BLESKOVÉ AKCE TÝDNE  Nakupte bleskově výhodně a dopřejte si porci zdraví jako hrom ...

Autor článku:
PharmDr. Eliška Vencovská a Hana Škopová

Síla bylinné léčby aneb jaký čaj pomůže při nachlazení?

Už s prvními nepatrnými náznaky nám dokáže tělo dávat vědět, že se něco děje. Pokud se dobře znáte a dokážete vnímat tyto prvotní signály a okamžitě reagovat, můžete svému tělu významně pomoci zmírnit příznaky blížícího se oslabení nebo nemoc na obzoru zcela zarazit. Bylinky, bylinné čaje a rostlinné přípravky mají v léčbě a prevenci své významné místo, proto byste měli mít ty nejdůležitější z nich pro případ rychlé pomoci vždy při ruce, ve své domácí lékárničce.

Jak snadno prochladnout na studeném vzduchu

Zákeřné viry na vás čekají téměř všude. Skrývají se v maličkých kapičkách, které při kýchání nebo kašli pronikají do okolí. Změny teplot podmíněné střídáním ročních období zatěžují vaše tělo, které si na tyto přechody vždy každý rok nově zvyká. Pokud je špatné počasí a obléknete se ještě moc nalehko, zvyšujete tím riziko, že vám prochladnou dýchací cesty, které jsou vystavovány studenému proudu vzduchu. Tělo se chrání před dalším prochladnutím tím, že zúží drobné cévky sliznice a při omezeném prokrvování je poté pro viry velice snadné proniknout sliznicemi. Najednou vás začne lechtat v nose a kýcháte, protože se tělo snaží virů zbavit. Někdy je už příliš pozdě, sliznice opuchne a začne produkovat více sekretu, začne vám rýma. K tomu se přidává škrábání v krku a může se vám celkově přitížit. Při nachlazení je teplota zpravidla jen lehce zvýšená, nedochází k horečce.

Pokud ani po týdnu nachlazení neustoupí, vyhledejte pomoc lékaře.

Teplo, tekutiny, koupele a inhalace

Pokud jste již nachlazeni, je velmi důležité zůstat v teple. Virům se díky teplu snižují šance pronikat z horních cest dýchacích do těch dolních. Pokud si při zvýšené teplotě chcete udělat koupel, klidně si ji dopřejte, dokáže povzbudit obranné síly. Koupel by však neměla trvat déle než 10 minut a teplotu vody si hlídejte, aby se pohybovala kolem 38 °C. Na tyto případy mějte po ruce aromaterapii, vhodné jsou přísady do koupele s obsahem eukalyptu, mentolu nebo smrkového jehličí, které vám pomohou uvolnit dýchací cesty a usnadní dýchání. Po koupeli si dopřejte odpočinek. Pokud nechcete plnit celou vanu, ideální náhradou je teplá koupel nohou.

Další účinnou zbraní ulehčující dýchání jsou inhalace. Můžete si pořídit inhalátor z lékárny, který mj. chrání oči před horkou párou. Praktikování inhalace dokáže zředit hustý hlen a vašemu dýchání ulehčit. Pokud je to možné, zavřete oči, pomalu inhalujte a představujte si, jak váš posílený imunitní systém bojuje s nemocí a jak se uzdravujete. Bylo dokázáno, že meditativní sugesce skutečně imunitu posiluje. Po desetiminutové inhalaci určitě zůstaňte ještě půl hodiny v teple, protože náhlá změna teploty by mohla uvolněné dýchací cesty opět podráždit. Prokrvující účinek vodní páry posilují éterické oleje ze známých bylinek: máta, tymián a mateřídouška, šalvěj a heřmánek.

Bylinná léčba doznává stále větší oblibě.

Stále omílaný dostatek tekutin je během nachlazení obzvlášť významný. Už minimální hranice 2,5 litrů denně pomáhá zředit hlen, který se vám v nose a v plicích tvoří. Vhodné jsou kromě minerálních vod právě bylinkové čaje. Jelikož čaje podporují pocení, měli byste svoje mokré propocené oblečení pravidelně měnit.

Jak vybrat vhodný bylinný čaj?

Bylinné čaje hrály nezastupitelnou roli v lidové léčbě širokého spektra onemocnění včetně nachlazení. I v této době jsou často vyhledávány pro své pozitivní účinky na organismus. Bylinné čaje jsou dostupné ve formě porcované, lidově „ v sáčcích“ či ve formě sypané. Čaj můžete připravit z jednotlivých bylin, pak jde o čaje jednodruhové či z kombinace bylin, tedy bylinných čajových směsí. To, jaký čaj zvolit, se kromě věku odvíjí podle aktuálních příznaků a zdravotního stavu. U velmi malých dětí, těhotných a kojících žen či u pacientů užívajících více léků obecně platí, že je vhodnější zvolit čaje spíše jednodruhové, neboť i jedna bylina obsahuje celou škálu látek podílejících se na jejím účinku. Je-li těchto bylin více, existuje vyšší riziko potenciálních nežádoucích účinků a lékových interakcí. Na druhou stranu i pro tyto „citlivější“ skupiny existují čajové směsi přímo pro ně určené výrobcem (např. Leros Čaj pro kojící, Apotheke BIO čaj pro těhotné, Apotheke BIO dětský bylinný čaj).

Bylinné čaje působí jako prevence a zcela jistě je neopomeňte při své léčbě.

Jaký čaj na nachlazení?

Jaké jsou nejznámější bylinky nejen na dýchací cesty? Bylin s pozitivním efektem na zdraví zejména v době vašeho nachlazení či chřipkového onemocnění existuje celá řada. Některé patří vyloženě k těm tradičním. Další bylinky bývají na podporu dýchacích cest doporučovány v omezeném množství.

  • Heřmánek pravý (Matricaria chamomilla)
  • Šalvěj lékařská (Salvia officinalis)
  • Jitrocel kopinatý (Plantago officinalis)
  • Lípa srdčitá (Tilia cordata)
  • Tymián obecný (Thymus vulgaris)
  • Mateřídouška úzkolistá (Thymus Serpyllum)
  • Proskurník lékařský (Althaea officinalis)
  • Bez černý (Sambucus nigra)
  • Divizna velkokvětá (Verbascum densiflorum)
  • Podběl lékařský (Tussilago farfara)
  • Tužebník jilmový (Filipendula ulmaria)
  • Prvosenka jarní (Primula veris)
  • Hořec žlutý (Gentiana lutea)
Čaje a nápoje při nachlazení

Vyberte si ze široké nabídky čajů a nápojů na nachlazení za super ceny ...

Použití tradičních bylinek je založeno na zkušenosti z dlouhodobé praxe.

přípravcích na dýchací cesty se dále objevují různé rostlinné extrakty, u nichž se s ohledem na účinnost hlídá dávkování, např. břečťan, islandský lišejník, sléz, plicník, lékořice, zázvor, lichořeřišnice, šípek, černý rybíz, řepík, rosnatka, blahovičník, kadidlovník atd. Pokud užíváte čaje a další přírodní přípravky zakoupené v lékárně, e-shopu či obchodu s potravinami, postupujte podle návodu uvedeném na obalu a dodržujte doporučené dávkování.

Příprava čaje – macerát, nálev a odvar

Čaje se připravují v podstatě na 3 možné způsoby: jako macerát, nálev a jako odvar. Všeobecně platí, že se bylinky se nemají vařit, ale jen spařovat. Pokud budete čaj pít, v hrnečku či konvičce odpovídající množství přelijte vroucí vodou a nechte od půl minuty a případně trochu déle vyluhovat. Nevaří se ani kořeny, také se spařují a vyluhují zpravidla 3—5 minut. U bylinných koupelí se doporučuje byliny naložit až na 24 hodin předem do vody.

  • Macerát je výluh za studena. Volí se v případě, kdy se účinné látky varem rozkládají, což není žádoucí.
  • Nálevem se často myslí "klasická příprava čaje". Za tepla získaný výluh čajové drogy, která se přelije vroucí vodou a po nějaké době se scedí. K nálevům se používá dvounásobné množství čerstvých bylinek, protože oproti sušeným obsahují vodu a jsou tak objemnější.
  • Odvar je také za tepla získaný vodný výluh drog, ale s tím rozdílem, že se rostlinné části přidají nejprve do vody obyčejné teploty a v přikryté nádobě se teprve zahřívají k varu na 10-20 minut. Po odstátí a mírném ochlazení se přichystaný čaj scedí. Odvary jsou typické pro kůru a kořeny.
Čaj, jako chutný a zdraví prospěšný nápoj, by měl být pravidelnou součástí vašeho pitného režimu.

Čaj každý den – jak na nás působí?

Čaj se původně, tak jako ostatní rostliny, používal k léčebným účelům jen na základě praktických zkušeností. Dnes víme, že mezi hlavní účinné látky patří purinové alkaloidy (kofein, někdy označovaný jako thein, theobromin a theofylin), kterých čaj v závislosti na kvalitě a způsobu zpracování obsahuje 2-5 %. Kofein podporuje tvorbu dopaminu, GABA a serotoninu v organismu a stimuluje tak centrální nervovou soustavu. V malých dávkách povzbuzuje činnost senzorických center mozku a ve větších dávkách podporuje činnost motorických center, kdy účinek (zvýšení svalového výkonu a napětí) přetrvává až 6 hodin. Kofein zvyšuje pozornost, snižuje pocit ospalosti, zlepšuje reakce na senzorické podráždění a schopnost koncentrace, má antidepresivní účinek. Zajímavost: zelený čaj uvolňuje kofein ještě pomaleji než černý čaj.

Nic se nemá přehánět – ani pití čajů

Čaj, především v silném nálevu, může mít i nežádoucí účinky. U velmi citlivých osob mohou třísloviny a další obsahové látky vyvolat žaludeční obtíže (podráždění žaludku spojené s nechutenstvím, nadměrnou tvorbou žaludečních šťáv) nebo dokonce zácpu. Tyto nežádoucí účinky však lze výrazně omezit přidáním mléka do čaje. Vzhledem k obsahu kofeinu by neměli pít čaj lidé trpící vážnými oběhovými obtížemi a ti, kterým kofein zkrátka nedělá dobře (nemocné ledviny, některé nervové choroby, žaludeční a dvanáctníkové vředy). Opatrnosti je také třeba u dětí, těhotných a kojících žen. Kofein, který přechází do mateřského mléka, kojenci nedokáží metabolizovat. Obezřetnost je na místě u zelených čajů (např. s ohledem na snížené vstřebávání železa). Všeho moc škodí, tak i nadměrné a dlouhodobé pití čaje může vyvolat pocity podráždění nebo naopak ospalosti a jiné nečekané zdravotní potíže.

Kvalita a bezpečnost bylin a přírodních přípravků

Každá léčivá rostlina je charakterizována obsahem aktivních látek, které mají dopad na lidský organismus. Obecně platí, že každý lék a také každá droga ve významu léčivé rostliny, resp. její části, či extraktu, dokáže při neuvážlivém používání uškodit a může mít také vedlejší tedy nežádoucí účinky. To znamená, že potenciálně může vyvolat alergickou reakci, může ovlivňovat účinky současně podávaných léčivých přípravků včetně účinků jiných bylin.

I když slovo přírodní vyznívá jako synonymum pro bezpečné (v porovnání s „chemickými léčivy“), i ty nejznámější bylinky je vhodné používat s opatrností a odpovědností. V současnosti jsou přírodní extrakty, přírodní doplňky stravy i přírodní léčiva vyzdvihovány stále častěji. Pokud dáte přednost přírodním přípravkům, doporučujeme upřednostnit výběr standardizovaných produktů, které mají podložený a tím pádem známý obsah účinných látek (vyrábí je ověření výrobci). Tyto přípravky jsou vyráběny z léčivých rostlin pěstovaných za známých podmínek, ze známých zdrojů (semen) a tudíž jejich pěstování vynáší prokazatelně stálý obsah účinných látek. Na stálosti obsahu má vliv také jejich zpracování a následné skladování, které probíhá rovněž za standardních podmínek. Obsah účinných látek se nenechává na náhodě a pravidelně se testuje. Kvalitní přípravky poskytují také potřebné podrobné informace o příslušné léčivé rostlině.

Alergie na bylinky a jak je správně dávkovat?

Vhodnost dané bylinky na vaše onemocnění vždy zvažte a celkově myslete nejen na vaše aktuální problémy, ale také na váš celkový zdravotní stav. Doporučené dávkování bylinek se opírá o staleté zkušenosti a rovněž je založeno na vědeckých výzkumech. Vyhněte se riziku tím, že budete dávky zvyšovat, nepřekračujte doporučenou jednotlivou i celkovou denní dávku bez konzultace s odborníkem, ideálně lékařem. Pokud danou bylinku používáte poprvé, sledujte následné reakce svého těla (vše, co se vymyká vašemu normálu), protože reakce různých lidí na totéž mohou být odlišné. Pokud budete mít podezření, že vám daný přírodní extrakt nedělá dobře, v jeho používání dále nepokračujte a poraďte se ideálně s lékařem.

Zvýšená reaktivita, přecitlivělost na rostlinné přípravky, se předem očekává u lidí, kteří na různé alergie už trpí; nečekané reakce mívají obecně alergici, astmatici, lidé, které trápí senná rýma, ekzémy apod. Také se opatrnost vztahuje na věk, po dosažení 65 let zpravidla stačí nižší dávky, než doporučené (obecně citlivost na léky, lékové interakce a nežádoucí účinky léčby s přibývajícím věkem stoupá). Dávky je možné dodatečně zvýšit. Se stejnou obezřetností se přistupuje během těhotenství a kojení. U dětí se dávkování bylinek řídí podle jejich tělesné hmotnosti; pokud se standardní dávkování bylinných přípravků vztahuje na 75 Kg, tak dítěti vážícímu např. 20 Kg náleží třetinová dávka.

Věděli jste, že...

Svému lékaři vždy sdělte, které byliny a rostlinné extrakty užíváte a za jakým účelem. Pokud lékař neřekne jinak, je vhodné nejméně 2 týdny před plánovanou operací vynechat ve stravě, v doplňcích stravy, v pitném režimu rostliny s protisrážlivými účinky – tedy např. česnek, zázvor, kurkuma, vrba bílá, tužebník a prvosenka.

Láká vás samosběr bylinek?

Chcete si bylinky sami nasbírat? Pokud si chcete zpestřit jarní či letní procházku o sběr léčivých rostlin, měli byste si nejprve o tématu samosběru něco zjistit. Určitě to, co chcete sbírat a následně používat, buď čerstvé nebo usušit. Můžete se vybavit např. atlasem léčivých rostlin. Sbírejte jen to, co bezpečně poznáte a dejte pozor na možnou záměnu s jedovatými rostlinami (např. bolehlav plamatý). Nic neznámého také neochutnávejte. Pokud už máte představu, co u vás roste a víte tedy, co nasbíráte, tím lépe. Jedna ze základních otázek samozřejmě je, kde se léčivky vlastně sbírají. Asi nikoho nepřekvapí, že na co nejčistších místech, tedy všude tam, kde se nepoužívají umělá hnojiva nebo prostředky na hubení plevele nebo hmyzu. Také se nesbírá podél silnic, kde stoupá riziko zamoření z aut. Na samotný sběr se i vhodně oblečte, dlouhé kalhoty, dlouhé rukávy, rukavice (nejen na kopřivu a maliník).

Je doporučováno sbírat bylinky dopoledne, pokud možno za slunného dne a to v ideálním případě do košíku, kam se mohou opatrně vkládat a vrstvit. Jiné sběrné "nádoby" jako pytle a samozřejmě neprodyšné igelitové tašky, nejsou doporučovány. Sbírají se jen zdravé a silné rostliny. Při trhání, stříhání, řezání si počínejte opatrně a pochopitelně nevytrhávejte kořeny, aby mohla rostlina vyrůst i příští rok. Mnohé rostliny jsou zákonem chráněné, nesbírejte je proto v přírodních rezervacích. Bylinky časem ztrácejí svůj léčivý účinek, proto sbírejte jen množství, které do roka spotřebujete.

Sušení a uskladnění bylinek

K sušení rostlin potřebujete také vhodné podmínky; nesuší se přímo na slunci, jak by se možná nabízelo, ale vždy na stinném, suchém teplém a zároveň bezprašném místě. Bylinky ideálně zavěšujte ve svazečcích. Před sušením se rostliny nesmějí omývat. Výjimkou jsou samozřejmě kořeny, které se omyjí, rozdělí a v jedné vrstvě se rozloží. V domácích podmínkách můžete bylinky rozložit na plech na fólii a sušit v troubě při 30-35 °C. Při tomto způsobu sušení je důležité, aby vaše trouba hřála stejnoměrně. Pokud tomu tak není, byliny se mohou na některém místě připalovat a jinde zůstat čerstvé. K sušení bylin můžete také používat přenosnou stolní sušičku s odnímatelnými tácy. Na zimu lze uchovávat jen do křehkosti vysušené byliny.

Největším ničitelem, jak vůně, tak účinku sušených bylin a koření, je světlo. A hned po něm vzdušný kyslík. Sušenou drogu skladujte ideálně v nádobě z kouřového skla nebo keramické nádobě naplněné až po okraj, aby byl styk se vzdušným kyslíkem co nejmenší. Dalším nepřítelem je vlhkost. Když sušený produkt zvlhne,  snažte se ho co nejdříve znovu usušit, jinak se na něm vytvoří plíseň. Pozor také na hmyzí škůdce. Když si vypěstujete a připravíte vlastní léčivé bylinky, přinese vám to navíc ještě radost a uspokojení.

Správným skladováním sušených bylinek zabráníte odpařování silice a dalšímu znehodnocení.

Věděli jste, že...

  • Největší léčivou sílu mají čerstvě natrhané byliny.
  • Pokud si koupíte již hotový produkt, příprava např. ranního šálku je velmi jednoduchá. Držte se návodu, důležitá je teplota vody, ze které nálev připravujete (ne vždy se zalévá vroucí vodou) a čas, jak dlouho se má bylinka louhovat.
  • Pokud jste se rozhodli pro bylinnou kůru, tak často doporučovanými jsou jarní bylinné kúry (i na podzim je taková kůra vhodná). Zvolená bylinná kůra, např. detoxikační, která podporuje lymfatický systém, trvá zpravidla 3 týdny. Během této doby byste měli denně vypít 3 šálky čaje.
  • Časté jsou také tinkturyextrakty z léčivých rostlin získané pomocí alkoholu. Bývají vysoce koncentrované a účinnost si zpravidla uchovávají několik let (Dr. Popov Kapky bylinné Lichořeřišnice větší).
  • Z rostlin se dá získat také šťáva. Šťávy se získávají lisováním pod velkým tlakem (Weleda BIO Rakytníková šťáva).
  • Sušené a drcené léčivé rostliny se dnes běžně plní do želatinových kapslí (Liftea Šalvěj + yzop), přimíchávají do masťových základů (Královská průdušková mast) apod.
  • Z léčivých rostlin se vyrábějí také bylinkové polštářky a pytlíčky.
Čaje a nápoje při nachlazení

Vyberte si ze široké nabídky čajů a nápojů na nachlazení za super ceny ...

Použité zdroje
1.        Block KI, Mead MN. Immune system effects of echinacea, ginseng, and astragalus: a review. Integr Cancer Ther. 2003 Sep;2(3):247-67.
2.       Dugas D. 500 nejlepších receptů lidové medicíny: [bylinkový receptář od nejstarších časů po současnost. Ostrava: Knižní expres, 2007. ISBN 978-80-7347-035-7.
3.       Ghorbani A, Esmaeilizadeh M. Pharmacological properties of Salvia officinalis and its components. J Tradit Complement Med. 2017 Jan 13;7(4):433-440.
4.       Kotolová H, Hammer T. Akutní respirační infekce - symptomatická samoléčba u dospělých. Prakt. lékáren. 2020; 16(4): 233-242 
5.       Potužík M. Léčivé rostliny v pediatrii. Pediatr. pro Praxi 2009; 10(3): 167–168
6.       Singh O, Khanam Z, Misra N, Srivastava MK. Chamomile (Matricaria chamomilla L.): An overview. Pharmacogn Rev. 2011 Jan;5(9):82-95.
7.       Zdravý život, časopis Vaší lékárny – březen 2003 – Nachlazení a diabetes – zmírněte potíže
8.       Moje zdraví, čtení z vaší lékárny – březen 2005 – Účinky čaje
9.       Max Engemann – Léčivé síly z přírody
10.   Michael Castleman – Velká kniha léčivých rostlin

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.