Autor článku:
PharmDr. Eliška Vencovská

Opruzeniny u dospělých a co na ně zabírá?

I když bývají opruzeniny a zapařeniny často skloňovaným tématem v souvislosti s péčí o malé děti, jde o problém, který se nevyhýbá ani dospělým lidem. Jak jim můžeme předcházet a co dělat v případě, že se již opruzení objeví?

Kde jsou rizika vzniku opruzenin u dospělých

Opruzeniny u dospělých obvykle vznikají v místech mechanického tření kůže, v oblastech kožních řas a záhybů. Nejvíce trápí opruzeniny v tříslech, opruzeniny pod prsy, opruzeniny na stehnech, opruzeniny v podpaží atd. U pacientů používajících inkontinenční pomůcky se také objevuje opruzení v místech kolem genitálu a konečníku a obecně v místě kontaktu pokožky s vložkami či plenami. Vyšší teplota v místnosti či v letním období, v kombinaci s nadměrným pocením a vyšší vlhkostí na stykových místech kůže, může vést k zapaření. Stejně tak špatná hygiena a nedostatečně četná výměna inkontinenčních či menstruačních pomůcek vede ke vzniku opruzenin. Kůže je vystavena vyšší vlhkosti, v kombinaci s častějším kontaktem s bakteriemi a v případě inkontinence také s amoniakem z moči.

Věděli jste, že...

... existují faktory, které u dospělých zvyšují riziko vzniku opruzenin? Jde zejména o obezitu, nadměrné pocení, nošení těsného oblečení, nedostatečnou hygienu či problémy s inkontinencí a s tím souvisejícím denním používáním inkontinenčních pomůcek.

Opruzenina je typická začervenáním kůže spojeným se svěděním a pálením, kdy se bolestivost stupňuje s dalším namáháním již podrážděné kůže. Komplikací bývá mokvající opruzenina a praskající kůže infikovaná bakteriemi či kvasinkami a u ležících pacientů také zvýšené riziko proleženin v důsledku narušené funkce kůže.

Opruzeniny a proleženiny

Objevte všechny kvalitní přípravky na opruzeniny a proleženiny za super ceny ...

Jak si udržet zdravou kůži a minimalizovat riziko vzniku opruzenin

  • Dbejte na správnou a pravidelnou hygienu zejména v kožních záhybech apod., kde je riziko vzniku zapářky.
  • Po sprše či koupeli nezapomeňte zejména riziková místa důkladně osušit a ideálně z preventivních důvodů aplikovat ochranný lokální přípravek.
  • Oblékejte se umírněně okolním teplotám, abyste předcházeli nadměrnému pocení.
  • Při oblékání volte spíše přírodní materiály (bavlna, len, merino vlna atd.), než ty syntetické.
  • Pokud se zpotíte, vlhké oblečení si co nejdříve vyměňte.
  • Používáte-li menstruační či inkontinenční pomůcky, myslete na častou výměnu a před použitím nové vložky či jednorázových kalhotek šetrně kůži očistěte vodou či čistícími přípravky k tomu určenými.
  • V případě, že se již opruzenina objeví, snažte se předcházet dalšímu dráždění kůže. Co nejdříve kůži očistěte a jemně osušte, ideálně nechte chvíli větrat a poté aplikujte vhodný přípravek.

Léčba opruzenin a co zabírá a uleví od potíží?

V rámci prevence opruzenin lze nanášet zejména různé masti a krémy, také spreje, pěny, případně zásypy. Řada těchto přípravků je určená jak pro děti, tak pro dospělé. Pro účinek těchto přípravků je klíčový obsah panthenolu, zinku a dalších složek – různé přírodní oleje (mandlový, olivový, kokosový) a extrakty z bylin (měsíček lékařský, heřmánek pravý).

Pokud je pokožka ještě klidná, snažíme se podpořit její přirozenou bariérovou funkci a kůži ošetřujeme lehce roztíratelnými krémy nebo mastičkami, které na pokožce vytváří prodyšnou transparentní vrstvu. Nejvyšší obsah panthenolu (provitamin B5) v 6% koncentraci, obsahuje Bébéderm dětská mast proti opruzeninám

Regenerační a zklidňující účinek Bébéderm dětské masti doplňují mandlový a kokosový olej, lanolin, alantoin, vitamín E a zinek. Mast neobsahuje parabeny, silikony a je bez parfemace. Mezi krémy a masti k prevenci opruzenin s podobným složením se řadí např. také Bepanthen Baby mast a Weleda Kojenecký krém na opruzeniny. Krém s obsahem rybího oleje – Rybilka – se pro svoji charakteristickou vůni příliš nepoužívá.

Pokud se již opruzenina objeví a pozorujeme začervenání a zarudnutí, kůže je vlhká, volíme přípravky s vyšším obsahem zinku, který snižuje riziko vlhkosti a má antiseptické vlastnosti (Sudocrem, Herbacos Zinková mast). Krémy a masti se sice hůře roztírají a zanechávají viditelnou bílou vrstvu na pokožce, ale přítomný oxid zinečnatý absorbuje přebytečnou vlhkost a vytváří na povrchu pokožky ochrannou bariéru. U Sudocremu jeho další složky působí proti bakteriím a plísním a zabraňují jejich množení.

Do míst, kde se může zapářka objevit nebo pokud nelze kůži v dané situaci krok za krokem ošetřit, lze aplikovat speciální ochranné spreje, čistící pěny či mléka a samozřejmě použít vlhčené ubrousky k tomu určené (Intim Comfort, Molicare Skin, Weleda Baby čistící mléko, Uriage Bariéderm Vysušující regenerační sprej s obsahem mědi a zinku).

V případě mokvání a podezření na kvasinkovou infekci lze kůži léčit pastou či krémem s obsahem antimykotické látky (Imazol krémpasta, Cotylena krém, Canesten krém). V případě, že se opruzenina opakovaně objevuje, její stav se nelepší či se zhoršuje, je na místě kontaktovat lékaře, který určí další postup.

1.       Čapková Š. Plenková dermatitida. Dermatol. prax, 2010, 4(4): 130–134.

2.       Janniger CK, Schwartz,RA, Szepietowski JC, Reich A.  Intertrigo and common secondary skin infections. American family physician. 2005; 72(5), 833-828.

3.       Metin A, Dilek N, Bilgili SG. Recurrent candidal intertrigo: challenges and solutions. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2018 Apr 17;11:175-185.

4.       Mistiaen P., van Halm-Walters M Prevention and treatment of intertrigo in large skin folds of adults: a systematic review. BMC nursing. 2010; 9(1), 1-9.

5.       Vraníková B, Kováčik A, Svačinová P. Kosmetické přípravky v péči o inkontinentní pacienty. Prakt. lékáren. 2021; 17(3): 184–188.

Líbí se Vám článek?

Chcete být informováni o dalších zajímavých tipech pro zdraví či souvisejících nabídkách?

Zadejte Váš e-mail a máte vystaráno

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.