Autor článku:
Hana Škopová

Základy zdravého opalování – kompletní průvodce

Na počátku 20. století nastala zlatá doba opalování, opálené tělo představovalo symbol krásy a zdravého životního stylu a jeden lékařský objev za druhým dokazovaly, že sluneční paprsky mají příznivý vliv na léčbu řady chorob. Od těch dob se ale mnohé změnilo. Proč se dnes z módního hitu stal hazard? Povědomí veřejnosti o tom, že pokožku je nezbytné před slunečním zářením chránit, a to nejen na dovolené u moře, ale i kdekoliv jinde, roste. Lidé jsou ohledně ochrany pokožky před UV zářením informovanější než dřív a o svoji pleť více pečují. Jaká jsou fakta a mýty na téma zdravého opalování?

Kůže pod sluncem – sluníčko nám prospívá, ale…

Slunce je od pradávna symbolem životní energie, bez teplých slunečních paprsků by na zemi nebylo života. Slunce je také zdrojem dobré nálady, napomáhá pocitu psychické svěžesti a přeměně vitaminu D v jeho aktivní formu, čímž mj. napomáhá naší obranyschopnosti. I když Slunce zanechává krásné opálení, ultrafialová (UV) část slunečního spektra obnáší rizika, která přehlížet nelze a na která už několik let lékaři opakovaně a stále naléhavěji upozorňují.

Při pobytu na slunci je důležité dodržovat bezpečnostní zásady, které jdou ruku v ruce se zdravým opalováním. Jedině tak lze zabránit spálení kůže, předčasnému stárnutí kůže či dokonce vzniku vážných kožních onemocnění. K ochraně pokožky patří mj. používání opalovacích přípravků s UV filtry, tzv. sunscreenů.

Zdravé opalování – lze ho dosáhnout?

Většina z nás si léto bez opalování nedokáže představit. Jak se ale nejlépe a zdravě opálit? Popravdě, zdravé opalování dnes už neexistuje, ale můžeme se k němu svým zodpovědným přístupem hodně přiblížit. Naše pokožka má na opalování paměť. Je to jako s listem papíru, když ho jednou zmuchláme, i když ho poté narovnáme, zmuchlání na něm bude znát. I když se nám počet spálení od slunce vytratí z paměti, naše kůže si tuto menší či větší nepříjemnost navždy zapamatuje. Pokud tomu nevěříte, můžete si na své ruce porovnat vnitřní a vnější stranu předloktí. Jak moc se pokožka liší může být v pozdějším věku patrné na první pohled a dotyk…

Zlatavý odstín pleti… stojí to za to?

Bylo by omylem si myslet, že to nejhorší, co se nám může při opalování přihodit, je spálená pokožka doprovázená úpalem či úžehem. Většina z nás za celý svůj život žádný vážnější následek opalování nepocítí, ale měli bychom vědět, že sluneční záření je také hlavní příčinou vzniku kožních nádorů. Největší riziko pro naši kůži představuje krátké, nárazové a intenzivní opalování. Při vzniku kožních nádorů hraje rozhodující roli skutečnost, že účinky UV záření se v těle hromadí a projevují se často až po mnoha letech. Každým vystavováním se slunci bez ochranných prostředků, dlouhodobým pobytem na přímém slunci a podceňováním síly UV záření hodně riskujeme. Projevy kožních nádorů mohou být velmi rozmanité. 

Pro nejzhoubnější z kožních nádorůmaligní melanom – platí, že velmi často vzniká z pigmentového znaménka a většinou bývá tmavě zbarven, může se však vyskytovat i v bezbarvé podobě. Vyznačuje se rychlým růstem, změnou barvy, velikosti i tvaru. Obecně patří mezi nejzhoubnější nádory vůbec, naděje na jeho vyléčení je bohužel pouze tehdy, když pacient navštíví svého lékaře včas. Bezpečným opalováním a zodpovědným pobytem na slunci lze kožním nádorům a dalším zdravotním komplikacím účinně předcházet.

Jak je to s produkcí vitaminu D a slunečními paprsky?

Pár minut na slunci stačí? Sluneční záření je potřebné pro organismus mj. k tvorbě vitaminu D. Denně však stačí jen několik minut přímého slunečního záření dopadajícího na ruce a obličej, aby se vytvořilo potřebné množství vitaminu D pro normální vývoj kostí a pro ostatní biologické pochody. V našich podmínkách jde o kratší procházku (za slunných dnů stačí cesta do práce a z práce), abychom získali potřebnou dávku záření.

Vitamín D se do organismu dostává také jako součást potravy, je obsažen v obilninách, rybách, některé zelenině. Velmi efektivní je doplňování vitaminu D pomocí doplňků stravy. Argument vyznavačů slunění, že nebudou-li hodně chodit na slunce, nevytvoří se jim v organismu dostatek vitamínu D, neobstojí. Rovněž neplatí tvrzení, že ochranné přípravky s vysokým faktorem snižují tvorbu vitaminu D. I ten nejlepší přípravek s vysokým faktorem jisté procento UV záření do pokožky propustí.

Co je ochranný faktor SPF – ochrana proti UVB i UVA záření?

SPF – Sluneční ochranný faktor (Sun Protection Factor) je v rámci ochrany před sluncem nejčastěji používaným pojmem. Jen málokdo by však dokázal vysvětlit, co přesně znamená.

Ochranný faktor udává, kolikrát déle se lze při použití ochranného krému slunit bez rizika viditelné reakce pokožky na opalování, tedy kdy nedojde k prvnímu zčervenání. Pro názornost násobku ochrany uveďme teoretický příklad. Pokud se můžete (dle svého fototypu, aktuální hodnoty UV indexu, případné alergie na sluníčko) nechráněni slunit 10 minut, aniž byste začali červenat, zvýší ochranný faktor 50 (po správné a dostatečné aplikaci) maximální dobu slunění na 50 x 10 = 500 minut.
Pod termínem fototyp si představte vlastní ochranu kůže, která je u různých lidí rozdílná. Lidé se světlou pletí a blonďatými vlasy se opalují velice těžko a rychle se spálí. Protipólem jsou osoby obdařené tmavou pletí, s černými vlasy a tmavýma očima.

Čím je naše kůže citlivější, tím vyšší by měl být ochranný faktor.
Čím vyšší faktor zvolíme, tím více svou pleť chráníme.

Je tato lehká matematika vždy aplikovatelná? Nikoliv. Faktor 100 už neposkytuje významnější ochranu oproti SPF 50, protože SPF 50 blokuje 98 % UV záření. Pro představu, u SPF 30 je to 97 % a u SPF 15 pouze 93 %. Nízké faktory vzhledem k procentům zachycení UV záření proto nejsou doporučovány. Pro rychlou orientaci mezi ochrannými přípravky bylo za přispění Evropské asociace kosmetického průmyslu (Colipa) sjednoceno označování účinnosti a tím i ochrany sluneční kosmetiky. Byly sjednoceny postupy a metody měření, každý přípravek s UV ochranou by měl poskytovat minimální stanovenou ochranu proti oběma typům záření současně (UVB i UVA), minimální ochranný faktor je SPF 6.

Jen málokdo ví, že opalovací přípravky značené číslem SPF prezentují pouze ochranu před UVB zářením. Škodlivým typem slunečního záření je i UVA, a proto byste na obalech krémů na opalování měli hledat ještě informaci o ochraně před UVA zářením. Ochranu proti UVA záření značí zkratka PPD (Persistent Pigment Darkening). Nejčastěji takový přípravek poznáte tak, že se na obalu kromě faktoru SPF nachází ještě UVA v kroužku. Zakroužkované UVA značí, že vás takový přípravek třetinově chrání také proti UVA paprskům. Při faktoru SPF 30 (UVB) je ochrana proti UVA tedy přibližně 10. Při faktoru SPF 50 je téměř 20. Dále se můžete setkat s označením PA, za kterým se nacházejí plusová znaménka v různém počtu (PA++++). PA+ také značí ochranu před UVA zářením a síla ochrany stoupá s počtem plusových znamének, přičemž nejvyšší počet jsou čtyři (PPD 16 a více). Poslední možností zápisu ochrany proti UVA je číselná hodnota zapsaná např. takto: UVA-PF 30.

Mějte na paměti, že...

Neměli byste spoléhat na to, že čím vyšší faktor, tím delší dobu vás krém chrání. Toto platí zhruba do SPF 30. Vyšší faktory už znamenají jen několika procentní nárůst doby, při níž může člověk na slunci bez rizika pobývat. Kdo si koupí krém s SPF 100, nemůže počítat s tím, že může být na sluníčku 100x déle než bez ochranné kosmetiky.

Patříte při opalovaní do nejrizikovějších skupin?

rizikovým skupinám patří pochopitelně děti. Dětská pokožka se hodnotí jinak než pokožka dospělých. Je tenčí, opaluje se pomalu, rychle se spálí, nemá dostatečnou vlastní imunitu. Novorozence do 6 měsíců věku bychom neměli slunci vystavovat vůbec, kojence do jednoho roku věku bychom měli vždy chránit před přímými slunečními paprsky a ukládat je do stínu. Děti do tří let chraňte oděvem a nevystavujte polednímu slunci. Malé děti můžou být na sluníčku jen krátkodobě a vždy chráněny přípravkem s nejvyšším ochranným faktorem SPF 50+. I pro starší děti jsou vhodné krémy s vysokým ochranným faktorem, pod SPF 30 nechoďte. Stačí jedno dvě pořádná spálení až do puchýřků v dětském věku, kdy je kůže nejcitlivější, a přirozená obranyschopnost pokožky může být navždy narušena.

U dospělých vám se stupněm rizika, které pro vás slunce představuje, pomůže určení vašeho fototypu. Právě znalost vlastního fototypu je důležitá pro zdravé opalování. Pokud jste například fototyp I. s extrémně citlivou pokožkou, sluníčku se bez kvalitních ochranných přípravků určitě vyhýbejte. Fototyp II. je na tom s nutností ochrany podobně, protože světlejší pokožka je více ohrožena spálením, protože tvoří méně kožního barviva melaninu než lidé tmavší pleti. K fototypu I. patří právě také všechny děti a alergici. Stejně náchylná kůže k poškození UV paprsky je kůže jakkoliv poškozená, tj. po všech (chirurgických, estetických) zákrocích, kdy dochází k jejímu porušení (včetně tetování) a po všech zraněních. Za poškozenou se bere i čerstvě spálená kůže.

Citlivá kůže, která potřebuje individuální přístup je namátkou také mastná pleť s tvorbou akné, pleť projevující se začervenáním (rosacea), pleť s ekzémem a jinými kožními nemocemi, které se na sluníčku horší a pokožka těhotných žen, které jsou nejvíc ohroženy zvýšenou nežádoucí tvorbou pigmentových skvrn (hyperpigmentací).

Jak se správně namazat při opalování?

Opalovací krémy, mléka, spreje – jak je správně aplikovat? Sluneční ochranné přípravky máme tendenci dost podceňovat. Používáme je jenom v létě, nebo když se chystáme na dovolenou, natíráme malé množství a nakupujeme nízký faktor, protože jinak se neopálíme... toto jsou ty nejčastější omyly, kterých se stále dopouštíme. Jak ale víme, ozonová vrstva se každoročně ztenčuje a proniká jí daleko více škodlivého záření. Bez slunečních ochranných přípravků, které zamezují pronikání UV záření do pokožky, se dnes ochráníme jen stěží. Dobře koupit ale nestačí, musíme je také správně používat. Podle reakce pokožky se světová populace dělí do šesti fototypů. Zvláště u prvních třech fototypů, do kterých spadá populace ČR, je o to víc důležité dodržovat doporučení pro pobyt na slunci a používat ochranné přípravky s vysokým faktorem SPF 30–50+. Síla ochrany odpovídá jen v případě, když se přípravek na kůži aplikuje správně a v dostatečném množství.

Pokud opalovací přípravek obsahuje chemické filtry, nanášejte ho přibližně půl hodiny před opalováním. Většina lidí se natírá krémem až u vody, a to je chyba. Natřený chemický filtr potřebuje čas k vybudování bezpečného ochranného filmu na pokožce. Přípravky by měly být voděodolné. Při plavání, potápění a dalších vodních radovánkách je nebezpečí spálení vysoké, i metr pod hladinou na kůži dopadá ještě 60 % UV paprsků. Navíc, mokrá pokožka je citlivější než suchá.

Zvolený opalovací přípravek jen nezbytné správně používat. I když máme krém s vysokým UV faktorem a při aplikaci nejsme dostatečně důslední, ochrana před sluncem je ve finále rizikově nízká.

 

Jak připravit pokožku na opalování a jak docílit krásného opálení?

Ochranná ozonová vrstva se ztenčila a medicínské poznání pokročilo. Lidové rčení "Kam nechodí slunce, tam chodí lékař." je proto dnes třeba brát s velkou rezervou. Chcete se přesto zdravě opalovat? Kůži je potřeba před UV paprsky chránit ochrannými přípravky zvenčí a pomocí vhodné stravy s doplňky stravy také zevnitř. Obojí za dodržování dostatečného pitného režimu, protože se kůže bez příjmu vody neobejde. S přípravou na opalování a udržením žádaného odstínu na co nejdelší dobu je právem spojován betakaroten a další látky s antioxidačním působením, které pomáhají pleti eliminovat tzv. volné radikály, které buňky pokožky ničí.

Jakým rizikům se na slunci vystavujeme?

Jaká jsou rizika při opalováníco všechno se může stát? Tím nejviditelnějším projevem nadměrného slunění je spálená pokožka. Začne se projevovat nejprve zarudnutí pokožky, poté její intenzivní pálení a v těžších případech i tvorba puchýřků. Současně s tím může docházet i k celkovému přehřátí organismu doprovázené teplotou, zvracením či bolestmi hlavy. Při opalování však není vystavena nebezpečí pouze pokožka a vlasy. V ohrožení jsou i naše oči. UV záření dokáže v akutních případech vyvolat zánět rohovky, ten se projevuje přecitlivělostí a pálením očí. UV záření může také způsobit šedý zákal. Negativní účinky opalování se však nemusí projevit takto bezprostředně, protože účinky UV záření se v těle hromadí a zúčtovat naše nezodpovědné chování mohou až po mnoha letech, a to tím nejhorším možným způsobem – tvorbou kožních nádorů různých typů. Nejzhoubnější z nich je melanom – nádor z pigmentových buněk, nádor, jehož výskyt bohužel neustále stoupá.

Rozhodnutí, zda se chceme chránit, je jen na nás...

UVA záření ze slunce – jak na nás působí?

Ozónová díra není neškodným strašákem. Neustálé ztenčování ozonu kolem naší planety je hlavním viníkem toho, že opalování s sebou nese vážná nebezpečí. Připomeňme si, že slunečních paprsků je několik druhů. Mezi ty, které se dostanou až k nám na zem, patří zejména škodlivé UVB a UVA záření, dále pak infračervené paprsky a viditelné záření. 

Nejvíce nebezpečné UVC záření je zatím naštěstí spolu s kosmickým zářením, gama a x-paprsky odcloněno ozónovou vrstvou. Za zvýšený počet kožních nádorů tedy nemůžeme jen lidská záliba ve slunění, ale především lidská činnost, která po desetiletí narušovala ozónový obal Země. Ze všech záření, která na nás ze slunce dopadají, právě UV záření má nejvyšší energii a může nám nejvíce ublížit. Z toho největší množství je záření UVA - 95 %, UVB záření zbývajících 5 %. O UVA a UVB paprsky se zajímáme s ohledem na zdraví naší pokožky a ochrany zraku. UVA paprsky sice nehřejí, ale pronikají hluboko do kůže. Tady poté páchají svou nebezpečnou destrukční činnost. UVA záření je také zodpovědné za solární alergie. UVB paprsky jsou také velmi agresivní, působí především na vrchní část pokožky. Právě ony mají na svědomí, že se spálíme. UVA + UVB paprsky společným působením vyvolávají předčasné stárnutí kůže a také rakovinu kůže.

Spálení není opálení. Když jste červení, nejste opálení, jste spálení. Zdravé přirozené opálení je, když pokožka velmi jemně a postupně zhnědne. Pokožka po spálení samozřejmě změní odstín na tmavší, ale rozhodně to není zdravý způsob opálení.

Slunce a vaše léky – dovolená podle lékárničky?

Místo pobytu dovolené s tamní intenzitou UV záření by mělo být vybíráno s ohledem na to, jaké léky užíváte, běžně, dlouhodobě, či akutně, krátkodobě. Pokud užíváte jakékoliv léky, raději se poraďte se svým lékařem, než se začnete opalovat. Řada léků a také mastí a gelů zvyšuje citlivost kůže k UV záření. Léky mohou být tzv. fototoxické – o nich se ví, že se nesmí až na výjimečné případy předepisovat v průběhu slunných měsíců nebo že pacient, který je užívá, nesmí chodit na slunce. Další skupinou jsou léky fotosenzitivní. Ty mohou, ale nemusí způsobit alergii na slunce. Mezi léky, jenž k UV záření senzibilizují, patří antibiotika (tetracykliny, sulfonamidy), některé léky na vysoký tlak (hydrochlorothiazid), léky používané k potlačení imunitní odpovědi organismu, jež užívají např. pacienti pro transplantaci orgánů, látky používané při léčbě psoriázy – lupénky (psoraleny), ale také psychofarmaka, sedativa a řada dalších preparátů.

Při pobytu na slunci byste se měli chránit také pokud užíváte některé léky na zánět, bolest či horečku a to z tzv. skupiny NSAID, tedy Nesteroidních antiflogistik (nejznámějšími zástupci této skupiny léků jsou aspirin, ibuprofen a naproxen). Zvláštní případ je hormonální antikoncepce. Ta není ani fotosenzitivní, ani fototoxická, může ale u některých uživatelek po slunění vyvolat nepravidelné pigmentace v obličeji. K tomu dochází zpravidla u žen, které mají geneticky dané sklony k plošné pigmentaci kůže. V těchto případech nezbývá nic jiného, než si vyhýbat slunci a užívat kvalitní ochranné přípravky na opalování s vysokou ochranou. Reakci na slunění mohou vyvolat také některé rostlinné výtažky. Nejznámější z nich je třezalka a nebezpečný je určitě bolševník např. při kontaktu kůže s čerstvě posekanou trávou. Pozor také na routu vonnou. Zrádná může být i některá kosmetika pro své obsahové látky, které zvyšují citlivost na UV záření, např. obsažená barviva, antiseptické látky nebo parfémy (např. bergamotový olej, retinoidy, benzoyl peroxid a řada dalších).

Homeopatika a reakce na slunce – prevence i první pomoc

Vybrali jsme čtyři přípravky z kategorie Homeopatik, které byste mohli v letní sezóně potřebovat.

Hypericum perforatum 30 CH – pro snížení kožní přecitlivělosti a snížení vzniku nežádoucí hyperpigmentace – započetí přípravy na sluníčko co nejdříve, ideálně už s prvním opakujícím se sluníčkem na jaře (od začátku března), každý týden 3 kuličky; doporučuje se v případech, kdy kůže v minulosti reagovala alergickou reakcí s puchýřky a silným svěděním po slunění či je již postižena jizvami po zraněních kůže.
Apis mellifica 9 CH nebo 15 CH – pomáhá v akutních situacích, kdy kůže zareaguje v kombinaci slunečního záření s jiným alergenem, např. z potravin. Používá se při svědění, pálení až bodání na oteklé mírně zarudlé pokožce; podat ideálně co nejdříve, po užívání 5 kuliček každou hodinu dochází k rychlému zklidnění, podle odezvy dále postupně snižovat frekvenci dávek.

Natrum muriaticum 15 CH – pomáhá při vystavení slunci, kdy dochází k pocení, výsevu drobných papul a vezikul na zarudlém podkladě, případně výsevem oparu na rtu; 1x denně, tedy v jedné denní dávce, 5 kuliček.
Sépia officinalis 15 CH nebo 30 CH2x týdně 3 kuličky po celou letní sezónu – pravidelné podávání v letním období zajišťuje ochranu kůže před tvorbou nežádoucích pigmentových skvrn, možnosti této ochrany využívají zejména pacientky dlouhodobě užívající perorální hormonální antikoncepci, těhotné ženy a ženy v perimenopauze.

Líbí se Vám článek?

Chcete být informováni o dalších zajímavých tipech pro zdraví či souvisejících nabídkách?

Zadejte Váš e-mail a máte vystaráno

Educomm.cz - Derma Academy - Rizika UV záření z pohledu dermatologa (Prof. MUDr. Petr Arenberger)
https://youtu.be/3QP6gzPtfW4 - Ochrana pokožky před sluncem s MUDr. Darinou Zelenkovou
https://youtu.be/hJkVWfB5_3U - DermLive: Vše o SPF a ochraně před sluncem
https://youtu.be/u3r8872esUE - Lékárna a léky – ochrana při opalování
https://youtu.be/_m2GXP9MiMs - Ako si vybrať krém na opaľovanie
https://www.eucerin.cz/ - Eucerin – inovativní dermokosmetika pro péči o pleť
https://www.laroche-posay.cz/ - La Roche-Posay - Pro lepší život s citlivou pletí

https://www.vichy.cz/ - Vichy - Zdraví patří i pokožce
https://www.ladival.cz/ - Ladival – nová generace sluneční ochrany
https://colipa.eu/ - European Cosmetics Association-Colipa
https://www.stefajir.cz/aktinicka-keratoza
https://www.bustle.com/style/daily-sunscreen-rules-for-proper-sun-protection-dermatologists
https://www.fda.gov/drugs/understanding-over-counter-medicines/sunscreen-how-help-protect-your-skin-sun
https://www.kindofstephen.com/physical-vs-chemical-sunscreens-myths/
https://health.ec.europa.eu/
https://www.osel.cz/3331-kremy-na-opalovani-s-nanocasticemi.html
https://www.medicinapropraxi.cz
https://www.internimedicina.cz
https://prehledy.sukl.cz/
https://www.walmark.cz/
https://www.profimedea.cz/clanek/1375968406-uv-index/
https://www.priznaky-projevy.cz/psychiatrie-sexuologie/519-tanorexie-zavislost-na-opalovani-priznaky-projevy-symptomy
Časopis Pharma Profit č. 46 (6–8/2022)
Vademecum zdraví – Léto 2006, Léto 2007, Léto 2008.
Moje zdraví 05/2006, 06/2006, 07-08/2003, 06/2004 - Rizika opalování – přestaňme je přehlížet
Zdravý život, časopis vaší lékárny (červenec-srpen 1997), (červenec-srpen 2002)
Vědomosti v kostce – Země – Planety/planetární systém
Vědomosti v kostce – Vesmír – Slunce
Obrazová encyklopedie – Příroda – Svojta & Co. - Sluneční soustava

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.