Autor článku:
Hana Škopová

Citlivá, alergická a jinak poškozená pokožka – může se opalovat?

Co je vlastně citlivá pokožka? Zjednodušeně – jakákoliv kůže, která se nedá popsat termínem normální pokožka. A právě k citlivé pokožce se musíme během pobytu na slunci chovat ještě s větší zodpovědností. Komu sluneční záření už dalo lekci v podobě alergické reakce nebo nečekaného spálení, přistupuje k ochraně na slunci a bezpečnému opalování zcela jinak. Pamatuje si, co se může stát. A kůže si to pamatuje ještě spolehlivěji.

Citlivá pokožka a slunce

Citlivou pokožku mají všechny děti, obzvlášť ty malé, lidé trpící atopickým ekzémem či jiným kožním onemocněním, které ovlivňuje UV záření, a proto svůj přístup k opalování musí zohlednit, dále alergici obecně, protože alergie se skrz pokožku těla velmi často projevuje a dává o sobě znát, dále lidé s větším množstvím mateřských znamének, resp. lidé, kterým se na sluníčku snadno tvoří nežádoucí pigmentace, která se po jejím vzniku velmi obtížně řeší a určitě mají citlivější pleť těhotné a kojící ženy, které jsou právě zmíněnou hyperpigmentací více ohroženy např. v důsledku hormonální nerovnováhy. S hormony a genetickými vlohy souvisí i pokožka s akné, která během opalování rovněž potřebuje speciální péči a šetrný přístup. 

Citlivější pokožku, která potřebuje svědomitě chránit mají také lidé s fototypy I. a II. Citlivá pokožka je samozřejmě i ta, u které se diagnostikuje Vitiligo, jehož projevem je skvrnitá depigmentace kůže či sliznic. Postihuje až 2% populace. Citlivá je i jakkoliv jinak poškozená kůže na svém povrchu, např. jizvy, tetování, strie, drobná zranění, kosmetické zákroky a také již jednou spálená pokožka.

Alergická pokožka na slunci – jak předcházet sluneční alergii?

Pro lidi se solární alergií platí velmi regulovaný pobyt na slunci. Rizikem pro ně může být i středoevropské sluníčko. Alergie na sluníčko se u zvlášť citlivých jedinců projevuje už časně na jaře. Postiženy jsou především dospělé osoby, u dětí bývají kožní alergie dost vzácné. Od svého dermatologa si tito lidé mohou před cestou nechat předepsat slabý lokální kortikoid a v případě projevu alergie jej aplikovat na postižené části kůže. Je doporučováno také preventivní užívání léků na alergii nejčastěji v tabletové podobě (tzv. antihistaminik). Pro alergickou (intolerantní) pokožku pochopitelně platí všechny zásady, jak se na slunci chovat a jak se bezpečně opalovat. U citlivé pokožky je však kladen ještě větší důraz. V případě citlivé pokožky je opravdu nutné vystavovat pokožku slunci postupně a na dávky UV záření navyšovat pozvolna.

Jaké jsou příznaky alergické pokožky?

Na rozdíl od běžného spálení sluníčka, kdy kůže zčervená a začne se odlupovat, čímž odstraňuje poškozenou svrchní vrstvu kůže, u alergické pokožky dochází velmi brzy po vystavení se slunci, ještě před olupováním, k tvorbě drobných pupínků a puchýřků. Tento stav se nazývá Polymorfní světelná erupce. Svědivá vyrážka s puchýřky je při závažnější alergii na UV záření rozsáhlejší, jednotlivá ložiska se mohou slévat a vytvářet větší oteklé plochy. Alergie se projevuje viditelně na místech nejvíce slunci vystavených, tedy na rukou, v dekoltu, na obličeji a nezřídka na celém těle, pokud se alergie neřeší a slunce stále na pokožku může svítit. Nejčastěji se objevuje při nedostatečné fotoprotekci (včetně slabé UV ochrany) a prudkém opalování zpravidla na začátku dovolené u moře.

Jakou zvolit ochranu alergické pokožky v podobě opalovacího přípravku?

Pokud máte citlivou alergickou pokožku, výše popsané kožní projevy mohou být umocněny nevhodným výběrem vašeho opalovacího krému. Alergici a ekzematici mohou reagovat na určité látky v přípravcích na kůži různou mírou alergické reakce, nevhodnost přípravku se pozná rychle kvůli vyvolanému svědění, zarudlé pokožce, nepříjemným puchýřkům apod. Nesnášenlivost daného lokálního přípravku obecně může způsobit např. emulgátor, konzervační látka, parfém a v případě krému a opalování i samotný chemický filtr. Pokud vám toto riziko hrozí, vybírejte si přípravky na opalování ideálně vždy po konzultaci s odborníkem, ať už je to váš dermatolog, alergolog či farmaceut na lékárně. Pro citlivou pokožku jsou na trhu k dispozici speciální přípravky, u kterých je nežádoucí kožní reakce vysoce nepravděpodobná. Pokud máte obavy z chemických filtrů jako takových i bez toho, že byste na ně v minulosti reagovali alergicky, vybírejte si mezi přípravky s filtry minerálními (fyzikálními, přírodními). Minerální filtry se do pokožky nevstřebávají a na jejím povrchu tvoří ochranný štít. Jedná se o látky, které alergie nevyvolávají.

Co jsou to minerální UV filtry a jak fungují?

Minerální, fyzikální, tedy přírodní UV filtry jsou sloučeniny netoxických kovů. Ve složení opalovacích krémů se nejčastěji setkáte se dvěma z nich: oxid titaničitý a oxid zinečnatý. Kvalita ochrany spočívá v jejich technologickém zpracování, při kterém hraje roli velikost částic a jejich dokonalé rozptýlení v krémovém či fluidním základu. Minerální filtry se často kombinují a svým účinkem doplňují. V přípravcích na opalování se také velmi často kombinují zároveň minerální a chemické filtry, opět z důvodu lepšího účinku a ochrany. Minerální filtry se na rozdíl od těch chemických do pokožky nevstřebávají, po nanesení přípravku na kůži zůstávají na jejím povrchu. Tím chrání kůži ihned, lhůta 20-30 minut po aplikaci a až poté na slunce se vztahuje na filtry chemické. Minerální filtry fungují tak, že záření odrážejí a rozptylují.

Vzhledem k vrstvě, kterou na pokožce vytvářejí, mívají také vyšší voděodolnost. Současně ale ucpávají póry, proto se nehodí u sportovců, kteří se nevyhnou pocení. Přípravky s minerálními filtry si nesou z minulosti pověst o své špatné roztíratelnosti a nápadného bílého filmu, který zanechávají na pokožce. Vývoj jde dál a kvalitní přípravek na opalování s minerálními filtry nutně nemusí ucpávat póry a udělat z vás ducha. Opalovací krémy s minerálními filtry jsou také často spojovány s péčí o pokožku dětí, ale opalovací krémy s minerálními filtry se nehodí jen pro děti, jsou vhodné také pro dospělé jako ochrana zvlášť citlivé pokožky.

Co je přírodní kosmetika na opalování?

Pokud si pod přírodní kosmetikou představíte přípravky na opalovaní s přírodními, tj. fyzikálními, tedy minerálními filtry, tak ano, může být řeč o přírodních krémech na opalování. Přípravky s přírodními filtry jsou vhodné pro malé děti, také těhotné ženy, pro kohokoliv s citlivou pokožkou a při sklonu k alergiím. Výhodou přírodních filtrů je bezesporu také to, že neznečišťují vodu, nemají negativní vliv na mořský svět, jsou tedy ekologické. Po aplikaci na pokožku vytvářejí bariéru mezi UV zářením a kůží a slunečním paprskům tím zabraňují proniknout hlouběji do pokožky a tam škodit.

Domácí výrobu opalovacích přípravků vám nedoporučujeme.

Co jsou to chemické UV filtry a jak fungují?

Chemické UV filtry působí jinak než filtry minerální. UV paprsky neodrážejí jako zrcadlo, ale reagují s nimi, absorbují je, předávají do svých vazebných struktur a přeměňují na energii v podobě tepla (infračerveného záření). Mezi nejrozšířenější chemické UV filtry patří Octocrylen, Avobenzon, Mexoryl SX, Mexoryl XL, Tinosorb S, Tinosorb M, Octisalat, Homosalat, Octinoxat a Oxybenzon. V minulosti byly do přípravků na opalování přidávány látky s účinky chemických UV filtrů, u kterých docházelo ke změně jejich fotostability a které nezřídka působily alergicky, způsobovaly vyrážku, protože se mj. nechtěně vstřebávaly do hlubších vrstev kůže, některé dokonce do krevního oběhu. 

Moderní opalovací přípravky, které nyní zakoupíte v lékárnách, jsou k pokožce daleko šetrnější a k výskytu alergického ekzému a nechtěnému vstřebávání u nich nedochází. Dávka opalovacího krému a obsaženého chemického filtru používaného během celého vašeho života také není dostatečně vysoká na to, aby narušila vaši hormonální funkci. Nikdy nelze vyloučit, že ve výjimečných případech může při použití přípravku dojít k podráždění kůže nebo vyrážce. Pokud se po opalovacím přípravku tzv. osypete, jedná se vyloženě o specifický případ daného typu pokožky. V takovém případě přerušte používání přípravku a v ideálním případě se poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem.

Kvalitní opalovací krém jak chemickým, tak s fyzikálním UV filtrem, poskytuje stejnou míru ochrany před UV zářením.

Jak správně vybrat krém na opalování pro citlivou pleť?

Jak postupovat při výběru vhodného krému na opalování v případě citlivé pleti? Především záleží, pro koho bude krém určen a na co nejvíce má být péče zaměřena. Existují speciální krémy pro alergickou intolerantní pokožku, speciální krémy pro zarudlou pokožku (rosacea), speciální krémy pro ekzematickou pokožku, speciální krémy proti hyperpigmentaci, speciální krémy pro mastnou pleť s tvorbou akné a samozřejmě také opalovací přípravky na dětskou pokožku. Citlivou pokožkou jsou dobře snášeny opalovací krémy na bázi minerálního filtru, avšak některé minerální filtry mohou na problematické pleti ucpávat póry v pokožce. 

Minerální filtry mohou být upřednostňovány u dětí do 3 let s ohledem na to, že jejich alergický potenciál není ještě tak brzy po narození znám. Alergii lze u dětí předvídat (podle genetických predispozic v rodině) a také pochopitelně odpozorovat (co dítěti nedělá dobře, mu jednoduše nedáváte, to se vztahuje samozřejmě také na kosmetiku a jakékoliv jiné lokální přípravky). Každý kvalitní přípravek na citlivou pleť má svoje zaměření zřetelně komunikováno. Nezastupitelná je ve finále ale vaše vlastní zkušenost s přípravkem a to, jak ho snášíte. Přípravek, který se vám v péči o vaši citlivou pokožku osvědčil a dostatečně chránil, měnit za jiný nemusíte.

Máte ekzém a chcete se opalovat?

Slunce na ekzém působí buď pozitivně nebo negativně, roli hraje spousta dalších faktorů a celková péče o kůži během léta. Pokud víte, že vám UV paprsky na ekzém dobře nedělají, musíte se chránit a slunci se vyhýbat. Při ekzému je samozřejmě velmi důležitá ochrana pokožky pomocí vhodného opalovacího krému. Citlivost atopické pokožky je vždy zvýšená, a ne každý opalovací přípravek bude dobře snášen. Ekzematici by měly volit prověřené produkty a dermokosmetiku, se kterou byly prováděny patřičné dermatologické studie. Produkty od prověřených výrobců s péčí o suchou a atopickou kůži jsou hypoalergenní, kůži zvláčňují a podporou kožní bariéry ji současně chrání. Pokud obsahují vonné složky, tak se jedná o hypoalergenní parfém. Samozřejmě poskytují dostatečnou UV ochranu, v případě ekzému, čím vyšší, tím lepší. Přípravky na opalování se liší svou formou, ekzematické pokožce nejvíce vyhovují tělová mléka, krémy a fluidy. Tak jako u jiných přípravků v péči o kůži, i v případě opalovací kosmetiky je neocenitelná vlastní zkušenost s tím daným přípravkem, aby vás péče při opalování k jeho správnému používání motivovala a neobtěžovala.

Věděli jste, že...

UV záření tlumí množení kožních buněk, poškozuje je a současně poškozuje zánětlivé elementy, které vyvolávají kožní zánět. UV záření použitelné v dermatologii pod dohledem lékaře v přesných dávkách a síle se používá k léčbě určitých kožních onemocnění.

Nežádoucí hyperpigmentace – pleť s mateřskými znaménky

Jak se opaluje pokožka, na které už pigmentové skvrny jsou a určitě si nepřejete, aby se přidaly další? Krém proti pigmentovým skvrnám je vždy SPF 50+ resp. krém s velmi vysokou ochranou proti UV záření, které má ochranu proti hyperpigmentaci na svém obalu ještě extra prezentovanou. Takové krémy bývají ještě vylepšeny o složky, které pomáhají sjednotit tón pleti. Krycí schopnost poskytují krémy, fluidy a make-up, které jsou tónované. K volbě bývá zpravidla světlý a tmavý odstín, přičemž ochrana je rovnocenná.

Opalování v těhotenství – na co si dát pozor?

Pokožka těhotné ženy je citlivější, je náchylnější k zarudnutí a rychlejšímu spálení. Především díky hormonální nerovnováze se mnohým ženám po vystavení se slunci vytvářejí velmi rychle nežádoucí pigmentové skvrny. Nejviditelněji se projevuje hyperpigmentace v obličeji jako tzv. těhotenská maska. V těhotenství by měly ženy používat ochranu SPF 50+ na celé tělo dle svých preferencí (tělové mléko, olej, mlhu apod.), na obličej pak ideálně opalovací krémy se zaměřením na pigmentové skvrny. K ochraně patří také dodržování zásad pobytu na slunci. V případě nerovnoměrné pigmentace na obličeji jsou vyhledávané tónované krémy, fluidy, pudry a make-upy s UV ochranou, které navíc sjednocují tón pleti a nevzhlednou pigmentaci kryjí. Pro těhotné ženy je speciální volbou např. přípravek Bioderma Photoderm M gel-krém.

Mastná problematická pleť – jak je to s akné a sluncem?

Problematická pleť s akné a dlouhodobé opakované působení UV záření nejdou dohromady. Pokud slunce takové pleti pomáhá, tak jen krátkodobě, protože kůže se postupem času UV záření brání ztlušťováním své svrchní rohové vrstvy, a to u akné není žádoucí. Hlavním problémem tvorby akné jsou právě ucpávající se póry (ústí mazových žláz), v uzavřených folikulech v kůži se hromadí maz a na povrchu se vytváří rohovinové zátky. UV záření tvorbu těchto zátek podporuje. Ultrafialové záření má tedy komedogenní účinky a problematická pleť se proto musí chránit vhodnou fotoprotekcí

Lehká textura krémů na mastnou pleť bývá buď tónovaná nebo netónovaná, je nekomedogenní, nezanechává bílé stopy, obsažené složky často viditelně zmenšují póry, pomáhají rozpouštět kožní maz a pleť vyhlazují, korigují nedokonalosti, v neposlední řadě také obsahují např. zmatňující pudry, které přebyteční kožní maz absorbují a vytvářejí žádoucí efekt zmatnění pleti. Lidé s mastnou pokožkou by neměli na obličej používat opalovací krémy a mléka, která jsou určena na tělo. Z přípravků na mastnou pleť vybíráme např. produkty Bioderma (Photoderm AKN Mat, Photoderm NUDE Touch MINERAL, Photoderm Cover Touch Mineral, Photoderm Aquafluid), Avene (Avene Cleanance Women denní tónovací emulze SPF 30), Uriage (Uriage Hyséac 3-Regul Tónovaný krém SPF 30) a La Roche-Posay (Effaclar DUO+ SPF 30).

Kůže po estetické zdravotním zákroku – jak moc je citlivá?

Pokud jste podstoupili jakýkoliv zdravotní zákrok, který se netýkal kůže (i banální očkování) nebo naopak, na kůži byl prováděn, od svého ošetřujícího lékaře získejte maximum informací o dalším postupu pro urychlení hojení a seznam všeho, čeho se máte vyvarovat. Jedná se o standardní postup, protože samozřejmě nikdo nemá zájem na to, aby z nedostatečné informovanosti nebo vzájemného nepochopení došlo ke zbytečnému pochybení, kterému šlo předejít. Kůže se při svém hojení vystavovat slunci nemá. Kdy se nesmíte opalovat? Namátkou např. po botoxu, po operaci víček, po liposukci, po tetování apod. Kůže je ve fázi hojení a UV záření by mohlo např. iniciovat nežádoucí hyperpigmentaci během jizvení. Pokud se na sluníčku pohybovat budete a pokožku nemůžete chránit oděvem, používejte během dne opakovaně vhodné opalovací přípravky s velmi vysokou UV ochranou SPF 50+ a sluneční brýle.

Pokud užíváte jakékoliv léky,  poraďte se svým lékařem, než se začnete opalovat. Léků, při kterých se opalovat nesmíte, nebo byste neměli, není zanedbatelně málo. Častou chybou bývá používání gelů a krémů proti bolesti, které obsahují tzv. Nesteroidní antiflogistika (nejznámějšími zástupci této skupiny léků jsou aspirin, ibuprofen a naproxen). Tyto přípravky jsou volně prodejné a po jejich aplikaci na kůži byste na sluníčku pobývat neměli. Více se tomuto tématu věnujeme v článku Základy zdravého opalování – kompletní průvodce.

Líbí se Vám článek?

Chcete být informováni o dalších zajímavých tipech pro zdraví či souvisejících nabídkách?

Zadejte Váš e-mail a máte vystaráno

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.