Kolagen proti stárnutí pleti. Opravdu funguje?
Je pro nás ale kolagen opravdu tak důležitý? A má vůbec smysl užívat doplňky stravy s obsahem kolagenu?
Co je vlastně kolagen a jak v našem těle funguje?
Kolagen je nejrozšířenější strukturální bílkovinou v těle, která se nachází ve všech pojivových tkáních, šlachách, kůži, kostech a chrupavkách. Poskytuje těmto systémům podporu a pevnost a pomáhá při opravě tkání, buněčné komunikaci a imunitní reakci našeho těla. Pro zdraví a funkci celého lidského organismu hraje tedy nepostradatelnou roli.
V pokožce se hmota kolagenu přibližuje k hranici neuvěřitelných 80%, z čehož vyplývá, že je opravdu stěžejní stavební jednotkou a v kombinaci s elastinem udržuje naši pleť pevnou a pružnou. Naše tělo si kolagen umí vyrobit samo, ale jak už to tak bývá, s přibývajícím věkem dochází k jeho snížené produkci a zároveň k jeho přirozenému rozkladu.

Naše tělo v podstatě není schopno nahradit kolagen tak rychle, jak ho ztrácíme, což má za následek sníženou kvalitu tkání a strukturu buněk, která se samozřejmě odrazí i na vzhledu naší pokožky.

Co způsobuje úbytek kolagenu?
Nejčastější příčinou ztráty kolagenu je věk. Jeho produkce začíná klesat už od 25. roku, od 35. roku už je potom tato skutečnost významná a začíná se na pokožce projevovat snížením hydratace, prohlubováním vrásek, sníženou kvalitou vlasů nebo nehtů, a tento úbytek můžeme také pociťovat bolestí kloubů apod.
Krom této přirozené ztráty kolagenu ale existují i další faktory, které na jeho snížení mohou mít zásadní vliv. Je to například kouření nebo nadměrná konzumace alkoholu, které zpomalují tvorbu kolagenu a omezují schopnost pokožky ho obnovovat. Dalším faktorem je samozřejmě špatná životospráva a nevhodná strava. Nadmíra sladkých nebo průmyslově zpracovaných potravin způsobuje glykaci, která brání kolagenu v plné interakci s buňkami, čímž ovlivňuje jeho správnou funkci.
Největším nepřítelem zdravé a pevné pleti je slunce. Sluneční záření a UV paprsky kolagen rozkládají, což způsobuje hyperrychlé stárnutí pokožky. Právě proto byste se před slunečním zářením měli dostatečně chránit pomocí kvalitních přípravků a slunečních brýlí. Z dalších příčin můžeme jmenovat i některý autoimunitní onemocnění jako je lupus nebo revmatoidní artritida.

Co se stane, když nemáte dostatek kolagenu a jak to vlastně poznáte?
Stárnutí je bohužel nevyhnutelný a nezvratný proces a je jasné, že se mu zkrátka nevyhnete. Právě proto je v tomto případě tak důležitá prevence, pomocí které dokážete zabránit nebo minimálně snížit předčasné projevy a potíže spojené s výrazným úbytkem kolagenu vlivem věku. Mezi první příznaky nízké hladiny kolagenu patří:
- suchá pokožka
- slabá, tenká kůže
- povadlá kůže a vrásky
- lámavé vlasy a nehty
- ztuhlé klouby
Ve závažných případech, například právě v důsledku autoimunitních onemocnění, může nedostatek kolagenu způsobit ještě extrémnější problémy jako svědivé a bolestivé vyrážky, bolesti kloubů a svalů, citlivá, šupinatá pokožka hlavy nebo vypadávání vlasů.
Které typy kolagenu jsou ty nejúčinnější?
V lidském těle je známo přibližně 28 typů kolagenu. Nejrozšířenější je kolagen typu I, který tvoří až 90 % veškerého kolagenu vyskytujícího se v lidském těle. Typ II se nachází v kloubech a meziobratlových ploténkách (polštářky, které slouží jako tlumiče nárazů páteře), typ lll je hlavní složkou retikulárních vláken, která se nacházejí v kůži a cévách a typ lV je součást ledvin, vnitřního ucha a oční čočky.
Díky tomu, že každý typ kolagenu plní trochu odlišnou funkci, mají různé typy i jinou biologickou dostupnost a vstřebatelnost v organismu. V případě doplňků stravy se kolagen získává z různých živočišných i rostlinných zdrojů a právě i to, odkud kolagen pochází, souvisí s jeho vstřebatelností v organismu.
Kolagen živočišného původu
Kolagen se samozřejmě nevyskytuje pouze u lidí. Všichni živí živočichové potřebují kolagen pro podporu svého těla a strukturálních systémů. Největší množství kolagenu se nachází například v kůži, kloubech a kostech drůbeže, prasat i hovězího dobytka a obsahuje převážně kolagen typu II. Zdrojem kolagenu ve stravě je tedy vývar z kostí, želatina nebo třeba vepřové koleno.
Mořský kolagen
Mořský kolagen, který je nejbohatší na obsah kolagenu typu I, se získává především z rybích kůží a šupin ze studenovodních ryb a vzhledem k tomu, že jeho molekuly jsou menší, má také lepší vstřebatelnost a biologickou dostupnost.
Kolagen rostlinného původu
Některé kolagenové výrobky nejsou vhodné pro vegany, kteří se vyhýbají používání jakýchkoli složek živočišného původu. Naštěstí jsou k dispozici alternativy kolagenu na rostlinné bázi pro ty, kteří cítí obavy o dobré životní podmínky zvířat a životního prostředí.
Líbí se Vám článek?
Chcete být informováni o dalších zajímavých tipech pro zdraví či souvisejících nabídkách?
Zadejte Váš e-mail a máte vystaráno