Autor článku:
PharmDr. Eliška Vencovská

Jak si poradit s horečkou a zvýšenou teplotou?

Pocení, i když v okolí není teplo, pocit horké kůže, celkově se necítíte dobře, rozjíždí se vám třes a zimnice. Možná máte horečku. Víte, jak postupovat?

Teplota v našem těle

Stálá vnitřní teplota je pro fungování našeho těla důležitá. Za regulaci tepla je zodpovědné termoregulační centrum v mozku. V průběhu dne teplota těla kolísá (v ranních hodinách je tělesná teplota nižší než ve večerních). Existují i jiné výkyvy teplot, které považujeme za fyziologické, např. zvýšení teploty po proběhnutí se a také ovulace u žen ve fertilním věku, čehož se může využít při plánování otěhotnění.

Nárůst teploty a vznik horečky je obvykle symptomem spojeným s probíhající infekcí v těle, ale může také jít o projev jiného chronického onemocnění neinfekčního původu (např. metabolická, onkologická či autoimunitní onemocnění).

Věděli jste, že...

Jako zvýšenou teplotu označujeme hodnoty nad 37°C a jako horečku při naměření nad 38°C.

Jak na horečku?

Odpočívejte a nezapomínejte na dostatečný příjem tekutin. Vhodná je voda, bylinné čaje (např. lipový, z černého bezu nebo heřmánkový čaj), ale také vývary, které současně zasytí, nepřetíží organismus a jsou bohaté mj. na minerály.

Teplotu snižujeme při hodnotách nad 38,5 °C. K její redukci se využívá tzv. fyzikálního snižování teploty a dále podání vhodných léčiv.

Fyzikální snižování teploty zahrnuje sprchu ve vlažné, NIKOLIV studené vodě, či zábaly zejména v oblasti hrudníku či třísel atd., které by taktéž neměly být studené. V případě, že máte pocit studených nohou, zábalům se vyhněte.

Jak horečku léčit?

K redukci horečky lze využít celé řady volně prodejných léčivých přípravků, které obsahují látky označované jako antipyretika či nesteroidní antiflogistika. Zatímco antipyretika (např. paracetamol) primárně snižují teplotu a bolest, antiflogistika navíc působí protizánětlivě (např. ibuprofen).
 
V lékárně je k dispozici celá řada léčiv zpravidla ve formě obalovaných a šumivých tablet, kapslí, ale také sirupů, horkých nápojů či čípků pro dospělé pacienty.
K tradičním přípravkům patří ty jednosložkové s obsahem kyseliny acetylsalicylové (Aspirin, Acylpyrin) a paracetamolu (Paralen, Panadol Novum). Variantou jsou také léčiva s obsahem ibuprofenu (Ibalgin, Nurofen, Brufen atd.). Kromě těchto zmíněných lze užívat také různé kombinované preparáty např. s kofeinem pro zlepšení efektu daného přípravku (Acylcoffin).

Jak léky správně dávkovat? 

Při užívání přípravku nezapomínejte na dodržování dávky stanovené výrobcem, nízká dávka neodpovídající hmotnosti nemusí zabrat dostatečně a nadměrnou dávkou můžete nejen zatížit játra a ledviny, ale také poškodit celý váš organismus.

Jaké je tedy doporučené dávkování u jednotlivých účinných látek?

Paracetamol (Paralen, Panadol Novum):

  • Váha do 50 kg – 1 tbl. (500mg) po 6 h
  • Váha nad 50 kg – 2 tbl. (1000mg) po 6 h
  • Ve výjimečných případech lze podat i po 4 h, ale nesmí být překročena maximální denní dávka – 8 tbl (4g)/den. 

Ibuprofen (Nurofen, Ibalgin, Brufen):

  • 1 tbl. (400mg) po 4 - 6 h, po jídle
  • při horečce a bolesti spojené s virózami se obvykle doporučuje 3 krát denně, maximální denní dávka nesmí překročit 6 tbl. (2,4g)/den

Kyselina acetylsalicylová (Acylpyrin, Aspirin, Acylcoffin):

  • 1 - 2 tbl. (500-1000mg) ASA v jednorázové dávce, kterou je možno opakovat v intervalu 4 - 8 h
  • maximální denní dávka je 4 g kyseliny acetylsalicylové

Kdy kontaktovat lékaře?

Obvykle krátkodobé zvýšení teploty a horečka nepředstavují závažné riziko pro zdravý lidský organismus. Přetrvává-li horečka déle než 5 dní a zejména dosahuje-li dlouhodobě hodnot nad 39°C nebo jde-li např. o dlouhodobě léčícího se pacienta s kardiovaskulárními obtížemi či obecně staršího člověka, může horečka představovat významné zatížení organismu a zvýšené riziko ztrát tekutin a minerálů a rozvrat celého organismu. V těchto případech kontaktujte svého lékaře.

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.