Autor článku:
PharmDr. Eliška Vencovská

Jak zvládnout šestinedělí co nejvíc na pohodu?

Některé budoucí maminky se domnívají, že porod je to nejnáročnější, co je na cestě za miminkem čeká. Pak ale mohou být překvapené, že porodem teprve vše začíná a není od věci se zejména na poporodní období a sžívání s miminkem připravit.
Na co být po porodu připravená?

Na co být po porodu připravená?

Každá žena vnímá porod a poporodní období jinak, což obvykle souvisí s odlišným průběhem porodu, prahem bolesti, přístupu zdravotnického personálu a podporou rodiny a blízkých přátel.

Jak dlouho trvá šestinedělí?

Šestinedělí je prvních šest týdnů společného života maminky a miminka, kdy si na sebe obě strany zvykají. Po porodu placenty dochází k velkým a skokovým hormonálním změnám. Na ženu silně působí účinky hormonů prolaktinu a oxytocinu a s tím související rozvoj laktace, kdy se žena dostává do úplně jiného stavu mysli. Šestinedělím tyto změny obvykle nekončí a může trvat i řadu měsíců, než se hladina hormonů ustálí a ženino tělo i mysl se opět vyrovná.

 Jak tedy přežít šestinedělí?

  • Odložte starosti o domácnost na později, odpočívejte, co to jen jde a užívejte si s děťátkem společné sžívání a poznávání se.
  • Jezte pestře a doplňujte tekutiny.
  • Dbejte na zvýšenou hygienu – po porodu odcházejí očistky a je zde větší riziko infekce, často se tak doporučuje častější sprchování, močit ve sprše při puštěné sprše, omývat se důkladně po stolici a častěji vyměňovat vložky a větrat spodní část těla, pokud to okolnosti umožňují.
  • Pokud jste po císařském řezu, pečujte důkladně o jizvu dle doporučení zdravotnického personálu.
  • Myslete na zdraví svoje i vašeho dítěte – vyhýbejte se kontaktu s větším množstvím osob a předcházejte riziku přenosu respiračních onemocnění.
  • Péči o miminko (mj. s tématem kojení) konzultujte s dětskou lékařkou, porodní asistentkou nebo laktační poradkyní.
  • Pokud se cítíte dobře, můžete již v době šestinedělí začít s lehkými cviky pro podporu zavinování dělohy, posílení pánevního dna a stažení diastázy (nejlépe pod dohledem fyzioterapeuta).

Co čeká maminku po porodu?

Po příchodu z porodnice by měla mít maminka nakoupeno základní vybavení k péči nejen o miminko, ale také k péči o sebe. Dáme vám pár tipů, co by měla taková domácí lékárnička pro novopečené maminky obsahovat.

Při vyčerpání a nedostatku pestré stravy je vhodné zvolit kombinaci vitamínů a minerálů, které se vám ve stravě nedostává. Můžete také zvolit vícesložkové doplňky stravy přímo určené pro kojící ženy (Femibion, GS Mamavit, Chytré miminko). Pokud se budete cítit silnější a zdravější, budete lépe připravená na veškeré aktivity, které vás v této době čekají.

Po porodu je potřeba dbát na pitný režim a to zejména pokud žena kojí. Při kojení lze rozšířit spektrum tekutin o bylinné čaje pro kojící ženy s obsahem např. jestřabiny lékařské, kmínu kořenného, fenyklu obecného a bedrníku anýzu apod.

Co čeká maminku po porodu?

Na podráždění a poranění bradavek během kojení se používají vhodné hojivé masti, krémy či gely, např. Bébéderm, Weleda Balzám na bradavky, Medela Purelan nebo Bepanthen. Po poradě s lékařem můžete lokálně používat např. také Hemagel. Zbytky některých přípravků, které se po aplikaci nestačily vstřebat nebo se nesetřely při běžném pohybu, je nutné před dalším kojením z bradavky omýt.

Při podezření na zánět prsu (tzv. mastitidě) je potřeba prso chladit, ideálně chládícím polštářkem nebo např. obkladem se studeným tvarohem. Dále je důležité mléko z bolestivého prsa odsávat, a pokud je zánět spojený s horečkou a silnější bolestí, lze při kojení podávat léčivé přípravky s obsahem paracetamolu a ibuprofenu (např. Paralen 500, Ibalgin 400). Při podezření na zánět prsu je důležité kontaktovat svého lékaře a poradit se o dalším postupu.

Již v době těhotenství trpí některé ženy zácpou a s tím spojenými hemoroidy. Tyto potíže mohou přetrvávat i po porodu. Na zácpu po porodu může pomoci kromě úpravy stravy, doplnění ovoce a zeleniny a dostatku tekutin také pravidelný přísun vlákniny, která pomáhá stolici změkčit. Pokud žena není odkázána na lůžko, zažívání se zpravidla srovnává rychle bez nutnosti nasazení léčivých přípravků na zácpu.

Při hemoroidech mohou ulevit krémy, gely a čípky, které se volí s ohledem na míru vzniklých obtíží (pokud hemoroidy krvácí či nikoliv). V případě, že žena zaznamenává na toaletním papíře stopy krve, měla by informovat svého lékáře. Léčba poporodních hemoroidů by měla být vždy, i když je neprovází krvácení, konzultována s lékářem. Pro úlevu se nejčastěji používají masti, které snižují bolest a otok. Bez konzultace s lékařem můžete aplikovat např. HemoStop Gel Max, Preparation H mast, a také Hemagel Procto čípky.

Co čeká maminku po porodu?
Co čeká maminku po porodu?

Řepík a dubová kůra po porodu se do bylinné domácí lékárničky v době šestinedělí pořizují nejčastěji v podobě sypaných čajů. Obě bylinky se používají mj. k čištění a ochraně poraněných intimních partií.

Objeví-li se lehký vaginální diskomfort, přetrvává-li suchost vaginální sliznice a její mikrobiální nevyrovnanost, mohou pomoci vaginální přípravky s obsahem kyseliny hyaluronové či jiného komplexního složení (např. Cicatridina vaginální čípky). V případě silnějších potíží vždy kontaktujte lékaře.

Pro obnovu vaginální mikroflóry jsou vhodné vaginální tobolky a čípky s obsahem probiotických bakterií (např. Gynocaps) ideálně v kombinaci s perorálními doplňky stravy obsahujícími probiotika (např. Gynimun). K péči o intimní partie je důležitý i šetrný mycí gel pro intimní hygienu.

1.     Dušová B, Moniaková N. Emoční změny u žen v období šestinedělí. Central European Journal of Nursing and Midwifery.2010; 1(4), 121-123.

2.    Kolářová MR, Wiedermannová M H. Desatero v péči o opruzeniny novorozenců a kojenců. Pediatr. Praxi. 2010;11, 96-197.

3.    Pánek M. Současné trendy v péči o novorozence. Pediatrie pro praxi.2013; 14(6), 363-366.

Líbí se Vám článek?

Chcete být informováni o dalších zajímavých tipech pro zdraví či souvisejících nabídkách?

Zadejte Váš e-mail a máte vystaráno

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.