Autor článku:
Hana Škopová

Výběr opalovacího přípravku bod po bodu – znáte svůj fototyp?

Na dovolenou k moři, na turistiku do hor i do města, na zahradu u vás doma, kamkoliv k vodě a také do práce. Všude tam se nevypravujte bez opalovacích přípravků. Do lékárny směřují zákazníci, kteří vyhledávají dražší značkové produkty, kteří počítají s vyšší cenou opalovacích krémů a kteří si přišli nakoupit přípravky s nejvyšším faktorem. Do lékárny směřují zákazníci, kteří požadující přípravky nejvyšší kvality, kteří poptávají přípravky speciálně určené pro jejich typ pleti – očekávají opalovací přípravky s benefitem a odborné poradenství.

Podle čeho vybrat přípravek na opalování?

Už víte, jak moc je důležité se před sluncem během opalování chránit. Nechráněná kůže se lehce spálí a působením UV záření také předčasné stárne a navyšuje se riziko rakoviny. Vrhnout se v létě s obnaženým tělem vstříc paprskům pálícího slunce se nemusí vyplatit. Proto je dobré vypravit se včas do lékárny a vybavit se na slunné dny vhodnou ochranou kosmetikou. Při nákupu přípravků je důležité zvážit nejen jeho formu, kterými jsou nejčastěji krémy, mléka, spreje, gely, opalovací oleje, pak také mlhy, tyčinky, pěny, vody a třeba make-up, ale spoustu dalších náležitostí. Co si ujasnit před koupí opalovacího přípravku?

  • pro koho – s ohledem na věk (u dětí volíme vždy nejvyšší ochranu, tj. SPF 50+ či speciální opalovací krémy pro děti)
  • typ a citlivost pleti a kam se bude přípravek aplikovat – zdravá normální pleť nebo citlivá (např. suchá, mastná a aknózní, nebo atopická, pleť poškozená, ve fázi hojení, či se sklonem k tvorbě pigmentových skvrn anebo vrásek), jestli je přípravek na všechny typy pleti a zda bude určen k ochraně obličeje, těla nebo vlasů
  • fototyp – jak kůže reaguje na slunce a jaký má svůj vlastní ochranný faktor (odstíny světlé pleti fototyp I. a II.  je i u nás potřeba maximálně chránit – SPF 50+)
  • kde se budete opalovat – dle předpovědi vyhlášený UV index (co všechno rozhoduje o dané lokalitě a síle slunečních paprsků)
  • ochrana SPF – výše ochranného faktoru podle vaší preference (váš subjektivní i objektivní názor)
  • typ filtru – minerální (přírodní, fyzikální) filtry, chemické filtry či jejich kombinace; patentované filtry, u kterých byla potvrzena zdravotní nezávadnost
  • typ přípravkuzpůsob aplikace (natírání krémem, stříkání spreje apod.), jeho konzistence (např. mléko či olej, nebo novější formy fluid či mlhy), další vlastnosti (míra hydratace, zmatňující, proti vráskám, ochrana proti oxidativnímu stresu, hypoalergenní, tónovaná varianta), požadavek na texturu (lehká, nemastná, nelepivá, dobře se roztírá, rychle se vstřebává, bez bílých skvrn, lehká parfemace), voděodolnost a odolnost proti potu (u vody nebo při sportu)

Pro koho je určen opalovací přípravek – pro děti nebo dospělé?

Kdo bude přípravek na opalování používat?Pro malé děti jsou opalovací přípravky odstupňovány podle věku dítěte (v případě nezbytnosti už od narození). Běžně si rodiče vystačí s krémem od 1 roku (pro batolata a starší děti). Přípravky jako dětské nebo pro děti jsou viditelně označeny na obalu. U dětí je vždy bezpečnější používat nejvyšší ochranu, tj. SPF 50+. Větší děti už nemusí mít vyloženě opalovací krém pro děti, ale klidně kvalitní opalovací přípravek, který budou ochotné opakovaně používat a tím se chránit. U dospělých je výběr větší – podle typu pleti a jejího zdravotního stavu. Vyrábí se např. speciální krémy na opalování pro zralou pleť, tedy ochranný krém na vrásky a mnoho dalších typů. V takovém případě se jedná o tzv. hybridní krémy.

Co jsou hybridní krémy?

I když je vrstvení krémů naprosto normální, pro některé lidi není představa postupného nanášení dvou a více přípravků na pleť vůbec lákavá. Protože se stále více zpřísňuje ochrana před sluncem a ochrana proti UVA záření by měla být celoroční, stoupá obliba tzv. hybridních krémů. Jsou to klasické pečující krémy, které nám vyhovují, a jsou zároveň opatřeny UV filtrem. Jedná se vlastně o systém 2 v 1. Takové krémy jsou hydratační, nekomedogenní, na pokožce příjemné, např. zklidňují začervenání, vyhlazují vrásky, zmatňují pleť a stahují póry a zároveň obsahují vysokou UVA a UVB ochranu. Hybridní krém se vždy zaměřuje na daný typ pleti a vy si vyberete ten, který vám vyhovuje. Hybridní krém už bývá také tónovaný, má v sobě make-up a tím kryje nedokonalosti pokožky.

Věděli jste, že...

Opalovací krémy obecně jsou brány jako vhodné krémy pod váš celoroční make-up.

Typ pleti a její citlivost nejen na slunci – potřebujete speciální krém?

Děti automaticky spadají do kategorie citlivé pokožky, u dospělých už záleží na typu pleti a její reakci. Pokud máte normální pleť a kosmetiku obecně dobře snášíte, můžete si vybírat podle dalších kritérií. Po speciálních přípravcích sáhne člověk s alergickou intolerantní pokožkou anebo s kůží, která se léčí s ekzémem. U citlivé pleti nikdy nic nezkazíte s přípravkem obsahujícím tzv. minerální filtr. Pro smíšenou a mastnou pleť, které se snadno ucpávají póry, jsou k dispozici speciální přípravky prezentované na problematickou pleť. Kůže, které hrozí zrychlená hyperpigmentace, může být chráněna speciálními přípravky proti pigmentovým skvrnám. Jakkoliv poškozená pokožka, z jakéhokoliv důvodů, může být ošetřována hojícími krémy, které poskytují UV ochranu SPF 50+. Pokud se nejedná o jeden přípravek s vícero účinky, opalovací krém by poškozenou pokožku měl chránit v maximální možné míře, tj. SPF 50+.

Než se začnete opalovat – znáte svůj fototyp?

Kůže se proti slunečním paprskům brání zesílením nejsvrchnější – rohové vrstvy a také zbarvenímmelaninovou pigmentací. Ztluštění pokožky však nevznikne naráz, probíhá postupně, nejdříve po 3 týdnech, během kterých je kůže slunci vystavena. Ani vlastní novotvorba melaninu nezačíná okamžitě po oslunění, ale až za 2-3 dny. Tuto přirozenou ochranu před sluncem však nelze přeceňovat, u každého člověka záleží především na tom, k jakému patří fototypu. Reakce na sluneční paprsky není u každého stejná. Tendence kůže ke zrudnutí a schopnost ztmavnout dovoluje rozdělit lidi všech barev do tzv. kožních fototypů. Je jich celkem šest, z toho první čtyři třídí lidi bílé pleti.

I. fototyp

Patří k němu lidé s bledou, velmi světlou a citlivou pokožkou. Vždy zrudnou a nikdy nezhnědnou. Často jsou to lidé se zrzavými vlasy. Přirozeně se proti UV chrání do 10 minut. Vždy je doporučována ochrana SPF 50+.

II. fototyp

Patří k němu lidé se světlou pokožkou. Opalují se velmi pomalu, snadno rudnou. K fototypu II. se řadí lidé pihovatí a se světlými vlasy, často s modrýma, zelenýma či šedýma očima. Vlastní ochrana vydrží jen 10 až 20 minut. Také je doporučována ochrana SPF 50+.

III. fototyp

Mají lidé se světle hnědou pokožkou. Opalují se poměrně rychle a jen málokdy se spálí. K fototypu III. patří tmavě blond až světle hnědovlasí lidé s hnědýma očima a malým množstvím pih. Přirozená ochrana funguje asi 15 až 25 minut. Doporučována je ochrana SPF 30 a vyšší.

IV. fototyp

Patří k němu lidé se snědou pokožkou. Vždy jdou hned do hněda, nikdy se nespálí. Tento fototyp najdeme u lidí s hnědými až černými vlasy s tmavýma očima a téměř s žádnými pihami. Na vlastní ochranu se mohu spolehnout 20 až 30 minut. Doporučována je ochrana SPF 15–30.

Zbývá V. fototyp (středomořská populace a Arabové) a VI. fototyp (populace černé pleti).

Většina české populace patří mezi fototyp II. a III. Není těžké se do příslušného fototypu zařadit. Pokud si nejste jistí, např. nemáte odpozorovány svoje reakce na slunce, obraťte se na jakéhokoliv kožního lékaře. Test fototypu by vám určitě měl nabídnout také obsluhující personál u solárií. Přirozená ochrana kůže se dá ze začátku sezóny přirovnat k faktoru 2 až 3. Pořizovat si krémy s ochranným faktorem nižším než 10 není z pohledu sluneční ochrany efektivní. Přípravky na opalování s nižším faktorem jsou určeny pro krátkodobé vystavení slunci a pro pokožku, která už má vytvořenou svou vlastní přirozenou ochranu (je opálená se zesílenou rohovou vrstvou). Takové přípravky jsou určeny jen na zdravou kůži.

Dovolená v Čechách, u moře nebo vysoko na horách – budete cestovat?

Při výběru krému na opalování záleží také na tom, kde se budete pohybovat, a tedy vystavovat slunci. Zda v našich zeměpisných šířkách, nebo na jihu, zda se chystáte do nížin nebo do hor. Souhrn všech faktorů související s polohou číselně vyjadřuje hodnota UV indexu. UV index nám říká, jaké intenzity dosahuje sluneční záření v dané lokalitě a tím také jak rychle má slunce schopnost nás spálit. Čím je hodnota UV indexu větší, blíží se hodnotě 11+, tím by měla být ochrana před sluncem vyšší. I když budete cestovat na relaxační dovolenou k lehátkám u moře nebo se vydáte třeba do tropů, na dobrodružství k rovníku, obdobně vysokou ochranu budete potřebovat také během vysokohorské turistiky (a to i během zimy). Množství dopadajícího záření na zem je dlouhodobě vysoké prakticky všude, proto je vždy bezpečnější volit přípravky s vysokou ochranou SPF 50+.

Zajímáte se o složení opalovacího krému a o typ filtru?

S ohledem na množství informací, které jsou obecně veřejnosti dostupné, se můžete při výběru opalovacího přípravku zaměřit na jeho složení. Kvalitní opalovací přípravky mají jasně deklarované složení (nejen svou UV ochranu) a mj. také dobu použitelnosti (datum spotřeby). Ochranný účinek propůjčují opalovacím krémům látky absorbující nebo odrážející UV záření. Kromě již uvedených kritérií se opalovací přípravky dělí podle toho, zda obsahují tzv. minerální (přírodní, fyzikální) filtry nebo chemické filtry nebo jejich kombinaci.

Základy opalovacích přípravků bývají u jednotlivých přípravků velmi podobné, pokud vám tedy jeden typ krému nesedne, zpravidla stačí vyměnit kosmetickou značku za jinou.

Kupovat ochranné krémy s UV filtrem je nejrozumnější v lékárnách, kde vám odborně poradí. Nevyplatí se šetřit. Kvalitní dermokosmetika se předhání v tom, jakou měrou vás dokáže bezpečně ochránit před UV zářením a jak současně docílit těch nejlepších pocitů při vlastní aplikaci ochranného přípravku na kůži. Současné umělé UV filtry jsou fotostabilní, maximálně vás chrání a jsou bezpečné (neprostupují do těla). Vývoj jde neustále dopředu a opalovací přípravky určitě nezaostávají. Velkou roli hraje ekologie (ekologické tuby, recyklovatelné materiály) a ochrana mořské flóry a fauny (korálový svět). Ve fázi výzkumu je mj. také dlouhodobé působení kosmetických přípravků obsahující nanočástice, které mohou mít velmi odlišné fyzikální a chemické vlastnosti než větší částice stejného materiálu. V některých opalovacích krémech se používají např. nanočástice minerálního UV filtru – oxidu zinečnatého. Ze studií vyplývá, že množství, které je za sezónu kůží absorbováno, je na míle daleko od jakéhokoliv bezpečnostního rizika.

Věděli jste, že...

Vědci objevili, že se plankton, který je těsně pod hladinou moře vystaven stálému intenzivním ultrafialovému záření, chrání speciálním enzymem, který se nazývá fotolyáza. V rámci výzkumného projektu Univerzity Düsseldorf se podařilo potvrdit účinnost fotolyázy také u člověka. Jak vůbec funguje? Jakmile se enzym dostane do buňky vystavené slunečnímu záření, aktivuje pod vlivem světla přirozený mechanismus vlastní ochrany kůže. Přípravky s tímto enzymem tak podporují obranný systém kůže a pomáhají ji regenerovat. Tento účinek je vázaný na světlo, a proto může chránit buňky již během opalování.

Zvolte si formu přípravku na opalování, která vám nejvíce sedne

V přípravcích na opalování, které poskytují různě vysokou úroveň ochrany proti UV záření, se setkáte s různými formami. Ty se vybírají podle typu pleti nebo podle účelu aplikace.

Tělová mléka na opalování

Pro snadnější aplikaci především z hlediska roztíratelnosti jsou velmi oblíbená opalovací mléka, která nebývají tak hutná jako klasické krémy – jsou tekutější. Opalovací mléka hezky kůži zvláčňují, současně chrání a po natření, stejně jako opalovací krémy, přinášejí pocit dostatečné ochrany. Ještě tekutější tělové mléko se dávkuje pomocí spreje, protože musí projít úzkou tryskou v dávkovači. Pokud je tělové mléko kvalitní, není důvod ho nepoužít také na obličej. Samozřejmě záleží na typu pleti. Pokud to však finance dovolí, dopřejte si extra krém na obličej a extra tělové mléko na zbytek těla.

Olej na opalování

Ve spreji jsou k dispozici také opalovací oleje a opalovací mlhy nebo opalovací vody. Ale pozor, čím je přípravek na opalování tekutější, tím více hrozí nebezpečí použití nedostatečného množství. Klasický olej se snadno roztírá, ale do pokožky se prakticky nevstřebává, vytvořením vrstvy na pokožce brání jejímu vysušování. U tzv. suchých olejů se vylepšila vstřebatelnost a tolik nemastí. Oleje na opalování jsou oblíbené u lidí se sušší pokožkou, kterou dobře promastí nebo u lidí, které ocení lesknoucí se pleť. V tomto případě je určitě lepší používat tyto tekutější přípravky na pleť, až když je částečně opálená. Některé opalovací oleje jsou prezentovány jako urychlovače opálení (tan booster) - jejich obsahové látky (např. L-tyrosin) podporují během opalování produkci kožního barviva melaninu v pokožce, tím stimulují, zintenzivňují a prodlužují přirozené opálení (např. BRONZ komplex u kosmetiky Bioderma).

Gel-krémy, gely a opalovací fluid

Pro odlehčení pocitu z namazané kůže se vyvíjejí přípravky, které vám nabízí možnost ochrany bez pocitu mastné pokožky, na které mít vrstvu opalováku vlastně ani nechcete. Jedná se nejčastěji o emulze ve formě gel-krému či gelu a ve formě fluidu. Přípravky na opalování na bázi gelu se snadno roztírají a vstřebávají do pokožky a současně příjemně chladí. Pocit lepkavé kůže kvalitní přípravek nedoprovází a je proto vyhledáván mj. zákazníky, kteří mají smíšenou, mastnou, problematickou pleť a sportovci, kteří při pohybu nezabrání pocení. Gelové krémy, gely a opalovací fluidy jsou příjemné a snadné k aplikaci.

Opalovací máslo a opalovací stick

Setkat se můžete také s tělovým opalovacím máslem, které i velmi suchou pokožku dokáže vyživit a vyhladit.
Opalovací stick je tyčinka většího objemu, který vychází z balzámů na rty. Ošetření a ochrana rtů se rozšířila na další citlivá místa na tváři, především na nos, také na uši a na jakoukoliv část těla, která potřebuje před sluncem spolehlivě ochránit. Stick je dále vhodný na lokalizovaná mateřská znaménka, větší pihy a další pigmentové skvrny, které nemají být vystaveny UV záření bez ochrany. Stick se používá také u čerstvých jizev.

Opalovací mlhy a spreje na opalování

Opalovací přípravky ve spreji mají rádi také muži, pro které je rychlé a snadné použití spreje záchranou především v případě silnějšího ochlupení těla. Mlha na opalování opět vyniká svým snadným použitím bez pocitu namazání, na pleti je takřka neviditelná, pokožka po aplikaci zůstává na dotek suchá a nelepí. Podle citlivosti vaší pokožky především v oblasti očí lze některé opalovací mlhy stříkat také na obličej a uši a také přes make-up. Pokud by vám mlha na obličeji nevyhovovala, objevilo by se nežádoucí pálení. Mlhy jsou vhodné také při aktivním pobytu venku, protože současně příjemně osvěží. Můžete je také použít k ochraně vlasů, protože i na kvalitě vlasů se UV záření negativně podepisuje. Mlha je také ideální k rychlé reaplikaci a udržení ochrany před sluncem.

Jsou opalovací krémy voděodolné?

Kvalitní opalovací přípravek by měl být kromě UV ochrany (kombinace UVA a UVB filtrů) také voděodolný. Voděodolnost opalovacího krému je velmi důležitá. Voda je v letních měsících nejen všude kolem nás a pomáhá nám se ochlazovat, ale také se skrz pokožku dostává ven díky pocení. Tím je pochopitelně narušována vrstva aplikovaného přípravku a celková ochrana. Opakované použití opalovacího přípravku je mj. z těchto důvodů tak důležité. Opalovací krémy odolné vůči vodě obsahují navíc polymery nebo jiné pomocné látky, které snadněji vážou krém na kůži.

Míra voděodolnosti je u kvalitních přípravků vyznačena na obalu. Voděodolné opalovací krémy jsou velmi důležité u dětí a sportovců. Setkat se můžete s přípravky odolnými vůči vodě (water-resistant), na které může působit voda až 40 minut a stále vás dostatečně ochrání a pak s waterproof přípravky, které jsou vůči vodě ještě odolnější a koupat se můžete až 80 minut v kuse bez přemazání. Je dobré také vědět, že čerstvá a slaná voda snižuje SPF opalovacích krémů více než voda chlorovaná. U vody je také třeba myslet na to, že 95 % UV záření prochází vodní hladinou a 50 % ho proniká až do hloubky 3 metrů. Ponoření do rybníka či do moře tedy neznamená, že voda vás před spálením ochrání. Kvalitní přípravky můžete aplikovat i na mokrou pokožku.

Jaké jsou nejlepší značky opalovacích krémů?

Nejlepší značka opalovacího krému je ta, která vám nejvíce vyhovuje. Podle všech kritérií si teď už zbývá jen vybrat pro sebe ten nejvhodnější opalovací přípravek.
Opalovací péči nabízí značky jako Avene, Bioderma, Eucerin, Ladival, A-Derma, La Roche-Posay, Vichy nebo Daylong. Péči o pokožku během a po opalování nabízí také Exciderm, Linola, Weleda, Uriage a Vivaco.

Mezi opalovacími přípravky se najdou také zdravotnické prostředky chránící proti působení UV záření. Registrovaným zdravotnickým prostředkem je Eucerin Actinic Control SPF 100 emulze, který byl vyvinut speciálně pro prevenci aktinické keratózy a nemelanomových kožních nádorů a u k podpůrné přídatné léčbě aktinické keratózy (kožní onemocnění, které se vyskytuje zejména u starších lidí, a které zvyšuje riziko vzniku určité formy rakoviny kůže). Stejné zaměření má také zdravotnický prostředek Avene SunsiMed krém, který byl speciálně vyvinutý pro kůži přecitlivělou na sluneční záření, poskytuje prevenci rizika vzniku aktinické keratózy, nemelanomové rakoviny kůže a stárnutí kůže vyvolané UV zářením. Registrovaným zdravotnickým prostředkem je také Daylong Actinica Lotion mléko, které svou velmi vysokou UV ochranou doloženou klinickými studiemi slouží jako prevence různých forem rakoviny kůže u rizikových pacientů s potlačenou imunitou (imunosuprimovaných) a také jako prevence světelných dermatóz (mj. alergií na sluníčko, které se projevují kromě zčervenáním kůže také výsevem drobných pupínků a puchýřků za současného silného svědění).

Opalování není jen o značce krému – je také o správné aplikaci

opalovacím přípravkem nikdy nešetřete a roztírejte ho vždy v dostatečném množství. Podle evropské normy je potřeba aplikovat 2 mg opalovacího přípravku na cm2 naší pokožky. I když se to nezdá, spotřeba opalovacích prostředků, např. na pláži u moře, je proto značná, protože celý povrch lidského těla má kolem dvou metrů čtverečních. Tělo dospělého člověka odpovídá necelým 40 gramům opalovacího krému (přibližně tři polévkové lžíce). U sprejů se uvádí ideálně 6 střiků na každou hlavní část těla, tj. až 40 vstřiků celkem na jedno namazání. Deklarovaná účinnost se snižuje až na 1/3, pokud snížíte doporučenou dávku opalovacího přípravku na ½.

Líbí se Vám článek?

Chcete být informováni o dalších zajímavých tipech pro zdraví či souvisejících nabídkách?

Zadejte Váš e-mail a máte vystaráno

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.