu relaxačních lázní pro uvolnění svalů, odbourání stresu a pro detoxikaci organismu. Solí lze provádět i přímý solný peeling.

Anorganický a organický hořčík – na co je který?

Jakou roli hraje vstřebatelnost hořčíku? Pro perorální přípravky se používá celá řada solí hořčíku a je vhodné zvolit ten přípravek, který budete dobře snášet a bude vám zároveň dobře účinkovat. Suplementace hořčíkem je velmi dobře snášena, ale některé jeho formy přesto mohou způsobovat gastrointestinální příznaky, včetně průjmu, nevolnosti a zvracení. Vlastnosti hořečnaté sloučeniny ovlivňují, kolik hořčíku bude následně v organismu vstřebáno do tkání. Zjednodušeně lze říci, že čím je sloučenina organičtější, tím je vstřebávání výraznější.

Anorganické formy hořčíku

Mezi levnou a nejběžněji užívanou formu hořčíku patří oxid hořečnatý. Obsahuje 60 % hořčíku, ale vstřebatelnost minerálu z této sloučeniny je minimální (uvádí se okolo 4 %). Mezi další anorganické soli hořčíku můžeme dále zařadit chlorid, síran a fosfát. Některé z nich mají výrazný laxativní účinek. Tohoto účinku se proto využívá při přípravě pacienta před vyšetřením střev (např. léčivý přípravek Eziclen se síranem hořečnatým).

Organické formy hořčíku

Velice oblíbený je hořčík v šumivých tabletách. Tato forma doplňku stravy obsahuje nerozpustný hydroxid hořečnatý, který se ve vodě spojuje s přítomnou kyselinou citronovou na hořečnatý citrát. Citrát hořečnatý se řadí mezi sloučeniny s největší vstřebatelností hořčíku (minimálně 50%). Vstřebatelnost minerálů z organických sloučenin je mnohonásobně vyšší než ze sloučenin anorganických. Další sloučeniny s lepší vstřebatelností jsou laktát, glukonát či orotát hořečnatý. Laktát hořečnatý se užívá ideálně na lačno. Jeho nežádoucím účinkem může být průjem. Jednorázový průjem se dostavuje asi do jedné hodiny po podání a je lepší s ním počítat. Tablety lze užít i po jídle, čímž se tento nežádoucí efekt utlumí (zároveň se ale sníží schopnost vstřebání hořčíku). Orotát je látka tělu vlastní (je součástí ATP a ribonukleových kyselin). Na pomyslný vrchol v kvalitě z hlediska obsahu a vstřebávání řadíme sloučeniny s chelátově vázaným hořčíkem, který je bez projímavého efektu. Jedná se o bisglycinát hořečnatý, treonát hořečnatý, taurát hořečnatý a malát hořečnatý.

Věděli jste, že...

V případě onemocnění žaludku je preferována specifická léková forma a typ podávaného hořčíku. U peptidického vředu jsou preferovány enterosolventní formy, tedy ty, které nejsou rozpuštěny v kyselém prostředí žaludku a dostanou se v nezměněné formě až do střeva. Při hyperaciditě a zánětu žaludku se preferují oxidy hořčíku.

Hořčík jako glukonát, citrát, laktát nebo oxid?

Jak vybrat správný hořčík? K jednoduchému doplnění hořčíku do těla slouží doplňky stravy s hořčíkem. Vybrat kvalitní doplněk stravy může být občas věda. Z tohoto důvodu jsme vám vypsali to podstatné, co potřebujete vědět při výběru vhodného hořčíku.

Kolik hořčíku obsahuje daná sloučenina? Množství hořčíku si tak můžete přepočítat.

  • Glukonát hořečnatý (Magnesium Gluconate) – 5,39 %
  • Magnézium citrát (Magnesium Citrate) – 16,2 %
  • Chlorid hořečnatý (Magnesium chloride) – 11,98 %
  • Oxid hořečnatý (Magnesium Oxide) – 60,3 %
  • Magnézium pidolát (Magnesium Pidolate) – 8,6 %
  • Laktát horečnatý (Magnesium Lactate) – 10 %
  • Octan hořečnatý (Magnesium Acetate) – 11,3 %
  • Magnézium aspartát (Magnesium Aspartate) – 7,49 %
  • Uhličitan hořečnatý (Magnesium Carbonate) – 26,23 %
  • Síran hořečnatý (Magnesium Sulphate) – 9,9 %

Kolik % hořčíku je z dané sloučeniny schopno se vstřebat?
Míra vstřebání
hořčíku je primárně odvislá na typu soli. Nejméně se vstřebávají anorganické nerozpustné soli (oxidy, uhličitany a hydroxidy), o trochu lépe jsou na tom anorganické rozpustné soli (chloridy, sulfáty), ještě lépe s rozpustností jsou na tom organické rozpustné soli (laktáty, citráty, glukonáty, orotáty) a nejlépe se vstřebávají organické rozpustné kompexy (glycináty).

  • Glukonát hořečnatý (Magnesium Gluconate) – 57 %
  • Magnézium citrát (Magnesium Citrate) – 50 %
  • Chlorid hořečnatý (Magnesium chloride) – 49 %
  • Oxid hořečnatý (Magnesium Oxide) – 48 %
  • Magnézium pidolát (Magnesium Pidolate) – 48 %
  • Laktát horečnatý (Magnesium Lactate) – 48 %
  • Octan hořečnatý (Magnesium Acetate) – 47 %
  • Magnézium aspartát (Magnesium Aspartate) – 47 %
  • Uhličitan hořečnatý (Magnesium Carbonate) – 44 %
  • Síran hořečnatý (Magnesium Sulphate) – 35 %

Věděli jste, že...

Existují látky – fixatéři hořčíku, které usnadňují přechod hořčíku do nitra buňky a zvyšují tak intestinální absorpci hořčíku (vstřebávání střevní sliznicí). Jedná se o velmi malé dávky vitaminu D a vitaminu B6 (pyridoxin). Zejména hořčík s vitaminem B6 je v doplňcích stravy velmi využívaný. Společně působí efektivněji. Vitamin B6 zároveň přispívá k normální činnosti nervové soustavy, ke snížení ospalosti a únavy a k regulaci hormonální aktivity. Klinická studie prokázala, že kombinace hořčíku a vitamínu B6 je o 24% účinnější oproti samotnému magnéziu při snižování silného až extrémně silného stresu u zdravých dospělých s nízkou hladinou magnézia (Magne B6).

Co ovlivňuje vstřebávání hořčíku?

Cíl, kterého chcete při podání hořčíku dosáhnout lze ovlivňovat množstvím, druhem soli a také načasováním jeho užití. Hořčík se vstřebává na začátku tlustého střeva (v tzv. proximální části) a ve značné části tenkého střeva (jejunum a ileum). Co má na vstřebávání hořčíku vliv?

  • složení současně přijaté potravy – tuky a sacharidy snižují významně vstřebávání hořečnatých iontů v důsledku tvorby hůře vstřebatelných komplexů
  • velikost dávky - čím vyšší je jednorázová dávka, tím nižší je procento resorpce – vhodné je rozdělit hořčík do více dávek v průběhu dne
  • vitamin D – přítomnost tohoto vitaminu ve stravě podporuje proces vstřebávání hořčíku
  • „béčka“ ve stravěnedostatek B vitaminů, především vitaminu B1 (thiaminu), B2 (riboflavinu) a B6 (pyridoxinu) snižuje resorpci hořčíku
  • selen – přítomnost tohoto minerálu ve stravě podporuje proces vstřebávání hořčíku
  • současně podávané fosfáty (fosfor), zinek a také vápník - vstřebávání hořčíku se snižuje

Vstřebatelnost minerálů z organických sloučenin je mnohonásobně vyšší. Co je známo o dalších organických formách hořčíku?

Bisglycinát hořečnatý

Bisglycinát představuje díky vazbě hořčíku na aminokyselinu glycin vysoce vstřebatelnou organickou chelátovou formu hořčíku s vysokou biodostupností. Bisglycinát pomáhá u zklidnění, regenerace a zlepšení spánku. Proto by se měl ideálně užívat večer (Generica Magnesium stress comfort 60 tablet).

Treonát hořečnatý

Hořčík ve formě treonátu je cílen především na udržení zdravé nervové soustavy a psychiky. Jako jediná forma dokáže projít skrz hematoencefalickou bariéru do mozku. V kombinaci s bisglycinátem slouží na snížení pocitu úzkosti a stresu, zlepšení spánku a zvýšení pozornosti.

Malát hořečnatý

Malát hořečnatý je vysoce vstřebatelný hořčík, který je vázaný na kyselinu jablečnou. Má vysoce energizující účinky, proto je vhodné jej brát ráno. Při zvýšeném dávkování nezpůsobuje průjem. Tuto formu zvolte, pokud chcete tělo nabudit, snížit pocit únavy a zlepšit soustředění.

Taurát hořečnatý

Taurát hořčíku podporuje zejména zdraví kardiovaskulárního systému.

Mořský hořčík – Aquamin z mořských řas

Mořský hořčík ve formě uhličitanu hořečnatého prezentuje pod označením Aquamin firma Clinical a Vitar (Hořčík Aquamin EKO kapsle). Aquamin je unikátní mořský komplex, tedy hořčík 100 % organický a přírodní, který je získáván z mineralizovaných mořských řas rodu Lithothamnion sp. pocházejících ze dna Atlantického oceánu. Mořský hořčík není jen jednoho typu. S obsahem mořského hořčíku ve formě oxidu hořečnatého s přídavkem extraktu Sporýše lékařského se můžete setkat u přípravku Extramag Rougier, který je zpracován v třívrstvé tabletě s postupným uvolňováním. Zdroj hořčíku, oxid hořečnatý pocházející ze soli z Mrtvého moře, najdete v přípravku Magnezium Dead Sea Da Vinci.

Homeopatický hořčík

Homeopatický hořčík je sloužen pouze z přírodních látek, které jsou následně ředěny do velmi slabých dávek. Díky slabé koncentraci nezpůsobují žádné vedlejší účinky a mohou být užívány společně s ostatními léky. Jsou bezpečné pro všechny věkové kategorie, těhotné ženy či malé děti. Takovéto homeopatické léčivé přípravky však nemají schválené léčebné indikace.

Co jsou Schüsslerovy soli a jak působí?

Schüsslerovy soli jsou řada minerálních solí, které byly objeveny německým lékařem Dr. Wilhelmem Heinrichem Schüslerem v 19. století. Terapeutická metoda zvaná "biochemická terapie" je založena na teorii, že mnoho onemocnění je způsobeno tělesnou nerovnováhou způsobenou právě nedostatkem určitých minerálů, tedy i hořčíku. Celkem 12 různých minerálů jsou na trhu k dispozici pod zkratkou DHU. Soli jsou připraveny v nízkých dávkách v homeopatickém ředění (Magnesium phosphoricum DHU 200 tablet).


https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26404370/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19621856/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33260549/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27910808/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27445320/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24696187/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33808247/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33959846/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28445426/
Angis Revue (září-říjen 2020) – Význam magnezia pro lidský organismus
https://laborator.smn.agel.cz/verejnost/biologicky-material/odber-na-vysetreni-metabolismu-horciku.pdf
https://www.svetlekaru.cz/pripadove-studie/diagnostikovani-nedostatku-horciku_1
VI. 3D 360 HC Kongres – Přínos fixní dvojkombinace magnézia a vitamínu B6 v léčbě silného stresu
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2009-330
https://prehledy.sukl.cz/prehled_leciv.html#/
Praktický slovník medicíny, Maxdorf, 1998

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.