Autor článku:
Hana Škopová

Kolagen nejen proti stárnutí pleti. Opravdu funguje?

S kolagenovými přípravky a doplňky stravy se v poslední době roztrhl pytel. Zpoza každého rohu slyšíte, jak je kolagen důležitý nejen pro naše kosti a klouby, ale také pro zdravou a kvalitní pleť a zmírnění projevů stárnutí. Je pro nás ale kolagen opravdu tak důležitý? A má vůbec smysl užívat doplňky stravy s obsahem kolagenu?
Kolageny na krásu

Objevte kvalitní kolageny na krásu v naší nabídce za super ceny ...

Kolagen – nejdůležitější bílkovina

Pomalu se rozpadáme? Když přibližně 30 % bílkovin v těle tvoří právě kolagen a máme ho především v pojivových tkáních, ač to zní nelíbivě, je to holý fakt. Kolagen je přirozenou součástí kůže, kostí, šlach, chrupavek, vazivových tkání, pouzder orgánů, zubů a dásní. Kolagenů v těle máme celkem 11, klíčových je pro nás typů 5 a nejznámější jsou jen první 2. Postupným stárnutím se tvorba kolagenu snižuje, což se už na první pohled projeví na kůži, známky únavy pleti doprovází první vrásky, pleť se ztenčuje, vysušuje a je celkově ochablejší. Dále to poznáme na kvalitě vlasů, které se lámou a nadměrně vypadávají. Nehty se tenčí, třepí a mění barvu. Nedostatek kolagenu je poměrně často také příčinou bolestí a ztuhlostí kloubů a po sportu znatelnější svalovou únavou. Ano, to všechno souvisí s nedostatkem kolagenu v našich tkáních.

V jakém věku začít užívat kolagen?

Pochody v lidském těle, které stárnutí provází, zastavit samozřejmě nejde, ale můžeme se je pokusit už v počátcích výrazně omezit. Kolagen si naše tělo tvoří samo od sebe do 25 let. Jak už to tak bývá, s přibývajícím věkem dochází k jeho snížené produkci, k jeho přirozenému rozkladu a paradoxně k navýšení poptávky. Kolagenu se tvoří stále méně a méně a po dosažení 40. roku života už je jeho vlastní tvorba výrazně nedostatečná. Řešení se nabízí – co si sami nevyprodukujeme, to musíme dodat! Celý proces stárnutí a "našeho rozpadu" se díky dodávanému kolagenu znatelně zpomalí!

Co je vlastně kolagen a jak v našem těle funguje?

Věděli jste, že...

Kolagen potřebujeme k regeneraci pokožky i při nenadálých situacích, jako je hojení různých poranění, popálenin, i těch od slunce, také k redukci drobných jizviček, například po akné a významně pomáhá i s projevem celulitidystrií. Užívání kolagenu u dospělých proto není věkově omezeno.

Kde kolagen najdeme a kam ho potřebujeme dodávat?

Typ, zdroj a forma kolagenu – záleží na tom? Proč jsou některé kolageny na zdravé klouby a jiné na krásnou pleť? Kvůli všemožnému dělení kolagenů v nich panuje trochu zmatek. Kolagenová vlákna jsou hustá a provázaná jako chomáček vaty, zkusme to tedy rozmotat a udělat si jasno!
První dělení je možné podle zaměření daného kolagenu na cílovou tkáň v těle. Kolagen typu I je v našem těle nejrozšířenější (až 90%), nachází se hlavně v kůži, vazivu a kostech. Typ II najdeme primárně v chrupavkách. Přípravky, které obsahují převažující množství kolagenu typu II se zcela cíleně zaměřují na podporu kloubů (kolagen bývá v těchto produktech doplňován o další látky, jako je glukosamin, chondroitin či MSM). 

Kolagen typu I, který najdeme v pojivových tkáních obecně, poté cílí nejen na pohybový aparát a regeneraci svalů, ale právě na zdraví a kvalitu kůže, vlasů a nehtů. Nesmíme zapomínat na neméně důležité pojivové tkáně, které kolagen potřebují, těmi je např. vnitřní výstelka střev a výstelka cév.

Kolagen všemi svými účinky pomáhá k celkovému zlepšení zdraví. Dodávejte kolagen svému tělu včas!

Nejlepší kolagen je ten přírodní?

Dostáváme s k druhému dělení kolagenů. V současné době se můžeme setkat s kolagenem ve třech podobách. První z nich je kolagen v přirozené podobě, nazývaný též nativní či živý kolagen, popisovaný jako přírodní, krystalický či lyofilizovaný. Ze všech typů se strukturou podobá "nejhustšímu chomáčku vaty". Funkcí nativního kolagenu není chybějící kolagen do těla přímo dodávat, jeho úkolem není živit tkáně. Kolagen ve své přirozené formě dokáže zachovat svoji strukturu a projít v nezměněné formě žaludkem. Jakmile se dostane až do tenkého střeva k jeho lymfatické tkáni, předává informaci, která se dostane až do kloubů. Přes imunitní systém tak tělo dostává pokyn zmírnit rozklad svého vlastního kolagenu a dochází k samo hojícímu procesu. V tomto případě hovoříme také o obnově orální tolerance ke kolagenu. K tomuto účinku stačí minimální dávky, proto se v produktech setkáváme s obsahem v řádů mikrogramů. Na tomto principu pomáhají např. přípravky Premium Colaflex 2, Colafit, Cemio Kamzík, Barnys Klokan Efekt, Gelactiv 3-Collagen Forte, Vitar Kolagen Forte. Tyto kolagenové přípravky bývají doplněny o další složky (často rovněž přírodní), které mají řadu dalších žádoucích vlastností.

Máme něco lepšího než želatinové medvídky?

Druhým typem kolagenu, se kterým se můžete také ještě setkat v doplňcích stravy, je kolagen denaturovaný, který určitě znáte pod názvem želatina. Varem v kyselém prostředí že želatina dostává z těch částí živočišných těl, která jsou na kolagen nejbohatší (u živočichů je to stejné – jedná se tedy o jejich kůži, šlachy, kosti a chrupavky). Želatina má přibližně třikrát "menší hustotu" než nijak neupravovaný nativní kolagen, s čímž je spojená i její lepší biologická dostupnost. Želatina, jak určitě víte, je typickou kloubní výživou. Jako kolagen nejen pro koně se s oblibou používají ochucené kostky Geloren.

Kolagen

Nejvstřebatelnější kolagen – ten hydrolyzovaný!

Studie, které se zabývaly právě nejvyšší možnou využitelností přijímaného kolagenu v těle, daly vzniknout tzv. hydrolyzovanému kolagenu, což je synonymum pro kolagenní peptidy, resp. hydrolyzovanou kolagenní bílkovinu. Hydrolyzovaný kolagen má prokázanou biologickou aktivitu a nejlepší vstřebatelnost. Tím pádem nejvyšší účinnost následně v tkáních. Pro vaši představu, kolagenní peptidy jsou 100x rozmotanějším chomáčkem vaty, k čemuž dochází pomocí specifických technologických postupů. Jedná se o enzymatickou hydrolýzu původního nativního kolagenu. Enzymaticky štěpené fragmenty kolagenu přímo vyživují buňky pojivových tkání – do fibroblastů, chondroblastů, osteoblastů a epitelových buněk přinášejí kromě stavebního materiálu také stimulační pokyn k jejich množení – tyto nově vzniklé buňky zvyšují tvorbu kolagenu. Historickou značkou z této skupiny produktů je známý Geladrink, který se užívá primárně na komplexní výživu kostí a chrupavek kloubů.

Vybírejte přípravky, u kterých je výrobcem specifikována forma kolagenu.

Kolagen se musí dostat dovnitř!

Tělo si kolagen, jako kompletní bílkovinu, štěpí na její podjednotky – na aminokyseliny. Kolagen je složen především ze třech aminokyselin: hydroxyprolin, prolin a glycin. Ke štěpení dochází pomocí enzymů v žaludku a tenkém střevu. Molekuly kolagenu, jeho různě pospojovaná vlákna, jsou právě pro svou objemnost do pokožky zvenku nevstřebatelné, nedostávají se do vnitřní struktury kůže, kde jsou právě potřeba. Kolagen se nemá, jak do hlubších vrstev dostat a obohacovat tak pokožku o cenné aminokyseliny. Vrásky, ztrátu pevnosti a podporu hydratace pleti tedy neřeší jen kvalitní vyhlazující krém. Krémy a tělová mléka jsou jen doplňkovou péčí. Pomoc musí přijít zevnitř! Kromě užívání kolagenu doplňky stravy můžeme syntézu kolagenu v pleti podpořit ještě pomocí různých kosmetických a estetických procedur pod dohledem odborníků. Kolagenové přípravky na pleť, vlasy a nehty jsou např. CollaBELLE, Collalloc, Inca Collagen nebo Vital Proteins.

Užívejte kolagen a zpomalte stárnutí na první pohled!

Odkud se kolagen získává a jaký je ten nejlepší?

Dostáváme se k poslednímu třídění a tím je zdroj kolagenu. Zajímáte se o živočišný druh, odkud se kolagen získává? Tohle rozdělení je snadné. Kolagen se podle svého zdroje dělí na kolagen vepřový, hovězí, kuřecí a rybí. Studiemi se zjistilo, že nejvyšší biologickou dostupnost z uvedených druhů má rybí (mořský) kolagen, který se získává především z rybích kůží a šupin. Velmi rychle se absorbuje do krevního oběhu a dál do těla. Mezi špičkový rybí hydrolyzovaný kolagen patří Naticol, což jsou vysoce kvalitní, udržitelné a prozkoumané rybí kolagenové peptidy. Biologické účinky Naticolu na záněty a tvorbu kolagenu byly podpořeny vědeckými studiemi. Naticol je obsažen v přípravku CollaBELLE.

Krásná pleť s kolagenem – co kolagen ničí?

Mezi zabijáky kolagenu hlavně patří strava bohatá na cukry, která způsobuje tvorbu zánětu v těle a tím degradaci kolagenních vláken. Dále je to nadměrné opalování nechráněné pokožky, tedy zvýšená expozice UV záření bez dostatečné UV ochrany, a nakonec kouření a další oxidativní stres.

Chcete zachránit svůj zbylý kolagen?

Určitou dávku kolagenu lze získat ze stravy. Pokud neholdujeme masu včetně rybího třikrát denně, nelibujeme si v chrupavkách ve velkém a nepopíjíme vývary z kostí, a přesto si uvědomujeme důležitost kolagenu pro vaše tělo, řešením jsou pro nás doplňky stravy. Doplňky stravy rovněž myslí na ty z nás, kteří díky špatnému jídelníčku a nevyvážené stravě nedokáží dlouhodobě vyrábět svůj vlastní kolagen, protože do těla nedostávají ty správné potřebné látky. V tomto případě je hydrolyzovaný kolagen jednou z cest, jak tělu pomoci.
I když je kolagen do těla dostáván přirozeně v potravinách, rozhodující je vždy schopnost těla tyto živiny využít, aby se kolagen nakonec dostal v těle tam, kam má. Velkou roli sehrává také náš střevní mikrobiom. Zdravá střeva usnadňují příjem jakékoliv formy kolagenu, protože je rozhodně žádoucí, aby ho tělo dokázalo zužitkovat, a ne aby námi prošel „bez povšimnutí“.

Protože se kolagen nevyskytuje v rostlinných zdrojích, po dosažení 30. roku života by měli zvážit jeho užívání také vegetariáni.

Skleničku hned po ránu? Tu s kolagenem ano!

Už víme, že právě hydrolyzovaný kolagen naše tělo nejlépe využije, a už víme, že přípravky s obsahem rybího kolagenu jsou ještě o něco lepší – v takovém případě je řeč o bioaktivních kolagenech, které obsahují kombinaci kolagenů typu I., II. a III. To, že lepší vstřebatelnost mají tekuté formy, rovněž není žádným tajemstvím. Oproti kapslím, které je nutné polykat ve velkém počtu, je bezkonkurenčně nejlepší volbou kolagenový nápoj připravený v čas potřeby. Výhodou rozpustného prášku bez příchuti je možnost jeho neomezené kombinace s jinými nápoji, nejen s vodou. Sladká chuť účinek opravdu nezvyšuje. Kvalitní kolagen není maskovaný žádnými sladidly ani dochucovadly a neobsahuje tím pádem žádné skryté cukry, ani laktózu

Přípravek CollaBELLE je vhodný nejen pro diabetiky, ale zároveň také pro celiaky, protože neobsahuje lepek. Praktická forma v podobě jednotlivých sáčků se snadno dávkuje, nemusíte sahat na odměrku a vracet ji zpět mezi prášek. Snadno rozpustný prášek, který nedoprovází nepříjemný "rybí zápach", můžete zamíchat třeba do ovocné šťávy, džusu, čaje nebo třeba kakaa. Někteří popíjejí kolagen i rozmíchaný v kávě. Přidávat ho lze samozřejmě také do smoothie, a také do dalších jídel, do kaší, pudinků, jogurtů a třeba omáček. Pokud chcete experimentovat, přípravu různých nápojů vám usnadní shaker.

Kombinujte kolagen s takovými nápoji a jídly, které vám chutnají.

Kolagen a další složky, které si kůže žádá

Kolagen je stěžejní stavební jednotkou kůže a v kombinaci s elastinem a dostatečným pitným režimem udržuje naši pleť pevnou a pružnou. Speciální kolagenové přípravky na pleť obsahují i další látky, které účinek kolagenu zintenzivní. V přípravku CollaBELLE je kolagen obohacen o kyselinu hyaluronovou, tělu vlastní látku, která na sebe váže vodu a tím se podílí na udržování optimální hydratace pokožky. Také napomáhá k obnově kolagenních a elastických vláken. Antioxidační působení, které je pro pleť důležité, zajišťuje přidaný vitamín C, zinek, niacin (vitamin B7) a mangan

Bez vitamínu C by ke vstřebávání a produkci kolagenu v lidském těle vůbec nedocházelo – kombinace kolagenu s vitamínem C je proto velmi důležitá. K udržení normálního stavu pokožky, vlasů a nehtů je také velmi prospěšný biotin a vitamin A. V případě, kdy zvolíte čistý kolagenový přípravek, zvažte k němu zařadit i další doplňky stravy, které pleti prospívají.

Kolik kolagenu bude fungovat?

Jaká je doporučená denní dávka kolagenu? To zatím nebylo zcela sjednoceno. Je to dáno mj. tím, že zde hraje roli řada faktorů, jako je věk, konkrétní potíže a jejich míra, jaká je cílová tkáň, na kterou se zaměřujeme, jaký je kolagenní deficit u daného organismu, jaký má člověk životní styl, případně jaké další chronické onemocnění řeší a jaké užívá léky. Množství kolagenu ale důležité je. Malými dávkami bychom se k žádoucím efektům kolagenu vůbec nemuseli dopracovat. Hydrolyzovaný kolagen se podává v denních dávkách zpravidla od 3 do 10 gramů, aby jich měl organismus dost. Můžete užívat i 20 gramů denně. Důležitá je pravidelnost a dlouhodobé doplňování kolagenu než vysoké dávky krátkou dobu.

Vyzkoušejte kolagen také na vlasy. Ubyde válečků, kterými čistíte vlasy z polštáře a oblečení.

Věděli jste, že...

Kolagen pro koně, slyšeli jste o něm? Hydrolyzovaný kolagen se používá také pro psy, kočky, hojně pro koně a všechna užitková zvířata. K regeneraci a výživě, na kvalitu srsti a kůže, drápků, rohovinu kopyt i pohybový aparát je cílen např. veterinární přípravek Incapet Collagen.


Líbí se Vám článek?

Chcete být informováni o dalších zajímavých tipech pro zdraví či souvisejících nabídkách?

Zadejte Váš e-mail a máte vystaráno

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.