Autor článku:
Denisa Janišová

Pylová sezóna a alergie na pyl – jste alergik?

S příchodem jara nedochází pouze k oteplení a rozkvétání květin a stromů do krásy, ale také přichází pylová sezóna a s ní alergie na pyly.

Pylová sezóna obvykle trvá až 10 měsíců v roce a můžeme ji rozdělit do tří období. V brzkém jarním období se v ovzduší vyskytuje zejména pyl dřevin (stromů a keřů). Druhá polovina jara až první polovina léta je ve znamení pylu travin a obilovin. Na vrcholu léta a časného podzimu jsou hlavní alergizující složkou pyly bylin, ale také často spory plísní.

Co je alergie, pylová alergie?

Alergie je definována jako přehnaná a nadměrná reakce organismu na látky běžně se vyskytující v našem prostředí. Jedná se o onemocnění, u kterého opakovaná expozice jinak neškodných látek (v případě nemocných označovaných jako alergeny) navozuje v tkáních různých orgánů zánětlivé změny, které následně vedou k poruchám funkce a případně i k poruchám struktury tkáně. Světová zdravotnická organizace řadí alergie na 4. místo v pořadí výskytu chronických onemocnění na světě.

Pylová alergie neboli polinóza neohrožuje život napřímo, ale negativně ovlivňuje kvalitu života. Imunitní systém považuje pylové částečky za něco nebezpečného a reaguje na ně jako na vetřelce nepřiměřenou reakcí. V krevním řečišti dochází k uvolňování histaminu („mediátoru zánětu“), který odpovídá za bouřlivou odpověď organizmu. Klinickými projevy jsou zejména alergická rýma, zánět spojivek, projevy průduškového astmatu, ale také kožní a zažívací potíže.

Co je alergie, pylová alergie?

Věděli jste, že...

Alergie na pyl má v dnešní společnosti již velké zastoupení. V současné době trápí až pětinu populace. Může vzniknout kdykoliv v průběhu života. Od 5 let věku výskyt tohoto onemocnění prudce stoupá, v průběhu dospívání a časné dospělosti dosahuje maxima.

Jak rozpoznat alergii na pyl?

Kýchání, vodnatá rýma, ucpaný nos, svědění a slzení očí. Pokud jsou Vám tyto příznaky povědomé, tak Vás pravděpodobně trápí pylová alergie.

  • Vodnatá rýma vzniká podrážděním sliznice alergeny. Dochází ke svědění, kýchání a zvýšené tvorbě vodnatého hlenu. Může docházet ke vzniku otoků zhoršujících průchod vzduchu nosem.
  • Svědění.
  • Ekzém vzniká u citlivějších lidí jako reakce na vdechování pylů. Jedná se o zarudlá a svědivá ložiska, která se nejčastěji objevují na hlavě nebo v podkolenních a loketních jamkách.
  • Zánět očních spojivek způsobuje svědění, začervenání a slzení očí.
  • Astma způsobuje pokašlávání a zvýšenou tvorbu hustého hlenu. Zásadním problémem je však neschopnost se pořádně nadechnout.
  • Bolest hlavy může být způsobena ucpáním nosu.

Všechny tyto příznaky mohou být doprovázeny spánkovými potížemi a únavou.

Jak rozpoznat alergii na pyl?

Jak se příslušná alergie diagnostikuje?

Při alergii závažnější a obtěžující je vhodné navštívit lékaře. Správný druh alergie vám diagnostikuje alergolog. Dle vaší anamnézy a příznaků provede testy na rozpoznání specifického alergenu. Nejčastějším nástrojem je tzv. ,,prick test“ na kůži. Obvykle se provádí na vnitřní straně předloktí. Spočívá v aplikaci kapek jednotlivých alergenů na kůži a následné odezvě organismu. K přesnějšímu stanovení diagnózy lze následně udělat krevní testy na přítomnost IgE protilátek a ECP proteinu, které jsou důkazem alergických sklonů organismu.

Nebezpečí neléčených alergií dýchacích cest spočívá v tom, že mohou přejít do fáze chronické nemoci, kterou je průduškové astma (astma bronchiale), které provází dušnost, sípavé dýchání, někdy slyšitelné i na dálku, jindy pouze suchý dráždivý kašel v nočních nebo časných ranních hodinách). Alergie mohou velkou mírou znepříjemnit každodenní život, nepodceňte tedy léčbu alergie a navštěvujte alergologii v pravidelných intervalech.

Nejčastější projev – alergická rýma

Nejčastější projev – alergická rýma

Alergická rýma dominuje mezi prvními v projevech pylové alergie.
Je to zánětlivé onemocnění nosní sliznice, které provází tyto příznaky:

  • svědivé dráždění nosní sliznice
  • kýchání
  • vodnatou hypersekreci
  • ucpání nosu

Alergická rýma je zpravidla doprovázena i postižením oční spojivky, kterou provází tyto příznaky:

  • oči mohou svědit a být zarudlé
  • často se vyskytuje pálení
  • časté je i nadměrné slzení
  • oční víčka otékají

Desatero v boji s pylovou alergií

Jak zmírnit alergické obtíže, které pyly vyvolávají?

  • Základním pravidlem je odstranění alergenu z dosahu.
  • Týden před příchodem Vašeho spouštěče alergií začněte užívat antihistaminika.
  • Omezte pohyb v přírodě za suchého a větrného počasí. Na procházky choďte ideálně po dešti.
  • Větrejte brzy ráno a v noci, také vždy po dešti, kdy jsou pylová zrna vlhká a těžká a v ovzduší je jich méně. Dobrým pomocníkem vám bude čistička vzduchu.
  • Často si oplachujte obličej a myjte vlasy.
  • Noste sluneční brýle a případně i roušku.
  • Vyhněte se sekání trávy a sběru bylin.
  • Po příchodu domů se ihned převlečte. Oblečení dejte ideálně co nejdříve prát, abyste přinesené alergeny z venku co nejrychleji eliminovali.
  • Pravidelně luxujte a vytírejte.
  • Noste u sebe pomocníky, které Vám uleví od nepříjemných alergických reakcí (nosní spreje, oční kapky).

Lze alergii na pyl vyléčit?

Lze alergii na pyl vyléčit?

V současné době neexistuje léčba, která by Vás alergie zcela zbavila. Projevy alergie lze však značně zmírnit. Mezi základní principy patří eliminace alergenu, farmakologická léčba a alergenová imunoterapie (AIT).

Jako úlevová léčba se využívají tzv. antihistaminika. Mají velmi rychlý nástup účinku a jsou vhodná zejména k léčbě akutních stavů. Mechanismem účinku těchto léčiv je blokace receptoru pro histamin, který je významným mediátorem alergické reakce. Další možností léčby jsou látky s protizánětlivým účinkem (např. kortikosteroidy a antileukotrieny).

Alergenová imunoterapie je princip léčby, kdy se do organismu v pravidelných časových intervalech vpravují přesně definované dávky terapeutických standardizovaných alergenů, na které je dotyčný přecitlivělý. Organismus si na zvyšující se zátěž pomalu zvykne a v hlavní sezóně již na pyl není citlivý. V České republice se můžeme setkat s depotní injekční formou (Alutard SQ, Pollinex Tree a Pollinex Rye) a tzv. sublinguální formou (Staloral, Oralair, Grazax), kdy se např. tablety nechávají rozpustit pod jazykem.

Jak se řeší pylová alergie pomocí léků?

Mezi volně prodejnými léky na alergii si už v dnešní době můžete vybírat. K dispozici jsou perorální antihistaminika (ty, co se klasicky polykají) a lokální antihistaminika k aplikaci na kůži, případně sliznice a nosní spreje a kapky s tzv. sympatomimetickým účinkem. Dříve dostupné nosní spreje s kortikoidy (Flixonase, Beclomet Nasal Aqua 50) momentálně nahrazují přípravky na lékařský předpis, které obsahují stejné účinné látky.

Fenistil – známé antihistaminikum v kapkách a gelu, které se užívá vnitřně nebo se potírá na postižená místa. Obsahuje účinnou látku dimetinden, která má navíc mírné lokálně anestetické účinky, proto se používá také při sluneční alergii. Stejnou účinnou látkou disponuje přípravek Beldimet gel.
Psilo-balsam – gel na kůži s obsahem účinné látky difenhydramin, která zmírňuje svědění a podráždění kůže různého původu, včetně slunce.
Claritine, Loratadin Ratiopharm – antihistaminika v tabletách, jejichž výhodou je velmi rychlý nástup účinku, obsahují účinnou látku loratadin.
Desloratadin Xantis a Dasmini – přípravky s 24hodinovým účinkem, opět ve formě tablet, které obsahují účinnou látku desloratadin, což je nejdůležitější metabolit loratadinu.
Zodac, Zyrtec, Analergin – nejznámějším antihistaminikem je cetirizin, který je obsažen v hojně poptávaných přípravcích. Má silné účinky i na kožní projevy alergií. Zodac a Zyrtec jsou k dispozici ve formě kapek pro děti od 2 let.
Xyzal, Analergin Neo – navazující antihistaminika v tabletách s obsahem levocetirizinu (levotočivý enantiomer cetirizinu), který je minimálně metabolizován.
Xados – v přípravku určenému ke zmírnění příznaků senné rýmy nebo třeba kopřivky je obsažen bilastin, účinná látka, která je zajímavá tím, že je z organismu v nezměněněné podobě vylučována močí a stolicí. Volně prodejné je balení po 10 tabletách.
Vibrocil – nosní kapky a sprej obsahující kombinaci již zmíněného dimetindenu, a to s fenylefrinem, které řeší tekoucí rýmu, otok a překrvení nosní sliznice zužováním drobných cévek.
Allergodil – jako nosní sprej a oční kapky se tyto přípravky často aplikují současně, řeší nosní a oční alergické projevy pomocí účinné látky azelastin.
Livostin – ve formě nosního spreje a očních kapek je oblíbené antihistaminikum proti nadměrnému slzení a svědění, které obsahuje účinnou látku levokabastin.
Visine Rapid – alergenem nárazově podrážděné oči můžete ošetřovat přípravkem s obsahem tetryzolinu, oční kapky ale nejsou určeny k dlouhodobému vykapávání očí v pylové sezóně.

S úlevou od nosní pylové alergie vám také pomůžou hypertonické a izotonické roztoky, které mají své využití v prevenci a péči o nosní sliznici. Mořské vody zklidňují citlivou nosní sliznici, uvolňují a zvlhčují, čímž umožňují lepší účinek podávaných přípravků (Salimar). Speciální variantou je Stérimar Mn - mořská voda obohacená o mangan, který má antihistaminické účinky. K proplachům nosu od alergenů můžete využít i konvičky Rhino Horn. Vybírat můžete také z přírodních antialergických sprejů do nosu (Vividrin Ectoin, Trioderm Care, Nasaleze Allergy, Virostop).

Očím během pylové sezóny pomáhá zvlhčování umělými slzami nebo pravidelný oční výplach (doporučujeme řadu Ocuswiss). Ulevit očím pomocí vyplavení alergenů a zklidňujícím efektem můžete také očním roztokem se světlíkem - Ocuflash nebo očními kapkami Vividrin Ectoin.

Rhinallergy tablety, Euphorbium compositum Heel nosní sprej, Dapis gel – jsou zástupci ze skupiny homeopatik, z přípravků na kůži můžete mírnit svědění např. krémem Bepanthen Sensiderm.

Pylová alergie u dětí a v těhotenství

Pylová alergie se u dětí objevuje většinou mezi 3. až 7. rokem, vrcholí zejména v průběhu dospívání. Prvním projevem je atopický ekzém. Následně se přidává alergická rýma a může se objevit také astma. S prvním výskytem těchto obtíží se obraťte nejlépe na lékaře pro stanovení přesné diagnózy.

S pylovou alergií každoročně bojuje mnoho těhotných žen. Pokud jste těhotná, můžete být klidná, protože v těhotenství lze užívat antihistaminika jako jsou cetirizin, levocetiritin a loratadin. Nemusíte se tedy obávat, že by Vás alergie měla v průběhu těhotenství nějak více potrápit (intranasálně je možné užívat také budesonid). Tak, jako jakýkoliv jiný lék, i antihistaminikum a jeho užívání Vám musí schválit váš ošetřující lékař.

Pylová alergie u dětí a v těhotenství

Co dalšího by měl alergik vědět?

  • U alergií jsou předpokladem genetické vlohy (rodiče trpící alergickým onemocněním zvyšují pravděpodobnost zděděné alergie), získaná přecitlivělost vůči alergenům (opakovaný či kontinuální kontakt přecitlivělého organismu s vyvolávajícím alergenem) a působení nespecifických přídatných vlivů, mezi které řadíme zhoršující se faktory životního prostředí, v neposlední řadě také tabákový kouř. Kouření zhoršuje projevy pylové alergie.
  • Od pylové alergie je jen krůček k alergii na zvířecí srst. Proto pečlivě zvažujte společnost domácích mazlíčků.
  • Při výskytu pylové alergie je velmi pravděpodobná souběžná alergie na vybrané potraviny – jedná se o velmi časté zkřížené alergie. Sledujte proto svoje reakce také na časté potravinové alergeny.
  • Při alergii na pyly je možný výskyt alergické reakce na luční med (či jiné druhy medu), protože med pylová zrna obsahuje (odvíjí se podle typu alergie). Alergii mohou vyvolat i bylinkové čaje.
  • Pokud Vás trápí alergie, vyhýbejte se přípravkům s obsahem éterických olejů a bylinných výtažků – je zde riziko zhoršení alergické rýmy.
  • Ve vláknech koberců se zachytává daleko více pylů než na hladkých podlahách. Dlažba, plovoucí podlaha apod. sníží přítomnost pylů na minimum, také se lépe čistí. Dalšími zdroji pylů jsou závěsy.
  • Je třeba rozlišit rýmu alergickou od rýmy infekční, která není vyvolána alergenem, ale způsobena viry nebo bakteriemi a může být provázena zvýšenou teplotou (výtok z nosu současně bývá jiné konzistence a barvy). Bohužel alergie způsobují podráždění sliznic a tím narušují přirozenou bariéru (ochranu), čímž vzniká náchylnost k infekcím. Je potřeba adekvátně léčit příslušný typ rýmy.
  • Sledujte pylový kalendář – v tomto celoročním přehledu nejčastějších rostlinných alergenů se dozvíte, kdy si dávat převážně pozor. Přesné informace poskytuje aktuální pylové zpravodajství.
  • Ve většině případů se při léčbě podaří alergické obtíže zmírnit a i alergik může prožít krásné období jara, léta i podzimu :)

Líbí se Vám článek?

Chcete být informováni o dalších zajímavých tipech pro zdraví či souvisejících nabídkách?

Zadejte Váš e-mail a máte vystaráno

https://www.proalergiky.cz/pylova-sezona

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/all.13758

https://www.praktickelekarenstvi.cz/pdfs/lek/2021/02/03.pdf

https://www.praktickelekarenstvi.cz/pdfs/lek/2016/02/09.pdf

https://www.praktickelekarenstvi.cz/pdfs/lek/2020/03/04.pdf

https://www.praktickelekarenstvi.cz/pdfs/lek/2018/01/06.pdf

https://www.praktickelekarenstvi.cz/pdfs/lek/2014/02/04.pdf

Moje zdraví, čtení z vaší lékárny – 5/2006 – Pylové alergie

Vademecum zdraví – Jaro 2008 -  Jarní nebezpečí

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.