Autor článku:
Mgr. Vlaďka Kouřilová

Jak správně vybrat oční kapky?

Pociťujete občas únavu očí, jejich suchost nebo pálení a červenání?

To všechno jsou projevy syndromu suchého oka, se kterým se potýkají lidé pracující dlouhé hodiny za obrazovkou svého počítače, řidiči z povolání, všichni, kdo se pohybují v klimatizovaných nebo zakouřených nebo prašných prostorech, a nevyhýbá se samozřejmě ani nositelům kontaktních čoček. Úlevou pro unavené a suché oči jsou především zvlhčující oční kapky, kterých je na trhu nepřeberné množství. Jak si ale vybrat ty správné? Podle čeho se rozhodovat a na co si dávat pozor?

Hlavním úkolem zvlhčujících očních kapek neboli tzv. umělých slz je zajistit oku dostatečné zvlhčení a rovnoměrné rozprostření slzného filmu, který oko chrání. Jednotlivé preparáty se liší nejen složením, ale i konzistencí a viskozitou, která velmi úzce souvisí s četností používání kapek během dne a také se zrakovou ostrostí. Jinými slovy, čím vodnatější a méně viskózní konzistence, tím častěji musíte do očí kapat. U hodně viskózních produktů jako jsou například oční gely stačí použití i jedenkrát denně. Jejich nevýhodou ale je, že mají vliv na zrakovou ostrost, proto se tyto formy doporučují především na noční použití. Z uvedeného tedy vyplývá, že pokud potřebujete dlouhodobější úlevu během dne, vybírejte kapky, které mají vyšší viskozitu a nemusíte je kapat tak často. Účinnou složkou v takových kapkách je kyselina hyaluronová. Je to tělu vlastní látka, která díky své unikátní vlastnosti vázat na sebe vlhkost, dokáže perfektně zvlhčit oční sliznici a zabránit dalšímu vysušování.

Dalším kritériem pro výběr očních kapek je obsah konzervačních látek. Je prokázáno, že konzervační látky očím při dlouhodobém používání spíše škodí. Mohou vyvolávat alergické reakce, zhoršují regeneraci povrchu oka a při častém používání syndrom suchého oka naopak zhoršují, než aby jeho léčení napomáhaly. Kapky s obsahem konzervačních látek mají jednu jedinou výhodu, a to je samozřejmě ta, že mají o něco delší trvanlivost, než oční kapky bez konzervantů. Nicméně právě díky obsahu těchto látek se nedoporučuje jejich kapání během dne příliš často z důvodu negativního působení na slzný film, zatímco oční kapky bez konzervantů můžete během dne používat neomezeně.

Na co by si měli dát pozor nositelé kontaktních čoček

Nosíte-li kontaktní čočky, umělé slzy pro vás budou s největší pravděpodobností nepostradatelným pomocníkem. Slzný film a dostatečné zvlhčení oka je totiž v tomto případě zásadní pro pohodlné nošení a oční kapky napomáhájí udržet dostatečný komfort mezi čočkou a rohovkou. S kontaktními čočkami by ale měly přijít do styku jen takové kapky, které jsou pro jejich používání výslovně schválené. Problematickou složkou v kapkách bývají právě konzervační látky, které mohou čočky znehodnotit nebo se do nich nasáknout a kontaminovat tak slzný film, což může mít za následek negativní ovlivnění rohovky a vznik dalších onemocnění. Z tohoto důvodu je výhodnější a bezpečnější při nošení kontaktních čoček sáhnout vždy po kapkách bez konzervantů.

Soubory ke stažení

velikost 656 KB

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.