Správná hladina krevního cukru nejen jako prevence cukrovky

Vysoká hladina krevního cukru, známá také jako hyperglykémie, je spojena s cukrovkou a prediabetem. Prediabetes je stav, kdy je hladina cukru v krvi vysoká, ale ne natolik, aby mohla být klasifikována jako cukrovka.

Vaše tělo obvykle reguluje hladinu glukózy v krvi produkcí inzulínu, hormonu, který umožňuje buňkám využívat cirkulující cukr v krvi. Inzulín jako takový je tedy nejdůležitějším regulátorem hladiny cukru v krvi. Řízení hladiny krevního cukru však může narušit více faktorů, které vedou k hyperglykémii.

Mezi vnitřní příčiny vysoké hladiny cukru v krvi patří například stav, kdy játra produkují příliš mnoho glukózy a tělo vytváří příliš málo inzulínu nebo tělo nedokáže inzulín účinně využívat. Poslední jmenovaná příčina se označuje jako inzulinová rezistence, ke které dochází při nadměrné konzumaci cukru ve stravě. 

Mezi vnější faktory patří především špatné stravovací návyky, obezita, některé léky, sedavý způsob života a stres

V České republice bylo v roce 2016 evidováno více než 900 tisíc nemocných s diabetem, z nichž naprostá většina trpí diabetem 2. typu. Každoročně onemocní dalších 60 tisíc lidí. V současnosti je u nás cukrovka čtvrtou nejčastější příčinou úmrtí. Zvýšenou pozornost by kontrole hladiny krevního cukru měli věnovat především osoby, které patří do rizikové skupiny, trpí nadváhou nebo obezitou, mají zvýšený krevní tlak, vysoký cholesterol, případně další riziková onemocnění včetně diagnostikované cukrovky 2. typu.

Jak lze ovlivnit hladinu krevního cukru bez léků? 

1. Nechte sladké nápoje v regálu

Nápoje slazené cukrem jsou jednosměrnou jízdenkou k vysoké hladině cukru v krvi. Jejich vyloučení nebo výrazně nižší konzumace může snížit hladinu cukru v krvi a také pomáhá při hubnutí a udržování hmotnosti. Limonády a džusy proto z jídelníčku raději vynechte a pijte především čistou pramenitou vodu, případně neslazené ovocné či bylinkové čaje

2. Hlídejte si příjem sacharidů

Všechny sacharidy nejsou "špatné", ale je potřeba mít na paměti, jaké sacharidy ve svém jídelníčku nejvíc konzumujete. Jednoduché cukry v podobě sladkostí, sladkého pečiva, sušenek a další sacharidových průmyslově zpracovaných potravin dokáží hladinu cukru velmi prudce zvýšit, což následně způsobí i rychlé vyplavení vysokého množství inzulínu, který zase cukr rychle srazí. Pokud se ve vašem jídelníčku vyskytuje větší množství jednoduchých cukrů, hladina krevního cukru bude skákat nahoru dolů a vy budete mít nejen pořád hlad nebo na něco chuť, ale také tím výrazně celý organismus zatížíte.

Primárním zdrojem sacharidů by měly být tzv. komplexní sacharidy, které mají nejen vysoký obsah živin a vlákniny, ale naše tělo je pomaleji tráví a tudíž prudce nezvyšují krevní cukr. Mezi komplexní sacharidy patří celozrnné pečivo a obiloviny, těstoviny, rýže, luštěniny, brambory apod. 

3. Jezte vyvážená jídla

Sacharidy v jídelníčku potřebují ten správný doprovod. Nezapomínejte tedy ani na dostatek bílkovin, zdravé tuky a dostatek ovoce a zeleniny, které jsou zdrojem i tolik prospěšné vlákniny

4. Hýbejte se 

Čím méně se hýbete, tím vyšší bývá hladina cukru v krvi. Cvičení a aktivní pohyb je také jednou z nejlepších věcí, které můžete udělat pro své celkové zdraví, náladu a rychlost metabolismu. Pokud zrovna nejste žádný extra sportovec, snažte se do svého každodenního režimu zařadit alespoň chůzi nebo pravidelné procházky na čerstvém vzduchu. Každý krok se zkrátka počítá. 

5. Naučte se pracovat se stresem

Protože stres má vliv na hladinu cukru v krvi, je důležité najít způsoby, jak se s ním vyrovnat - pomocí koníčků, cvičení, odpočinku nebo rozhovorem s někým blízkým. A vyvarujte se mechanismů zvládání, které negativně ovlivňují hladinu cukru v krvi, jako je přejídání nebo pití alkoholu.

6. Buďte glukózovým detektivem

Pokud vám byla diagnostikována cukrovka nebo prediabetes, sledování hladiny cukru vám pomůže řešit problémy, když dojde ke zvýšení hladiny cukru v krvi. Může vám také posvítit na celkový vývoj hladiny cukru v krvi a jeho příčiny. Používejte tedy glukometr (monitor hladiny cukru v krvi), abyste se ujistili, že se pohybujete v cílovém rozmezí, které vám doporučil lékař.

7. Zbavte se cigaret 

Nikotin zvyšuje hladinu cukru v krvi, protože ovlivňuje reakci těla na inzulín. A kouření způsobuje záněty, které také mohou zvyšovat hladinu cukru v krvi. Je to dvojí úder. Pokud máte vysokou hladinu cukru v krvi a kouříte, máte dvojnásobné riziko komplikací.

8. Využijte benefitů z doplňků stravy pro regulaci krevního cukru 

Bylina, která dokáže snižovat vstřebávání cukru ve střevech a podporovat vstřebávání cukru z krve buňkami, se nazývá Gymnema sylvestre (Gymnéma lesní) a v indické ájurvédské tradici je využívána k léčbě cukrovky.  V jedné studii došlo u lidí s cukrovkou 2. typu, kteří užívali 400 mg extraktu z listů gymnemy denně po dobu 18-20 měsíců, k 29% poklesu hladiny cukru v krvi nalačno. Další výzkumy naznačují, že tato bylina může pomáhat snižovat hladinu cukru v krvi nalačno a může snižovat chuť na sladké tím, že potlačuje pocit sladké chuti v ústech.

Dalším prvkem, který má vliv na hladinu krevního cukru je chrom. Nedostatek chromu snižuje schopnost těla využívat sacharidy - přeměněné na cukr - k získávání energie a zvyšuje tak potřebu inzulínu. V přehledu 25 studií se ukázalo, že doplňky stravy s chromem snižují u lidí s diabetem 2. typu hladinu glykovaného hemoglobinu asi o 0,6 % a průměrné snížení hladiny cukru v krvi nalačno bylo asi 21 mg/dl ve srovnání s placebem. Chrom také může zvyšovat účinky inzulinu nebo podporovat činnost buněk slinivky břišní, které inzulin produkují.

Z dalších “pomocníků”, které mohou mít vliv na udržení správné hladiny krevního cukru, jsou kvalitní probiotika, dostatek vitamínu D, hořčík nebo třeba skořice.

Kdy navštívit lékaře?

Už se nějakou dobu snažíte dodržovat vyváženou stravu a doplňky stravy se snažíte snížit hladinu cukru v krvi, ale hladina cukru v krvi se stále nemění nebo máte dokonce další potíže? Pak je načase navštívit vašeho lékaře, který posoudí váš zdravotní stav a navrhne případnou další léčbu.

Zdroje: 

  • J Clin Pharm Ther. 2014 Jun;39(3):292-306. doi: 10.1111/jcpt.12147. Epub 2014 Mar 17.
    Systematic review and meta-analysis of the efficacy and safety of chromium supplementation in diabetes, N Suksomboon 1, N Poolsup, A Yuwanakorn 
  • Non-Pharmaceutical Intervention Options for Type 2 Diabetes: Complementary Health Approaches and Integrative Health (Including Natural Products and Mind/Body Practices), In: Endotext [Internet]. South Dartmouth (MA): MDText.com, Inc.; 2000. 2021 Oct 20.
  • J Ethnopharmacol. 1990 Oct;30(3):295-300.  doi: 10.1016/0378-8741(90)90108-6.
    Antidiabetic effect of a leaf extract from Gymnema sylvestre in non-insulin-dependent diabetes mellitus patients, K Baskaran 1, B Kizar Ahamath, K Radha Shanmugasundaram, E R Shanmugasundaram

Související produkty

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.