Autor článku:
Mgr. Denisa Janišová a Hana Škopová

Proč je důležité užívat hořčík v těhotenství?

Hořčík je esenciální minerální prvek, jehož dostatečný přísun musí být zajištěn o to víc během těhotenství. V těhotenství narůstá potřeba energie, základních živin, vitaminů a minerálních látek. Potřeba hořčíku se zvyšuje o 15-20 %.
Hořčík - magnesium

Objevte kvalitní doplňky stravy s horčíkem v naší nabídce za super ceny ...


Přírodní zdroj hořčíku - strava s hořčíkem pro těhotné ženy

Denní doporučená dávka hořčíku pro dospělého člověka, dle české legislativy, je 375 mg. Potřeba hořčíku závisí na pohlaví a věku, zvyšuje se při fyzické zátěži, při stresu a potřeba hořčíku je navýšená právě také v průběhu těhotenství. Hořčík je nedílnou součástí chlorofylu. Měl by být přijímán v pestré stravě spolu se sodíkem a draslíkem, aby byla zachována elektrolytická rovnováha uvnitř a vně buněk. Hořčík může těhotná žena přijímat v řadě potravin:

  • minerální vody (např. Magnesia - 170 mg hořčíku/1 litr)
  • banány (100 g banánů obsahuje 27 mg hořčíku)
  • zelená zelenina, saláty, špenát
  • mořské řasy
  • avokádo
  • sušené ovoce (např. rozinky)
  • para ořechy
  • kešu oříšky
  • arašídy
  • vlašské ořechy
  • mandle
  • dýňová semínka
  • slunečnicová semínka
  • sezamová semínka
  • datle
  • mák
  • kakao
  • kvalitní tmavá čokoláda
  • sušené bylinky (máta, šalvěj)
  • nemleté cereálie
  • ovesné vločky
  • celozrnná rýže
  • čočka
  • pohanka
  • brambory
  • sója
  • ryby (candát, tuňák)
  • droždí

Ze stravy však tělo pokrývá jen minimální potřebu hořčíku. Optimální hladinu hořčíku může budoucí maminka jednoduše doplňovat pomocí doplňků stravy s hořčíkem. Vybírat může z mnoha forem, zvolit si může klasické polykací tablety či kapsle, také sáčky či rozpustné tablety ve vodě, kdy se výsledný nápoj ještě zamíchává. Snadné a rychlé k použití jsou granuláty, které se vysypávají přímo do úst na jazyk bez nutnosti zapíjení.

Hořčík snižuje pravděpodobnost předčasného porodu.

Jak se projevuje nedostatek hořčíku v těhotenství?

Hořčík v těhotenství má velký význam v prevenci preeklampsie nebo křečí, které by mohly vyvolat předčasné kontrakce. Mezi problémy, které jsou dávány do souvislosti s nedostatkem hořčíku patří vyšší potratovost, větší počet těhotenství s patologickým průběhem, výskyt předčasného děložního krvácení a poruchy v šestinedělí. Chronický nedostatek hořčíku v těhotenství může vést k předčasnému porodu nebo syndromu náhlého úmrtí.

Mezi základní příznaky deficitu hořčíku patří:

  • svalové křeče, mravenčení
  • známky úzkosti, např. křeče trávicího traktu, bušení srdce (bez srdečních poruch)
  • přechodná vyčerpanost
  • mírné poruchy spánku
  • nervozita, podrážděnost
Hořčík se nasazuje jako prevence a pomocná léčba křečových stavů.

Jak často brát hořčík v těhotenství?

Těhotná nebo kojící žena by se o doplňování hořčíku vždy měla poradit se svým lékařem a užívat hořčík v doporučených dávkách. Pro těhotné ženy je doporučená denní dávka hořčíku 310 mg, pro kojící matky 390 mg. Potřeba hořčíku fyziologicky narůstá v těhotenství a v období kojení a to přibližně o 20%. S výhodou se u těhotných žen využívá schopnosti hořčíku normalizovat napětí cév a snižovat současně napětí svalů a křeče. V terapeuticky doporučovaných dávkách při neporušených renálních funkcích (zdravé ledviny) magnézium neohrožuje těhotenství ženy, ani vývoj plodu, ani kojence. V souvislosti s hořčíkem nebyly prokázány žádné účinky embryotoxické (poškození plodu ve stádiu zárodku), účinky teratogenní (vznik vrozených vývojových vad a defektů), účinky malformační (vrozené vývojové vady u zárodku), účinky fetotoxické (poškození plodu ve stádiu tvorby jednotlivých orgánů), účinky cytotoxické (poškození buněk) a účinky kancerogenní (vyvolávající rakovinu).

Z výzkumů naopak vyplynulo, že suplementace magnézia před 25. týdnem těhotenství byla spojena s nižším výskytem předčasného porodu. Těhotné ženy, které přijímaly hořčík v doplňcích stravy vykazovaly méně hospitalizací během gravidity a méně se u nich objevovalo předporodní krvácení. Podávání hořčíku ve třetím trimestru gravidity se hlídá, protože hořčík může vyvolat snížení svalového tonu novorozence. Pro těhotné a kojící ženy nejsou vhodné doplňky stravy s obsahem další rostlinné složky. Co dál si může hlídat těhotná žena? Obsah bez lepku, bez cukru, bez laktózy, bez GMO, bez složek živočišného původu – při výběru se proto věnujte informacím na obalu zvoleného přípravku s hořčíkem.

Hořčík je často indikován v těhotenství pro snížení rizika preeklampsie i eklampsie.

Věděli jste, že...

Preeklampsie je těhotenské onemocnění projevující se otoky, výskytem bílkoviny v moči a vysokým krevním tlakem. Pokud tento stav vyústí až v křečové stádium, jedná se o velmi závažnou a zdraví ohrožující eklampsii.

Jak je to s vitaminem B6 během těhotenství?

Vitamín B6 – pyridoxin – je jedním z vitaminů skupiny B, které jsou rozpustné ve vodě. Je důležitý pro řadu enzymů a pro krvetvorbu. Výraznější nedostatek se projevuje poruchami kůže, nervové činnosti až anémií. Vitamin B6 prochází placentou. Vzhledem k nedostatečným údajům o maximálních denních dávkách vitaminu B6 v těhotenství se doporučuje podávat nižší dávkování zvoleného přípravku s vitamínem B6. V přípravcích s hořčíkem se pyridoxin nachází v návaznosti na lepší vstřebatelnost hořčíku, při kterém stačí jeho menší dávky (B6 do 2 mg v tabletě). Také nejsou k dispozici dostatečné údaje o maximálních denních dávkách vitaminu B6 během kojení. Kojícím matkám je proto doporučována substituce maximálně 20 mg vitamínu B6 za den.

Kdy vysadit hořčík v těhotenství?

Dávkování hořčíku je třeba vždy přizpůsobit vašim individuálním potřebám a výsledkům klinického vyšetření. Dávkování hořčíku se u těhotné ženy řídí doporučením lékaře, který budoucí mamince vysvětlí dávkování. Doporučené dávkování hořčíku se zpravidla upravuje ke konci těhotenství, protože ve třetím trimestru můžou vyšší dávky hořčíku vyvolat nežádoucí snížení svalového tonu novorozence. Naopak, u tzv. tokolytické léčby, která má za cíl zastavit hrozící předčasný porod ovlivněním děložního svalstva, působí hořčík neuroprotektivně na budoucí miminko. Podávání hořčíku v posledním trimestru těhotenství za účelem odvrácení předčasného porodu nepředstavuje podle posledních poznatků zvýšené riziko pro plod. Léčba magnéziem je zcela navázána na vašeho gynekologa či jiného lékaře, který je obeznámen s vaším zdravotním stavem.

Hořčík přechází do mateřského mléka.

Je vhodné užívat hořčík při kojení?

Hořčík se může užívat v období kojení a suplementace hořčíkem je při kojení naopak velmi vhodná. Novopečená maminka by měla myslet nejen na svoje nové miminko, ale také na sebe. Doporučené denní dávky hořčíku se u kojících žen pohybují kolem 320 mg za den. Dávky magnézia by neměly být vyšší než 350 mg denně. Je známo, že malé množství některých hořčíkových iontů se vylučuje do mateřského mléka. U nízkého dávkování hořčíku není pravděpodobné klinicky významné ovlivnění kojeného dítěte. Kojícím ženám se doporučuje předchozí porada s lékařem, který zváží nutnost podávání hořčíku. Důležitým předpokladem správné účinnosti hořčíku je jeho rozpustnost ve vodě, čímž je zajištěna dostatečná biologická dostupnost. Dobré klinické účinnosti je proto dosahováno u léčivých přípravků na bázi organických solí (orotát, laktát, citrát).


https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26404370/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19621856/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33260549/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27910808/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27445320/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24696187/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33808247/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33959846/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28445426/
Angis Revue (září-říjen 2020) – Význam magnezia pro lidský organismus
https://laborator.smn.agel.cz/verejnost/biologicky-material/odber-na-vysetreni-metabolismu-horciku.pdf
https://www.svetlekaru.cz/pripadove-studie/diagnostikovani-nedostatku-horciku_1
VI. 3D 360 HC Kongres – Přínos fixní dvojkombinace magnézia a vitamínu B6 v léčbě silného stresu
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2009-330
https://prehledy.sukl.cz/prehled_leciv.html#/
Praktický slovník medicíny, Maxdorf, 1998

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.