Autor článku:
Mgr. Kateřina Böhmová

Máte dostatek vápníku pro zdravé zuby a nehty, kosti a svaly?

Řešili jste v poslední době zvýšenou křehkost a lámavost vašich zubů nebo nehtů? Je vám více než padesát let a obáváte se zlomenin? Víte, že vápník dokáže podpořit vaše hubnutí při obezitě? Zamýšleli jste se nad dávkami vápníku a kombinacemi s dalšími vitamíny či minerály? Ve stravě byste měli mít dostatek tohoto důležitého prvku a pokud tomu tak není, sáhněte po doplňku stravy nebo léku. Hlídat si dostatek vápníku mají zejména kojící a těhotné ženy, sportovci, dospělí nad padesát let a určitě všechny děti.

Co je vápník a kde ho v těle máme?

Vápník (Calcium) je nejvýznamnějším prvkem z kovů alkalických zemin. Jedná se o poměrně lehký, měkčí a reaktivní kov – právě pro svou značnou reaktivitu se nachází v přírodě pouze ve formě sloučenin. Vápník najdeme v každé buňce živých organismů na naší planetě, je to makrobiogenní prvek. 99 % vápníku v našem těle se nachází v kostech, zbytek pak v zubech, nehtech, vlasech, pokožce, v naší nervové a svalové soustavě. Kromě toho, že slouží vápník jako stavební prvek, má také nezastupitelnou roli pro náš metabolismus, srážení krve, srdeční stahy a pro signály uvnitř našich buněk. Důležité je pro naše zdraví také zachování rovnováhy (homeostázy) vápníku v krvi a v mimobuněčných tekutinách.

Vápník

Objevte kvalitní doplňky stravy s vápníkem v naší nabídce za super ceny...

Jak se projevuje nedostatek vápníku?

Nejčastějším projevem chronického nedostatku vápníku je snížení kostní hmoty, při které může snáze docházet ke zlomeninám již při působení malé síly. Kostní hustota (denzita) se může změřit metodou zvanou denzitometrie. K odvápnění dochází nejvíce v krčku kosti stehenní (femuru), v bederních obratlích a na paži v distálním předloktí. Mezi další častější projevy se řadí zvýšená lámavost nehtů a jejich třepení. Významná je také kazivost a lámavost zubů, zuby mohou být také citlivější – např. na studené nebo sladké potraviny a nápoje. Ve vzácnějších případech není vyloučen ani zánět dásní a ztráta zubu.

Pokud dojde k poklesu vápníku v krvi, tělo si začne brát uložený vápník přímo z tkání. Akutní projevy poklesu vápníku v krvi se můžou projevovat jako svalové křeče, i když naštěstí tyto akutní stavy nebývají příliš časté. Nedostatek vápníku se dále může projevovat bolestí kostí a svalů, sníženou funkcí nervů, v horších případech zhoršenou funkcí srdce, zvýšeným rizikem krevních sraženin a náchylností k infekcím. U dětí ovlivňuje nedostatek vápníku zdravý růst. Může docházet ke křivicím, malému vzrůstu a k dalším závažným patologickým stavům. Navštívit bychom měli lékaře, pokud cítíme neustupující svalové křeče, brní nám rty a jazyk, při delších a hlubších depresích a při výrazném zhoršení zraku. To vše může souviset s nedostatkem vápníku.

Věděli jste, že...

Vápník se používá také jako podpůrný prostředek při výsevu kopřivky a svědivých puchýřcích např. při sluneční alergii?

Jídlo a pití – v čem je vápník?

Mezi potraviny bohaté na vápník patří mák, mořské řasy, konzervované sardinky, chia, sezamová či jiná semínka. Dále se vápník nachází např. v kapustě, špenátu, brokolici, čínském zelí, rebarboře, luštěninách, ořeších, např. mandlích, ovesných vločkách, kravském mléku (300 mg vápníku na 250 ml), mléčných výrobcích (parmezán, 30% eidam, hermelín, polotučný jogurt, měkký i tvrdý tvaroh, kefír), v tofu (sója), v lososu atd.

Co se týče minerálních vod, optimální poměr vápníku je 40-80mg/litr, hořčíku pak 20-30mg/litr. Tomu vyhovuje např. voda Evian, která je vhodná i pro kardiaky a hypertoniky. Navíc díky vyššímu obsahu fluoru je vhodná při sportu a pro udržování správné stavby kostí a zubů. Dobrá voda má už nízké procento vápníku, ale opět obsahuje zvýšený fluor. 

Ostatní vody vypsané níže se již při zvýšeném krevním tlaku a onemocněních srdce nedoporučují. Vysoké procento vápníku a všech minerálů má například Hanácká kyselka, nicméně nedoporučuje se při zácpě a při onemocnění ledvin. Je volbou při extrémním sportu na doplnění minerálů a tekutin. Magnezia již podle názvu obsahuje vysoké procento magnézia (hořčíku), tudíž je vhodná při sportu, ale také při migrénách a křečích obecně. Mattoni obsahuje dostatek vápníku – je vhodná při sportu a při doplňování tekutin v horku. Aquila a Toma Natura se popíjejí v horku a při sportu.

Vápník s vitaminem D – důležitá kombinace

Vstřebávání vápníku do kostí a zubů je významně ovlivněno vitaminem D. Vitamin D, aktivovaný v našem těle, ovlivňuje mj. vstřebávání vápníku a fosfátu ze střev (fosfát je další důležitou složkou našich kostí a zubů). Vitamin D (v dávce 400-2000 jednotek - tzv. IU/den) tak pomáhá zvýšit pevnost kostí a zubů u dospělých, u dětí pak podporuje zdravý růst kostí a zubů. Po menopauze u obou pohlaví ubývá testosteronu a estrogenu, které chrání kosti před osteoporózou (řídnutím kostí). Významné medicínské databáze potvrzují, že právě kombinace vápníku s vitaminem D u mužů a žen po menopauze významně zvyšuje kostní minerální hustotu a tím snižuje riziko zlomeniny např. v oblasti kyčelního kloubu nebo krčku kosti stehenní, také chrání bederní páteř, či paže. 

Význam užívání této kombinace v léčivých přípravcích a doplňcích stravy se navyšuje u laktózové intolerance, u lidí, kteří se vůbec nevystavují slunečnímu záření a vitamin D se jim tak přirozeně netvoří v kůži a také u lidí se sníženým přísunem vápníku a vitaminu D v potravě – ti tvoří významnou část obyvatelstva nad 65 let ve střední Evropě.
Chránit zuby a kosti u žen při menopauze a zároveň snižovat nežádoucí symptomy „přechodu“ lze užíváním přípravků obsahujících fytoestrogeny. Pro muže jsou určeny přípravky s obsahem kotvičníku (např. Kotvičník tribulus XXL 60 kapslí). Při menopauze se doporučuje denně užívat 1200 mg vápníku a 800 IU vitaminu D.

Vitamin K – proč je u vápníku také důležitý?

Studie prezentované v medicínských databázích potvrzují význam užívání vápníku v kombinaci s vitaminem D3 a vitaminem K2. Opět se jedná o významné zvýšení kostní hustoty a snížený výskyt zlomenin u postmenopauzálních žen s osteoporózou. Vitamín K2 pomáhá zacílit vápník z krve do kostí a tím snižuje riziko ukládání vápníku do cévních stěn (arteriální kalcifikace) a snižuje tím rizika kardiovaskulárních onemocnění. Vitamin K dále snižuje riziko u některých druhů rakoviny, zánětů, zlepšuje prognózu u selhávajících ledvin a obecně snižuje riziko nadměrného ukládání vápníku v těle. K nežádoucí kalcifikaci by mohlo dojít např. při podávání samotného vitamínu D (obzvláště při dávkách vyšších jak 2000IU/den) nebo při podávání samotného vápníku ve vyšších dávkách (nad 1500mg/den). U vitamínu K nehrozí předávkování, naopak, v průměru ho stravou přijímáme pouze z 25% potřebné denní dávky. 

Doplňovat vitamin K pomocí doplňků stravy z výše popsaných důvodů je opodstatněné. Pokud jste jinak zdrávi, vitamin K si nasadit můžete bez konzultace s lékařem, i když ta není při dlouhodobém užívání jakéhokoliv doplňku stravy od věci. Pozor u příjmu vitaminu K si musí dávat lidé, kteří užívají antikoagulační léky – tam se hlídá vitamin K ve stravě a doplňky stravy s vitaminem K se vůbec nedoporučují (rozhoduje lékař).

Jakou úlohu hraje vitamín C v souvislosti s vápníkem?

O vitaminu C, kyselině askorbové, je toho známo hodně, ale že zvyšuje vstřebávání vápníku ze střev, jste možná nevěděli. Naše tělo si tento vitamín neumí vyrobit, přesto je nezbytný pro následnou syntézu aminokyselin jako jsou lysin a prolin, které jsou nepostradatelné pro tvorbu kolagenu a tím pro normální vývoj kostí. Epidemiologické studie z roku 2020 z Polska prokázaly, že vysoké dávky vitamínu C mají příznivý vliv na minerální hustotu kostí.

K vápníku ještě fosfor?

V hlavní stavební složce kostí a zubů je vápník v kombinaci s fosforem, a to jako fosforečnan vápenatý – Ca₃(PO₄)₂. Doporučená denní dávka fosforu činní 700 mg a pro návaznost na zdravé zuby a kosti bývá fosfor rovněž obsažen v doplňcích stravy, které vápník obsahují. Jedná se multivitaminové komplexy, např. GS Extra Strong Multivitamin a GS Mamavit. Naopak, nadměrný příjem fosforu - např. v sycených nápojích, může vést k poruše metabolismu vápníku a tím pádem k řídnutí kostí a kazivosti zubů.

K vápníku patří také hořčík a zinek

Hořčík (Magnezium) v našem těle úzce spolupracuje s vápníkem a je součástí důležitých koenzymů, které se podílí na formování kostí a např. také na metabolismu bílkovin a cukrů. Pokud podáváme k samotnému vápníku současně hořčík, snížíme tím riziko odbourávání vápníku z kostí (především při dávkách vápníku vyšších jak 1500mg/den). Jelikož může kombinace hořčíku a vápníku v jednom přípravku ovlivňovat vzájemnou vstřebatelnost, je dobré užívat vápník a hořčík zhruba v poměru 2-3 díly vápníku na 1 díl hořčíku. Další možností je užívat vápník a hořčík samostatně, což pojistí vyšší vstřebatelnost (hořčík dopoledne, vápník odpoledne).
Zinek do zmíněné kombinace pro své účinky určitě patří – zajišťuje normální stav kostí, zubů, vlasů, nehtů a pokožky. Také mj. podporuje imunitní účinek vitaminu D.
Kombinaci vápníku, hořčíku a zinku najdete např. v přípravku GS Vápník Hořčík Zinek Premium.

Kombinované přípravky s vápníkem – prospěšnost potvrzena studiemi

 

Od přípravků obsahujících čistě jen samotný vápník se dost opouští z výše popsaných benefitů, které kombinace přinášejí. Jedna ze studií prezentovaných v medicínských databázích prokázala, že kombinace vápníku, hořčíku a zinku v jednom přípravku snížila úzkosti a vnímaní stresu a pomohla k větší psychické pohodě. Účastníci studie se též hodnotili jako méně unavení a lépe soustředění. Další studie potvrdila u starší populace, že kombinované přípravky s vápníkem, hořčíkem, zinkem, fosforem, vitamínem K, selenem, železem a sodíkem přispívají k prevenci ztráty svalové hmoty, ztráty svalové síly a přispívají k větší výkonnosti. Jiná studie z Kanady prokázala, že kombinace hořčíku, zinku, vápníku a vitaminu D významně snižuje glykémii u gestačního diabetu (snižuje cukr u těhotných žen s vyšší hladinou cukru v krvi).

Který vápník je na předpis a který si můžete koupit?

Přípravky s vápníkem jsou buď registrované jako léčivé přípravky obsahující vápník nebo evidované jako doplňky stravy s vápníkem. Vápník je v těchto přípravcích buď samostatně nebo v kombinacích s dalšími složkami. Formy vápníku jsou různé: klasické polykací tablety, ochucené žvýkací tablety, kapsle, sirup a také oblíbené šumivé tablety (např. Calcium 500 Forte 24 šumivých tablet s komplexem vitamínů D3, K a C s přírodním citronovým aroma).

Někteří lidé užívají léčivé přípravky s obsahem vápníku vázané na lékařský předpis, které jsou zpravidla plně hrazené pojišťovnou. Vápníku na recept předchází pochopitelně návštěva lékaře a také vyšetření na osteoporózu nebo na deficit kalcia a vitaminu D. Mezi nejčastější léčivé přípravky s vápníkem na recept patří např. Calcichew D3 s 800IU vitaminu D a 1000 mg vápníku. Volně prodejný Calcichew D3 je slabší, obsahuje 500 mg vápníku a 200IU vitamínu D – jedná se o žvýkací tablety s pomerančovou příchutí. Kombinaci kalcia a vitaminu D v podobě žvýkacích tablet nabízí také další firmy, např. Sandoz nebo Mylan a také GSK pod názvem Caltrate D3 s obsahem 1000 IU vitaminu D. Caltrate D3 na recept je také ve formě klasických polykacích tablet. Caltrate Plus je volně prodejný a obsahuje v tabletách kromě 600 mg vápníku a 400 IU vitaminu D také 40 mg hořčíku, 7,5 mg zinku, 1 mg mědi, mangan a bor. Těhotné, kojící ženy, děti, pacienti po rekonvalescenci mohou užívat na recept vázaný Biomin H (sáčky s práškem), které obsahují 1100 mg vápníku, 15 mg hořčíku a 1,8 mg fosforu. Tyto sáčky s práškem se vyrábí z vaječných skořápek a užívají se ideálně na lačno.

Historicky nejstarším vápníkem v klasických tabletách, který lze předepsat i koupit bez receptu, je Calcii Carbonici 0.5 tbl Medicamenta. Oblíbit si můžete také vápník ve formě granulátu, který je na trhu už také spoustu let – Dologran. U dětí, k pokrytí zvýšené potřeby vápníku zejména v období růstu, se osvědčil Kalciový sirup Generica.

Vápník a obezita – má to souvislost?

Vápník hraje klíčovou roli při energetickém metabolismu. Diety s vysokým obsahem vápníku zmírňují přibývání na váze a urychlují hubnutí. Epidemiologické studie z Ameriky prokázaly, že lidé s vysokým příjmem vápníku mají nižší výskyt nadváhy, obezity a syndromu inzulínové rezistence (snížené riziko diabetu). Příznivý účinek proti obezitě ukázal i vápník přijímaný v mléčných výrobcích. Další studie z Londýna dospěla k závěru, že suplementace (užívání) vápníku u postmenopauzálních žen snížila tuk v oblasti trupu v porovnání se skupinou, které bylo podáváno placebo. Doplňování vápníku je v tomto případě doporučováno pravidelné a dlouhodobé, alespoň 4 roky, resp. klidně neomezeně. Studie z Íránu a Kanady u žen před menopauzou prokázaly sníženou hladinu tuků v krvi a tím i nižší riziko kardiovaskulárních onemocnění. Vápník mimo jiné podporuje vylučování tuku ve stolici. Doplňování vápníku pomocí doplňků stravy nebo léčivých přípravků při jeho nedostatečném množství ve stravě doporučují i naši obezitologové.

Co snižuje vstřebatelnost vápníku?

Je dobré znát léky, potraviny a tekutiny, které snižují vstřebatelnost, a tudíž i účinky vápníku v našem těle. Z léků si musíme dát pozor při užívání antibiotik (např. Klacid, Doxybene, Ciprinol, Gyrablock, Ofloxin a některá další), a užívat je s časovým odstupem od vápníku kvůli jeho nižší vstřebatelnosti. Pokud užíváme dlouhodobě kortikoidy ve vyšších dávkách, také tím můžeme snížit vstřebatelnost vápníku a tím jeho účinky.

Co se týče potravin, vstřebatelnost vápníku snižují šťavelany (např. rebarbora a špenát), fytáty (např. cereálie) a vláknina. Kávu, černý a zelený čaj bychom měli pít s odstupem od vápníku alespoň 2 hodiny. Vstřebatelnost vápníku dále snižují colové nápoje, kakao, alkohol, čokoláda, rajčata, tavené sýry, potraviny s vysokým obsahem soli, cukru nebo třeba rybíz a angrešt.

Kolik vápníku potřebuje dítě a kolik žena v menopauze?

Potřeby vápníku, zinku a hořčíku se různí podle věku, pohlaví a dalších hledisek. Přikládáme přehlednou tabulku.
Při menopauze se doporučuje minimálně 1200 mg vápníku a minimálně 800 jednotek (IU) vitaminu D denně jako prevence osteoporózy. U žen v menopauze, kterým ubývá estrogen chránící kosti, najdeme vitamín D3, vápník i vitamín K2 například v přípravku Elli MenoOsteo.

Vápníkem se lze i předávkovat – kdo si musí dávat pozor?

Osoby s onemocněním ledvin či endokrinní poruchou vázanou na vápník by se měli o užívání vápníku vždy poradit se svým lékařem. Vápník při nadměrném užívání (více jak 1500mg/den) může výrazně zvýšit riziko ledvinových kamenů. Z dlouhodobého hlediska, v nadměrných dávkách, způsobuje vápník tzv. kalcifikaci tkání – vápník se v těle ukládá na místech, kde později škodí (např. v cévách). Dlouhodobě vyšší dávky vápníku mohou také časem zvyšovat riziko infarktu myokardu či cévní mozkové příhody – tedy obecně zvyšovat riziko kardiovaskulárních onemocnění. Mezi nejčastější nežádoucí účinky při předávkování vápníkem patří gastrointestinální potíže - např. zácpa a nadýmání, zvracení apod.
Užívání vitaminu D v nadměrných dávkách (více jak 2000IU/den) nemusí člověku prospívat, i když předávkování vitaminem D je extrémně vzácné.

Vápník

Objevte kvalitní doplňky stravy s vápníkem v naší nabídce za super ceny...

https://ulbld.lf1.cuni.cz

https://vegmart.cz/vapnik-horcik-zinek-na-posileni-imunity

https://jablickov.cz/vapnik/

https://www.europainclinics.cz/vapnik-a-horcik-zaklad-spravne-stavby-kosti

https://www.sciencedirect.com

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26953578/

https://www.faf.cuni.cz/SympoziumKF2022

https://link.springer.com/

https://www.jamda.com

https://www.amjmed.com

https://cdnsciencepub.com

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33237064/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19685438/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov

https://www.thelancet.com

https://onlinelibrary.wiley.com/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6115827/

https://www.revistanefrologia.com

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32219282/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25516361/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3154347/

https://www.sciencedirect.com/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6413124/

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jth.12203

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1020374/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov

https://academic.oup.com/nutritionreviews

https://www.tandfonline.com

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15113738/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15879568/

https://www.tandfonline.com

Líbí se Vám článek?

Chcete být informováni o dalších zajímavých tipech pro zdraví či souvisejících nabídkách?

Zadejte Váš e-mail a máte vystaráno

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.