Autor článku:
Denisa Janišová

Chřipka nebo viróza? Jak to vlastně poznat?

Největší sezónou výskytu chřipek a viróz je především podzimní období. Viry z chladnějšího počasí hodně prosperují a snadněji se šíří, ale to vůbec neznamená, že by se vám virózy nebo chřipky v dalších obdobích roku úplně vyhýbaly.

Pro spoustu lidí znamená chřipka a viróza úplně to samé. Abychom ale mohli tělo správně léčit, je důležité rozpoznat tu pravou příčinu a typ onemocnění.

Co se skrývá pod virózou?

Jak už z názvu plyne, jedná se o infekci způsobenou virem. Obvykle se projevuje jako chřipkové onemocnění, ale její průběh je mírnější.
Viróza se nejprve projeví únavou a psychickým vyčerpání. Následuje bolest a pálení v krku, bolesti hlavy, zvýšená teplota a tekutá rýma.
Může vzniknout po první srážce s virem nebo reaktivací virového onemocnění, kdy vir už s námi "spolubydlí" v těle delší dobu. Jakmile je naše tělo oslabené, ve velkém stresu nebo únavě, vir dostává příležitost se projevit.

Jak virózu léčit?

Základem léčby je tlumení příznaků, kteří doprovází virózu.
Bolest hlavy, zvýšená teplota a zahlenění může být léčeno pomocí analgetik, antipyretik a mukolytik. Důležitý je odpočinek a dostatek tekutin. Využití naleznete v čaji z černého bezu, lípy nebo jitrocele, který čistí průdušky od hlenu.

Tip: Pro zahřátí pijte zázvorový čaj a udělejte si poctivý vývar.

Chřipka útočí

Chřipka na rozdíl od virózy útočí náhle. Ráno můžeme být zdraví jako řípa a v průběhu dne nás přepadne zimnice, rozbolí nás hlava a klouby. Chřipku nikdy nepodceňujte a dodržujte klid na lůžku. Jedinou prevencí proti chřipce je očkování.

Jaké jsou příznaky chřipky?

  • vysoká horečka 
  • bolest hlavy, svalů a kloubů
  • malátnost 
  • nechutenství 

Chřipku nemusí provázet rýma ani kašel, někdy nás ani nemusí bolet v krku. Pokud se kašel dostaví, je zpočátku zpravidla suchý a dráždivý, postupně se zvlhčuje a mění v kašel hlenovitý.

Jak chřipku léčit?

Chřipku léčíme zejména léky snižující horečku (antipyretiky) a léky proti bolesti (analgetiky). Pokud nás postihne kašel, je nutné prvně rozlišit, zda se jedná o suchý nebo vlhký kašel. Na suchý kašel volíme antitusika, které tlumí dráždění. V případě vlhkého kašle nám budou pomocníky expektorancia a mukolytika, která účinně odvádí hlen.

Související produkty

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.