Autor článku:
Hana Škopová

Zásady pobytu na slunci – jak ošetřit spálenou kůži?

Opalování nepřináší člověku jen přitažlivost v podobě bronzového osmahnutí pokožky, ale může způsobit i vážné zdravotní potíže. Proto je zapotřebí dbát při opalování jistých pravidel.

Máte strach ze slunce?

Většina z nás ví, že slunce je nezbytné k životu a ke tvorbě vitaminu D, ale škálu stinných stránek slunečních paprsků si stále připomínáme dost neochotně. Přitom škodlivé účinky slunečního záření na lidskou pokožku jsou všeobecně známy. Jedná se o zdravotní komplikace způsobené nadměrným sluněním od prostého spálení (zarudnutí pokožky), přes předčasné stárnutí pleti, tvorbu vrásek a změny pigmentace – pigmentové skvrny, lentigo apod. (tzv. aktinické stárnutí) až po výskyt alergií, solární kopřivky (solární dermatitida, polymorfní světelná erupce) a fototoxických reakcí. To vše uzavírá vznik kožních nádorů – např. nemelanomové (basaliom, spinaliom) a nejvážnější maligní melanom. Zdravotní komplikací ohrožující na životě je také přehřátí organismu.

Zásady bezpečného opalování – prevence je tu pro každého

Ochrana před slunečním zářením by se měla stát vaším každodenním návykem, zabráníte tak nejen spálení a předčasnému stárnutí kůže, ale i vzniku nebezpečných kožních onemocnění. Zdravé opalování dnes defacto neexistuje. Jak se k němu pokusit přiblížit svým zodpovědným přístupem? Jak se tedy chránit před negativními účinky ultrafialového záření? Na co všechno myslet?

  • Vždy berte ohled na svou kůži, na svůj fototyp a jak vaše kůže na slunce reaguje.
  • Chraňte se pobytem ve stínu a mějte na paměti, že ani mraky vás nechrání.
  • Zvolte si opalovací krém s dostatečně vysokým ochranným faktorem a během dne ho opakovaně používejte.
  • Opalovací přípravek používejte dle návodu – zpravidla ho nanášejte 20-30 minut ještě před začátkem opalování, resp. pobytu na slunci. Některé přípravky je nutné před upotřebením protřepat (např. spreje)
  • Opalovací krém, mléko nebo třeba sprej aplikujte opakovaně, ideálně po každém koupání, pocení nebo utírání do ručníku – jen tak zajistíte maximální ochranu. Obecně doporučený čas jsou 2 hodiny, u sportovců 1 hodina. Účinek sluneční ochrany se tím nenásobí, jen udržuje.
  • Opalovací přípravek aplikujte vždy v dostatečném množství. Tělo dospělého člověka odpovídá přibližně 36 gramům opalovacího přípravku, tj. tři polévkové lžíce, minimální spotřeba se pohybuje kolem 30 ml na jedno namazání. U sprejů se uvádí ideálně 6 střiků na každou hlavní část těla, tj. až 40 vstřiků celkem na jedno namazání. Snížíte-li doporučenou dávku krému na opalování na 1/2, sníží se deklarovaná účinnost až na 1/3.
  • Při kombinované péči o obličej aplikujte nejprve klasický krém (hydratační, proti vráskám, na mastnou pleť apod.) a až se plně vstřebá do pokožky, následně natřete opalovací krém s UV filtrem. Pokud používáte make-up, tak ten aplikujte jako poslední. Vždy si ohlídejte, aby nedocházelo k naředění opalovacího přípravku a tím ke snížení ochrany.
  • Mějte u sebe malé praktické balení opalovacího krému, abyste se mohli včas a kdykoliv přemazávat, mj. když na sobě ucítíte, že ochrana už přestává být dostatečná.
  • Pokud to není nutné, zbytečně nevystavujte opalovací krémy přímému slunci a nadměrnému teplu. Opalovací krémy podléhají zkáze na vyhřátých místech, proto je klidně noste na pláž v tašce společně s jídlem v chladících boxech.
  • Každý rok si pořiďte nový, čerstvý opalovací krém. Starý krém z loňska je pravděpodobně zkažený, nevábně voní, může z něj klidně vytékat tekutina, takže nejen že by vás neochránil, ale mohl by na pokožce vyvolat alergickou reakci.
  • Se sluněním začínejte postupně a pobyt na slunci postupně prodlužujte. Nejvhodnější pro počáteční opalování je ranní slunce. Minimálně na začátku volte přípravky s nejvyšší možnou ochranou SPF 50+.
  • Obličej nikdy nevystavujte prudkému slunci – slunce ho poškozuje nejvíce skrz oslabování pokožky a tvorbou předčasných vrásek.
  • Mimořádnou péči věnujte svým rtům – jsou obzvláště citlivé a bez ochrany se snadno vysuší, praskají a vznikají na nich opary.
  • Chraňte pečlivě i další místa na těle, která jsou zvlášť ohrožená spálením, např. nos, uši, čelo, ramena, zátylek, nárty a u mužů také holá hlava.
  • Ochranu potřebují i oční víčka – protože je pokožka v okolí očí hodně citlivá, ne každý snese aplikaci opalovacího krému kolem očí. V takovém případě je nezbytné použití slunečních brýlí. Kvalitní kosmetika je zpravidla snášena dobře, a proto se může na oční víčka šetrně aplikovat.
  • Při jakémkoliv podráždění kůže se už slunci dále nevystavujte a v případě spálení se vyhněte slunci i několik dalších dní.
  • Vyvarujte se jednorázovým a opakovaným prudkým opálením.
  • Nezůstávejte na slunci celý den, vyvarujte se zvláště účinku poledního slunce (mezi 11.-15. hodinou), kdy je UV záření nejsilnější a slunce pálí nejintenzivněji. V poledních hodinách se děti i dospělí rychleji spálí.
  • Na přímém slunci nepobývejte déle než 5 hodin. U dětí kratší dobu. Dítě nejvíce chrání pobyt venku během dopoledne (pouze do 10. hodiny) a pak až odpoledne (po 14. hodině) letního času.
  • Můžete se spálit i při mírně oblačných dnech, protože intenzita UV záření nesouvisí s teplotou – mraky totiž propustí na zemský povrch až 80 % UV paprsků.
  • Nezapomínejte, že sluneční paprsky se odráží i od vodní plochy a odražené paprsky ještě zvyšují intenzitu záření.
  • Při opalování se pohybujte, neležte moc dlouho, protože za pohybu může slunce působit rovnoměrně na celý povrch těla.
  • Nepodceňujte slunce, i když nejste zrovna u moře. Slunce působí intenzivněji ve vyšších nadmořských výškách, chraňte se i na horách. Sluneční paprsky se odráží také od sněhu a odražené paprsky ještě zvyšují intenzitu záření.
  • Novorozence, kojence a malé děti ideálně nevystavujte přímému slunci a pro děti používejte speciální opalovací přípravky s nejvyšším ochranným faktorem SPF 50+.
  • Kůži chraňte vhodným oděvem, pokud je to možné, tak s dlouhým rukávem a dlouhými nohavicemi, noste pokrývku hlavy, čepici s kšiltem nebo široký klobouk.
  • Chraňte si své oči a používejte sluneční brýle s UV ochranou.
  • Dodržujte zvýšený pitný režim a nepřehřívejte svůj organismus.
  • Pravidelně zvlhčujte svou kůži, protože hydratovaná pokožka je odolnější vůči slunci. Koupejte se, sprchujte se, používejte vody ve spreji.
  • Pomáhejte pleti doplňky stravy obsahující látky, které pokožku posilují a mají antioxidačními účinky , např. beta-karoten, kolagen, selen, zinek apod. Tabletová fotoprotekce nikdy nenahradí ostatní typy ochrany před sluncem.
  • Pečujte o pokožku i po opalování. Po osprchování na očištěnou pokožku nanášejte speciální přípravky po opalování s účinky hydratačními, zvláčňujícími a zklidňujícími (např. s panthenolem).
  • Obeznamte se s případnými nežádoucími účinky léků, které používáte s ohledem na sluneční expozici.
  • 1x ročně se nechte vyšetřit u kožního lékaře a co nejdříve, když budete na své kůži pozorovat podezřelé změny.

Spálenina od slunce – první pomoc a další postup

Jedním z nebezpečí, jímž se pobytem na slunci vystavujeme, je spálená kůže. Ta se projevuje pálivým až bolestivým zčervenáním, které může být v těžkých případech doprovázeno tvorbou puchýřků. Jakmile kůže začíná rudnout a pálit, jedná se o počínající příznaky spálení kůže. Už v těchto situacích kůže potřebuje ošetřit prostředky proti spáleninám.

Jak závažné mohou být popáleniny?

Podle míry a závažnosti příznaků spálené kůže od slunce se rozlišují tři stupně poškození:

  • Mírná spálenina od slunce – kůže je na pohled začervenalá, na dotyk horká a citlivá, až bolestivá, může svědit.
  • Středně těžká spálenina od slunce – kůže je znatelně rudá s výskytem drobných puchýřů – u takto zasažené pokožky malé drobné puchýřky poté praskají a kůže se často sloupává.
  • Těžká spálenina od slunce – kůže je viditelně tmavě červená s puchýři i bez nich, kůže plošně odumírá (nekrotizuje), přidává se bolest hlavy, nevolnost, závratě, zimnice a horečka, po hojení mohou zůstávat jizvy.

Krok číslo 1 u popálenin – kůži je potřeba chladit

Podle toho, jak moc se spálíte, bude následně trvat léčba zasažené kůže. Kůže po neúměrném opalování vždy potřebuje chladit. Chlazení kůže snižuje bolest a zánět v kůži, který již probíhá. Studené obklady jsou možné jakékoliv, a to podle rozsahu a části těla. Chlazení je možné také sprchováním či koupelí ve vlažné vodě. Postižená kůže se dále ošetřuje speciálními přípravky po opalování, nejčastěji ve formě bezkontaktního spreje s panthenolem či jemně roztíratelné pěny nebo gelu. Pokožka se aplikací těchto přípravků dále chladí. Chladící spreje s panthenolem zklidňují nejen chladem, ale také díky účinku obsahových látek. Panthenol regeneruje, zklidňuje a hydratuje podrážděnou pokožku. Přípravky vhodné po opalování mohou obsahovat další regenerující látky, jako je např. aloe vera, alantoin, měsíček lékařský, vitamin A, vitamin E.

Popálenina s puchýřem – svědí a bolí

Nikdy nepropichujte vzniklé puchýře, kůže se jimi chrání před infekcí a dopřává si potřebný čas k zahojení, tekutina v puchýři je tělu vlastní, a proto do tohoto hojícího procesu nikterak nezasahujte. K puchýři se chovejte jako k jakémukoliv jinému („otevřenému“) poranění kůže, v případě potřeby můžete použít účinnější hojící mast, ošetření proti infekci apod. Než dojde k úplnému zahojení, kůži chraňte před sluncem. Při vážnějších stavech kontaktujte neprodleně lékaře.

V případě nepolevující bolesti si můžete nasadit volně prodejný lék proti bolesti, které se polykají, nikoliv však lokální přípravky na bolest v podobě gelu či krému. Stav by se vám ještě zhoršil. Z lokálních přípravků můžete kůži postiženou popáleninou léčit gely s obsahem antihistaminik – antialergické a zklidňující účinky mají Beldimet gel, Fenistil gel nebo Psilo-balsam gel. Antialergické léky se nasazují také vnitřně, stačí jedna tableta denně, dobře zabírají při svědění kůže. Z dalších přípravků na regeneraci a zklidnění kůže se nabízí např. Uriage Pruriced gel, Bioderma Cicabio krém SPF 50+, Calmigel HA+ hojivý gel, Hemagel, Bepangel apod. Pro efektivnější zhojení kůže se doporučuje zvýšený příjem tekutin, užívání antioxidantů a kolagenu.


Loupání kůže – jak dohojit spálenou pokožku?

V další fázi, po odeznění akutního zarudnutí pokožky, dochází ke sloupávání sluncem poškozené nejsvrchnější vrstvy kůže. Mrtvé buňky přenechávají místo těm zdravým. Kůže pod olupující se vrstvou je vždy světlejší než ta původní. Jedná se o další přirozenou fázi hojení pokožky, při které se pokračuje především ve zvláčňující péči tak, aby pokožka nebyla suchá a dokázala se tím pádem co nejlépe a rychleji zregenerovat. V tomto procesu velmi pomáhají speciální tělová mléka a krémy po opalování a také přírodní oleje. Zvláčňující hojivou péči po opalování vám poskytne také pupalkový olej (s betakarotenem), rakytníkový olej, arganový olej, kokosový olej, také bambucké máslo, dračí krev apod.

Spáleniny od slunce – můžete vyzkoušet „babské rady“ a „lidovou moudrost“

Jak si s poškozenou kůží od sluníčka počínaly naše babičky?

  • obklad namočený ve vychlazeném odvaru z černého, zeleného, mátového či heřmánkového čaje
  • obklad z tvarohu, jogurtu nebo zakysané smetany
  • na čtvrt hodinu potřít zasažená místa vychlazeným syrovým vaječným bílkem, poté omýt vlažnou vodou
  • ovesná nebo syrovátková koupel

Přípravky po opalování – ošetření pokožky po opalování

Součástí péče o zdravou pokožku by mělo být i její pečlivé ošetření po opalování, a to speciálními přípravky. I když pokožka nejeví přímé známky spálení a necítíte nic neobvyklého, kůže je po vystavení se slunci citlivější, lehce se podráždí a je silně dehydratovaná. V kožních buňkách během opalování dochází ke vzniku volných radikálů, které zasažené buňky poškozují. Speciální přípravky po opalování právě proto obsahují látky s antioxidačním působením, které posilují přirozenou obranyschopnost a obnovu kůže. Přípravky po opalování dále podrážděnou pokožku chladí, zklidňují a svými regeneračními účinky obnovují vlhkost, pružnost a jemnost pokožky. Součástí těchto přípravků bývá nejčastěji D-panthenol (kyselina panthotenová = vitamin B5) pro svůj výrazný zklidňující účinek na sluníčkem podrážděnou pokožku. K regeneraci se používá také alantoin, vitamin E, vitamin A, extrakty z měsíčku, rakytníku, aloe a další rostlinné výtažky, také rostlinné oleje (pupalkový, arganový, kokosový olej), bambucké máslo apod. Regeneračně působí i ovesné koupele.

Přípravky po opalování se aplikují na dobře omytou pokožku ihned po opalování a jsou k dispozici nejčastěji ve formě mléka, krému, gelu, spreje nebo pěny. Aplikace speciální péče po opalování také významně napomáhá prodloužit žádané opálení.
Hydratační, regenerační a osvěžující účinek má také dermální nebo termální voda ve spreji. Pokud budete mít možnost uchovávat ji v lednici, chladivý efekt ještě zesílíte.

Líbí se Vám článek?

Chcete být informováni o dalších zajímavých tipech pro zdraví či souvisejících nabídkách?

Zadejte Váš e-mail a máte vystaráno

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.