Autor článku:
Hana Škopová

Opalování – jak a čím si chránit kůži a podpořit zlatavé opálení?

Jak se chrání naše kůže, když se opalujeme? Co je pravdy na tom, že antioxidanty a kolagen chrání kůži před poškozením UV paprsky? Jaké účinky má betakaroten? Na opalování bychom se měli připravit předem. Zdravá pleť víc vydrží. Dávky UV záření, které pronikají také do spodních vrstev kůže, blokuje kvalitní přípravek na opalování s vysokým UV filtrem, ale ani kvalitní fotoprotekce nemusí stačit…


Jedna kůže na celý život – ozonová vrstva nás už neochrání

Opálená kůže je stále pro mnoho lidí atributem zdraví, úspěchu a správného životního stylu. Milióny lidí hlavně v Evropě a v USA rok co rok cestují v letních měsících za jižním sluncem a vystavují tak svou nepřipravenou pokožku nárazové vysoké dávce slunečního záření, mnohdy až do známek popálení.

Silné letní sluníčko dokáže na nepřipravené a nechráněné kůži napáchat více škody než užitku. Kdybychom měli s hady společnou vlastnost – a to svlékání kůže i její výměnu za novou, možná by naše lehkovážné nakládání s vlastní pokožkou bylo celkem pochopitelné. To ale nemáme, jedna kůže je nám dána na celý život, a proto bychom ji měli svědomitě chránit a pečovat o ni. Kůže právě během opalování naši péči moc potřebuje.

Kůže je jeden z největších a nejsložitějších orgánů lidského těla, který nás chrání celých 24 hodin denně před vlivy okolního prostředí a ve kterém se odehrává řada jedinečných a pro život zcela nezbytných biologických pochodů. O kůži bohužel nepřemýšlíme jako o jakémkoliv jiném důležitém tělesném orgánu, nepohlížíme na ni jako na srdce, mozek, játra či ledviny. 

Pro většinu lidí je kůže jen obálkou těla, se kterou je možné nešetrně a zcela beztrestně zacházet. Jak jinak vysvětlit skutečnost, že ji vědomě i podvědomě třeme, drhneme, stlačujeme, napínáme, hněteme, kroutíme, pícháme, škrábeme i řežeme. Pro kůži jsou už dostatečně zatěžující samotné povětrnostní vlivy. A pak vyjdeme bez ochrany na slunce a klidně se spálíme…

Ozónová vrstva, součást atmosféry, je nezbytná pro život na zemi. Její ochranná funkce před nebezpečným UV zářením však byla působením civilizace již značně poškozena. Nepřiměřené a nadměrné dávky UV záření poškozují často nevratně lidskou kůži a podílejí se na nárůstu kožních nádorů. Ochrana v podobě opalovacích přípravků s vysokým UV filtrem je proto pro udržení zdraví vaší kůže nesmírně důležitá. Má-li být ochrana před nepříznivými vlivy UV záření účinná, musí být komplexní.

Věděli jste, že...

I přes všechna opatření není ochrana nikdy dokonalá a vždy se naše kůže může spálit.

Jak se kůže chrání proti účinkům UV záření?

Počasí sice lidé ovlivnit nemohou, ale do velké míry se dokáží chránit před jeho působením. To platí o větru, dešti, stejně jako o slunci. Na to, že v teplých měsících roku budou na naši pokožku dopadat vyšší dávky intenzivnějšího slunečního záření, je dobré kůži už dopředu připravit. Kůže se proti UV záření, které na ni dopadá jako součást slunečních paprsků, sama brání několika způsoby:

  • pigmentací (zvýšenou tvorbou vlastního melaninu)
  • mechanickou ochranou v podobě zesílení nejsvrchnější rohové vrstvy pokožky
  • svými antioxidačními systémy (vitamin C, vitamin E, kataláza, skvalen)
  • DNA reparačními mechanismy
  • eliminací podezřelých (potenciálně rakovinotvorných) buněk (apoptóza, Langerhansovy buňky, T-lymfocyty)

Ochrannou rohovou vrstvu pokožky vytvářejí základní buňky, nazývané keratinocyty. Kožní pigment melanin je tvořen jednotlivými, mezi keratinocyty roztroušenými buňkami, melanocyty. Melanin působí jako filtr UV záření. Lidé si však nejsou schopni vytvořit v kůži tolik melaninu, aby barvivo mohlo zabránit poškození kůže prudkým slunečním zářením.

Firma Bioderma např. používá ve svých přípravcích na opalovaní sluneční ochranu, která synergickým působením posiluje vlastní obranyschopnost kůže proti působení UVA a UVB záření – kombinací fyzikálně chemických filtrů a patentované biologické ochrany složené z ectoinu a mannitolu, která udržuje antioxidační ochranu kůže, integritu DNA a ostražitost imunitních buněk.

Věděli jste, že...

Lidé se světlejší pletí jsou spálením více ohroženi, protože mají méně melaninu než lidé s tmavší pletí.

Lze se na opalování předem připravit? Solárium ano nebo ne?

Příprava kůže je důležitá a pomáhá, přesto zázraky v podobě dokonalé bariéry očekávat nelze. Zesílení povrchové vrstvy pokožky je pomalé, vzniká postupně při dlouhodobé expozici slunečnímu záření, tedy ne během několika dnů. V tomto směru tedy kůži na opalování dopředu nijak připravit nemůžeme. Na účinek slunečního světla si kůže musí postupně přivyknout. Na intenzivní sluneční záření nejsou dostatečně připraveni především lidé žijící trvale ve městě. U nich již půlhodinové opalování může vyvolat dost silný zánět kůže, doprovázený často zimnicí a horečkami. Proto by první pobyt na přímém slunci neměl přesáhnout 30 minut. Ať už jsou to venkované nebo obyvatelé měst, jejich kůže neměla v chladném, zamračeném počasí šanci se postupně na slunění připravit. V takovém případě by se mohlo nabízet předem iniciovat vlastní pigmentaci pokožky opakovanou návštěvou solárií. Působení umělými zdroji UV záření na vaši pokožku vám ale doporučovat nebudeme. UVA záření nemá na pleť pozitivní účinky, navíc většinu obranných mechanismů má na svědomí UVB záření, které solária generují naprosto minimálně, proto pobyt v soláriu není nejvhodnější přípravou na pobyt na slunci.

Solária mají ale tu výhodu, že přesně známe jejich intenzitu a současně je nastavitelná doporučená (do jisté míry bezpečná) dávka UV záření a příslušný čas. V soláriu je kůže vždy vystavena nízké dávce UV záření a tato dávka je postupně pomalu zvyšována tak, aby nedošlo ke spálení kůže. Každá kůže si žádá individuální přístup, začíná se počáteční kúrou (zpravidla 10 kratičkých návštěv během 3 týdnů). Nejvhodnější jsou pravidelné mírné návštěvy tak, aby byla kůže na UV záření přivyklá. Solária nejsou určena mladistvým do 25 let, lidem s velkým množstvím pigmentových znamének, lidem se světlou kůží (s nízkými fototypy I. a II.), těhotným ženám a lidem, kteří užívají léky, které zcitlivují kůži proti slunečnímu záření. Také nejsou bezpečná pro jakkoliv poškozenou kůži, ke které se řadí kromě jizev a třeba bradavic, tetování, strií také klasické popáleniny včetně popálenin od slunce a také obecně jiné kožní problémy, u kterých by se stav kůže mohl zhoršit.

Je dobré vědět, že je zakázáno opalovat se ve stejný den v soláriu a poté ještě na slunci (dávky UV záření se sčítají). Uvádí se, že 20 minut v soláriu odpovídá přibližně celému dni slunění na pláži.
Je dobré také vědět, že vitamin D aktivuje v kůži záření UVB, proto solárium nenavštěvujte z důvodu přirozené tvorby vitaminu D kůží.

Věděli jste, že...

Do solária se nepoužívají žádné opalovací krémy s ochranným faktorem. Kosmetika pro opalování na slunci není určena k opalování v soláriu (a opačně).

 

Zhnědnutí a keratinizace – oba přirozené obranné mechanismy – se plně rozvinou až během 3

týdnů přiměřené dávky slunění (dávka, která nezpůsobí zčervenání kůže).

 

Získání vlastní ochrany neznamená, že kůže nemusí být poté chráněna opalovacími krémy s UV filtry.

 

Opálená kůže bez slunce – vyzkoušeli jste samoopalovací krém?

Bez pobytu na slunci a s tím spojenými riziky dokáží opálený vzhled pokožce dodat samoopalovacími krémy. Tyto přípravky můžeme s čistým svědomím doporučit. Přípravky je třeba nanášet rovnoměrně, aby zbarvení kůže bylo všude stejné, lze je použít na tělo i obličej. Pro stejnoměrný odstín se doporučuje kůži před aplikací samoopalovacího přípravku ošetřit šetrným peelingem, který odstraní staré olupující se buňky. S důkladnějším odstraněním nečistot vám stejně tak pomohou peelingové rukavice. Samoopalovací krémy na rozdíl od opalování neohrožují lidské zdraví, ale současně nikterak nechrání před UV zářením. V případě pobytu na slunci je nutné rovněž použít přípravky s UV filtry. S ohledem na provedený peeling se doporučuje zvolit ty s vysokým ochranným faktorem.

Samoopalovací péče kromě přirozeně opáleného vzhledu hydratuje a zvláčňuje pokožku, obsahuje látky s antioxidačním působením. Správný samoopalovací přípravek se snadno roztírá, rychle a plně vstřebává, nezanechává šmouhy, také je vhodný pro všechny typy pleti. Dokáže maskovat nežádoucí hyperpigmentaci, kterou mohou být např. flíčky po akné. Důležité upozornění, opálený vzhled pokožky se neprojevuje okamžitě a pro dosažení požadovaného efektu se přípravek nanáší opakovaně. Frekvencí aplikace a množstvím přípravku si sami kontrolujete odstín opálení, ten se poté nesmývá, ale postupně vybledne s odlupujícími se buňkami rohové vrstvy. Po aplikaci je nutné si důkladně umýt ruce (lze používat i jednorázové rukavice) a s oblékáním počkat až do úplného vstřebání krému, gelu nebo tělového mléka. Bezpečnou přírodní látkou, která se postará o tónování vaší pokožky, je např. dihydroxyaceton (DHA).

Nenechte se zmást, i když je kůže hnědší, neposkytuje významnou ochranu proti slunečnému záření. Chránit se přípravkem s UV filtry je samozřejmostí.

 

Jak podpořit opalování a zachovat opálenou pokožku?

Určitě je důležité chovat se odpovědně, na opalování nespěchat, o pokožku se dobře starat a udržovat ji zdravou.

  • pokožka musí být dostatečně hydratovaná, zvenku, tj. kvalitní hydratační péčí po opalování a také zevnitř, tj. dostatečným pitným režimem
  • před cíleným opalováním ošetřete pokožku peelingem, kterým odstraníte odumřelé buňky
  • tmavé zabarvení pokožky můžete podpořit speciálními opalovacími přípravky, které stimulují, zintenzivňují a prodlužují přirozené opálení (např. BRONZ komplex u kosmetiky Bioderma), a také přípravky, které obsahují výtažek z mrkve nebo betakaroten (Vivaco). Takové přípravky jsou prezentovány jako urychlovače opálení (tan booster) a jejich obsahové látky (např. L-tyrosin) podporují během opalování produkci kožního barviva melaninu v pokožce.
  • užívejte dlouhodobě, už od jara a poté celé léto a podzim doplňky stravy s obsahem antioxidantů, především betakarotenu, aby pleť opět rychle nebledla
  • doplňujte své pleti kolagen

Základem bezpečného opalování je zdravá kůže – víte o kolagenu?

Tak jako otužilci lépe vzdorují nachlazení, lidé se zdravou kůží mají větší šanci, že ji sluneční záření tolik nepoškodí. Zdravá, hydratovaná a dobře vyživená pleť bude na sluneční paprsky reagovat mnohem lépe. Před létem a v jeho průběhu se proto určitě vyplatí podpořit kvalitu kůže. Základním pravidlem je hydratace, tedy hodně pít a svědomitě používat kvalitní přípravky na ošetření pokožky a také přípravky po opalování. Vysušená kůže je méně kvalitní, a sluncem tedy snadněji zranitelná. Pokožce prospěje také dostatečný přísun vitamínů v pestré stravě a také užívání antioxidantů (látek chránících buňky před působením volných radikálů). Sluneční záření v pokožce ničí kožní buňky, fibroblasty, které produkující kolagen. Proto je během léta také velmi důležité pleti kolagen dodávat. Kolagen, který postupem času tvoří naše tělo stále méně, vyživuje pleť zevnitř.  Kolagen díky svým regeneračním účinkům podporuje hydrataci a pružnost pleti, díky čemuž vydrží opálení delší dobu, současně je mj. prevencí stárnutí pleti, vyhlazuje jemné vrásky a zamezuje tvorbě nových (z přípravků doporučujeme Collabelle sáčky, které obsahují bioaktivní mořský kolagen, kyselinu hyaluronovou a komplex vitamínů na pleť).

Věděli jste, že...

Kolagen zrychluje regeneraci pokožky po slunění, pomáhá udržet pleť pružnou a hydratovanou.

Jak pomáhají pokožce antioxidanty – co je oxidační stres?

Během letní sezóny se o to více doporučuje užívání látek s antioxidačními účinky, různé vitaminy, karotenoidy, flavonoidy a další rostlinné fenoly. Jedná se zejména o betakaroten (provitamin A), vitamin A (retinol), vitamin C (kyselina askorbová), vitaminu E (tokoferol), vitamin B2 (riboflavin), selen, zinek, měď, biotin, lutein, zeaxanthin, krocin, rosveratrol, ashwagandha, také rakytník, ostropestřec, hlíva ústřičná, měsíček, šafrán, aloe vera, různé řasy (mannitol) a řada dalších. Antioxidanty pomáhají s obranou kůže proti jejímu poškozování během opalování a do jisté míry dokáží reparovat škody způsobené UV zářením. Antioxidační účinky spočívají ve snižování aktivity kyslíkových radikálů, které dokáží poškozovat naše buňky. Při oxidačním stresu buňky nejsou schopny bránit se oxidačnímu poškození, jsou poškozeny a nejsou schopny obnovy. Tělo si hladinu kyslíku v tkáních reguluje samo a také je dobře vybaveno vypořádat se s různými formami reaktivních molekul, ale nikoliv donekonečna. Je-li tu možnost omezit následky působení toxických volných radikálů, které se podílejí na vzniku a rozvoji různých chorob a také našeho fyziologického stárnutí, přímo se nabízí přistupovat vědomě ke svému jídelníčku a užívat antioxidanty v doplňcích stravy.

Když opalování, tak Betakaroten – proč je důležitý?

Betakaroten – jeden z karotenoidů, bývá před létem velice populární. Známá je letitá zkušenost, že některé druhy zeleniny a ovoce, zejména ty, které mají dužinu červenou, žlutou nebo oranžovou, vyvolávají po déletrvajícím příjmu stravou bronzově nahnědlé zbarvení kůže. Jedná se hlavně o mrkev, pomeranče, rajská jablíčka, sladké červené papriky, dýně, šípky, melouny, papáju, mango, avokádo, meruňky, nektarinky, broskve, kukuřici, špenát a také vaječný žloutek nebo losos. Doplňky stravy s betakarotenem proto právem propagují možnost získat vytoužený odstín opálené pokožky. Pro člověka je betakaroten důležitý tím, že jde o tzv. prekurzor, tedy předchůdce vitaminu A. Ten je po požití betakarotenu vytvářen v zažívacím traktu a je důležitý pro správnou funkci kůže, sliznic a oční sítnice. Je-li betakarotenu nadbytek, ukládá se do kožní tkáně, kde způsobuje zmíněné nahnědlé zbarvení, které podobně jako kožní pigment melanin, pomáhá odrážet UV paprsky.

Nejdůležitější je ale to, že působí jako antioxidant, tedy látka zabraňující škodlivému účinku tzv. volných radikálů vznikajících v kůži při zánětech a způsobující předčasné stárnutí. Volné radikály vznikají i kvůli působení UV záření. Betakaroten pomáhá napravovat škody, které již slunce buňkám způsobilo. Nicméně míra ochrany kůže pomocí betakarotenu před slunečním zářením je s ohledem na sílu UV paprsků slabá. Lidská kůže díky betakarotenu skutečně mění odstín do oranžova, ale nejedná se o zabarvení pokožky, které vzniká po opalování tvorbou kožního pigmentu. Oranžová barva pokožky je způsobena ukládáním nadbytku betakarotenu v těle, nikoli kožním barvivem melaninem. Betakarotenová ochrana je silná jen jako SPF 5 a to je hodně málo. Pokožku je stále nutné před sluncem chránit opalovacími přípravky a přizpůsobit délku pobytu na slunci typu pleti.

Doplňky stravy s Betakarotenem jsou určeny pro přípravu kůže před letní sezónou a následně také pro udržení žádoucího zbarvení až do zimy.

Jak užívat Betakaroten?

Denní dávka betakarotenu se u dospělých pohybuje mezi 6-15 mg a u dětí mezi 3-6 mg. Betakaroten u zdravých lidí nemá vedlejší účinky a jeho přebytek se postupně z těla vyloučí (tělo zpracovává jen takové množství betakarotenu, které potřebuje, proto při užívání betakarotenu nemůže vzniknout riziko předávkování, na rozdíl od vitaminu A, u kterého riziko předávkování existuje). Když to s betakarotenem přeženete, poznáte to velmi snadno podle nepřirozeně žloutnoucích dlaní a chodidel. Doplněk stravy pak stačí jednoduše vysadit. Nejvhodnější doba pro užívání betakarotenu je už od jara, celé léto a klidně během podzimu. Při nadměrné sluneční zátěži během léta se užívají vyšší dávky betakarotenu (dvojnásobné). Obvykle se užívá tedy 1 tobolka denně, případně 1 tobolka obden. V podzimních měsících pak doplňování betakarotenu pomáhá udržet zbarvení kůže vzniklé opálením. Jako antioxidační ochrana slouží také kůži, která je vystavována UV záření během návštěv solárií v průběhu zimních měsíců. Betakaroten je rozpustný v tucích, proto se doporučuje užívat doplňky stravy ne nalačno, ale s jídlem, které nějaké ty tuky obsahuje.

Věděli jste, že...

Mezi vzácná onemocnění patří Tanorexie, při které je pacient závislý na opalování nebo na použití solária, snaží se dosáhnout tmavší pleti, protože se vnímá jako nepřijatelně bledý.

Líbí se Vám článek?

Chcete být informováni o dalších zajímavých tipech pro zdraví či souvisejících nabídkách?

Zadejte Váš e-mail a máte vystaráno

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.