Autor článku:
Mgr. Kateřina Döllingerová

Jak se zbavit kašle?

Každého z nás jednou za čas překvapí kašel.

Ačkoliv se jedná o obranný reflexní mechanismus těla, který nám pomáhá odstranit škodlivé látky z dýchacích cest ven, tak je kašel zároveň jedním z nejčastějších symptomů, který zhoršuje kvalitu života.


Jakou roli má kašel?

Kašel má zásadní roli v ochranně dýchacího centra. Chrání nás před možným vdechnutím dráždivých nebo toxických látek a tím napomáhá udržovat dýchací cesty volné. Kašel vzniká podrážděním citlivých oblastí hrtanu, průdušnice, velkých průdušek a pohrudnice. 

Nejzásadnější otázkou pro správnou léčbu kašle je rozpoznat jeho charakter a posoudit délku trvání. Akutní kašel zpravidla trvá méně než 3 týdny, chronický kašel pak déle.

Suchý kašel je bez produkce hlenu, způsobuje dušnost, je vysilující a nemůžete při něm nadechnout.
Vlhký kašel je typický svou produkcí hlenu a často se projevuje také bolestí na hrudi.

Jak se zbavit kašle

Suchý kašel zblízka

Suchý (dráždivý) kašel je kašel bez vykašlávání hlenu. Je způsoben drážděním dýchacích cest a obtěžuje záchvaty dušností. Většinou se zhoršuje v noci a po ulehnutí. Často se vyskytuje i na počátku onemocnění, kdy po 2 až 3 dnech přechází do vlhké formy. Co suchý kašel způsobuje?

  • nachlazení
  • prach, kouř či reakce na jinou dráždivou látku
  • alergická reakce

Na suchý typ kašle se užívají antitusika, léky tlumící kašel. K jeho potlačení můžete vybírat mezi tabletami, sirupy a kapkami. Zklidnit nutkání ke kašlání pomáhá i přírodní síla bylinek v podobě sirupů, pastilek a čajů. Jsou chutné, zároveň zvlhčují hrdlo a tím zklidňují podráždění. Některé bylinky na podrážděný krk působí protizánětlivě (šalvěj, heřmánek). Čaje zvyšují pitný režim, který je u kašle a podpory imunity obzvlášť důležitý. Některé bylinky se na zvyšování imunity podílejí i přímo (např. echinacea, rakytník).

Suchý dráždivý kašel

Objevte vše na suchý a dráždivý kašel za super ceny ...

Jak na vlhký kašel?

Vlhký kašel často obtěžuje neustálým nucením na odkašlávání. Organismus se pokouší vyčistit dýchací cesty od škodlivin. Dochází k uvolnění hlenu a jeho odstranění. Dalšími projevy je chrapot a někdy i bolest na hrudníku. Jak již bylo řečeno, často navazuje na suchý kašel. Co vlhký kašel způsobuje?

  • bakteriální infekce průdušek a nosohltanu
  • zadní rýma
  • akutní zánět průdušek a zápal plic, u kterého se může objevit
Pro usnadnění vykašlávání hlenu se podávají expektorancia a mukolytika. Kromě chemických látek lze užívat bylinné přípravky mj. z břečťanu a kořenu pelargonie. Během léčby je velice důležitý zvýšený příjem tekutin, aby byl hlen zředěný a lépe se vykašlával.
Vlhký kašel

Objevte vše na vlhký kašel a odkašlávání za super ceny ...

Na co si dát při kašli pozor?

Na vlhký kašel nikdy nepoužívejte tlumící léky na kašel - antitusika (např. Sinecod, Tussin, Robitussin Antitussicum na suchý kašel, Levopront, Dituzdin). Ty totiž zabraňují vykašlávání, což může způsobit nahromadění hlenů v průduškách a může způsobit nejen obtížnější dýchání, ale vážnější zdravotní potíže. V krajních případech, kdy je kašel hodně urputný, se tlumící léky u vlhkého kašle používají na noc, aby se pacient alespoň vyspal a netrápil ho kašel v průběhu noci. Přes den je však nutné se vrátit k léčbě pomocí léků na podporu vykašlávání - užívat expektorancia a mukolytika. Léčivé přípravky na vlhký kašel byste měli užívat nejpozději v 17 hodin, protože pozdější užití by způsobilo narušení spánku častým odkašláváním.

Jak zastavit kašel v noci?

  • Pro dostatečný a kvalitní spánek v noci zvyšte polohu hlavy.
  • Zvlhčujte vzduch.
  • Dostatečně větrejte místnost.
  • Dodržujte dostatečný pitný režim.
  • Inhalujte, vyzkoušejte aromaterapii.

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.