BLESKOVÉ AKCE TÝDNE  Nakupte bleskově výhodně a dopřejte si porci zdraví jako hrom ...

Autor článku:
PharmDr. Eliška Vencovská

Jak zklidnit dráždivý štěkavý suchý kašel?

Suchý a dráždivý kašel je nepříjemným a vyčerpávajícím projevem organismu, který může být vyvolán řadou příčin, od relativně banálního nachlazení až po chronické stavy. Existují však možnosti, jak si od kašle ulevit.

Co vyvolává suchý kašel a jak ho rozpoznat?

Kašel jako takový slouží primárně k ochraně našeho organismu před vdechnutím např. potravy, ale může také být symptomem onemocnění. Zpravidla se jedná o akutní kašel trvající do doby 2-3 týdnů, který je spojený s virovým zánětem dýchacích cest. Mimo to může být způsoben také např. alergií, působením některých léčiv, ale také chronickými onemocněními (astma, chronická obstrukční plicní nemoc CHOPN atd.). Suchý kašel bývá velmi vyčerpávající, dusivý a je typický svoji dráždivostí. Někdy je suchý štěkavý kašel až bolestivý. U suchého kašle není přítomno zahlenění. Často však v případě nachlazení suchý dráždivý kašel postupně přechází na kašel vlhký, produktivní.

Přetrvává-li kašel déle než týden či se vaše potíže zhoršují, vždy kontaktujte lékaře.

 Co pomáhá na suchý kašel?

  • Omezte či úplně eliminujte kouření, včetně pasivního.
  • Dopřávejte organismu dostatek živin pestrou stravou a potravinovými doplňky (na imunitu).
  • Svědomitě  doplňujte tekutiny, hlídejte si pitný režim.
  • Pravidelně větrejte a zvlhčujte vzduch v místnosti, kde se pohybujete a spíte.
  • Dbejte na dostatek odpočinku, kašel není banalita.
  • Spěte spíše ve vyvýšené poloze.
  • Vyhýbejte se znečištěnému prostředí a alergenům.

Léčba suchého kašle

Cílem léčby suchého kašle je jeho utlumení, tak aby si organismus mohl odpočinout a mohl doplnit síly. K tomu jsou určené volně prodejné léčivé přípravky s obsahem antitusik jako je např. butamirát (Tussin, Sinecod), dextromethorfan (Robitussin Antitussicum) či levodropropizin (Dituzdin, Levopront). Dostupné jsou obvykle ve formě kapek, sirupů či tablet.
V případě, že si nejste jisti, zda se jedná o suchý či vlhký kašel či máte podezření na prolínání obou druhů kašle, lze užívat kombinované preparáty s obsahem butamirátu a guaifenezinu (Stoptussin) či homeopatik (Stodal). Homeopatický sirup Drosetux Neo můžete při léčbě suchého a dráždivého kašle kombinovat s antitusiky s obsahem chemické účinné látky. Z přírodních preparátů s obsahem extraktů z bylin dále pomáhají ulevit např. sirupy a pastilky s obsahem proskurníku lékařského či lišejníku islandského (Tussirex, Junior-angin, Isla Medic Hydro+, Královské pastilky islandský lišejník).

Zejména ve večerních hodinách pak můžete podpořit účinek preparátů prsním zábalem za použitý bylinných prsních balzámů a mastí (Královská průdušková mast, Psí sádlo Medical Dr. Weiss, Nobilis Tilia Davídek dětský eukalyptový balzám, Aromatica Dětský prsní balzám od 1 roku).

V rámci pitného režimu lze podpořit tělo doplněním nejen vody a čerstvých ovocných a zeleninových šťáv, ale také průduškovými bylinnými čaji např. s heřmánkem lékařským, růží šípkovou či mateřídouškou obecnou.

Při kašli může být nápomocná i aromaterapie, kterou lze přidat do difuzéru, ale také na navlhčený ručník umístěný na topení nebo rozetřít na kůži a vdechovat. Zvolíte-li správný přípravek, můžete takto přírodní cestou podpořit léčbu kašle (Nobilis Tilia Respirant směs éterických olejů, Saloos Nachlazení & Imunita olej). Pozor však u dětí, těhotných žen, alergiků a astmatiků, abyste zvolili bezpečný produkt pro ně určený.

Pokud se dráždivý kašel stává štěkavým, kokrhavým, chraptivým a dochází ke změně zabarvení hlasu, který je zastřený, může se jednat o počínající vážnější stav, např. o zánět hrtanu (laryngitida) a nebo např. o zánět průdušnice. Při zhoršení stavu kašle, dušnosti a dalších vážných příznacích vyhledejte lékařskou pomoc.  

Použité zdroje:

1.       Bechná K. Samoléčba příznaků chřipky a nachlazení u dětí. Prakt. lékáren. 2020; 16(3): 176-183.
2.       Dicpinigaitis PV. Angiotensin-converting enzyme inhibitor-induced cough: ACCP evidence-based clinical practice guidelines. Chest. 2006 Jan;129(1 Suppl):169S-173S. 
3.       Chlásková J. Chronický kašel u dětí. Pediatr. praxi 2014; 15(1): 13-15.
4.       Kos S. Moderní léčba a diferenciální diagnostika kašle. Med. praxi 2020; 17(1): 18-22.
5.       Padma L. Current drugs for the treatment of dry cough. J Assoc Physicians India. 2013 May;61(5 Suppl):9-13.
6.       Říhová R. Chronické respirační obtíže u dětí, základní diagnostický a terapeutický přístup. Pediatr. praxi 2021; 22(6): 381-386.
7.       Vančíková Z. Kašel u dětí a možnosti jeho léčby. Pediatr. praxi 2015; 16(6): 395-400.
8.       Vranová V, Vašut K. Farmakoterapeutické možnosti ovlivnění kašle - možnosti fytofarmak a jiných látek přírodního původu v léčbě kašle u dětí. Pediatr. praxi 2021; 22(5): 319-324.

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.