BLESKOVÉ AKCE TÝDNE  Nakupte bleskově výhodně a dopřejte si porci zdraví jako hrom ...

Autor článku:
PharmDr. Eliška Vencovská

Černý kašel - projevy, prevence a léčba

Černý kašel, záducha, dávivý kašel či pertuse jsou synonyma pro onemocnění, které vyvolávalo v minulosti velké obavy, zejména kvůli vysoké úmrtnosti u malých dětí (v poválečné době byla úmrtnost u kojenců do 3 měsíců okolo 96% kojenců) a oslabených lidí. V polovině 20. století, byly např. během jedné epidemie zaznamenány desítky tisíc nakažených (r. 1956 - 49000 případů) už tehdy se však vědělo, že jde o čísla značně podhodnocená, protože u dospělých mívá černý kašel mnohdy mírnějšího průběh. Zavedení plošného očkování v roce 1958 postupně vedlo ke snížení počtu hlášených čísel na jednotky případů. Menší epidemie se vracejí po přibližně 3-5 letech, nicméně v posledních letech dochází opět k významnějšímu nárůstu nakažených.

Co způsobuje pertusi?

Původcem černého kašle jsou bakterie Bordetella pertussis nebo Bordetella parapertussis. Jde o bakterie, pro které je hostitelem pouze člověk. Při infikování organismu se tvoří řada toxinů, včetně pertusového toxinu, které vedou k zánětu řasinkového epitelu v dýchacích cestách k potlačení jeho funkce, současně dráždí ke kašli, ale kvůli paralýze řasinkového epitelu je potlačen odchod hlenu z dýchacích cest.

Je černý kašel nebezpečný?

Černý kašel může být nebezpečný zejména pro osoby s oslabeným imunitním systémem, pacienty léčícími se s chronickými onemocněními (např. astma, CHOPN) a malé děti, zejména tedy novorozence a kojence do 1 roku.

Jak moc je černý kašel nakažlivý?

Jde o vysoce nakažlivé onemocnění, které se šíří kapénkami. Nakazit se tak lze kontaktem s infikovaným člověkem či případně při nedostatečné hygieně kontaktem s infikovaným předmětem. Inkubační doba je 6-21 dnů, ale obvykle to bývá 7-10 dní. Současně je nutné zmínit, že je možné se nakazit od očkovaného člověka nebo člověka, který již infekci prodělal. Očkování poskytuje i prodělání onemocnění poskytuje ochranu dlouhodobou, nikoliv však celoživotní. Hladina protilátek u očkovaných osob se odvíjí od typu vakcíny. U očkovaných celo buněčnou vakcínou docházelo k poklesu protilátek po 6-10 letech. U acelulární vakcíny dostupné od roku 2003, která vykazuje méně nežádoucích účinků, ale také je o něco méně účinnější, přetrvávají protilátky minimálně 5 let po prvním očkování a 5-8 let po podání posilující dávky.

Po prodělání nemoci se předpokládá 7-20 let. Nicméně i při poklesu protilátek infekce probíhá obvykle u těchto lidí mírněji či nemusí být vůbec zaznamenána. Riziko představují zejména nejbližší příbuzní a lidé, kteří jsou často v kontaktu s ohroženou skupinou lidí či dětí.

Jednoznačně lze pertusi identifikovat pouze na základě PCR vyšetření.

Jak se projevuje černý kašel?

Černý kašel bývá také označován jako „kašel sto dní“. Rozlišujeme u něj tři fáze:

  • první fázikatarální, trvající cca 10-15 dní, je napadena zejména oblast nosohltanu. To bývá spojeno s rýmou, slzením a mírně dráždivým kašlem a někdy také teplotami a nechutenstvím.
  • druhé fáziparoxysmální, trvající 6-10 týdnů (někdy i déle) se objevují záchvaty kašle s krátkodobými zástavami dechu na vrcholu záchvatu. V meziobdobí nemusí člověk mít žádné jiné projevy. Tyto záchvaty jsou spojené se sípáním, kokrhavým zvukem či zvracením. Četnější bývají v noci a jsou vyčerpávající. Spouštěcím faktorem může být změna teploty, extrémní emoce či někdy i jídlo. Právě tyto projevy mohou naznačovat, že se nejedná o typický kašel.
  • Ve třetí fázirekonvalescence, trvající obvykle 2 týdny a více, se občas stále mohou objevit záchvaty, ale obvykle již mírnějšího charakteru. Celkově jsou dýchací cesty podrážděné a tak kašel vyvolávají i drobné podněty.

Projevy pertuse se liší dle věku a imunitního stavu napadeného člověka. U dospělých osob může nemoc probíhat jen velmi mírně a velmi obtížně ho lze odlišit od běžného zánětu dýchacích cest. U novorozenců a kojenců do 6 měsíců je černý kašel nebezpečný zejména proto, že se může manifestovat pouze zástavami dechu, neboť tak malé dítě mnohdy neumí odkašlávat a tak kašel rodiče ani nemusí vůbec zaregistrovat. Při černém kašli lze také pozorovat komplikace, jako jsou např. horečka, křeče, krvácivé projevy do kůže a spojivek, zápal plic, ale i poškození jater a mozku.

Jak na prevenci černého kašle a jak podpořit léčbu?

Jedinou prevencí, i když možná mezi mnohými nepopulární, je v současnosti vakcinace. Nicméně existují opatření, kterými můžete podpořit svoji imunitu a snížit riziko infekce nebo dalšího přenosu:

  • Pečujte o své tělo a duši – jezte pestře, doplňujte vhodné tekutiny (voda, čaje), dopřejte tělu potřebný pohyb i dostatek odpočinku a spánku a vyhýbejte se nadměrnému stresu.
  • Dodržujte základní hygienu rukou – např. po pobytu venku či před jídlem si důkladně umyjte ruce.
  • Pokud se pohybujete ve větším kolektivu, častěji větrejte.
  • Jste-li nemocný a unavený, pokud je to možné, zůstaňte doma a dejte tělu čas nabrat sil.
  • Včas vyhledejte lékaře, pokud máte podezření, že byste mohl být nakažený/á.
  • Pokud jste infikovaný, vyhýbejte se kontaktu s ostatními a odpočívejte.
  • Při záchvatu kašle může pomoci chladný vzduch a aromaterapie.

 

Jak se léčí černý kašel?

Nejefektivnější je včasné nastavení vhodné antibiotické terapie – obvykle jde o makrolidová antibiotika, případně cotrimoxazol či doxycyklin po dobu alespoň 14 dní. Ta mají nejlepší účinek, jsou-li nasazena hned v první fázi, kdy pomáhají onemocnění výrazně zmírnit a zkrátit a zejména také snížit riziko nakažlivosti. I v době léčby je potřeba izolovat se od ostatních osob, neboť ještě 5. den po nasazení antibiotik je možné bakterii detektovat z výtěru. V další fázi je už bakteriální toxin obvykle ve větší míře navázán na povrch dýchacích cest, antibiotika již nemají takový efekt na mírnění záchvatů a zkrácení onemocnění. Přesto je důležité je užívat pro snížení infekčnosti pacienta. U těhotných žen jsou preventivně nasazována antibiotika v případě kontaktu s nakaženou osobou ve 3. trimestru či před porodem.

V případě, že trpíte kašlem, který se po 2 týdnech nelepší, zhoršuje se v noci, je velmi dráždivý, vyvolává dráždění či pokud jste byl/a v kontaktu s infikovaným člověkem, je na místě kontaktovat lékaře.

Jak je to s očkováním proti černému kašli?

České republice se děti očkují hexavakcínou ve 3 dávkách – v 9 týdnech, ve 4 měsících a kolem 1 roku, poté se znovu přeočkovávají mezi 5. - 6. rokem a poté znovu mezi 10. – 11. rokem. U dospělých je doporučeno přeočkovat ještě alespoň jednou dávkou i když je vhodnější zopakovat dávku znovu po 10 letech. V současnosti je dostupná kombinovaná vakcína proti tetanu a černému kašli a mnohdy může tak být výhodnější se naočkovat touto kombinací (Adacel, Boostrix). Očkování je také doporučeno ženám plánujícím v blízké době otěhotnět a těhotným ženám mezi 27. - 36. týdnem, neboť protilátky, které novorozenec získá z těla matky, ho mohou ochránit prvních pár měsíců po porodu. Vhodné je očkování blízkých kontaktů z okolí novorozence.

Rok 2024 – proč je černý kašel na vzestupu?

Proč je situace v současnosti tak odlišná od předchozích let? V minulosti beze sporu vedl ke snížení incidence nástup očkování. Dnes proočkovanost populace klesá i v souvislosti s odmítáním očkování a relativně klesá také s otevřeností zahraničí, hojným cestováním do zahraničí a migrací. Bakterie se také umí rychleji přizpůsobit. Nejen, že je současná účinnost vakcíny kolem 85%, ale postupem času dochází k tzv. vyvanutí protilátek, tedy snížení hladiny protilátek v těle. Dalším faktorem může být také nízká informovanost veřejnosti o doporučení dalších posilovacích dávek v dospělosti. Lze také říci, že i covidové roky zamíchaly s pravidelnými perkusovými cykly a tak roce 2024 došlo k masivnímu nárůstu čísel.

Věděli jste, že...

Informace o číslech dle Státního zdravotního ústavu
Od 1. 1. do 4. 4. 2024 bylo celkově nahlášeno 6006 případů černého kašle. U dětí do 1 roku to bylo 92 případů a nejvyšší nemocnost byla zaznamenána ve věkové skupině 15-19 let.

 

Na webových stránkách szu.cz můžete dohledat aktuální stav proti předešlým letům a jsou zde vypracovány grafy ukazující významný nárůst v souvislosti s předešlými lety.

Zdroje:

1.        Belcher T, Preston A. Bordetella pertussis evolution in the (functional) genomics era. Pathog Dis. 2015 Nov;73(8):ftv064. 
2.        Blechová Z. Černý kašel nejen v černobílých souvislostech. Pediatr. praxi 2019; 20(6): 320-324.
3.        Blechová Z. Pertuse - stále aktuální téma nejen u dětí. Pediatr. praxi. 2010;11(6):358-362.
4.        Fabiánová K. Výskyt černého kašle dosáhl svého dlouholetého maxima. Prodělaná nemoc ani očkování dlouhodobě neochrání. https://szu.cz/temata-zdravi-a-bezpecnosti/a-z-infekce/d/davivy-kasel-pertuse/vyskyt-cerneho-kasle-dosahl-sveho-dlouholeteho-maxima-prodelana-nemoc-ani-ockovani-dlouhodobe-neochrani/
5.        Gregora M. Pertuse - stále aktuální hrozba. Pediatr. praxi. 2015;16(2):116-117.
6.        https://www.vakcinace.eu/storage/magazines/ZzxyeOkKzzhx6R1JGH9yIa9eKVHevc5haWA8lLdE.pdf#page=9
7.        Pediatr. pro Praxi, 2004; 2: 67-68
8.        Sleha R, Boštíková V, Janovská S et al. Očkování hexavakcínou. Vakcinologie 2014;8(4):160–164.

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.