BLESKOVÉ AKCE TÝDNE  Nakupte bleskově výhodně a dopřejte si porci zdraví jako hrom ...

Autor článku:
Mgr. Vlaďka Kouřilová

Co je syndrom suchého oka?

A jak ho úspěšně léčit?

Syndrom suchého oka se v současné době řadí mezi nejčastější onemocnění oči oftalmologické praxe a jeho výskyt neustále stoupá. Jak ale vlastně syndrom suchého oka vzniká, jak se projevuje a jaké může mít následky? A lze ho nějak efektivně léčit, případně mu zabránit? To všechno se vám pokusíme objasnit v následujícím článku.

Co je syndrom suchého oka a jak vzniká?

Jak už asi tušíte a sám název napovídá, syndrom suchého oka velmi úzce souvisí s nedostatečným zvlhčováním oční sliznice neboli s jejím vysycháním. Příčinou může být buď snížená tvorba slz, jejichž hlavním úkolem je právě omývání povrchu oka, nebo změna v jejich složení. Jinými slovy, dochází k nerovnováze mezi normální tvorbou slzného filmu a jeho odtokem, případně dochází k abnormalitám ve složení slzného filmu, který tak nedokáže plnit svoji funkci a zajistit správné vidění. Pojďme se na to podívat ještě trochu podrobněji.

Slzný film se skládá ze tří hlavních vrstev – mucinové, vodní a lipidové. Mucinová vrstva zajišťuje rovnoměrné rozprostření slzného filmu a jeho přilnutí k povrchu oka. Prostřední, vodní vrstva, je především zdrojem výživy a hydratace, ale zároveň oko chrání před cizími tělesy nebo bakteriemi. Nejsvrchnější lipidová vrstva má funkci především ochrannou ve smyslu zabránění odpařování slzné tekutiny. Jakmile tedy dojde k porušení některé jednotlivé vrstvy nebo změně v jejím složení, narušuje se nejen funkce ochranná, ale dochází k vysušování oční sliznice, poruchám vidění, zánětům až k poškození oční sliznice.

Jak se syndrom suchého oka projevuje?

Stává se vám občas, že při dlouhé práci u počítače nebo pobytu v klimatizované místnosti cítíte pálení nebo řezaní očí? Možná byste měli zbystřit. To jsou totiž první a nejčastější příznaky syndromu suchého oka. Dalšími typickými projevy bývá únava očí, jejich zarudnutí, svědění, pocit cizího tělesa v oku, světloplachost a zhoršené vidění nebo bolesti hlavy. Paradoxně je častým projevem i slzení očí, které souvisí s jejich nadměrným podrážděním. Postupně, při zhoršování příznaků, může docházet k drobným oděrkám a poškození povrchu oční sliznice, které může přejít do chronického zánětu rohovky a spojivky.

Na celkové zhoršení veškerých příznaků a tvorbu slzního filmu nebo jeho složení má vliv hned několik faktorů:
1. Okolní prostředí. Veškeré symptomy se zhoršují pobytem v klimatizované nebo přetopené místnosti, ve větru, v prašném, suchém nebo zakouřeném prostředí, ale i vlivem chlorované vody.
2. Životní styl aneb syndrom počítačového vidění (Office Eye Syndrome). S čím se v poslední době setkáváme asi nejčastěji, je právě dlouhé hledění do displejů chytrých telefonů nebo práce za monitorem, což má samozřejmě na náš zrak celkem zásadní vliv. Krom všech negativních účinků modrého světla, máme v těchto situacích totiž tendenci mnohem méně mrkat, čímž se samozřejmě snižuje zvlhčení oční sliznice a naopak se urychluje odpařování slzného filmu z povrchu oka.

 

3. Kontaktní čočky. Často jsou syndromem suchého oka postiženi nositelé kontaktních čoček, protože čočky brání celkovému rozprostření slzného filmu po povrchu oka.
4. Věkem snížená tvorba slz. I náš věk hraje v tomto případě velkou roli. Uvádí se, že ke snížené produkci slzného filmu dochází po 40. roku věku a u žen také v souvislosti s hormonálními změnami a klimakteriem.
5. Léky a další onemocnění. S poškozením slzného filmu nebo jeho sníženou tvorbou souvisí velká řada onemocnění jako jsou například autoimunitní choroby, onemocnění štítné žlázy, diabetes, kožní choroby, ale i podvýživa. Vliv má také užívání některých léků, z nichž se v souvislosti s tímto syndromem uvádí léky na vysoký krevní tlak (beta-blokátory), antihistaminika, diuretika, steroidy, léky na úzkost a deprese. Pozor byste si měli dávat také na konzervační látky některých očních kapkách, které mohou příznaky a syndrom suchého oka při dlouhodobém užívání také zhoršovat.

Jak úspěšně léčit syndrom suchého oka?

Základem úspěšné léčby je zajistit oku dostatečné zvlhčení a rovnoměrné rozložení slzného filmu, který poskytne tolik potřebnou ochranu. U většiny pacientů s mírnými až středními potížemi jsou řešením vhodné oční kapky, tzv. umělé slzy. Jejich základní účinnou látku tvoří většinou kyselina hyaluronová, případně jiná zvlhčující složka, a obecně se liší především svojí viskozitou a obsahem konzervantů. Viskóznější oční kapky mají tu výhodu, že je nemusíte kapat tak často, a postačí vám aplikace přibližně 4x denně. Nejvíce viskózními přípravky jsou oční gely, které ulpívají na oční sliznici delší dobu a indikují se u pacientů se závažnějšími příznaky. Zde musíte počítat s tím, že díky vysoké viskozitě se po bezprostřední aplikaci rozostřuje vidění, proto se u většiny těchto přípravků doporučuje aplikace především na noc.

Pokud jde o obsah konzervantů v očních kapkách, i zde najdete své výhody a nevýhody. Díky konzervačním látkám mají kapky delší trvanlivost a můžete je tedy po otevření používat podstatně delší dobu. Jejich velkou nevýhodou ale je, že právě obsah konzervantů může při dlouhodobém používání stav syndromu suchého oka ještě víc zhoršovat. Pokud tedy potřebujete kapky používat pravidelně, a ne pouze jednou za čas, určitě se vám vyplatí pořídit si umělé slzy bez obsahu konzervantů. Stejné to bude v případě, pokud nosíte kontaktní čočky. Ani v tomto případě není vhodné použití očních kapek s konzervačními látkami.

Na co si dát ještě pozor...

Nezapomínejte ani na běžná opatření jako je úprava životního stylu a okolního prostředí. Snažte se vyhýbat přetopeným nebo zakouřeným prostorám, v místnostech často větrejte, pobývejte na čerstvém vzduchu, nechávejte svoje oči odpočinout od elektroniky, displejů a obrazovek a dbejte na dostatečný a kvalitní spánek.  

V případě, že se vám nedaří odstranit příznaky nebo máte-li potíže s viděním, je určitě na místě vyhledat očního lékaře, který provede potřebná vyšetření, stanoví přesnou diagnózu a následnou léčbu. Pozornost je potřeba věnovat i dalším onemocněním nebo lékům, které mohou právě se vznikem nebo zhoršením syndromu suchého oka souviset, a tyto příčiny poté pokud možno eliminovat.

K udržení normálního stavu zraku, především pro jejich obsah luteinu, si můžete vybrat z nabídky doplňků stravy.

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.