Autor článku:
PharmDr. Eliška Vencovská

Akné a problematická pleť – víte, co dělat a nedělat?

Máte pocit mastné pleti? Navíc opět vidíte v zrcadle, že se vám vytvořil protivný pupínek? Že by se vám vracelo akné? Nebojte, nejste v tom sami. S projevy akné se během života setká více než 90% lidí, typické je pro období dospívání, ale řada z nás se s problematickou pletí potýká celý život.

Co je akné – projevy problematické pleti

Akné (česky také trudkovitost) patří k nejčastějším zánětlivým chronických onemocněním kůže. Často bývá spojováno s obdobím puberty, ale někdy se nevyhýbá ani dospělým. Zpravidla postihuje obličej, ramena, hrudník a záda. Závažnost a rozsah projevů bývá různý. Může jít o mírnou formu, tedy o ucpané mazové žlázky až po vznikající zánět. Někteří lidé však mohou trpět na hluboké a rozsáhlé zánětlivé léze, které vedou až ke vzniku skvrn a jizev. V souvislosti se zasažením kůže na viditelných místech tak může akné velmi negativně působit na psychiku člověka a ovlivňovat mu tak jeho život.

Jak akné vzniká – kde je příčina?

Příčina akné a problematické pleti - v první fázi dochází k ucpání vývodů mazových žlázek, k tvorbě tzv. komedonů, což bývá spojeno nejdříve s nezánětlivými a posléze zánětlivými ložisky, které dále mohou vyústit v tvorbu skvrn a jizev. Příčina vzniku akné je dána kombinací více faktorů. Kromě genetické predispozice a psychického rozpoložení člověka se na vzniku akné podílí hormonální vlivy, a to zejména zvýšená hladina mužských pohlavních hormonů označovaných jako androgeny (především testosteronu). Při této zvýšené hormonální produkci či naopak jejich nedostatečným zpracováním a eliminací v těle dochází k podpoře růstu mazových žlázek a tím také navýšení uvolňování mazu. Ten je živnou půdou pro některé bakterie (Cutibacterium), které podporují vznik na tuky bohatého prostředí a právě jejich působením dochází k postupu onemocnění až k tvorbě zánětlivých ložisek.

S ohledem na zásadní vliv hormonů na akné není tedy překvapením, že rovněž některá metabolická onemocnění související se zvýšenou produkcí hormonálních látek v těle, se projevují právě i vyšším výskytem akné (např. hyperandrogenní syndrom, dříve známý jako syndrom polycystických ovárií, což je stav, při kterém vaječníky produkují nadbytečné množství androgenních hormonů). K dalším faktorům zvyšujícím riziko rozvoje akné jsou také některá užívaná léčiva (kortikosteroidy, hormonální antikoncepce, sloučeniny lithia). Velký vliv na vznik akné a stav naší pokožky má nesporně zevní prostředí, ve kterém žijeme.

Jak pozitivně ovlivnit rozvoj akné?

Jak si pleť zlepšit, co můžeme ovlivňovat každý den? Jaký význam má naše stravování a jak si může svůj jídelníček hlídat teenager? Jaký vliv na akné má náš stres? Prospívá aknózní pleti make-up nebo právě naopak? Jak se zbavit pupínků na čele a bradě? A co sluníčko a opalování?

Kůže je největším orgánem našeho těla, tak bychom se na prvním místě měli starat o správnou výživu kůže a dostatečnou hydrataci.

To souvisí s pravidelnými vhodnými stravovacími návyky. Dbejte proto na pestrou stravu, bohatou na vitaminy, minerály, omega-3-nenasycené mastné kyseliny a na další nezastupitelné složky stravy. Podstatná je soustavná hydratace organismu, tím pádem i hydratace kůže našeho těla – tím je myšlen dostatečný pitný režim nejlépe s čistou vodou případně jinými neslazenými a nesycenými nápoji. 

Není prokázáno, že by čokoláda či tučné potraviny projevy akné podporovaly či zhoršovaly.

Co ovšem některé studie naznačují, je nežádoucí vliv potravin s vysokým glykemickým indexem či mléčných výrobků (zejména odtučněného mléka) na rozvoj akné. Nežádoucí je také nevyvážený a nadměrný příjem omega-6-nenasycených mastných kyselin, které poté působí prozánětlivě. Určitě se vyhýbejte nezdravým tukům obecně.

Psychická odolnost a vyrovnanost se odráží i v našem fyzickém vzhledu.

Mějte proto na paměti, že je potřeba pečovat o své „vnitřní tělo a ducha“, což může představovat odreagování se pohybem, hudbou či posezením s dobrou knihou. To vše podtrhuje pravidelný ničím nerušený kvalitní spánek. Předcházejte stresu.

I malá změna se počítá! Nadváha či obezita mohou vést k většímu přehřívání těla a pocení.

To může být dalším rizikovým faktorem pro větší tvorbu mazu a podporu tvorby zánětlivých míst na kůži. Trápí-li vás sklony k akné, zkuste nejdříve upravit váš životní styl. Někdy stačí i jen přidat trochu oblíbené zeleniny na talíř a zařadit o něco více pohybu v průběhu dne.

Trápí-li vás akné, volte oděvy spíše z lehkých, prodyšných či přirozeně antibakteriálních materiálů

– např. bavlna, len, vlna, bambus apod. Oblečení měňte denně, abyste zabránili případnému dalšímu zhoršení infikovaných míst. Pravidelně si převlékejte také povlečení, povlak na polštář se znečišťuje výrazně rychleji.

Dbejte o vhodnou hygienu svého těla 

- myjte se pravidelně, pokožku obličeje a riziková místa pravidelně čistěte a hydratujte vhodnou dermokosmetikou.

Vidíte pupínek a láká vás ho „vymáčknout“?

Radíme vám to nedělat. Zánět můžete tímto způsobem ještě zhoršit a infikovat okolní tkáň.

Vyhýbejte se častému dotýkání obličeje

Přes prsty může velmi snadno docházet k rozšíření infekce.

Nepoužívejte nevhodný make-up

a také nadměrné množství krycích vrstev, které snadno kožní póry ucpávají

Chraňte svou pokožku před slunečním zářením

– používejte ochranné přípravky na opalování určené pro aknózní pokožku, ideálně s maximálním ochranným faktorem SPF 50+, které neucpávají póry, nejsou mastné, nedráždí pokožku, hydratují ji, navíc ještě zmírňují projevy akné a současně pleť chrání před škodlivými účinky UV záření. Můžete zvolit tzv. hybridní krémy. Máte-li mastnou, problematickou pokožku a akné, nenavštěvujte solária. 

Nečistíte si pravidelně svůj telefon? Znečištěný mobil spolu s častým dotýkáním se obličeje vám může akné zhoršovat.

Jak se akné léčí?

těžších případech akné se pacienti svěřují do péče lékařů. Součástí léčby je tzv. indukční - zahajovací fáze a poté fáze udržovací. O volbě vhodné léčby rozhoduje dermatolog či v případě hormonální antikoncepce gynekolog. Léčí se prostřednictvím lokálních přípravku, kdy se často lečí tzv. lokálními retinoidy či benzoylperoxidem a také pomocí celkových přípravků, tedy skrz hormonální antikoncepci a izotretinoin. Používají se také fyzikální metody. U lehčích forem jsou základem právě lokální přípravky v kombinaci vhodnou denní dermokosmetickou péčí. Dermokosmetiku z lékárny si nakombinujete podle vašich potřeb a podle zkušeností. Přípravky, které vám vyhovují a zlepšují stav vaší pleti, zpravidla neměníte. Některé přípravky však nezabírají s první aplikací a ke stabilizaci pleti je nutný delší čas, v řádu týdnů. U těžších forem akné jsou pak nasazována celková léčiva a ostatní zmíněné metody jsou součástí komplexní léčby, která v některých případech zahrnuje také psychoterapii.

Některé z uvedených léčiv vázaných na lékařský předpis mohou při dlouhodobém užívání vést k nežádoucím účinkům jako je vysušování kůže, snižování její bariérové funkce a zvyšování náchylnosti k poranění, citlivosti ke slunečnímu záření a taktéž suchosti sliznic, které jsou patrné zejména v oblasti oka a nosu. Nežádoucí účinky lze obvykle snadno řešit, nicméně je vhodnější s těmito nežádoucími účinky počítat a na dostatečnou hydrataci rizikových míst myslet raději předem – zejména pokud jde o suchost očí a vysychání nosní sliznice. V těchto případech mohou pomoci zvlhčující oční kapky a zvlhčující nosní spreje. Dlouhodobě je možné aplikovat do nosu izotonickou mořskou vodou nebo nosní spreje s extrakty z rostlin, z nichž jsou některé určeny k ochraně nosní sliznice v řádu týdnů.

Volně prodejná léčiva na aknózní pleť

Minimálně jedna konzultace s dermatologem nikdy není od věci. Pokud postačí domácí léčba bez receptu, pravidelná a správná péče o pleť se může obejít i bez čekání v čekárně. Kožní lékař a také během odborného poradenství přímo v lékárně vám může být doporučeno nasazení registrovaných lokálních přípravků na kůži.
Skinoren – léčivý přípravek ve formě krému s obsahem kyseliny azelaové; původně s výdejem jen přes recept, od roku 2015 uvolněn do volného prodeje; působí proti bakterii Propionibacterium acnes, která je hlavním činitelem při vzniku akné; kyselina azelaová zároveň potlačuje proces rohovatění buněk pokožky, které póry ucpávají a způsobují tak vznik černých i bílých komedonů.
Akneroxid – léčivý přípravek ve formě gelu s obsahem benzoyl peroxidu;  odstraňuje zrohovatěné kožní buňky, čímž zajišťuje odtok kožního mazu z mazových žláz; omezuje růst bakterií Propionibacterium acnes, které jsou spoluzodpovědné za častý vznik akné a za rozvoj místních zánětů; odstraňuje z kůže uvolněný maz, kterého je problematické pleti vždy nadbytek; často se používá na větší zasažené plochy, např. záda.

Dermokosmetika pro aknózní pokožku

Volba vhodné dermokosmetiky se řídí i tím, jak rozsáhlé potíže člověk řeší. Cílem dermokosmetiky zaměřené na pleť se sklony k akné je nejen výživa a podpora přirozených funkcí kůže, ale také její ochrana před některými nežádoucími účinky léčby např. suchost, citlivost kůže, pálení, svědění, začervenání či zvýšená citlivost ke slunečnímu záření.

Poslední studie ukazují, že vhodně zvolená kombinace léčivých přípravků a dermokosmetiky vede k zvýšení efektu léčby. Jak na akné působí látky, které jsou ve složení dermokosmetiky?

  • potlačují tvorbu kožního mazu
  • brání oxidaci kožního mazu
  • podporují rozptýlení melaninu a podporují tvorbu kolagenu, čímž brání vzniku skvrn
  • rozpouštějí komedony
  • tlumí zánět a brání bakteriálními růstu
 

Jde o různé antioxidanty, benzoylperoxid, kyselinu salicylovou, ovocné kyseliny zejména kyselinu glykolovou, ale také rostlinné extrakty, např. olej z australského čajovníku či extrakty z heřmánku lékařského, kurkumy, zeleného čaje atd. Dermatologické značky pracují na složení přípravků řadu let a na základě výzkumů svoje produkty pravidelně inovují a portfolio rozšiřují.

Dlouholetý výzkum - patenty dermatologických značek

Známé značky pečující o pleť a pokožku těla si zakládají na svém unikátním složení, technologii zpracování a účincích svých produktů podložených vlastním výzkumem a testováním. Složení dermokosmetiky mají velmi často hlídané patentovou ochranou a proto není zcela veřejné, z pochopitelných důvodů. Na obalech a propagačních materiálech se můžete setkat s těmito termíny:

Bioderma – řada Sébium s patentem Fluidactiv – mění viskozitu kožního mazu na „přirozeně tekutý“, který posléze póry neucpává; složka Acetyl Glukosamin, který obnovuje buňky zevnitř, netvoří se skvrnky a černé tečky.
Uriage – s obsahem termální vody Uriage; řada Hyséac proti nedokonalostem pleti; patentovaná technologie TLR2 Regul, Undo Regul, MPA Regul, Cerasterol-2F a Licorice (regulace kožního mazu vycházející z přírodního zdroje – lékořice).
Eucerin – řada DermoPure pro zklidnění pleti při akné; složka SymSitive zklidňuje přímo v místě vzniku podráždění, které se projevuje jako štípání a pálení; obsah Ceramidů podporuje ochrannou bariéru pleti a snižuje ztrátu hydratace; Licochalcon A pomáhá redukovat zarudnutí; 10% hydroxy komplex; technologie regulující maz a zmatňující částice; patentovaný Thiamidol redukující pozánětlivé hyperpigmentace po akné.
Avene – řada Cleanance je doporučována dermatology; účinně a dlouhodobě redukuje přebytečný maz, pupínky a černé tečky; s termální vodou Avene; účinná látka s patentovanými vlastnostmi Comedoclastin je rostlinný extrakt ze semen ostropestřce mariánského; Cleanance Women je přizpůsobená životu (a pleti) dospělých žen; Cleanance Hydra obnovuje komfort pleti vysušené lékařskými přípravky.
A-derma – řada Biology AC s BIO certifikací Cosmos Organic od společnosti Ecocert; 99% složek rostlinného původu; působí na všechny viditelné projevy akné (pupínky, černé tečky, červené a hnědé stopy aj.) a obnovuje přirozenou rovnováhu kožního mikrobiomu; obsahuje oves Rhealba z organického zemědělství; řada Phys–AC proti nedokonalostem pleti - aktivní látka cicahyalumide.

Pozor na parfemaci v přípravcích. Právě nevhodná parfémovaná kosmetika může akné výrazně zhoršit.

Vichy – s mineralizující termální vodou Vichy; klinické studie a potvrzená účinnost; řada Normaderm, mj. s obsahem dermoaktivních kyselin pro korekci nedokonalostí pleti; složka Sarkosin; Niacinamid; Kyselina Hyaluronová; Síra vysušující pupínky.
La Roche-Posay – s termální vodou z La Roche-Posay; účinnost a snášenlivost řady Effaclar prokázána na 26 000 subjektech a ve více než 70 vědeckých studiích; složka Airlicium: zmatňující mikročástečky, které okamžitě absorbují přebytečnou mastnotu; patentovaná technologie Procerad; aktivní látka Phylobioma.
CeraVe – řada pro problematickou pleť pomáhá odstranit a předcházet vzniku nedokonalostí bez vysušování pleti; 3 esenciální ceramidy pro obnovování kožní bariéry; alfa- a beta-hydroxy kyseliny; Niacinamid, technologie absorbující mastnotu minimalizující viditelný lesk.
Sebamed – řada Clear Face upřednostňuje zachování přirozeného ochranného pláště kůže s hodnotou pH 5,5; proti pupínkům, černým tečkám a nečistotám pleti bojuje mj. antibakteriální ingrediencí Montaline C40 derivovanou z kokosového oleje a také výtažky z heřmánku, okurky, lískového oříšku, aloe či hydrolyzovaného hedvábí.
Biotter Novaclear – řada Acne s Oil Control Complexem, s Tee tree olejem, aloí, šalvějí, vilínem virginským, alantoinem a dalšími prospěšnými složkami na mastnou, smíšenou a aknózní pleť.
Weleda – řada Naturally Clear na problematickou pleť; klíčovou ingrediencí je extrakt z vrbové kůry, který obsahuje mimo jiné salicin a polyfenoly, má antimikrobiální a změkčující vlastnosti; certifikovaná veganská kosmetika.

Věděli jste, že...

V přípravcích, především krémech, fluidech či sérech, se často objevuje složka s názvem NIACINAMID. Jedná se o vitamin B3, který po pravidelné aplikaci na pokožku zlepšuje kožní bariéru, intenzivně zklidňuje a zmírňuje podráždění pleti a v neposlední řadě také pomáhá s kožními póry a rozjasňuje tmavé skvrny.

Čištění problematické mastné pokožky

Ke každodenní koupelnové rutině by mělo patřit čištění pleti. V průběhu dne dochází k vyšší tvorbě potu, produkci mazu, kontaktu se znečištěným ovzduším a látkami obsaženými v make-upu. Oplachovat a očistit pleť je vhodné přiměřeně 1-2 krát denně, neboť nadměrné až velmi agresivní časté čistění mnohdy narušuje bariérovou funkci kůže a tím projevy akné zhoršuje.

Přípravky, které volíme, by měly být lehké konzistence, nezatěžující a nealergizující a současně neucpávající mazové žlázky. S ohledem na zvýšenou citlivost je v některých případech citlivé pleti nutné hledat složení bez parfému. Klasická kostková mýdla nejsou k dennímu čištění vhodná, protože mohou narušit pH kůže. Variantou mohou být tzv. „syndety“ určené právě pro čištění mastné pleti a pleti se sklonem k akné, které nedráždí, nevysušují ani neucpávají póry a nenarušují přirozené pH kůže (Bioderma Sébium Mycí kostka). K bezoplachovému čištění jsou oblíbené speciální micelární vody (Bioderma Sébium H2O, La Roche-Posay Effaclar micelární voda, Avene Cleanance micelární voda, A-Derma Phys–AC čisticí micelární voda, A-Derma Biology AC čisticí a odličovací micelární voda, Eucerin DermatoClean micelární voda, Biotter NovaClear Acne micelární voda).

Nezapomínejte, že při odstraňování make-upu je potřeba používat k tomu určené vatové tampony v dostatečném množství nikoliv např. jen jeden na celý obličej.

Další variantou jsou pak čistící pěny, čistící gely a čistící mléka, u kterých je obvykle potřeba před vlastní aplikací pokožku lehce navlhčit a po odstranění nečistot ještě přípravek opláchnout (Bioderma Sébium Gel Mousaant čistící gel, Bioderma Sébium Moussant Actif gel, La Roche-Posay Effaclar gel, Avene Cleanance čisticí gel, Eucerin DermoPure hloubkový čisticí gel, Neutrogena Oil Balancing čisticí gel, La Roche-Posay Effaclar H ISO-BIOME čistící krém, Biotter Novaclear Acne čistící pěna, Vichy Normaderm Phytosolution čistící gel, Nobilis Tilia Akné čistící gel).

Čistící gel nechte na obličeji působit alespoň půl minutky, aby účinné látky stihly zafungovat.

Pro hloubkové čištění a odstranění přebytečné mastnoty jsou dostupné zejména pleťové masky a peelingové přípravky (Bioderma Sébium peelingový gel, Bioderma Sébium Night peel, Avene Cleanance peelingová maska, Eucerin Dermopure peeling, Sebamed Clear Face peeling, Vichy Normaderm čistící pleťová maska, Saloos Zelený jíl). Jemný mikropeelinogový čistící efekt mohou zajistit také adstringentní pleťové vody, které podporují uvolnění a zmenšení pórů (Uriage Hyséac lotion désincrustante, Bioderma Sébium Lotion). O vhodnosti peelingových přípravků a četnosti jejich aplikace je však vhodnější zejména u závažnějších forem akné poradit se se svým dermatologem.

Problematická pleť a denní rutina

Denní péče o pleť zahrnuje hydrataci za použití vhodných hydratačních krémů a jiných přípravků určených pro hydrataci mastné a aknózní pokožky (Bioderma Sébium Hydra krém, Bioderma Sébium Sensitive, Avéne Cleanance Hydra, Uriage Hyseac 3-Regul, Vichy Normaderm Double-correction, Saloos Bio Jobobový olej, Nobilis Tilia Akné krém). Další součástí denní rutiny je pak také využití obnovující (Bioderma Sébium sérum) a „kamuflážní“ dermokosmetiky, která pomáhá zmatňovat pleť a sjednocovat ji, také překrývat nedokonalosti jako jsou zánětlivá ložiska, změny pigmentu či jizvy po již proběhlém akné (La Roche-Posay Effaclar Duo+ zabarvený světlý a střední, MAT, Bioderma Sébium Mat Control, Bioderma Sébium Lotion, Avéne Cleanance zmatňující emulze, Sebamed Clear face tónovací krém, Biotter NovaClear Acne zmatňující krém na obličej, Nobilis Tilia Akné fluid).

Vážnější stavy akné – Dermokosmetika snižující nežádoucí účinky léčby

V případě, že vás dlouhodoběji trápí nežádoucí účinky spojené s lokální léčbou akné jako jsou nadměrná suchost, podrážděnost, citlivost a začervenání atd., mnohé dermokosmetické značky myslí i na to (Avéne Cleanance Hydra zklidňující krém, Bioderma Sébium Hydra, Eucerin DermoPure zklidňující krém, Sebamed Clear Face Matifying cream, Uriage Hyséac Hydra regenerační krém pro vysušenou pleť).

Přírodní léčba akné

Existují přírodní produkty na akné bez chemických látek? Ano. Přírodní krása, zdravá pleť a esenciální oleje, na tom si zakládají vybrané produkty přírodních a BIO kosmetik, které jsou dostupné také na našem trhu.
Levandulový olej a Levandulová voda dobře zklidňují problematickou pokožku se sklonem k akné; výjimečné antimikrobiální účinky levandule sílou přírody důkladně čistí póry a pomáhají předcházet akné a černým tečkám (Saloos).

Olej z hřebíčku zklidňuje podráždění, regeneruje, snižuje tvorbu nadměrného kožního mazu a vznik komedonů, v přípravcích se kombinuje více přírodních látek pro zesílení účinku (Nobilis Tilia).
Arganový olej je prospěšný každé pleti, tedy i té problematické; má výjimečné vlastnosti pro svůj obsah nenasycených mastných kyselin, antioxidantů, vitaminů, izoflavonů a dalších přírodních látek s čistícím a zklidňujícím účinkem (Clinical).

Tea Tree olej pochází z kajeputu střídavolistého (Melaleuca alternifolia) původem z Austrálie, patří mezi nejúčinnější přírodní antiseptika, které se dají aplikovat na pokožku (Tea Tree Oil Swiss-Med); má antibakteriálními účinky; složka mnoha přípravků na problematickou pleť a jiná kožní onemocnění, včetně tuhého mýdla s lístky čajovníku australského (Dr. Müller). Používá se také v aromaterapii.

Cannaderm – řada Aknea; Certifikovaná přírodní kosmetika (CPK); originální konopná receptura, kromě hlavní účinné složky - konopného oleje - na pleť působí dalšími bylinnými extrakty - arnika, kamenec, myrha, mateřídouška, tymián, šalvěj, máta, přeslička, měsíček, Tea Tree olej.

Saloos – řada Bio Akne dermatologicky testována a vhodná pro citlivou pokožku; látky z maliníku, černého rybízu, zázvoru, kadidlovníku, vinné révy, z růžové myrty, skořice, aloe, aktivní zinek a postbiotika z fermentovaného ovsa; 100% přírodní esenciální oleje blahodárně působící na normální a smíšenou pleť, mají mj. antimikrobiální účinky, zklidňují zánětlivou pokožku a začervenání, redukují tvorbu kožního mazu.

Nobilis Tilia – péče při aknózní pleti; komplexní řada pro zmírnění příznaků akné - hloubkově čistí, napomáhá regeneraci a reguluje nadměrnou tvorbu kožního mazu; kombinace extraktů z rybízu a maliníku, gel z aloe vera a bylinné éterické oleje mají antimikrobiální a antioxidační účinky, působí protizánětlivě a šetrně pečují o pleť v každém věku.

Skvrny nebo jizvy po akné

Aknózní projevy po sobě mohou zanechávat stopy ve formě změny pigmentu – tedy červených a hnědých skvrn a také vzniku jizev. Součástí imunitní reakce těla na vznik zánětu je lokální zvýšení prokrvení v jeho místě, které vede k podpoře hojení a zabránění další infekce. Lokální překrvení může ve formě začervenalého místa v kůži zůstat i po zahojení pupínku. Někdy dochází v místech zánětlivých ložisek k nadměrné produkci barviva melaninu, tedy k hyperpigmentaci. Ta se poté projevuje na kůži tvorbou hnědých skvrn, které dlouhodobě přetrvávají. U těžkých forem akné či obecně při zanícení do hloubky vede silná imunitní reakce těla k produkci enzymů, které mohou vést k narušení původní struktury kůže a vzniku jizvy.

Jak předcházet vzniku nežádoucí hyperpigmentace a jizev?

  • Pupínky nestrhávejte a nevymačkávejte. V případě akutních projevů použijte lokální SOS přípravky (Sebamed Clear face anti-pimple gel, Biotter Novaclear Acne Spot control, Vichy Normaderm S.O.S., La Roche Effaclar A.I., Saloos CBD Bioaktivní sérum, Nobilis Tilia Akné SOS gel).
  • Denně pečujte o svou pleť vhodným čištěním a hydratací.
  • Nepodceňujte ani krátkodobý pobyt na sluníčku. Sluneční záření totiž vede k produkci melaninu a tím ke zvýraznění skvrn vzniklých po akné. Také medikamentózní léčba výrazně zcitlivuje pleť vůči slunečnímu záření a proto volte přípravky, které jsou lehké, nekomedogenní  a současně obsahují vyšší ochranný faktor (La Roche Effaclar Duo+ SPF 30, Uriage Hyséac Fluid SPF50+, Eucerin Sun ochranná emulze SPF 30, Avéne Cleanance sluneční ochrana na obličej SPF 50+, A-Derma Protect AC zmatňující fluid SPF 50+ na obličej, CeraVe hydratační péče o pleť SPF 30 a SPF 50). Jedná se o tzv. hybridní krémy.

Co dělat, pokud se již jizvy nebo skvrny vyskytly?

Vzniklé jizvy v daný moment už nelze zcela odstranit, nicméně existují metody, které je dokáží překrýt či zjemnit. Kromě zmíněné rutinní denní péče o pleť mohou pro vás variantu představovat dermokosmetické přípravky sjednocující a zakrývající nedokonalosti pleti (Avéne Cleanance A.H.A. Exfoliační sérum, Bioderma Sébium Keraro+). Také se můžete svěřit do péče kožních odborníků a podstoupit mikrodermabrazi, mikrojehličkové ošetření, laserové ošetření kůže apod. Vhodnou metodu doporučujeme konzultovat se svým dermatologem.

Trápí vás „černé tečky“?

Tzv. „černé tečky“ se začínají vyskytovat v souvislosti s aktivací či zvýšenou produkcí pohlavních hormonů. V průběhu dospívání začíná lidské tělo v různé míře produkovat androgeny, tedy mužské pohlavní hormony. Tyto hormony mimo jiné také podporují rozvoj a růst mazových žlázek. Větší tvorba mazu a olupování kůže vede k tvorbě ucpávek - komedonů ve vlasových váčcích. Pokud jsou tyto komedony otevřené, může docházet k jejich oxidaci a tvorbě černého zbarvení. Nejčastěji jsou postižena místa s největším množstvím žlázek, tedy obvykle jde zejména o oblast nosu, čela, brady, ale mohou se vyskytovat i jinde na těle.

Jaké jsou rizikové faktory pro vznik „černých teček

  • období puberty
  • u žen období ovulace
  • některá léčiva (hormonální antikoncepce, kortikosteroidy či preparáty s obsahem lithia)
  • kouření
  • aplikace nevhodné komedogenní kosmetiky, která může póry ucpávat

Co pomáhá na „černé tečky“?

  • „Černé tečky“ nevymačkávejte, neboť můžete zkomplikovat průběh hojení a podpořit vznik a rozšíření zánětu. Raději zvolte přípravek, který podpoří obnovu buněk (Bioderma Sébium sérum).
  • Pleť pravidelně čistěte např. vhodnými micelárními vodami, gely, pěnami či velmi jemnými peelingy (Bioderma Sébium peelingový gel, Eucerin DermoPure čistící peeling). Nepoužívejte agresivní peeling.
  • Volte vhodné preparáty, které podpoří stažení pórůredukci mazu a zmatnění pleti a budou bránit oxidaci komedonů (Avene Cleanance ComedoMed koncentrovaná péče, La Roche-Posay Effaclar K+ krém a Duo+ sérum, A-Derma Phys–AC Perfect Fluid proti nedokonalostem pleti,  A-Derma Biology AC Global zmatňující péče, Bioderma Sébium Kerato+ zmatňující péče, Bioderma Sébium Pore Refiner, Uriage Hyséac Pasta SOS).

Věděli jste, že...

Maskne je nově zaznamenaný druh akné, který se začal objevovat v období epidemie COVID-19, kdy řada lidí a zejména zdravotníků nosila dlouhé hodiny ochranné pomůcky jako roušky a respirátory. Vzniká jako následek kombinace dýchaní, vlhkého prostředí, tepla, pocení a mechanického dráždění, kdy dochází snazšímu bakteriálním množení a průniku nečistot do pórů pokožky.

Dermatologické problémy, nejen akné – co ještě pomáhá?

OzoilE (stabilní ozonidy s vitaminem E acetátem) nabízí jako svou hlavní složku Acnozoil krém. Je vhodný u akné a u dalších dermatologických onemocnění charakterizovaných zánětem; dalšími složkami je výtažek z listnatce pichlavého, měsíčku, černého rybízu, přesličky a mj. kyselina thioktová.
Sírové mýdlo (Dr. Müller) díky obsahu síry snižuje tvorbu kožního mazu, uvolňuje a čistí pleťové póry a snižuje tvorbu komedonů. Ichtamolové mýdlo (Merco) pomáhá u různých kožních onemocněních, včetně akné, a rovněž působí preventivně proti jejich vzniku. Širší využití při kožních změnách nabízí používání mýdla s aktivním stříbrem (Derma Silver).

Jak na akné zevnitř?

Jak už bylo řečeno, strava a její vliv na pokožku je významný. Prevence akné spočívá v podpoře správného fungování pokožky a biochemických procesů v těle zevnitř.  Žádoucí je určitě doplňování vitaminu C, vitaminu E, zinku a kolagenu. Pleti se zvyšuje schopnost hojení. Studie z posledních let také naznačují přínosný efekt probiotik v souvislosti s akné a kožním mikrobiomem. Kvalitní kosmetické přípravky se na zdravý kožní mikrobiom cíleně zaměřují a tuto informaci také prezentují na obalu daného produktu. Na péči o pleť zevnitř a na akné jsou určeny např. tablety Acneminum a kapsle Acnevac Neo.

Zdroje:
Baldwin H et Tan J. Effects of Diet on Acne and Its Response to Treatment. Am J Clin Dermatol. 2021 Jan;22(1):55-65. Callender VD, Baldwin H, Cook-Bolden FE, et al. Effects of Topical Retinoids on Acne and Post-inflammatory Hyperpigmentation in Patients with Skin of Color: A Clinical Review and Implications for Practice. Am J Clin Dermatol. 2022 Jan;23(1):69-81
Fox L, Csongradi C, Aucamp M, et al. Treatment Modalities for Acne. Molecules. 2016 Aug 13;21(8):1063.
Kanwar IL, Haider T, Kumari A, et al. Models for acne: A comprehensive study. Drug Discov Ther. 2018;12(6):329-340.
Koliba P, Dibonová M, Bortelová K. Léčba akné z pohledu gynekologa. Dermatol. praxi. 2021;15(4):186-190.
Kontochristopoulos G, Platsidaki E. Chemical peels in active acne and acne scars. Clin Dermatol. 2017 Mar-Apr;35(2):179-182.
Křepelka P. Hormonální antikoncepce v léčbě akné. Dermatol. praxi. 2011;5(3):126-130.
Kubovčíková S. Lokální terapie – stálice v léčbě akné. Dermatol. praxi. 2018;12(2):70-72.
Macháčková K. Lokální léčba akné vulgaris. Dermatol. praxi. 2018;12(1):20-24.
Nevoralová Z. Akné a psychika. Dermatol. praxi. 2012;6(3):131-134.
Nevoralová Z. Nežádoucí účinky léčby akné a jejich řešení. Dermatol. praxi. 2021;15(1):19-27.
Nevoralová Z. Perorální izotretinoin v léčbě akné. Dermatol. praxi. 2020;14(1):19-23.
Nevoralová Z. Udržovací léčba akné. Dermatol. praxi. 2016;10(1):10-15.
Nevoralová Z. Úloha dermokosmetiky v léčbě akné. Dermatol. praxi. 2020;14(3):118-122.
Obrovská M. Volně prodejné přípravky na léčbu akné vulgaris. Dermatol. praxi. 2015;9(4):182-184.
Sutaria AH, Masood S, Saleh HM, Schlessinger J. Acne Vulgaris. 2023 Aug 17. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan–. PMID: 29083670.
Štěpán J. Akné z pohledu pediatra. Dermatol. praxi. 2015;9(1):21-24.
Yee BE, Richards P, Sui JY, Marsch AF. Serum zinc levels and efficacy of zinc treatment in acne vulgaris: A systematic review and meta-analysis. Dermatol Ther. 2020 Nov;33(6):e14252.

https://www.bioderma-cz.com/nase-produkty/sebium
https://www.laroche-posay.cz/effaclar
https://www.uriage.com/CZ/cs/vase-potreby/pece-o-plet/potreby/pripravky-na-odstraneni-nedokonalosti-pleti
https://www.vichy.cz/NORMADERM/rada/r1115.aspx
https://www.biotterpharma24.cz/acne/
https://www.saloos.cz/c/akne
https://eshop.nobilis.cz/akne
https://www.weleda.cz/tvar/problematicka-plet
https://sebamed.cz/problematicka-plet-produkty/
https://www.eucerin.cz/vyrobky/problematick%C3%A1-a-akn%C3%B3zn%C3%AD-ple%C5%A5
https://www.eau-thermale-avene.cz/rada/cleanance
https://www.aderma.cz/f/rady/biology-ac
https://www.cerave.cz/pece-o-plet/akne
https://www.cannaderm.cz/akne-c03/
https://prehledy.sukl.cz/prehledy/v1/dokumenty/56176 (SPC Skinoren)
https://prehledy.sukl.cz/prehledy/v1/dokumenty/13774 (SPC Akneroxid)

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.